JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Gáspár Károllyal, a jazz zongoristával

Gáspár Karcsi első lemezkritikája 2013. szeptember 30-án jelent meg nálunk. Az elmúlt 6 évben közel 400-at írt ebben a műfajban, ki is neveztem rovatvezetőnek. 2017 januárjától önálló rádióműsorát (JazzKarc) is promótálja nálunk. Tavaly óta pedig a Magyar Jazz Szövetség elnökségének tagja! Most azoban, mint jazz zenészt faggatom.

1) Hogyan jött létre ez a három napos, három koncertes budapesti turné?

A következő három koncerten játszottunk együtt J. Kyle Gregory-val:

október 17. - Gáspár Károly Trió with Young Divas (Eck Léda és Hász Eszter) – Budapest Jazz Club


20191017-221722.jpg


j-1.jpg

Fotó: Ökrös Diána


október 18. - Gáspár Károly Trió feat. J. Kyle Gregory – Hegyvidéki Smooth Jazz Club


pa180938.JPG


pa180946.JPG

Fotó: Hadik András


október 19. Gáspár Károly Trió feat. J. Kyle Gregory – iF Cafe Jazz Club.

Ezek a koncertek már hónapokkal ezelőtt le voltak fixálva -még Kyle nélkül-, de a trió bőgőse, Horváth Balázs említette, hogy ebben az időszakban hazánkban tartózkodik majd az amerikai trombitás, és úgy döntöttünk, meghívjuk Őt vendégművésznek a hangversenyekre.


2) Ismerte előbb is Kyle Gregory-t?

Nem ismertem. Horváth Balázs játszott Vele már több alkalommal. A trió dobosa, Varga Bendegúz, és jómagam a BJC-s koncert délutánján ismertük meg személyesen Kyle-t. Többen mondták a Közönség tagjai közül, hogy ez nem hallatszott a játékunkon.


3) Milyen volt vele játszani?

Nagyszerű muzsikust és embert ismertem meg személyében. Felemelő érzés volt Vele játszani! Játéka, személye nyugalmat áraszt magából.


4) Hogy-hogy az iFben nem a Gáspár Károly Trió dobosa, Varga Bendegúz szerepelt magukkal, hanem a nemrég végzett zeneakadémista Centgraf Benjámin?

Bendegúz aznap este a Zeneakadémián játszott, felesége, Karosi Júlia zenekarában. Centgraf Benjámint nagyon szeretjük, kiváló ifjú művész, így aztán Őt hívtuk el, hogy helyettesítse Bendét. Tette ezt -mint mindig- pompásan!


5) Ezt megelőzően már játszott amerikai jazzmuzsikussal?

Igen. Néhány évig a Magyarszágon tartózkodó szaxofonos, Brandon Mezzello quartetjében zongoráztam, de jam session-ök alkalmával -többek között- játszottam már Tim Ries szaxofonossal, és Essiet Okon Essiet bőgőssel is.


6) Milyen stílusban játszott Kyle? Lehetett érezni a játékán, hogy nem afro-amerikai?

Úgy vélem, Kyle vérbeli modern mainstream muzsikus. Játékában természetesen megtalálható a nagy afro-amerikai művészek stílusa is -gondolok itt elsősorban Miles Davis-re-, de teljesen egyéni úton jár, nem „copy”-zik.


7) Miben maradtak Gregory-val? Lesz folytatása a történetnek?

Rendkívül jó, mondhatom baráti viszony alakult ki közöttünk ezen három nap alatt, szóval, ha legközelebb itt jár, biztos, hogy fogunk még együtt koncertezni.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez