JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

RUSZTIKUS JAZZMESE

Újságunk eddig is igyekezett felhívni a figyelmet az egész ország jazz zenével fertőzött új területeinek kínálatára, örömmel mutattuk be a nyíló klubokat, és adtunk hírt olyan vendéglátóhelyekről, ahol az élőzenés programok közé a jazz is bekerült. Tavaly augusztusban lelkesen számoltam be az Erzsébetvárosban, a Kertész utca 39. szám alatt található Rustic Jazz Bar indulásáról. Az új hely adottságaihoz igazítva, itt elsősorban az akusztikus, erősítés nélkül is megszólaló duók kaptak fellépési lehetőséget, adott itt koncertet többek között Egri Jancsi fiával, ifjú Jónás Rezső (alias Reggie Jonas) Jónás Gézával, Balázs Józsi, Pintér Zoltán és Oláh Krisztián Pecek Lakatos Krisztiánnal. Aztán szomorúan vettem észre, hogy pár hónap elteltével a redőny lehúzva maradt, úgy tűnt, a tiszavirág életű Rustic, a többi, jobbsorsra érdemes helyhez hasonlóan, csak halványuló emlékezetünkben fog megmaradni. Aztán, mint a tündérmesében, minden jóra fordult. A megmentő, ha nem is fehérlovon, de megérkezett, felgyúltak a fények, és a Rustic kapuja újra kitárult.

02-53.jpg


Először én sem hittem, de utánajártam, és péntek este Balázs Józsi és Pecek Lakatos Krisztián koncertjére oda is értem.


01-53.jpg


A Rustic újraindulásáról az egyik közösségi oldal hírfolyamán zenészbarátaim bejegyzéseiből értesültem. Kezdetben gyanakodtam, mert a portálon egy-egy régi esemény új megosztás esetén is előbukkan, de aztán alaposabban szemügyre véve dolgokat kiderült, aktuális eseményekről van szó. A Zeneakadémiától a Fészek felé indulva könnyen rátalálhatunk a nemrég újranyílt helyre, amely az üvegportálon benézve, ahogy egykoron, most is barátságosnak tűnt, belépve pedig még jobban azzá vált. A berendezés a régi maradt, a vendégek között is több ismerős arcot fedeztem fel. Az élőzene este nyolcas kezdési időpontja sem változott, és a két szünettel elválasztott három rész ugyanúgy kábé 11-ig tart. A pult mögött továbbra is Sipos Ági lesi a vendégek kívánságait, azonban a majd egy éves kényszerszünet után szeptembertől már az új főnökkel, Horváth Miklós Somával. Soma elmondta, nem lesz szünnap, minden nap délután négy órától nyitva tartanak, és minden este lesz élőzene. A jazz mellett blues, alternatív, és világzenét játszó formációk is lehetőséget kapnak. A közönségvonzó nevek mellett, találkozhatunk a Bartók Konzi és az LFZE hallgatóival is. Egyik áramlatnak sem lesz fix napja, ezért érdemes az eseményeket a közösségi oldalon nyomon követni, de megígérte, a jazzprogramok időpontját átküldi majd főszerkesztőnknek, így azok oldalunkon a „Koncertek” rovatban is hozzáférhetőek lesznek. A koncertnapok már december közepéig be lettek táblázva, és a kínálat igen gazdag, érdemes a Rustic Jazz Bar programjait a Facebook oldalán, vagy akár jazzre szakosodva, a közeljövőben a JazzMa.hu-n is figyelemmel kísérni.


03-50.jpg


Közben a hely szép lassan megtelt. Megfigyelhető, ide nem idegenek járnak, hanem csak olyan barátok, akik előzőleg soha nem találkoztak. Belépő és fogyasztási kényszer nincs. Beköszöntek a zenészbarátok is, Pecek Lakatos András Liszt Ferences növendékekkel érkezett.


04-52.jpg


Józsi és Krisztián pedig játszani kezdett. Standard feldolgozások, a beszélgetések elhalkultak, és felcsattantak az első tapsok. Budapest jazztérképére visszatűzhetjük a Kertész utcát jelző zászlócskát.


05-49.jpg


06-50.jpg


07-50.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez