JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Micheller Myrtill Inspired by Hungarian Folksongs projekt

A balatonfüredi Parker Jazz Club októberi vendége ezúttal Micheller Myrtill volt, aki csapatával az „Inspired by Hungarian Folksongs” című anyagot hozta el a Balaton-parti kisváros jazzkedvelő közönsége számára.

RUSZTIKUS JAZZMESE

Újságunk eddig is igyekezett felhívni a figyelmet az egész ország jazz zenével fertőzött új területeinek kínálatára, örömmel mutattuk be a nyíló klubokat, és adtunk hírt olyan vendéglátóhelyekről, ahol az élőzenés programok közé a jazz is bekerült. Tavaly augusztusban lelkesen számoltam be az Erzsébetvárosban, a Kertész utca 39. szám alatt található Rustic Jazz Bar indulásáról. Az új hely adottságaihoz igazítva, itt elsősorban az akusztikus, erősítés nélkül is megszólaló duók kaptak fellépési lehetőséget, adott itt koncertet többek között Egri Jancsi fiával, ifjú Jónás Rezső (alias Reggie Jonas) Jónás Gézával, Balázs Józsi, Pintér Zoltán és Oláh Krisztián Pecek Lakatos Krisztiánnal. Aztán szomorúan vettem észre, hogy pár hónap elteltével a redőny lehúzva maradt, úgy tűnt, a tiszavirág életű Rustic, a többi, jobbsorsra érdemes helyhez hasonlóan, csak halványuló emlékezetünkben fog megmaradni. Aztán, mint a tündérmesében, minden jóra fordult. A megmentő, ha nem is fehérlovon, de megérkezett, felgyúltak a fények, és a Rustic kapuja újra kitárult.

A NAGY VISSZATÉRŐ

Régen látott vendégek tértek vissza kedden a Hollán Ernő utcába. A „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat legutóbbi részében a James Carter Organ Trio adott a tradíciók szerint két, egymást követő koncertet, este 7 és 9 órás kezdettel. A zenekarvezető-szaxofonos, a Hammond B-3 orgonán játszó Gerard Gibbs, valamint a dobos Alex White társaságában kelt át az óceánon, október végi európai turnéja ötödik állomásán érkezett fővárosunkba, és jórészt a trió tavaly felvett, idén augusztusban megjelent „Live from Newport Jazz” című, Django Reinhardt szerzeményeit feldolgozó lemezéből adott ízelítőt.
(https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/carter-james/live-from-newport-jazz/kritika/carter-james-live-from-newport-jazz/)

Metamorfózis ősbemutató a Várkert Bazárban

Rendkívül izgalmas ősbemutatót hallhatott a nagyérdemű a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként a Várkert Bazárban, ahol Barabás Lőrinc nagyzenekarra komponált darabja debütált október 19-én.

Exkluzív interjú Gáspár Károllyal, a jazz zongoristával

Gáspár Karcsi első lemezkritikája 2013. szeptember 30-án jelent meg nálunk. Az elmúlt 6 évben közel 400-at írt ebben a műfajban, ki is neveztem rovatvezetőnek. 2017 januárjától önálló rádióműsorát (JazzKarc) is promótálja nálunk. Tavaly óta pedig a Magyar Jazz Szövetség elnökségének tagja! Most azoban, mint jazz zenészt faggatom.

A Modern Art Orchestra hazai pályán, vagyis a BMC koncerttermében vasárnap este

Szinte már magamnak vagyok unalmas ezzel, hogy minden beszámolót így kezdek. Viszont ebben a helyzetben mindenképp igaz, hogy nagyon vártam ezt a koncertet. Hónapok óta terveztem már meghallgatni élőben a Modern Art Orchestra-t. Így végül, amikor ott ültem a közönség soraiban, örömmel pipálhattam ki a bakancslistán ezt az élményt.

Nagy művészek a kis jazz pubban: Pocsai Kriszta és Tóth Viktor

Minden hónapban ingyenesen látogatható a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban a Little Jazz Pub. Az őszi idény első szeptemberi koncertjét sajnos elmulasztottam, mert szombatra terveztem a koncertlátogatást, de pénteken kellett volna mennem a két fiatal zenész Drippey Máté és Kovács Tamás bemutatkozására. De 2019. október 18-án ismét remek koncerttel örvendeztette meg a zeneszeretőket a solymári Little Jazz Pub. Márkus Tibor és az Equinox vendégei ezen az estén Pocsai Krisztina és Tóth Viktor voltak.

MAGYAROK A BJC „VILÁGSZTÁROK” SOROZATÁBAN

Szerdán a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat legutóbbi állomása rendhagyónak számított. Egyrészt a CAFe Budapest 2019 eseménye volt, másrészt a „Per Bass Viking Mathisen & Gary Novak Project” nem két egymást követő koncertet adott, hanem egy este nyolckor kezdődött kétrészest. Harmadszor pedig hosszú idő után újra magyar zenészek is kerülhettek a sorozat szereplői közé ebben a formációban. A három virtuóz magyar zenész, a billentyűs Nagy „Yancha” János, a gitáros Mike Gotthard, azaz Gotthárd Misi és az ütőhangszeres Mogyoró Kornél kivívta a project főnökeinek elismerését.

Tóth Viktor Lengyelországban koncertezik

2019 októberében újra Lengyelországban koncertezik Tóth Viktor. A többszörösen is az Év altszaxofonosának és az Év jazz zeneszerzőjének választott szaxofonművész Road Six Sax nevű formációjával fog játszani.

Exkluzív interjú Éles Gáborral

Gábort lassan 20 éve ismerem. 2000 tavaszán az általam szervezett Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny elődöntőjébe jutott.

Katarzis minden ellenére (Per Mathisen–Gary Novak Project feat. Nagy Jancsa János & Mike Gotthard & Mogyoró Kornél - BJC) – CAFe Budapest 2019

Október 16-án nagyszerű teltházas koncert volt a Budapest Jazz lubban. Per Mathisen a viking Jaco Pastorius és a zseniális dobos Gary Novak projektjében a magyar jazzélet három kiválósága bizonyíthatta világszínvonalú tudását. Per Mathisen egy hete töltötte be 50. évét, ahogy Gary Novak is 1969-ben született. Mindketten világsztárok és a legnagyobb nevekkel játszottak és játszanak. Az amerikai, de magyar felmenőkkel is rendelkező Gary Novak Chick Corea Elektric Band-jében robbant be a köztudatba. Sok dobos példaképe. Elegáns, rendkívül sokszínű, virtuóz, gazdag hangfüggönyt létrehozni képes technikája és szimpatikus egyénisége miatt. Mathisen Norvégiában született nagymúltú értelmiségi családba és testvéreivel együtt rendkívül képzett muzsikusok. A Berklee-t is megjárta tanulmányai során, és elsősorban Jaco Pastorius zenei világát folytatja nagyon magas színvonalon. Jelenleg is futó trió formációjában Gary Husband és Ulf Wakenius a partnerei. Bőgőn is sokat játszik, de védjegye a bund nélküli, fretless basszugitár, ami képes a bőgő lágyságát és hajlékony hangjait megidézni. Ketten valóban egy rettenetes tempót diktálni képes ritmusszekciót alkottak.

Groupensax, avagy a legvidámabb DzsesSzerda Tatabányán Muck Ferivel és tanítványaival

Jóllehet a szaxofon sokak szerint a „legjazzesebb” hangszer, őszintén szólva komoly fenntartásaim voltak, amikor megtudtam, hogy a sorozat idénynyitó, 72. koncertjén öt szaxofonos lép fel. Jön egy szaxofonkórus, de hol marad a big band többi része? – gondoltam magamban, aztán kellemesen csalódtam.

Korábbi bejegyzések