JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gayer 65! – Exkluzív interjú Gayer Ferenccel

Ferit, ha emlékeim nem csalnak, viszonylag későn, a 80-as évek első felében ismertem meg.

gayer-ferenc.jpg


1) Mikor és hol születtél?

1955.05.05. – Karcag.


2) Volt-e valami előzménye a családodban a zenélésnek?

Apám geofizikus volt, de nagyon jól hegedült. Kőszegen tanult a Kőszegi Bencés Gimnáziumban, Pernye András volt az osztálytársa. Anyám szépen énekelt. A családban nagy szerepe volt a művészetnek, kultúrának, különösképpen a zenének.


3) Karcagi fiúként mikor kerültél Budapestre?

Ez egy sajátos történet. Apám, mint geofizikus akkoriban a Magyar-Szovjet Olajipari RT-nél dolgozott, és az Alföldön keresték, termelték ki a kőolajat. Akkor és ott ismerte meg anyámat, aki mezőkövesdi lány volt. A legközelebbi városban születtem meg, Karcagon! Tősgyökeres soproninak vallom magam, minden tekintetben. A Gayer-ok a nyugati megyékben szóródtak szét Nagykanizsától, Szombathelyen át Sopronig. Szombathelyen van egy Gayer Park, amit egy távoli botanikus rokonomról, Dr. Gayer Gyuláról neveztek el, és szobor is őrzi emlékét.


4) Mi volt az első hangszered és mikor váltottál bőgőre?

Zongora, gitár, basszusgitár. 14 éves koromban kezdtem el nagybőgőzni és komolyan foglalkozni a gondolattal, hogy zenész leszek.


5) Milyen zeneiskolákba jártál és kik voltak a tanáraid?

Soproni Zeneiskola - Klafszky Henrik, Pécs - Nagy Péter, Székesfehérvár - Pillár Miklós, Budapest - Berkes Balázs.


6) Minek, vagy kinek a hatására kezdtél érdeklődni a jazz iránt?

Apám rendszeresen hallgatta a 30-as, 40-es évek swing zenéjét, akkor figyeltem fel erre a csodálatos zenére. Soproni lakosként rendszeresen hallgattuk az osztrák rádió, televízió jazzműsorait, aztán végleg elköteleztem magamat ehhez a műfajhoz.


7) Hogyan kerültél Székesfehérvárra?

A szüleim szerették volna, ha úgymond „tisztességes” szakmát választok, ezért az érettségi után felvétel nyertem a Pécsi Műszaki Főiskolára. Szerencsére nem kellett a zenei tanulmányaimat abbahagyni, hanem párhuzamosan végeztem a Pécsi Művészeti Szakiskola bőgő szakmai tagozatát. Mikor Pécsen befejeztem a tanulmányimat, azután kerültem Székesfehérvárra. Akkor már minden energiámmal és elhivatottságommal a jazz felé fordultam, és a „Postásba” jártam, ami egy úgymond előkészítő volt a jazztanszakhoz. Fehérváron fantasztikus jazzélet volt akkoriban, rengeteg koncert és egy példaértékűen működő jazzklub, heti klubfoglalkozásukkal, rendszeres koncertekkel. Mindenféleképpen meg kell említeni Márkus József nevét, aki ezt a klubbot vezette és minden szabadidejét a műfajra „áldozta”. Jó barátságba kerültem vele, nála laktam albérletben. A helyi antikvárium zeneműboltban dolgoztam, innen jártam fel Budapestre, a Postásba.


8) Kikkel kezdtél el jazzt játszani?

Az első jelentős zenekar a JAZZ GT /Muck Ferenc, Tiborcz Iván, Horváth Péter, Gayer Ferenc, Héjja Mátyás/, ez még a jazztanszak előtt alakult, és együtt nyertünk felvételt oda. Megjegyzem Horváth Péter később külföldre távozott, ma San Francisco-ban él és a világ élvonalába tartozik. Pleszkán Frigyessel az 1970-es évek közepétől haláláig játszottam és lemezeket készítettünk. A JAZZ GT később átalakult: Muck Ferenc, Snétberger Ferenc, Gadó Gábor, Gayer Ferenc, Szabó Ferenc.


9) El tudnád sorolni, hogy eddig milyen együttesekben játszottál/játszol?

Hát van egy pár, a legjelentősebbek: Jazz GT, Pleszkán Trió, Beamter-Martiny Kvartett /itt Baló István dobolt/, Regős Kvartett /Zakar Zoltán, Tűzkő Csaba, Sramkó János/, Deák Big Band /a zenekarral számos tévés produkcióban/Amire a világ táncolt, stb… /filmzenékben/Macskafogó, stb…/ vettem részt, Garay Trió /vele 9 évig játszottam/, Budapest Ragtime Band, Kovács Gyula Mr. Dob zenekara, Budapest Acoustik Quartet /Csepregy Gy., Rátonyi R., Jeszenszky Gy./...és így tovább.


10) Mikor csatlakoztál a Budapest Ragtime Band-hez? Mióta vagy Te a zenekarvezető?

1985–ben csatlakoztam a zenekarhoz, és 1990 óta vagyok a vezetője.


11) Hány lemezetek jelent meg az elmúlt 30 évben?

3 LP és több mint 10 CD


12) Hány országban jártál már a BRB-del?

Kevés lenne a hely, hogy mind felsoroljam, úgy szokták mondani ”bejártuk a világot”!


13) Amikor kitört a koronavírus járvány melyik zenekarokban játszottál a BRB-en kívül?

Kelemen Angelika Jazz Q., Varga Tivadar Trió, Rátonyi Róbert Trió, a Kovács Ferenc vezette Magony, Antal Tibor Quartet. Azon kívül két állandó helyen játszottam nagyszerű kollégákkal, és szerveztem a programok jazz részét.


14) Mióta vagy a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja?

2013 óta.


15) Mióta vagy TV-műsorvezető?

2017 óta.


16) Mik azok a titkon dédelgetett álmaid, amiket még szeretnél megvalósítani?

Először is, remélem minél hamarabb vége lesz ennek a lehetetlen helyzetnek, és mindenki jól jön ki belőle!! Elégedett vagyok az életemmel, zenei pályámmal, kívánom, hogy ez így folytatódjon. Kívánok mindenkinek, magamnak, családomnak, unokáimnak jó egészséget. Talán egy zenekar, ahol saját zenei elképzeléseimet megvalósíthatom. Ez így mind!!


17) Sok boldogságot a 65. születésnapodhoz! Isten éltessen sokáig!

Köszönöm szépen!


pleszkan-gayer-1979.jpg


jazzgt.jpg


gardonyigayer-1979-szekesfehervar.jpg


szfvar-1979iii24-25-gayer-snetberger-szabo-jazzmatine.jpg


mmm.jpg


cikk-jazzq-1979-06-07.jpg


garay-atila-kaldor-peter-gayer-ferenc-kati-bar.jpg


garay-atila-weszely-janos-gayer-ferenc-kati-bar.jpg


kovacs-gyula.jpg


kovacs-gyula-kvartett.jpg


deak-big-band.JPG


1984-vigado-all-stars-plakat.jpg


budapest-ragtime-band-2020.JPG


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez