JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

BJC 14!

Hihetetlen, de igaz. A Budapest Jazz Club szombaton ünnepelte fennállásának 14. évfordulóját. Összehasonlításul: ennyi idő alatt jut el az újszülött az általános iskola befejezéséig, a középiskolás kor megkezdéséig.

Ha már évforduló, akkor ünnepi koncert és a már szokásosnak mondható ünnepi ráadás.


plakat-bjc-14.jpg


Pár perccel 8 óra után kezdődött az ünnepi koncert a Soso Lakatos Sándor Quartet fellépésével. A zenekarvezető tenorszaxofonon játszott (nem alton!), Szakcsi Lakatos Róbert zongorázott, Oláh Péter bőgőzött, és Pecek Lakatos András dobolt. Robert Hurst (mostanában eléggé felkapott amerikai bőgős) szerzeményével kezdtek, egy igazi hard bop számmal. Nagyon erős kezdés volt, utána jött egy Soso szerzemény, majd Szakcsi Lakatos Róbert „Song for Lakatos Pecek Géza” című darabja. Aki nem tudná Lakatos Pecek Géza egy nagyon kitűnő magyar dobos volt, sajnos múlt időben kell Őt is említeni. A többi szám címét már nem konferálták, így én sem tudok pontosan beszámolni. A program láthatóan helyben, a színpadon alakult ki, másrészt időnként érezhető volt, hogy nincs olyan sok koncert ebben a felállásban már a hátuk mögött. Mindenesetre, aki a hard bop alapú modern mainstream jazzt szereti, nem csalódott. Sőt!


soso.jpg


soso2.jpg


Kb. egy óra zene, fél óra átszerelés és már jött is a következő fellépő, név szerint a Borbély Műhely. Itt – ki más, mint – Borbély Mihály játszott alt- és szoprán szaxofonon, klarinéton és népi fafúvós furulyaféléken, Tálas Áron zongorázott, Horváth Balázs bőgőzött, viszont az állandó G. Szabó Hunor helyett – beugróként – Hidász Tamás játszott a dobokon. Az első számban még érezhető volt egy kis bizonytalankodás a ritmusban, de utána rendeződött a helyzet és a tőlük megszokott magas színvonalat kaptuk. Leginkább az együttes utolsó CD-jének, a „Grenadilla”-nak az anyagát játszották, a záró szám – a „Szignál” – volt talán az egyetlen kivétel.


borbely-misi.jpg


bm2.jpg


bm-ritmus.jpg


A program záró száma után belekezdtek a „Happy Birthday” dallamába és megérkezett a TORTA. A torta falatozás után – aki még bírta – meghallgathatta az esti jam session-t, amely az Oláh Kálmán, Jr. Trio köré épült.

Még sok-sok eredményes évet kívánok a BJC-nek, a közönségnek pedig jobbnál-jobb koncerteket!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez