JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Vidéki jazzarcok – Dr. Peller György (Pilisszentiván)

A szaxofonos jegyző úrral Gáspár Károly „hozott össze”.

pgykep-1.jpg


1) Mikor és hol született?

Budapesten születtem, 1973. május 17-én. Születésem óta Pilisvörösváron élek.


2) Volt a családban előzménye a zenélésnek?

Az egyik nagyapám hegedült, a másik harmonikán játszott, de a szüleim nem foglalkoztak zenével.


3) Járt zeneiskolába?

Jártam sok helyre. Először Pilisvörösváron a zeneiskolába, ahol mivel nem volt szaxofon, sem nagybőgő oktatás (azt választottam volna, ha nincs szaxofon), így klarinéton tanultam 5 évig.

Utána a Postás Zeneiskolába jártam Budapesten a Benczúr utcába szaxofont tanulni, itt Papp Józsi bácsi volt a tanárom, ennek sajnos az iskola bezárása vetett véget. Ezután – mivel addigra már volt szaxofonoktatás Pilisvörösváron – ismét a pilisvörösvári zeneiskolába jártam, Andrási László és Puskás Levente volt a tanárom. Aztán egy nagyobb szünet után magánúton Borbély Mihálynál és Bazsinka Mihálynál tanultam, jelenleg pedig Mester Dániel a tanárom.


4) Kitől tanult zongorázni?

Zongorázni Márkus Tibortól tanultam rövid ideig.


5) Mióta hallgat jazz zenét?

Már gimnazista koromban bluest, progresszív rockot és jazz-rockot hallgattam, az első ami megfogott az Al DiMeola volt, illetve Chick Corea Elektric Band-et, Herbie Hancock-ot, John McLaughlin-t hallgattam még kazettán. A gimnázium után óta gyakorlatilag kizárólag jazzt hallgatok.


6) Eleinte kik voltak a kedvencei? És most?

Eleinte a blues-osabb vonal tetszett, Ray Charles számaiban a szaxofonszólók, a Blues Brothers, a Colosseum-ból Dick Heckstall-Smith (aki tenoron és szopránszaxofonon egyszerre játszott), aztán következett a latin, Stan Getz, és szép sorban a többi óriás, Jan Garbarek, Sonny Rollins, Dexter Gordon, John Coltrane, Michael Brecker, stb. Kedvenc szaxofonosom George Adams.


7) Hogyan lett magából doktor?

Igazgatásszervező és jogász doktor vagyok, az ELTE jogi karán végeztem, jegyzőként dolgozom Pilisszentivánon 21 éve.


8) Mikor határozta el, hogy jazzklubot indít?

20 évig egy blues-rock együttest vezettem, míg végül rájöttem, hogy a szerzeményeim leginkább a jazz-be illenek bele, így komolyan el kezdtem foglalkozni a jazz-zel. Rövidesen egy ún. „Jazzkedd”-et indítottam Pilisvörösváron, ahol előbb duóban, majd trióban és végül quartettben léptünk fel dobos nélkül. A dob belépésével a helyet kinőttük, így került át az egész Pilisszentivánra a Gyémánt Étterembe, ahol indult a jazzklub, először csak alkalmanként, aztán havi rendszerességgel. Tavalyi évben pedig az önkormányzat segítségével már vendégzenészeket is tudtam hívni a klubba.


9) Helyileg hol van ez a klub?

Pilisszentivánon a Szabadság út 60-ban a Gyémánt Étterem és Pizzériában működik a klub (https://www.gyemant-etterem.hu), szeptembertől májusig, minden hónap második péntekén.


10) Szeretik a pilisszentivániak a jazzt?

Mivel igyekszünk megismertetni az emberekkel a jazzt, így jelenleg leginkább mainstream jazzt játszunk, illetve néhány saját szerzeményemet. Fontos számomra, hogy szép legyen, amit játszunk, mivel ez egy művészet. Szeretném eloszlatni a jazz-zel kapcsolatos előítéleteket (pl. hogy össze-vissza játszanak hamis hangokat…), és ez úgy tűnik Pilisszentivánon sikerül. Nem csak pilisszentivániak járnak a klubba, Solymárról, Csobánkáról, Piliscsabáról, Zsámbékról, de még Esztergomból is érkeztek már jazzkedvelők a koncertekre.


11) Hány ember jár a koncertekre?

Legalább 25 fő minden koncerten van, de többször volt már teltház is, 68-70 fővel. Főként az ünnepek körüli időszakban jönnek sokan.


12) Mikor vannak a koncertek?

Szeptembertől májusig minden hónap második péntekén, szeptemberben még 20.00 órától, októbertől márciusig 19.00 órától, április-májusban ismét 20.00 órától. Vendéget az első és az utolsó klubra nem hívunk, de az összes többire igen.


13) Eddig kik léptek fel?

Bazsinka Mihály, Baris Gábor – altszaxofon, Vincze Pál – zongora, Szabó Sipos Ágoston - dob, Jeszenszky György – dob, Gáspár Károly – zongora, Szaniszló Richárd – vibrafon, Kollmann Gábor – szaxofon, Elek István – szaxofon, Somos András – fuvola.

Minden vendéggel készítünk egy közös fényképet a koncert után, ezek a zenekar honlapján a Gyémánt Jazz Klub menüpontban megtekinthetők. https://drpellerjazzband.hu/gyemant-jazz-club/


14) És mik a közeljövő tervei?

November 8-án Borbély Mihály lesz a vendégünk, decemberben ismét Gáspár Károly, őt a közönség kérésére hívtam el újra. December végén 28-án az évzáró klubbon egy ún. „small band”-et állítunk ki 4 fúvóssal, Ludányi Tamás altszaxofonossal és Csapó Krisztián harsonással egészül ki a fúvósszekció a big band hangzás elérése érdekében. Januárban Antal Tibor hegedűs lesz a vendégünk, februárban pedig Bágyi Balázs dobos.


15) Árulja el, kik a tagjai a házigazda Dr. Peller Jazzband-nek?

A zenekar 6 tagú, a feleségem Hegedüs Zsuzsanna énekel, Csomós Feri dobol, Kovács Tamás gitározik, Kozák Zoltán basszusgitározik, Molnár Zoltán trombitán és szárnykürtön játszik, én tenorszaxofonon, szopránszaxofonon és kavalon játszom.


16) Sok sikert és még hosszú éveket a Gyémánt Jazz Klubnak!

Köszönöm szépen az interjút, ez is hozzájárul, hogy még szélesebb körben ismert legyen a Gyémánt Jazz Klub!

Vissza a hírekhez