JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Novan Experiment – XXI. századi szobakoncert a Fonóban

A Fonó hagyományaihoz és céljaihoz hűen a népzenei kínálat mellett 2019 utolsó hónapjaiban is elsőosztályú jazzprogramokkal várja a látogatóit. A nagy „öregek” mellett a legfiatalabb, legnaprakészebb és a jövő zenéinek leghitelesebb letéteményesei is bemutatkozási lehetőséget kapnak.
A Kamaracsütörtök ingyenes rendezvénysorozatában ifjabb Novai Gábor zongorista, billentyűs hangszeres klubja havonta jelentkezik Novan Experiment címmel.

Banalitás és bombaszt - Kinga Głyk, Le Singe Club, Biel, Svájc (2019. november 28.)

A youtube-on és a „szociális médiában” rendkívül népszerű, „basszusgitáros-fenomén” (vagy legalábbis annak kikiáltott), Kinga Głyk lépett fel teltházas közönség előtt a Le Singe klubban. Két oldalt egy-egy szintetizátoros (Arek Grygo és Pawel Tomaszewski), hátul középen egy dobos (Gregory Clark), és elöl középen a sztár: Kinga Głyk Fender Jazz Bass-en.

Adam Baldych Group és a „Polish Violin Jazz Summit”, Bee-Flat Klub, Bern, Svájc (2019. november 27.)

Hegedűsökkel a lengyel jazzélet mindig is jól el volt látva, gondoljunk csak Seifert-re, Urbaniak-ra, Dębsky-re... De az utóbbi években előlépett egy új lengyel hegedűs-generáció is, amelynek zászlóvivője Adam Baldych, aki az ACT „istálló” oszlopos tagjaként lassan az európai jazzélet első vonalába tartozik. (Ha gonoszkodni akarnék, mondhatnám, hogy jelenleg több lengyel jazz-hegedűs van, mint európai jazz-hegedű-rajongó...)

Hangulatkoncert a Blumen Therapie-val a Müpa-ban

Kedd délután a Müpa-ban tartott Hangulatkoncerteken időnként nívós jazzprogramokat is lehet hallgatni. A havi program olvasásakor nem az akármit is jelentő Blumen Therapie névre figyeltem fel, hanem a tanszéki vizsgakoncerteken már többször hallott Drippey Máté szaxofonos nevére.

A Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó a Budapest Jazz Clubban

Nem hiszem, hogy bárkinek be kellene mutatni a hazai jazz élet egyik (ha nem a) legismertebb duóját. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint együttműködése egész tanulmányi éveikre visszavezethető. Egy igen intenzív turné után tértek vissza végül a Budapest Jazz Club színpadára, hogy elmeséljék a történteket, és azt csinálják, amihez a legjobban értenek. Tehát zenéljenek.

JAZZ A KISPESTI VIGADÓBAN

Jónás Rezső, az első Belvárosi Jazz Verseny ötletgazdája és szervezője, most a XIX. kerületben, elsősorban Puskás Öcsi szülőföldjeként ismert Kispesten indít egyelőre havi rendszerességgel jelentkező koncertsorozatot. Csütörtökön a Kispesti Vigadó első vendége az új Oláh Kálmán Trio lesz.

„Hendrix 77” – emlékezés Halper László zenekarával a BJC-ben

November 27-én (tehát ma!) lenne 77 éves a rock gitározás egyértelműen legnagyobb hatású alakja Jimi Hendrix, aki már sajnos 49 évvel ezelőtt, 1970. szeptember 18-án elhunyt. Gitárjátékával, szerzeményeivel maradandót alkotott, hatása meghaladja a rock zene kereteit, a jazzben is sok különböző formáció vállalkozik számainak előadására.

„Schönheit und Schrecken” - Dejan Terzić Melanoia, Bern, Svájc (2019. november 22.)

Dejan Terzić Németországban élő, szerb származású dobos, akinek német/holland kvartettje, a Melanoia, már jó néhány évet és jó pár tagcserét megért. Az eredeti zenekarból Terzić mester mellett csak Ronny Graupe gitáros maradt (7-húrú gitáron); a jelenlegi felállásban Christian Weidner altszaxofonozik és Jozef Dumoulin játszik keyboard-okon.

