JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN

Kétségkívül a bulinegyed főutcájának tekinthető Kazinczy utca Wesselényi és Dohány utca közötti szakaszán a legnagyobb az egy főre eső vendéglátóhelyek száma a fővárosban. Az öt szám alatt található Yellow Zebra főnöke gondolt egy merészet, és kedden a konyha specialitásai és a gazdag italválaszték mellett élő jazz zenét is kínált a betérőknek. Este kilenctől Juhász Gábor és Egri János játszott.

Geometro – Jazz Kocsma (2019. október 15.)

Tegnap este a 2014-ben Szegeden alakult, saját bevallásuk szerint organikus városi zenét játszó Geometro tartotta majdnem 5 éves születésnapi koncertjét.

GELEM GELEM

A mind gyakrabban idelátogató világsztárok koncertjein tapasztalható teltház fogadta az East Gipsy Band pénteki fellépését. Az egymásmellé szorosan rakott székek pillanatok alatt gazdára találtak, akik picit hosszabban élvezték a Budapest Jazz Club aulájának barátságos légkörét, reménytelenül pásztázták a dugig megtelt nézőteret. Az álldogálók örömére a raktárból gyorsan előkerültek a pótszékek, mindenki leülhetett, és kezdődött is a koncert, amelyet egy tévés, és egy filmes stáb is rögzített. A legrangosabb amerikai klubokat megjárt zenekarban ezúttal ismét az alapító tagnak számító Pecek Lakatos Krisztián bőgőzött az őt váltó, és oszlopos taggá vált Orbán György helyén, de több változás nem volt az összeállításban, így a zenekarvezető Balázs József zongorázott, bátyja, Balázs Elemér dobolt, Sárközi Lajos hegedűn és gitáron játszott, Oláh Vilmos cimbalmozott, és Balogh Guszti énekelt.

Jazzeste a Fonóban

2019. október 11-én dupla koncerttel kínálta meg a Fonó Budai Zeneház az érdeklődőket a Horváth Tojás Gábor Trió és a Gyémánt Bálint Trió fellépésével. A Fonó már indulásakor is elkötelezte magát a népzene mellett a jazz magyar és nemzetközi előadóinak bemutatására. Ezt a hagyományt folytatva a 2019-es őszi idény erős kezdéssel indult Dresch Mihály vonós projektje és a világzenét játszó új formáció, a Chalga koncertjével. Október első csütörtökén pedig a Mörk zenekar rendkívül tehetséges billentyűse, ifjabb Novai Gábor Novan nyitotta meg ingyenes klubját Kamaracsütörtök Novan Experiment néven. A havi rendszerességgel jelentkező program Novan – mint házigazda – mellett két vendég részvételével izgalmas improvizatív kalandozásra hívja a közönséget. Sajnos, az első alkalmat elszalasztottam pedig izgalmas lehetett a Santa Diver trió dobosának Szegő Dávidnak és a fiatal trombitás, Kiss Árpádnak a fellépése.

Jaco Pastorius Est a BJC-ben

Az 1951-ben született, majd 1987-ben tragikus körülmények között elhunyt Jaco Pastorius alapjaiban változtatta meg az addig kísérőhangszerként ismert basszusgitár játék jellegét, és bravúros előadásmódjával a többi hangszerrel egyenrangúvá tette.

Jazz-rekreáció a hatfalú Meseházban

Ugyanis októberre, nagy sajnálatomra, bár nem foghatom meg a Nap égitest fedőnevű intézmény szárnyait, de elmúlt a nyár, és hamarost a nyakunkon az indiánnyár, a többiről már szót sem merek ejteni… Tehát végleg beköltözött a Muzsikáló Udvar a Meseház négy fala, plusz a plafon és padló, tehát hat fala közé – R-GO: téli üzemmódba kapcsolt a hely. Ez annyira nem jó, mert megszűnt a gyep-show (alá Bágyi Balázs), de azért annyira jó, hogy egy klubesten szinte fél méterről az arcunkba tolják a zenészek az Iskolát. Csütörtök este a Rieger Rhodes Quartet muzsikált a békéscsabai, Békési úti intézményben. (A Kotróval szemben.)

JazzUp – Kovács Tamás

Tamásra a 2010-es évek második felében figyeltem fel a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszékének egyik félévi koncertjén.

Exkluzív interjú Almási Attilával

Almási Attilát legalább 25 éve, jazztanszakos kora óta ismerem. Aztán jöttek a BJO-s évek. Közben felléptettem családi együttesével a Jazz a Márványteremben sorozatomban. 2007-ben beválasztottam a Bartók Rádió jazz harsona versenyének zsűrijébe is.

Mi lett velük? – Mágedli Maja (Berlin)

Maját 2013 tavaszán az Egressy Béni konziban megrendezett II. Ablakos Lakatos Dezső Országos Jazzversenyen hallottam énekelni. Amint lejött a színpadról gratuláltam neki, és bátorítottam édesanyját, hogy továbbra is támogassa lányát, mert szerintem nagyon tehetséges.

SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN

A BJC Big Band szeptemberben, a New Orleans Swingfesztiválon kezdte az őszi-tavaszi idényt, ahol Gunhild Carling énekesnővel hatalmas sikert aratott „The Queen of Swing” című estjével a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Múlt héten a Harmónia Jazz Műhely rendhagyóan péntekről csütörtökre tevődött rendezvénynapján, hazai pályán, a Hollán Ernő utcában léptek színpadra, és ahogy a két éve alakult zenekar utóbbi koncertjein megszokhattuk, most is hoztak magukkal vendégszólistát, ezúttal két harsonást. Alister White és Trevor Mires mindketten igazolták jó hírüket.

Memphis... Budapest

Éppen két éve, 2017 szeptemberében jelent meg az amerikai énekesnő Dee Dee Bridgewater "Memphis... Yes, I'm Ready" (Sony/OKeh) című albuma. Szülővárosa tiszteletére készült a lemez - de egy interjúban elmondta: "I did this album for me."
És most elhozta nekünk.

Elek István Quartet in BJC

Elek István együttese a lassan ötéves fennállása alatt viszonylag gyakori fellépője a Budapest Jazz Club-nak. A quartet-nek ebben az évben jelent meg az első lemeze „JazzElek” címmel, amelyen egyik számban Gyárfás István gitáros is közreműködik.

REMÉNY

Kevin Hayes és Lionel Loueke „Hope” című közös albumát a New York-Párizs székhelyű Newvelle Records 2017-ben kizárólag vinyl lemezen adta ki. Ez év augusztusában az Edition gondozásában három új számmal bővülve CD-n is megjelent, és az új életre kelt album anyagával a szerzőpáros szeptember végén európai turnéra indult, melynek negyedik állomása 29-én, vasárnap a Budapest Jazz Club volt.

Vidéki jazzarcok – Szakáll Norbert (Balatonfüred)

Mindig örülök, mikor egy vidéki helyszínen valami jazzkezdeményezés történik. Ezért is voltam boldog, hogy Balatonfüredről jelentkezett egy jazzgitáros, hogy jazzklubot indított!

Keserédes

Zenei csemegét ígért a 15. Újbuda Jazz Fesztivál záró programja 2019. szeptember 29-én este a MU Színházban, amelyet nagyjából megtöltöttek az érdeklődők.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések