JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mi lett velük? – Csongrádi Gábor (Berlin)

Gábort jazztanszakos kora óta ismerem. 2005. december 23-án léptettem fel először a Jazz a Márványteremben sorozatomban.

gabor-csongradi-close-up.jpg


1) Mikor és hol született?

1981. április 28. – Budapest.


2) A családjában volt előzménye a zenélésnek?

Nem igazán, a családban mindenki mérnök. De a szüleim lemezei és a bátyám kazettái voltak az első zenei élményeim. Egy unokatestvérem basszusgitározott, ami a megfelelő pillanatban bátorítólag hatott rám elkezdeni a gitárt.


3) Mi volt az első hangszere? Mikor kezdett gitározni?

Az első hangszerem egy citera volt 7 évesen, aztán klasszikus zenét tanultam klarinéton sok évig. Gitárt először 15 évesen fogtam.


4) Milyen zeneiskolákba járt? Kik voltak a tanárai?

Az egykori ‘Postás’ Zeneiskolában kezdtem gitárt tanulni - ha jól tudom ebből lett később a Bartók Konzervatórium -, először Birta Miklós, majd hosszú ideig Juhász Gábor volt a tanárom. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén Babos Gyula és Horányi Ferenc voltak tanáraim. Az iskolatársaimtól is nagyon sokat tanultam.


5) Milyen zenekarokban játszott Magyarországon?

Volt lehetőségem sok formációban együtt zenélni a generációm zenészeivel. Számomra a legkiemelkedőbb élmény az Ávéd-Csongrádi Quartet volt, ahol Ávéd Jánossal közösen saját szerzeményeinkkel kísérleteztünk. Benkó Ákos dobolt, Hock Ernő és később Soós Marci bőgőzött.


6) Hány CD-n szerepelt itthon?

Nem sok, 4-5-re emlékszem.


7) Mikor határozta el, hogy külföldre megy? És miért pont Hollandiát választotta?

A Zeneművészeti Egyetem alatt jelentkeztem Erasmus ösztöndíjra és a végzős évem felét Amszterdamban töltöttem. Az ottani Konzervatórium érdekelt, egy meglehetősen nemzetközi iskola, hosszú múlttal, erős jazz hagyománnyal, és jó kapcsolattokkal New York-kal. Mialatt otthon a Zeneművészetin lediplomáztam, jelentkeztem Amszterdamba mesterképzésre.


8) Kint kik voltak a gitártanárai?

Maarten van der Grinten, Martijn van Iterson, és Jesse van Ruller. Gyakran voltak workshopok amerikai, New York-i zenészekkel is. És volt egy rövidebb ösztöndíjam Párizsban, ahol Nelson Veras-tól vettem órákat.


9) Mikor végzett?

Budapesten 2008-ban. Amszterdamban 2010-ben diplomáztam, és egy évig még folytattam utána egy kurzust indiai zenével kapcsolatban.


10) Melyik városban lakik?

2014-ig Amszterdamban maradtam, majd Berlinbe költöztem, ahol azóta élek


11) Kint kikkel játszott, játszik együtt?

Amszterdamban először főleg a konzervatórium körüli fiatal generációban mozogtam, az ottani saját zenekaromban Mester Dániel szaxofonozott, Kiss Benő basszusgitározott, egy holland dobos Philippe Lemm, és egy indonéz zongorista Sri Hanuraga játszottak.

A diploma után nem sokkal adódott egy lehetőség koreográfusokkal egy kortárs táncdarab zenéjén dolgozni, és nagyon megtetszett ez a fajta munka. Mire Berlinbe költöztem ez vált a fő profilommá. Elektro-akusztikus hangzás, gitár és elektronika használatával, többnyire színházi előadásokon élőben.

Pár koreográfus, táncos az elmúlt évekből: Hannah Shakti Bühler, Katja Scholz, Silvia Bennett, Mikel Aristegui, Annapaola Leso, Németh Anna Katalin, Karina Suárez Bosche.

A berlini Magyar Intézet kortárs zenei projektjeiben pedig magyar és berlini zenészekkel volt szerencsém kísérletezni: Gryllus Samu, Sztojanov Georgi, Hock Ernő, Halmos András, Mészáros Ádám, Andy Vazul, Andrea Belfi, Rieko Okuda, Rudi Fischerlehner, Anna Kaluza, Hannes Lingens.


12) Németországban mi a helyzet a korona vírussal?

Németország elég hatékonyan kezelte a járványhelyzetet és mostanra nagyjából visszatért az élet Berlinben, bár sok minden hiányzik még. Például zárva vannak a színházak és a koncert helyszínek.


13) Ott is betiltották a koncerteket?

Igen. A fellépők és a közönség egyaránt nagy sajnálatára. A fesztiválokat is elhalasztották, mint mindenütt.


14) Ha nincsenek fellépések, akkor miből él?

Tanítok, a zeneiskolákat már kinyitották. Nagy szerencsémre a berlini városvezetés nem hagyta segítség nélkül a szabadúszókat, művészeket, a kieső hónapokra kaptunk segélyt. Egy spanyol produkcióban dolgoztam éppen, de a járvány miatt elmaradt a premier. Meg Karina Suárez Bosche-sal tervezzük a tavaly Mexikóban kijött darabunk itteni bemutatását, de egy ideig most nem lehet majd színházi előadásokkal számolni. Pályázatokkal töltjük az időt pillanatnyilag és várunk.


15) Mikor jön legközelebb haza?

Nem tudom. Sokat könnyítene a hazalátogatáson, ha nem kerülnék az érkezésemkor két hét hatósági házikaranténba. Erre hamarosan meg fog nyílni a lehetőség, ezt várom.


16) Sok sikert a kinti élethez!

Köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez