JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A Magyar Jazz Szövetség 2019. évi Jazz Combo Versenyének döntője

A Magyar Jazz Szövetség által kiírt Jazz Combo Verseny döntője vasárnap délután került megrendezésre a Budapest Jazz Club-ban Kollmann Gábor műsorvezetésével. A verseny célja, hogy a magyar combo jazz-ben új művek és hangszerelések szülessenek, valamint ezek előadása professzionális módon valósuljon meg.
A nevezés korhatára 35 év volt és a versenyre zenekari tag által komponált jazzdarabbal jelentkezhettek a zenekarok, melyet saját maguk adtak is elő. Pályázni csak olyan saját kompozícióval lehetett, amely egy évnél nem régebbi, és kereskedelmi forgalomba semmilyen hanghordozón nem került. A versenyműveket bemutató zenekarok létszáma az előírás szerint 3-8 fő lehetett.

HÓDOLAT KATALÓNIÁNAK

Kedden a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat fellépőinél megszokott, egymást követő két koncertet adott a két vendéggel, Llibert Fortuny szaxofonossal és Szebényi Dániel billentyűssel érkezett Gary Willis-Gergő Borlai Project. Bár a fretless basszusgitáron játszó amerikai, és az LA-ben élő magyar dobos formációja nem került a patinás, ám náluk olykor kevésbé ismert muzsikusokat bemutató sorozatba, mégis a világsztárokat megillető sűrűn rakott széksoros, dugig teltház előtt játszhattak mind az este hét órakor, mind az este kilenckor kezdődött koncertjükön.

Szabados nap a Pesti Vigadóban

2019. november 21., csütörtök
14.00-15.30: Kerekasztal Szabados György életművéről
16.00-17.15: Könyvbemutató a zeneköltő életművéről
19.00: Szabados portréfilm (54 perc)
20.30: Koncert (A Grencsó Kollektív Kör Szabados műveket ad elő)

Balázs Elemér koncert Debrecenben

Néhány hónapot (konkrétan hármat!) kellett várni a Debreceni Jazz Napok óta, hogy megszólaljon a Sikk Klubban a jazz. Balázs Elemér és Együttese (BEG) élvezve a Mol Rt. támogatását 14 állomásos turné közepette látogatta meg a klubbot Erdélyből hazafelé.

A Varga Gábor Trio „Cool Jazz” programja a Józsefvárosban

A Józsefvárosi Galériában a keddenként szokásos jazz- és blues koncertek sorában ezen a héten Varga Gábor zongorista és triója volt a vendég. A kíséretet biztosító bőgős-dobos tandem – hasonlóan az eddig megjelent lemezeikhez – Csuhaj Barna Tibor és Jeszenszky György volt.

A Cseke-Szaniszló Duó Füreden

A Balatonfüreden működő Parker Jazz Club novemberi vendége a Hands of Passion duó, azaz Cseke Gábor zongorista és Szaniszló Richárd vibrafonos formációja volt.

Charles Tolliver All Stars – Szegedi Jazz Napok 2019

Sok furcsaság történt az idei fesztivál kísérőjeként, szinte bulvárhír értékű események. Gary Bartz sokáig szerepelt a plakátokon, mint a Kőszegi Trió „special guest”-je… aztán nem jött el a fesztiválra. A helyette a programba illesztett Lajkó Félix autójából a szerbiai Péterrévén néhány nappal a fellépése előtt ellopták az 500 ezer EUR értékű Domenico Montagnana márkájú hegedűjét… ezzel a stresszes háttérrel érkezett Magyarországra. Bernard Maseli egyik hangszere koncert közben adta fel a működését azonnali javítást igényelve, erre a rövid időre az előadás átalakult Krzystof Scieranski szóló fellépésévé… Nils-Petter Molvaer folyamatosan küzdelmet folytatott a technikusokkal a monitorjai működéséért. Molvaer és Lajkó Félix előadásai így is bravúrosra sikeredtek. Hozzájuk csatlakozott másnap a Dresch vonós kvartett, amely szokásához híven egy zseniális egy órát produkált.

Jónás Vera & Závada Péter a Jókai Klubban 2019. november 8-án

Ha megkérjük az utca emberét, hogy soroljon fel olyan dolgokat, amik szerinte meghatározzák a jazz műfaj lényegét, az improvizáció szinte biztosan benne lesz. Voltaképpen ez az, ami miatt ez a nagyon különös előadás helyet kapott a „JazzPéntekek a Jókai Klubban” sorozatában. Ez a két öntörvényű, állandóan kísérletező alkotó péntek este a közönség szeme láttára, füle hallatára ott és akkor építette fel ezt az előadást, a legegyszerűbb eszközökkel és a legnagyobb nyíltsággal, érzékenységgel, őszinteséggel.

Organ Jazz Review a BJC-ben

Valahogy úgy alakult, hogy ezen a hétvégén a BMC-be és a BJC-be is beköltözött a lengyel jazz. A BMC-ben most tartják a háromnapos 7. Polska Jazzfesztivált, a BJC-ben pedig csütörtökön Hammond orgona estet tartottak a hangszer élvonalbeli lengyel előadóival „kis” magyar besegítéssel.

Exkluzív interjú a friss Artisjus-díjas Kézdy Lucával

Mindig örülök, mikor az általam felfedezett muzsikusokat a “szakma” is felfedezi. Luca 2006-ban Közönség-díjas lett a Bartók Rádió jazzhegedű versenyén. Tehát már épp ideje volt, hogy az Artisjus is felfigyeljen rá.

A FIRST LADY ÉLETE

Munkatársunk hétfőn elment az Ella Fitzgerald film bemutató előtti vetítésére! – A szerk.

ZENETANÁROKAT ÉS ELŐADÓKAT DÍJAZOTT AZ ARTISJUS

Tíz zenetanárt és tíz előadót díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2019. november 5-én. Az Artisjus olyan előadóművészeket ismert el, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra és visznek sikerre, valamint azokat a zenetanárokat díjazta, akik nélkül nem születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek. (Természetesen mi csak a jazz előadókat és a tanárnőt mutatjuk be! – A szerk.)

AZ ANTAL GÁBOR TRIÓ A BJC-BEN

Izgalmas hétfő este elé nézett a Budapest Jazz Club közönsége, ugyanis 20 órától az Antal Gábor Trió játszott a koncertteremben. Különleges előadásra lehetett számítani, ugyanis ez a zenekar 2019 őszén megjelent második stúdiólemezük bemutatója volt, melynek címe „Storm Dance”.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések