JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Csanyi Zoltán triója az iFben

Szöveg: Katona Lúcia és Hofi, fotó: Hofi.

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy szinte bármikor szól a Jazzma főszerkesztője (Maloschik Robi), hogy cikket vár az iFből, friss hírekkel szolgálhatok különlegesen jó koncertekkel kapcsolatban.

Amikor most, szólt épp túl voltunk két külföldi: egy lengyel és egy izraeli együttes koncertjén. A lengyel jazznek különös respektje van Magyarországon, hiszen amikor a nyugat még megközelíthetetlenül Nyugat volt, a legélénkebb jazzélet Lengyelországban volt. Vendégeink a Tatvamasi Lublin-ból méltó követője az akkori hagyományoknak. Az izraeli jazz a maga nyitottságával (rengeteg a külföldön, akár az USA-ban élő és koncertező izraeli), és keleties kötődéseivel is nagyon izgalmas terület a jazz szeretőknek. A SELAH zenekar a mediterrán hangulatot hozta az iFbe a közönség nagy örömére.

De mindez már a múlté volt, amikor Robi friss hírekről szóló beszámolóra kért.

Kedden este Csanyi Zoli triója volt a fellépő.  Csanyi Zoli, László Attila legendás Kaszakő együttesében is tag volt. Sokáig Las Vegas-ban élt. Játszott rengeteg jazz óriással, aztán hazaköltözött. A kedd esti koncertet egyik kedvenc stílusának, a latin zenének szentelte. De álljon itt egyik törzsvendégünk, Katona Lúcia beszámolója a kedd estéről, ne az elfogult kávézós túlzásait olvassátok!


Örömzene felsőfokon


Nagy élményben volt része annak, aki – mint én is – 2019. október 29-én eljutott Csanyi Zoltán és zenésztársai koncertjére. Én úgy lettem ilyen szerencsés, hogy előzőleg részt vettem az iF Café-ban Csató Tamás festő- és fotóművész szépséges fényképeinek kiállításmegnyitóján, ahol találkoztam és néhány szót váltottam az este további részében fellépő Csanyi Zoltánnal is. Ez keltette fel a figyelmemet a trióként meghirdetett zenekar iránt, ami azonban négyfősre bővült a koncert idejére: Csanyi Zoltánon (zongora, szintetizátor) kívül Horváth Plutó József (basszusgitár), Kerekes Attila és édesapja, Kerekes Aladár (ütőhangszerek) alkották az alkalmi formációt+.

S milyen jól tettem, hogy ott maradtam a koncerten – rég nem volt ilyen remek estém! A kvartett tagjai olyan örömmel zenéltek együtt nagy összhangban, hogy nekem sem lehetett levakarni a mosolyt az arcomról. A kétrészes koncert műsora többnyire jól ismert standard-ek (pl.: „Ain’t No Sunshine”, „Watermelon Man”, „Sunny”, stb.) egyéni interpretációjú előadásából tevődött össze salsa és bossa nova ritmusokkal kiegészítve. A zenészek mindegyike mestere a hangszerének: nagyszerű szólókat hallhattunk szintetizátoron, basszusgitáron és percussion hangszereken. Annyira magával ragadó volt a hangulat, hogy a közönség két tagja még táncra is perdült az este vége felé – ilyet sem gyakran láttam még az iF-ben. Most is meggyőződhettem arról, hogy az iF Café-ba érdemes betérni váratlanul is, hiszen a kávézó a színvonalas hazai jazz zene (egyik) fellegvára, ahol nemcsak a muzsika remek, hanem az enni- és innivalók is, és a betérőt mindig szeretettel fogadják Hoffmann Gyuri és munkatársai.


+Kerekes Attila igazi hangszere a gitár, de világ életében szeretett dobolni (hofi).


1-3.jpg


2-3.jpg


3-3.JPG


4-3.jpg


5-3.jpg


6-1.jpg


7-1.jpg


8-1.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez