JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Metamorfózis ősbemutató a Várkert Bazárban

Rendkívül izgalmas ősbemutatót hallhatott a nagyérdemű a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként a Várkert Bazárban, ahol Barabás Lőrinc nagyzenekarra komponált darabja debütált október 19-én.

logo-cafe-budapest-2019.png


Az est első felében a szerző egy önálló szettel lépett a színpadra, gyakorlatilag saját maga előzenekaraként. Legutóbbi szólólemezéről az „algorythms”-ről játszott, sok-sok elektronikával megtámogatva. A lágy, ambient szőnyegekre zongora és szintetizátor melódiák fűződtek fel, melyeket a looper-ek folyamatosan ismételtek, Lőrinc pedig a téma milyensége szerint csűrte-csavarta ezeket, újakat léptetett be, másokat pedig elhallgattatott. A precíz, vegyésznyi pontossággal kimért hangjegyek matematikai pontossággal arányultak egymáshoz (nem véletlen a lemezcím), ezt a kötöttséget Lőrinc finom trombitaszólókkal tette játékossá, a tőle megismert hűvös és menő sound számtalan színeivel.


01-51.jpg


02-51.jpg


03-48.jpg


04-50.jpg


A második részben a Budapest Chamber Sinfonietta mutatta be Barabás Lőrinc nagyzenekarra komponált művét, ami a „Metamorfózis” címet kapta. A kamarajellegűvé redukált szimfonikus zenekart Veér Csongor dirigálta. Annak ellenére, hogy a „Metamorfózis” szerzőjének viszonylag kevés tapasztalata lehet a komolyzenei hangszereléssel, a több tételes darab erős kiforrottságot és letisztultságot mutat. Itt is dallamcsoportok között kölcsönhatásokról van szó, meghatározott arányok által vezérelve, mint ahogy Barabás szólókompozícióiban hallható. A „Metamorfózis” kicsit minimalista, filmzeneszerű, néhol régi videójátékok zenéjére emlékeztet, de mindenképpen egyedi hangvételű alkotás, Barabás Lőrinc remekül használta ki a klasszikus hangszerek által nyújtotta lehetőségeket.

A szerző a koncert végén hatalmas ovációt kapott, ráadásként pedig újra felcsendült a harmadik tétel. Reméljük Lőrinc itt nem áll meg a kísérletezésben.


05-47.jpg


06-48.jpg


07-48.jpg


08-47.jpg

Vissza a hírekhez