JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Varga Gábor Trio „Cool Jazz” programja a Józsefvárosban

A Józsefvárosi Galériában a keddenként szokásos jazz- és blues koncertek sorában ezen a héten Varga Gábor zongorista és triója volt a vendég. A kíséretet biztosító bőgős-dobos tandem – hasonlóan az eddig megjelent lemezeikhez – Csuhaj Barna Tibor és Jeszenszky György volt.

Bár az együttesnek több újabb lemeze is van már, ezen az estén a 2010-es évek elején bakelit formátumban kiadott első lemezük anyagát, a „Cool Jazz”-t adták elő.

Erről a lemezről a JazzMa.hu Lemezpolc kritika rovatában anno egy tartalmas értékelés is megjelent Márkus Tibortól:

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/varga-gabor/cool-jazz/kritika/varga-gabor-cool-jazz

A koncert előadás a jazzben soha nem egyezik meg pontosan a lemezre felvett anyaggal. Így volt ez most is. A 24 perces lemezanyag koncert változata kb. 50 percre alakult, amihez a konferálás és a tapsok mellett az improvizációk hossza jelentősen hozzájárult. Volt még két megemlítendő különbség a lemezfelvételhez képest. Talán Márkus Tibor tanácsát is megfogadva több bőgő- és dobszóló is elhangzott, ami változatossá tette és kiegészítette az egyébként zongora centrikus lemezt. A másikról Varga Gábor is beszélt a koncerten, a lemezen sokkal visszafogottabban zongorázik, mint koncerteken. Csak a poén kedvéért úgy is fogalmazhatnám, hogy „cool jazz” volt „hot” előadásban. Az elektromos zongorának az akusztikustól eltérő hangzása egyébként is távolítja a hangképet az ideálisnak elképzelt cool-tól.

A műsor egy bemelegítő számmal kezdődött: Miles Davis „All Blues”. Ezt követte a „Cool Jazz” című lemez koncertváltozata. Az elhangzó számok és azok részletes ismertetése Márkus Tibor írásában megtalálhatók. A ráadás szám pedig Herbie Hancock egyik legismertebb kompozíciójának, a „Cantaloupe Island” trióra alakított verziója. Ennek a számnak „aktualitását” az adta, hogy a koncerttel egyidőben Bécsben, a Wiener Stadthalle-ban lépett fel telt ház előtt Herbie Hancock együttese európai turnéjuk egyik állomásaként.

Varga Gábor egyébként soproni illetőségű, valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy nem találkozunk vele túl sokszor a budapesti koncert kínálatban. Én mindenesetre ezentúl jobban figyelek, és ezt tudom javasolni minden jazz iránt érdeklődőnek.


20191112-200053.jpg


20191112-200118.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez