JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Balázs Elemér koncert Debrecenben

Néhány hónapot (konkrétan hármat!) kellett várni a Debreceni Jazz Napok óta, hogy megszólaljon a Sikk Klubban a jazz. Balázs Elemér és Együttese (BEG) élvezve a Mol Rt. támogatását 14 állomásos turné közepette látogatta meg a klubbot Erdélyből hazafelé.

A koncert bevezetőjében Elemér elmondta, hogy ide mindig szívesen jön, ha lehet a világért sem hagyná ki, hogy ne találkozzon a debreceni jazzbarátokkal.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Lemezbemutató koncertre szólt a meghívó, de lemezt sajnos már nem tudtak hozni. A koncert kizárólag a magyar népzenei összeállításból állt, s ennek megfelelően alakította ki az együttes tagjait: Horváth Cintia – ének, Szakonyi Milán – ének, Czibere József – ütőhangszerek, Komjáti Áron – gitár, Pecek Lakatos Krisztián – bőgő, Balázs József – zongora, Balázs Elemér – dob.

Az elmúlt években Debrecenben az alábbi együttesek léptek fel magyar népzenei feldolgozásokkal: Dresch Mihály Quartet, Fekete-Kovács Kornél nagyzenekara (MAO) Subicz Gábor hangszerelésével játszották el Bartók 15 magyar népdalsorozatát, Oláh Dezső trióban, Oláh Tzumo Árpád szólóestben mutatta be magyar népdalfeldolgozásait.

A Balázs Elemér Group két szólóénekese, Horváth Cintia és Szakonyi Milán egyszerű népdaléneklést mutatott be, hasonlóan, mint bármelyik népzenei együttes. A kíséretek és a szólók mentek el a jazz irányába. Megjegyzésem szerint a mai népzenei fesztiválokon nagyon hasonló hangzásokat lehet hallani (World Music irányzatokban), mivel sok együttes alkalmaz profi jazz zenészeket főleg fúvós hangszereken. (Szoprán- és altszaxofonok, gitárok, furulya, fuhun (Dresch Mihály.)

Elemérék a legszebb magyar népdalokból válogattak: pl. „Árva madár”, „Be se borul mégis esik az eső”, „Végig mentem a lónyai temetőn”, „Ha te tudnád amit én”, és ráadásként a nagy sikerre való tekintettel „Ez a vonat ha elindul hadd menjen”. Koncertjüket úgy építették fel, hogy minden hangszer kapott egy-egy szólót, amiben bemutathatta magas hangszertudását. Az egyik legnagyobb sikert nem véletlenül Pecek Lakatos Krisztián aratta kitűnő, a stílusnak megfelelő szólójával.

Jó hangulat volt, a szokásos szlogennel fejezem be: „az élő zene a legjobb”.

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló


balazs-elemer-009.jpg


balazs-elemer-014.jpg


balazs-elemer-015.jpg


balazs-elemer-016.jpg


balazs-elemer-018.jpg


balazs-elemer-019.jpg


Vissza a hírekhez