JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

ZENETANÁROKAT ÉS ELŐADÓKAT DÍJAZOTT AZ ARTISJUS

Tíz zenetanárt és tíz előadót díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2019. november 5-én. Az Artisjus olyan előadóművészeket ismert el, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra és visznek sikerre, valamint azokat a zenetanárokat díjazta, akik nélkül nem születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek. (Természetesen mi csak a jazz előadókat és a tanárnőt mutatjuk be! – A szerk.)

A szerzők közös jogkezelő egyesülete ezzel a két, tavaly alapított díjjal kíván köszönetet mondani a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükben a szervezet szakembereiből álló vezetősége dönt.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére és missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.


Idén az alábbi művészek nyerték el a kitüntetést:

Előadói díjak:


gatos-ivan.jpg


Gátos Iván: Zeneszerző, zongorista, billentyűs, eredeti végzettsége szerint közgazdász. 1993-1997 között a Fragile, 1997-től alapítóként a Szörp együttes tagja. 2002-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakán. Jelenleg Bartók Eszter, Freeport, Studio 11, Hunyadi László, Váczi Eszter Quartet, Szörp és a Nuklear Family előadókkal koncertezik. Zeneszerzői munkásságáról többek közt a Polygamy c. magyar film zenéje miatt ismert.


kezdy-luca.jpg


Kézdy Luca: A Magyar Rádió 2006-os jazz hegedű versenydöntőjének közönségdíjasa. Saját trióját, a Santa Divert 2006-ban alapította, amellyel több nemzetközi és hazai jazz fesztiválon lépett már fel. Rendszeresen koncertezik itthon is, de szólókoncertet is adott már Rómában, illetve duókoncertet New Yorkban Chris Potterrel. 2017 és 2018-ban a JazzMa.hu az év hegedűse díjat neki szavazta.


lukacs-peter-peta.jpg


Lukács Péter (Peta): Gitáros, zeneszerző, hangszerelő, hangmérnök. A Kőbányai Zenei Stúdió gitárszakját 2001-ben végezte el. Jelenleg a Bikiniben és a European Mantrában zenél. Zeneszerzőként Presser Gábor és Ács János kérte fel, hogy A kertész kutyája című, 2006-ban bemutatott darabhoz írjon zenét, amit a Vígszínházban éveken keresztül ő is játszott gitáron. Hangszerelőként és hangmérnökként is aktívan tevékenykedik, többek közt a Bikini, Csepregi Éva, Horgas Eszter, Oláh Ibolya és European Mantra lemezeken működött közre.


serei-daniel-3.jpg


Serei Dániel: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett jazz-dob előadóművész és tanár mester diplomát 2017-ben. 2015-ben a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyének Legjobb Szólista díjazottja, 2017-ben pedig Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjban részesült. Jelenleg az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskola és a Bartók Béla Konzervatórium tanára. Tagja többek között a Budapest Jazz Orchestra, a Pankastic!, a  Chris Devil Trio, a Makovics Dénes Sextet, a Lisztes Jenő Cimbalom Project és az Oláh Krisztián Quartet zenekaroknak.


Zenetanári díjak – könnyűzene:


pozsar-eszter.jpg


Pozsár Eszter: Jazz-szaxofon előadóművész, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola zenetanára. Eddig hét lemeze jelent meg, rendszeresen ad koncertet Magyarországon és külföldön egyaránt. Nevéhez kötődik az Országos Szaxofonos Találkozók szervezése és a jazz-szaxofon és jazz-fuvola alapfokú tanterv elkészítése. 2013-ban a „Szaxofonoktatás módszertani kérdései címmel” írt munkájáért EMMI elismerő oklevélben részesült. Mindemellett SNI-s gyermekeknek tart terápiás szemléletű csoportos, fejlesztő foglalkozásokat zeneiskolai oktatás keretein belül.

Vissza a hírekhez