Közreműködött: Pengő Csaba nagybőgőn és Bögöthy Ádám nagybőgőn

Jazz-fronton jó néhány meglepetéssel rukkolt elő az utóbbi 17 esztendőben a Meseház. Bár ha úgy vesszük, mindegyik koncert, egy-egy történet. A csütörtök esti muri ám derekasan elütött a standardtól: két bőgős állt a fényben, avagy amikor 2x4 vastag húr hasít az atmoszférába című történés zajlott.

Jazz Grammy jelöltek 2020

A 62-ik Grammy jelölteket november 20-án tették közzé. Lehet izgulni (vagy tippelgetni), hogy közülük kik nyernek majd 2020. január 26-án, mikor is a nyerteseknek Los Angeles-ben, a Staples Center-ben átadják a díjakat.
Mivel a jazzma.hu Magyarország piacvezető jazz felülete, így mi csak a jazz előadókat vettük figyelembe! (Néhány lemezkritikát is idetettem!)

A Hammond orgonából sosem elég, avagy a Larry Goldings-Peter Bernstein-Bill Stewart Trio a Müpa-ban

A hétfő és kedd este a budapesti jazzkedvelők célállomása a Müpa volt, hiszen mindkét este világsztár kategóriába sorolt művészek léptek fel. A hétfő esti Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner Duo műsora végül inkább egy kellemes dalestre sikeredett, ahol a jazz csak (zongora)nyomokban volt fellelhető. Kedden viszont azt kaptuk, amit vártunk: egy modern mainstream zenét egyéni felfogásban játszó, összeszokott Hammond orgona triót, azaz a Larry Goldings-Peter Bernstein-Bill Stewart Trio-t.

A Trio Kolta romániai turnéja

A tavasz óta szerveződő koncertkörút rengeteg változtatás után október közepén indult. A közel fél év alatt felmerülő dátumok, helyszínek során kiderült, hogy nem tudok eredeti felállásban turnéra indulni. Együttesünk, a Trio Kolta Márkosi András dobos és Máthé László bőgős zenésztársaimból áll David Yengibarian harmonikás gyakori vendégszereplésével. Ezúttal más megoldásban kellett gondolkoznom, így jutottam el Dráb Károly basszusgitáros barátomhoz és Varga Szabolcs doboshoz. Berki Szofi színművész pedig már a turné előtt is énekelt a zenekarban nagy sikerrel a Budapest Jazz Clubban. Néhány próba után ebben a felállásban indultunk el. Társaimat jól választottam meg, hamar összekovácsolódtunk, nagyon jól kijöttünk egymással.

A VII. JAZZ COMBO VERSENY

Immár hetedik alkalommal írta ki versenypályázatát a Magyar Jazz Szövetség a 35 év alatti tehetségekből álló zenekarok számára. A Jazzma.hu 2011-es megalakulásakor, a III. verseny döntőjéről számolt be elsőként, azóta rendszeresen adtunk hírt a kétévente megrendezésre került további Jazz Combo Versenyekről. Az ezúttal vasárnap délután háromkor kezdődött döntő helyszíne a hagyományoknak megfelelően a Budapest Jazz Club volt, és a mára komoly múlttal bíró verseny kiírása sem változott az évek során, amelyet a konferanszié szerepét is felvállaló ötletgazda, Kollmann Gábor ismertetett a szép számban összegyűlt közönséggel.

Az ablak - CMS - MüPa

2019. november 18-a, Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner, lemezbemutató koncert: "The Window" (Mack Avenue, 2018). Élőben, (a két alsó szinten) teltház előtt.

Mi lett velük? – Dés András (Bécs)

Dés Andrást 2000. április 7-én léptettem fel először (Kaltenecker Zsolttal duóban) a Jazz a Márványteremben sorozatomban (Bartók Rádió). The rest is history!

Útibeszámoló - Bágyi Balázs New Quartet 2019 Kínai Turné

Zenekarom a szokásos állandó felállásban (Soso Lakatos Sándor – szaxofon, Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő) immár sokadszor turnézott az ázsiai országban. Ezúttal pontosan húsz megjelenésünk volt, a három hét alatt 12 városban játszottunk. Bejártuk nagyjából észak-dél irányban az egész hatalmas országot, változatos helyszíneken, eltérő földrajzi és időjárási viszonyok közepette utaztunk, hol repülővel, hol nagysebességű vonattal, Budapesttől számítva összesen kb. 40.000 km-t.

Korábbi bejegyzések