JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Cseke-Szaniszló Duó Füreden

A Balatonfüreden működő Parker Jazz Club novemberi vendége a Hands of Passion duó, azaz Cseke Gábor zongorista és Szaniszló Richárd vibrafonos formációja volt.

A koncert rendhagyónak számított abból a szempontból, hogy a vibrafont viszonylag kevesen használják a jazz műfajon belül Magyarországon,  de nemzetközi szinten is könnyen össze tudjuk számolni jeles képviselőit. A teljesség igénye nélkül, a hangszer megszólaltatói között említhetjük Milt Jackson, Lionel Hampton, Gary Burton, David Friedman, Mike Mainieri, illetve Beamter Bubi Jenő, Tomy Vig, Zsoldos Béla és természetesen Szaniszló Richárd nevét.

A koncert előtt, a füredi hagyománynak megfelelően egy rövid beszélgetéssel kezdődött a program, ami alapot adott arra, hogy az érdeklődő jazz kedvelők megismerkedhessenek ez este folyamán fellélpő művészekkel, az általuk képviselt zenei látásmóddal, a hangszerekkel, ami a vibrafon esetében nagyon is aktuális volt.

Amellet, hogy mindketten több, mint 20 éve meghatározó alakjai a hazai jazz életnek, fesztiválok, Bartók Rádiós koncertek, jazz klubok állandó fellépői, 2001 óta muzsikálnak együtt ebben a formációban. Az első hangok megszólalása után látszott, hogy nagyon összeszokott csapatról beszélhetünk. Semmi nem volt előre megírva, a kompozíciók sorrendje, az előadott darabok szerkezete, jellemzően a harmóniavázon kívül minden ott a színpadon született, mégis tökéletes egységet, szépen felépített produkciót hallhattunk.

A koncert rendhagyó volt abból a szempontból is, hogy a megszokottól eltérően Gábor és Richárd ezúttal jellemzően nem saját szerzeményeiket mutatták be, hanem nagyrészt jazz standard-eket játszottak.


img-4380.jpg


Az első részben néhány bossa nova örökzöld feldolgozást adtak elő a duó tagjai, Antonio Carlos Jobim „O Grande Amur” és a „Meditation” követték egymást.


img-4395.jpg


Majd két szóló darabbal folytatódott az előadás, először Szaniszló „Friends” című száma, majd Chico Buarque-Antonio Carlos Jobim „Olha Maria” szerzeménye Cseke Gábor zongorista előadásában.

Phil Woods és Stan Getz legendás felvételéből ismert „Waltz for a Lovely Wife”,  Milt Jackson „Bag’s Groove”, Frank Loesser „If I Were a Bell”, Denzil Best „Move”, Richard Rodgers „My Romance” következtek egymás után a közel másfél órás programban.

Gábor, a számok között gyakran beszélt kettőjük közös munkájáról, az előadott darabok kiválasztásáról, a szerzőket, illetve a műfajokat érintő érdekességekről, ezzel még családiasabbá varázsolva az egyébként is bensőséges füredi hangulatot.

Mindkettőjükről elmondhatjuk, hogy kifejezésmódjuk, interpretációs képességük, technikai tudásuk a legmagasabb szintet képviseli.

Cseke Gábor attraktív-lendületes balkéz játéka („Left Hand like God”), Szaniszló virtuóz „négyverős” módszere a koncert egész ideje alatt tudott meglepetést, élményt nyújtani a közönségnek. Láthatóan a fiúk is nagyon élvezték a közös játékot, amit a néhány kihagyhatatlan zenei poén is igazolt.


img-4396.jpg


img-4398.jpg


img-4401.jpg


Szaniszló újdonsült Vic Firth endorser, olyan nevek mellett mint Benny Greb, Dave Weckl, Steve Gadd, vagy éppen Cindy Blackman Santana, emiatt a koncertről felvételt is készített, amit megállapodásuk szerint kiküld az amerikai anyacégnek. Továbbá érdekesség, hogy Szaniszló új hangszerét, a néhány hete az amerikai jazz vibrafonos legendától, David Friedman-tól  ajándékba kapott Musser M55 Gold Pro Vibe vibrafonját most hallhatta elsők között a közönség.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez