JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – József2024. március 19.
Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Tóth Viktor Lengyelországban koncertezik

2019 októberében újra Lengyelországban koncertezik Tóth Viktor. A többszörösen is az Év altszaxofonosának és az Év jazz zeneszerzőjének választott szaxofonművész Road Six Sax nevű formációjával fog játszani.

toth-viktor-close-press.jpg


Tóth Viktor szaxofonművész évek óta hazajár Lengyelországba fellépni: akár szólóban, saját formációival, akár a világhírű lengyel jazz trombitás, Piotr Wojtasik Quartet-jének tagjaként. Többször koncertezett a Varsói Magyar Intézet meghívására, legutóbb a lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. Tóth Viktor emellett a lengyel-magyar zenei kapcsolatokról, együttműködésekről szóló panelbeszélgetések rendszeres vendége.


road-six-sax.jpg


A szaxofonművész 2019 októberében újra Lengyelországban hallható, ezúttal a több mint 20 éve együtt játszó, négy szaxofonból álló formációjával. A zenészek - Tóth Viktor mellett Haaz Imre, Solymosi Milán és Weisz Gábor - egy városban nőttek fel, együtt formálódtak zeneileg, együtt keresték útjukat. Tóth Viktor szavaival „zenéjükben a pillanat szabadsága - és teremtő ereje táncol a kaland vágyával. A jazz, a bolgár népzene, a kortárs zene, vagy akár a funk, a pillanatba oldódik s vágyuk stílusokon felüli, egyszerű: a szívnek kedves zenévé lenni.”

Az együttes elsőként október 22-én az észak-lengyelországi Lódz-ban, az afrikai zenét játszó City Bum Bum formáció meghívására lép fel. Tóth Viktor itt a jazz történetét kommentárokkal, audio- és videófájlokkal bemutató workshop-ot is tart „Könnyen érthető jazz” címmel. 23-án Sucha Beskidzka-ban hallhatják őket az érdeklődők a Cofeina Jazz Caféban, majd 24-én a nemzetközileg ismert jazz koncertterem, a krakkói Harris Piano Jazz Bar színpadán.

Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb személyisége. „Climbing with Mountains” című albuma 2007-ben, a „Szemed Kincse” 2014-ben lett az év Legjobb jazzlemeze.

Fellépett Európa és az Egyesült Államok számos jazzfesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez.

Tóth Viktor Lengyelország után november 11-e és 15-e között Erdélyben, míg december 12-e és 15-e között Oroszországban fog turnézni.

A magyar közönség november 29-én a Budapest Jazz Clubban hallhatja a szaxofonművészt a Tóth Viktor & Bird Food Market nevű formációjával.


Koncertek Lengyelországban:

2019. október 22. Lódz, Lokal - workshop és koncert

2019. október 23., Sucha Beskidzka, Cofeina Jazz Café

2019. október 24., Krakkó, Harris Piano Jazz Bar


További információ:

www.tothviktor.hu

https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_T%C3%B3th

https://www.youtube.com/watch?v=iQGSgwAQedo portréfilm

https://www.youtube.com/user/viktortothsax


A Magyar–Lengyel Nem-kormányzati Együttműködési Program 2019 támogatásával

Wydarzenie dofinansowane przez Węgiersko–Polskiego Programu Współpracy Pozarządowej 2019

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/PL/hu , www.msz.gov.pl

#polhun


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez