JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Micheller Myrtill Inspired by Hungarian Folksongs projekt

A balatonfüredi Parker Jazz Club októberi vendége ezúttal Micheller Myrtill volt, aki csapatával az „Inspired by Hungarian Folksongs” című anyagot hozta el a Balaton-parti kisváros jazzkedvelő közönsége számára.

A cím hallatán már előre lehetett sejteni, hogy ez esetben nem a műfaj main stream vonalával fogunk találkozni, hanem valami műfaji korlátokon átívelő zenei élményben részesülünk.

Myrtill esetében egyébként is megszokhattuk már, hogy zenei világa rendszerint több tőről fakad, gyakran és jó érzékkel nyúl különböző stílus elemekhez, mint pl. a francia sanzonok világát idéző, gypsy swing stílusban megszólaló „Swinguistique” című anyag.

Hasonló kísérletre már több magyar előadó esetében volt példa, ezúttal az volt a kérdés, hogy a jazznek és a népzenének összekapcsolását milyen módon közelítik meg a fellépő művészek.

Myrtill az egyik legképzettebb énekesnő hazánkban, aki kollégáit is hazai jazz muzsikusok legjobbjai közül válogatja.

Pintér Tibor gitárossal több, mint egy évtizedes munkakapcsolat köti össze, aki nem csak hangszeres játékos a zenekarban, hanem hangszerelőként is tevékenykedik Balogh Zoltán zongoristával együtt.

Balogh Zoltánt sem kell különösebben bemutatni, hiszen ő az a magyar zenész (akár csak ikertestvére Roland), aki bármelyik jazzversenyen indul a világ bármely pontján, biztosan dobogós eredménnyel tér haza. (Montreux, Jacksonville)

Az együttes dobosa Kaszás Peti volt, aki szintén a nemzetközi porondon edződött, többek között Al Di Meola, vagy Gonzalo Rubalcaba oldalán, bőgőn pedig a nem kevésbé tehetséges, Junior Príma-díjas Fonay Tibor játszott.

A koncerten gondosan megtervezett, jól felépített sorrendben követték egymást a népdalfeldolgozások, úgy mint a „Zöld erdőben zöld mezőben”, „Én az éjjel nem aludtam egy órát”, „Én vagyok az, aki nem jó”, „Ez a vonat, ha elindul, hadd menjen”, „Rózsa, rózsa, labdarózsa levele”, stb.

Érdekes volt látni, annak ellenére, hogy nem a legismertebb népdalok kerültek feldolgozásra az egyébként 2017-ben CD-n megjelent anyagban, a füredi közönség számára nem voltak ismeretlenek a dalok.

Összességében elmondható, hogy a produkció egyszerre volt könnyed, felszabadult és szakmailag nagyon magas színvonalat képviselő.

Myrtill elbűvölő előadásmódját a zenekar tagjai frenetikus játékukkal támasztották alá, anélkül, hogy saját egyéni technikai tudásukkal felülkerekedtek volna a megszólalás egységén. A jó dalválasztás, a letisztult hangszerelési megoldások, a lendületes hangszeres szólók jellemezték a produkciót.

Érdemes megemlíteni, hogy esetükben a profizmus nem csak a zeneiségben, hanem a színpadi megjelenésben is tapasztalható volt, ami egyre inkább elengedhetetlenné válik a minden műfaj képviselői számára.

Mondani sem kell, hogy természetesen a professzionális produkcióért cserébe a közönség sem maradt hálátlan.


20191010-203314.jpg


20191010-203320.jpg


20191010-205145.jpg


20191010-213416.jpg


Az „Inspired by Hungarian Folksongs” projekt előtt, a zenekar dobosa Kaszás Péter saját zenei anyagát „Infinity Acoustic” címmel mutatta be a balatonfüredi közönség számára.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez