JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Exkluzív interjú Éles Gáborral

Gábort lassan 20 éve ismerem. 2000 tavaszán az általam szervezett Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny elődöntőjébe jutott.

les-gabor.jpg


1) Mikor alakítottad meg az Éles Gábor Triót? Szerinted milyen stílust képviseltek? Mert Te alapjáraton jazzgitáros vagy.

A triót 2009-ben alapítottam Móré Attila dobossal. A zenekar a soul, a blues, a jazz és a progresszív rock zene mélyebb rétegeiben kutat. Remélhetően egyedi saját stílusát kutatja, keresi játssza. A jazz zene szabadsága döntően befolyásolja ma is a zenekart.


2) Rögtön az elejétől ugyanezekkel a zenészekkel álltál/állsz színpadra?

Nem, az első évben Lutz János bőgőzött a zenekarban. 2010-ben János más zenei projektek vonzásába került, így csatlakozott a zenekarhoz Szkladányi András basszusgitáron.


3) Őket honnan ismerted?

Móré Attilát, Szabó Dávid zongoraművészen keresztül ismertem meg. Szkladányi András valahogy benne volt a levegőben, szóba került. Hallgattam több magyar basszusgitárost és ő volt, aki integrálódott a zenekarba.


4) Mikor jelent meg az első CD-tek?

2011-ben. Éles Gábor Trió 2011 címmel.


5) A helyszínt milyen szempontok alapján választottad ki?

Kövesdi Miklós humorista gyermekkori szomszédom, barátom előadásán voltam a Bethlen Téri Színházban először, akkor tetszett meg a hely. Nem frekventált koncertek szempontjából, ezért is vonzódtam. Nem a koncert dömping rendszeréhez kell igazodjunk.


6) Vendégetek a két koncerten Tóth Vera lesz, vele honnan ismeritek egymást?

Tóth Verával régi a kapcsolat. Közös lemez is készült 2013-ban. Vera a dalíró pályafutásom szerves része. Vannak számok, amit hangjára, zenei-művészi jellemére írtam, ő tudja előadni őket igazán.

Az utóbbi év termése, hogy fúvós szólamokat írtam a számokhoz, több régihez és vadonatúj dalokhoz is. Már két ízben adtuk ezeket elő ilyen felállásban, januárban Biatorbágyon volt egy koncertünk, és Pakson a Gastroblues Fesztiválon is eljátszottuk őket. Ezen a koncerten Csejtey Ákos szaxofonozik, Abbas Murad pozanon játszik, Sebestyén Patrik trombitál majd ebben a szekcióban. Nagy öröm számomra, hogy billentyűs hangszeren Ocsovay Damján fog játszani, fiatal tehetség mindkét szó legszorosabb értelmében.


7) Lesz felvétel a koncertből? Amit aztán CD-n is meg lehet jelentetni...

Igen, hangfelvétel készül. Ha jól tudom mozgókép, videó is. Ezek utóéletét sok munka fogja követni. Hanganyag keverése, videóanyag vágása, stb. Azon leszünk, hogy produktum legyen belőle.


8) Végül áruld el, hol és mikor lesznek a 10 éves jubileumi hangversenyeitek?

2019. október 25-én és 26-án 19 órakor a Bethlen Téri Színházban.


9) Sok sikert a koncertekhez!

Köszönjük! Mi is sok jót kívánunk a JazzMa munkatársainak, olvasóinak!


les-gabor-trio.jpg

Vissza a hírekhez