JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Bágyi Balázs - Tribute to Ella

Bágyi Balázs: Tribute to Ella 2017. október 29., Gáspár Károly

bagyi-balazs-new-quartet-feat-pocsai-kriszta-tribute-to-ella.jpg

Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta - Tribute to Ella (Tom-Tom Records)


„Jazz - Ünnep”

Nem kell focirajongónak lenni ahhoz, hogy ismerjük Puskást, Pelé-t, Maradona-t, és nem csak a képzőművészet szerelmeseinek cseng ismerősen Van Gogh, vagy Picasso neve. Azt gondolom, hasonló a helyzet a „jazz nagyaszonyaként”, a „swing királynőjeként” -joggal!- emlegetett Ella Fitzgerald esetében is.

Az afro-amerikai énekesnő 1917-ben, Newport News-ban látta meg a napvilágot, tehát idén ünnepeljük születésének 100-ik évfordulóját! Igen sok lemez készült az „anniversary” kapcsán, és koncertek szintén szép számmal kerültek megrendezésre világszerte.

Mi sem maradtunk le, hiszen jónéhány hangversenyt hallgathatott meg a magyar Közönség, különböző formációk által. Viszont -ha jól tudom- egyetlen album jelent meg Fitzgerald tiszteletére itthon (ha tévedek, elnézést kérek!), mégpedig a Bágyi Balázs New Quartet „Tribute to Ella” címet viselő korongja.

Balázs úgy döntött, hogy vendégművészként -előző CD-jük, a „Homage to Shakespeare” után újra- a zseniális énekesnőt, Pocsai Krisztát invitálja négyesük mellé. „Győztes csapaton ne változtass!”, tartja a mondás; így gondolta ezt a zenekarvezető dobos is, aki a megszokott, nagyszerű „team”-mel vonult stúdióba. „Soso” Lakatos Sándor tenorszaxofonon, Oláh Dezső zongorán, és Oláh Péter bőgőn közreműködve kísérte Krisztát.

Kísérte; ez enyhe kifejezés! Inkább együtt lélegzés, tökéletes szimbiózis a megfelelő és kifejező fogalmak esetükben. A tíz standard-et tartalmazó anyagon világszínvonalú, hamisítatlan jazzt élvezhetünk, ami visszarepít bennünket a 60-as évek aranykorszakába, ugyanakkor kellően friss és modern. Nyilván a repertoár összeállításánál szempont volt, hogy az Ella által előadott számok legyenek a menüben. Persze ez gyakorlatilag az egész standard irodalmat felöleli, hiszen nehéz olyan „song”-ot találni, amit ne interpretált volna a „királynő”.

Vannak olyan gyakrabban játszott, népszerű melódiák a „Tribute to Ella”-n, mint például a „’S Wonderful” (George & Ira Gershwin), az „Easy to Love” (Cole Porter), vagy a „How High the Moon” (Morgan Lewis-Nancy Hamilton). De kevesebb alkalommal előkerülő szerzemények is „képbe kerültek”; gondolok itt a „Can’t We Be Friends”-re (Kay Swift-Paul James), és az „Under a Blanket of Blue”-ra (Jerry Livingstone-Marty Simes), de tán még Irving Berlin munkája, az „Isn’t This a Lovely Day” is ide sorolható.

Pocsai Kriszta úgy énekli végig a lemezt, hogy egyetlen egyszer nem akarja utánozni, „copy”-zni Fitzgerald stílusát. Oly módon állít emléket -tisztelegve előtte-, hogy önmaga marad; egy magyar jazz művész, aki ugyanúgy állhatna -és remélem még fog is!- a Carnegie Hall, vagy bármely legendás koncertterem színpadán, mint ahogyan azt Ella tette oly sokszor! Kalapom emelem, és kézcsókom, Kriszta!

A „srácok” esetében inkább mellőzném a „kisztihand”-ot, de természetesen előttük is leveszem fejfedőm, és azt mondom: yeah! Tudás, ízlés, rutin! A szólista maximális kiszolgálása, „excellent” improvizációk, kiváló hangzás! Külön kiemelném, hogy az elsősorban altszaxofonosként ismert „Soso”, ezúttal -igaz, nem először-, minden „track”-ben tenoron mutatja meg zseniálitását!

Bágyi Balázs nem az a felelőtlen kapus-csapatkapitány, aki a kezdőkörig cselezi magát a labdával, ott pedig -törvényszerűen- elveszti a „bogyót”, és gólt kap. Ő a „boss”, de nem kíván villogni, és azt sugározni: a többiek csak biodíszlet, rám tessék figyelni! Szerényen, nagy alázattal, jól és „dögösen” muzsikál,  „zkv”-ként pedig finoman, de határozottan irányítja zenekara hajóját zeneileg és „menedzselésileg” egyaránt.

Befejezésül egy mostanság internetes felületeken sűrűn feltűnő szlogen „jazzesített” változatát osztom meg Önökkel; „asszem” ez jól summázza a fent leírtakat. „Keep Calm and Listen to Bágyi Balázs New Quartet featuring Pocsai Kriszta: Tribute to Ella!”

Ui.: Lemezbemutató koncert november 4-én, 20:00 órától a Budapest Jazz Club-ban!


Bágyi Balázs New Quartet featuring Pocsai Kriszta: Tribute to Ella (Tom-Tom Records 2017)

1. Isn’t This a Lovely Day

2. ’S Wonderful

3. Can’t We Be Friends

4. Fascinating Rhythm

5. Easy to Love

6. Under a Blanket of Blue

7. April in Paris

8. Our Love Is Here to Stay

9. How High the Moon

10. The Nearness of You


Pocsai Kriszta - ének

„Soso” Lakatos Sándor - tenorszaxofon

Oláh Dezső - zongora

Oláh Péter - bőgő

Bágyi Balázs - dobVissza a lemezhez