JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - július 14.2018. július 15.
A TRIBUTE TO WOODSTOCK2018. július 07.
SZAKCSI 75!2018. július 07.
Bodajki Jazz Tábor 20182018. július 06.
CHICK COREA ISMÉT PESTEN2018. július 05.
LLOYD A CSODÁK CSODÁJA2018. július 05.
Finzer, Nick: No Arrival2018. július 03.
VIRTIGLI JAZZ AZ OPUSBAN2018. július 02.
A LÁTOGATÓ2018. június 30.
..én táncolnék Veled2018. június 27.
Állandó és változó2018. június 25.
BUDAPEST 19562018. június 22.
Alba Regia Feszt 20182018. június 17.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Eastern Boundary Quartet - Live at Jazzforum Bayreuth

Eastern Boundary Quartet: Live at Jazzforum Bayreuth 2018. május 20., Gáspár Károly

eastern-boundary-quartet-live-at-jazzforum-bayreuth.jpg

Eastern Boundary Quartet - Live at Jazzforum Bayreuth (ARC)


„Együtt!”

A 2007-ben alakult Eastern Boundary Quartet tagjait 50-50 százalékban Magyarországon és az Egyesült Államokban kell keresnünk, hiszen a vegyes csapatban Borbély Mihály fúvóshangszereken és Bágyi Balázs dobon működik közre, a tengerentúliak képviseletében pedig Michael Jefry Stevens zongorista, no meg Joe Fonda bőgős játékát élvezhetjük.

Az immáron 11 éve működő formáció minden évben Európa és az USA városait járja, hogy bemutassa nagyszerű programját. Az ARC kiadó jóvoltából, most egy 2016 áprilisában, a németországi Bayreuth-ban adott koncertjük felvétele látott napvilágot, „Live at Jazzforum Bayreuth” címmel.

A korongon 8 dalt hallhatunk; minden tagtól két-két kompozíciót.

Stevens és Fonda nevét elsősorban az avantgard vonulat kapcsán ismerhetjük, Borbély és Bágyi pedig az etno-jazz, és a modern mainstream területein (is) egyaránt jeleskedik. A quartet gyakorlatilag a művészek egymás stílusához való őszinte, alázatos, és szeretetteljes idomulásának lenyomata. Na és persze annak bizonyítéka, hogy a jó jazz minden távolságot, akadályt könnyedén legyőz, és diadalmaskodik!

A lemez repertoárjára jellemző ez a jó értelemben vett eklektika, hiszen Bágyi „Continuity Jazz Suite”-jének két tétele („Allegretto”, „Tempo Rubato”) számomra John Coltrane muzsikáját, azon belül leginkább az „A Love Supreme”-et jutatta eszembe, Borbély Mihály munkái („Be by Me Tonight”, „Tag”) az etno-jazz gyönyörű tájaira engednek betekintést, Fonda darabjai („GS#2”, „First Thought”) a szabad zene, a free jazz felé veszik az irányt, de nem a teljes „vadulás” útján, inkább a kifejezetten dallamos, melodikus ösvényt választva, sőt, nem mellőzve a fősodrás stílusjegyeit sem. Stevens számai („Turtle Waltz”, „There’s Too Much Sorrow Today”) pedig a filozofikus, mély érzelmeket felvonultató, szintén mainstream elemekkel felruházott vonalat képviselik.

Érdekes/érdemes megfigyelni, hogy a négy erős egyéniséggel bíró, karakteres muzsikus, milyen fantasztikusan tud és akar igazodni, idomulni társaihoz! Azt gondolom, ez az Eastern Boundary Quartet igazi „titkos fegyvere”, mellyel mindenhol hatalmas sikereket érnek el, jogosan!

Lépjük át a határokat, határainkat Borbéllyal, Bágyival, Stevens-szel és Fonda-val a „Live at Jazzforum Bayreuth” segítségével! Higgyék el, katarktikus élményben lesz részük!


Eastern Boundary Quartet: Live at Jazzforum Bayreuth (ARC 2018)


1. Allegretto - Continuity Jazz Suite

2. Tempo Rubato - Continuity Jazz Suite

3. Turtle Waltz

4. GS#2

5. Be by Me Tonight

6. Tag

7. First Thought

8. There’s Too Much Sorrow Today


Borbély Mihály - szaxofon, tárogató, basszusklarinét

Michael Jefry Stevens - zongora

Joe Fonda - bőgő

Bágyi Balázs - dobVissza a lemezhez