JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Márk2024. április 25.
Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mare Nostrum III (Paolo Fresu, Richard Galliano, Jan Lundgren) - Zweisimmeni református templom, Zweisimmen, Svájc (2019. november 30.)

Az európai jazz három óriása, Paolo Fresu trombitás, Richard Galliano accordeonos és Jan Lundgren zongorista továbbra is „hasít az ACT Records hajóján”, és a Mare Nostrum projekt harmadik részénnél tartanak. A trió mintegy 250 európai koncertet tud maga mögött, az új lemez (Mare Nostrum III) az eladási listák élén van Európában, és a három zenész, jól láthatóan, remekül érzi magát, és – ami még fontosabb – zeneileg a „legjobbat hozzák ki egymásból” minden koncertjükön.

Az egyik tavalyi svájci koncertjükről már beszámoltam:

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/09/24/paolo-fresu-richard-galliano-jan-lundgren-mare-nostrum-ii-munsterlingeni-pszichiatriai-klinika-munsterlingen-svajc-2018-szeptember-22

Az idei világturné svájci része egy kis sífalucskába hozta el a zenekart. Azon belül is a zweisimmeni református templomba, amely egyébként a középkori építészet egyik remeke. „...történelme az 1200-as évekre nyúlik vissza; a hajótest mennyezetét 1456-ban fejezték be; templom csarnoktermében egy csodálatos, késő-gótikus faragványokkal ellátott rozetta látható a központban...”

De menjünk vissza a zenéhez: a templom remek akusztikája miatt minimális hangosításra volt csak szükség, és így egy full-akusztikus koncertet kaptunk; Fresu mester ezúttal elő sem vette az elektronikai eszközeit, csak „natúr” szárnykürtön és trombitán játszott.

A programról ugyanazt tudom írni, mint korábban: leheletfinom, melankolikus muzsika, igazi európai kamara jazz, három lírai alkatú virtuóztól. Onnan lehet felmérni, mennyire szomorkás ez a zene, hogy a programot egy-egy blues-alapú darab „dobta fel”, vidította fel valamennyire.

(Newsflash: készül a Mare Nostrum IV, amely élőben felvett dupla CD és tripla LP lesz, és jövőre várható a megjelenése.)


mn1.jpg


mn2.jpg


mn3.jpg


mn4.jpg


mn6.jpg


mn11.jpg


mn12-1.jpg


mn14.jpg


mn13.jpg


mn15.jpg

Vissza a hírekhez