JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Banalitás és bombaszt - Kinga Głyk, Le Singe Club, Biel, Svájc (2019. november 28.)

A youtube-on és a „szociális médiában” rendkívül népszerű, „basszusgitáros-fenomén” (vagy legalábbis annak kikiáltott), Kinga Głyk lépett fel teltházas közönség előtt a Le Singe klubban. Két oldalt egy-egy szintetizátoros (Arek Grygo és Pawel Tomaszewski), hátul középen egy dobos (Gregory Clark), és elöl középen a sztár: Kinga Głyk Fender Jazz Bass-en.

kg1.jpg


A közönségnek nagyon tetszett a produkció. Nekem kicsit sem. Mindössze annyi „jött le”, hogy egy huszonkét éves, fotogén lengyel hölgy basszusgitáron Marcus Miller lick-eket játszik, mintegy másfél órán keresztül. A koncert nagy része 1990-es évek közepén felvett Marcus Miller lemezekre hasonlított (habár, valljuk be, Kinga technikája azért még messze van Marcus-étól. Viszont, ezt részben ellensúlyozandó, hogy Kinga kalapjának nagyobb a karimája, mint Marcus-énak!).

(Ez pedig itt Simády Béla kritikája Kinga Głyk november 1-én megjelent CD-jéről:

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/glyk-kinga/feelings/kritika/glyk-kinga-feelings)

A non-stop Marcus-funkfesztivál alól kivétel volt két darab, de ezekben sem fedeztem fel semmi originalitást: az egyik egy középtempós szám volt, szirupos szintetizátor-bevezetéssel... ez mintha Stanley Clarke „Hideaway” lemezéről maradt volna le, a másik pedig Victor Bailey „Low Blow” kompozíciója volt, amely pont úgy hangzott, mint ahogy a „Low Blow” című szám hangzik Victor Bailey „Low Blow” című lemezén.

A számok között Kinga banalitásokat mondogatott a közönségnek, hogy például a jó kajától jó kedve lesz az embernek, meg hogy értékeljük az életben az apró dolgokat, meg hogy a zene az tulajdonképpen egy közös nyelv, amit mindenki megért. Reménykedtem, hogy a vallásos vonalat (amelyet már interjúiból jól ismertem, és rettegtem) ma este kihagyja, de nem tette: így hát a koncert vége azzal lett súlyosbítva, hogy meg kellett hallgatnunk egy „Glory to the Creator” című számot is.

Kinga-nak, négy lemezzel a háta mögött, lassan meg kellene keresnie saját hangját. Van még rá ideje.


kg2.jpg


kg3.jpg


kg4.jpg


kg5.jpg


kg6.jpg


kg7.jpg


kg8.jpg


kg9.jpg


kg10.jpg


kg11.jpg


kg12.jpg

Vissza a hírekhez