JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. november 17.
Olvasói Szavazólista2019. november 17.
Muzsikusi Szavazólista2019. november 17.
HÓDOLAT KATALÓNIÁNAK2019. november 16.
Redman, Joshua: Sun on Sand2019. november 13.
Organ Jazz Review a BJC-ben2019. november 09.
Elias, Eliane: Love Stories2019. november 09.
Takase, Aki: Thema Prima2019. november 08.
A FIRST LADY ÉLETE2019. november 07.
Głyk, Kinga: Feelings2019. november 07.
Blaho Attila: Bíborszív2019. november 06.
Játék – 2019 november2019. november 03.
Pozsonyból jöttünk2019. november 01.
A NAGY VISSZATÉRŐ2019. október 25.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Hírek

GONDOLATAIM - 2019 október (IV/11.)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben -, ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - tizenegyedik rész.

Többnyire megemlékezések, a műfaj eltávozott nagyjaival kapcsolatban rövid elmélkedések, idősebb születésnaposok köszöntése az októberi számban.
Száz éve, 1919. október 18-án született - és 87 esztendős korában hunyt el az amerikai énekesnő ANITA O'DAY. Több, mint hetven (!) évig állt a színpad(ok)on, tizenöt volt, amikor kezdte - big band-ek szólistájaként érte el első sikereit (Gene Krupa, Woody Herman, Stan Kenton). Később Louis Armstrong és Oscar Peterson zenésztársa volt - többek között. Saját stílust alakított ki, hangja egyedi. Álmában érte a halál (irigylésre méltó módon).


anita-oday.JPG


Harminc éve, október 24-én hunyt el Edmund Gregory, azaz SAHIB SHIHAB amerikai szaxofonos, fuvolista - Thelonious Monk és Dizzy Gillespie egykori zenésztársa. Emlékére a "Sentiments" (Storyville, 1972) című lemezt hallgattam meg (Kenny Drew - zongora, orgona; Niels-Henning Ørsted Pedersen - bőgő, basszusgitár; Jimmy Hopps -
dob). 


shahib-shihab.JPG


Húsz esztendővel ezelőtt, október 4-én távozott a földi színpadokról ARThur Stewart FARMER (szintén) amerikai trombitás, szárnykürtös. Jellegzetes tartás, szomorkás hangvétel - még a lendületesebb darabokban is. Egy flumpet nevű - a szárnykürt és a trombita "összevonásából" készült - hangszeren is játszott, melyet külön neki készítettek. Számtalan önálló lemeze ellenére (még) több a sideman-szerepe. 71 évet élt.


art-farmer.JPG


Még egy húsz esztendővel ezelőtt elhunyt amerikai muzsikus: MILTon "Bags" JACKSON, vibrafonos, zeneszerző. A Modern Jazz Quartet korszakalkotó négyes alapító tagja, de együtt játszott John Coltrane-nel, Miles Davis-szel, Dizzy Gillespie-vel és Thelonious Monk-kal is - többek között. Munkássága egy részletesebb írást (is) érdemelne. 76
esztendősen májrák okozta a halálát.


milt-jackson.JPG


85 éves lett (10.09.) a dél-afrikai származású nagyszerű zongorista, zeneszerző Adolph Johannes Brand, később Dollar Brand, majd végül ABDULLAH IBRAHIM. Szóló, és "bővebb" zenekari felvételei a jazz különleges fejezetei. Egy 2006-ban, Montreux-ben készült kép - nagyon kedves ember.


abdullah-ibrahim.JPG


Egy másik 85 esztendős ünnepelte a születésnapját október 27-én: az amerikai bőgős BARRE PHILLIPS. Nagyrészt a műfaj "súlyosabb" oldalán muzsikált - talán leginkább a szólófelvételeivel alkotott maradandót. A fotó a MU Színházban, 2017-ben készült: a zenész és imádott hangszere lehetne a címe.


barre-philips.JPG


Október 8-án lett volna 80 éves a nagybőgőművész PEGE ALADÁR. Minden különösebb méltatás nélkül (nem szorul rá...) egy régi kép a Debreceni Jazz Napok műsorából, 1991-ből, ahol Larry Coryell-lel játszott duóban. (Egy /kicsit/ hasonló felvétele három évvel később -plusz még Biréli Lagréne- Live in Cologne - hozzáférhető.)


pege-coryell.JPG


A háromnegyed évszázados (10.04.) amerikai bőgős EDDIE GOMEZ életművéből most egy régi duó-albumot ajánlok (újra) meghallgatni: "Outlaws" (Enja, 1977), Jeremy Steig altfuvolán játszik. Megunhatatlan.


eddie-gomez.JPG


gomez-lp.JPG


Az október 9-én 30 esztendős CSÍZI LÁSZLÓ dobost Somogyvári Péter nagyszerű fotójával köszöntöm.


csizi-laszlo.JPG


Budapest vendége volt október 7-én a háromszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő DEE DEE BRIDGEWATER.


dee-dee-bridgewater.JPG


És végül egy remek CD-hez volt szerencsém ebben a hónapban: Szandai Mátyás Quartet - Sādhana (BMC, 2019).


szandai-cd.JPG

Vissza a hírekhez