JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. április 27.
JazzUp – Papp Tamás2018. április 25.
20 év után…2018. április 24.
Jazzverseny a Belvárosban2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.

Lemezpolc kritika:
Elsa Valle-Winand Gábor - Ad Libitum

Elsa Valle-Winand Gábor: Ad Libitum 2018. január 10., Elsa Valle

elsa-valle-winand-gabor-ad-libitum.jpg

Elsa Valle-Winand Gábor - Ad Libitum (AKANKE)


Afrikai énekek, standard-ek és friss dallamok között született az "Ad Libitum".

Annak érdekében, hogy meg tudjuk csinálni ezt a projektet, szükséges volt nagyon mélyen tanulmányozni a funkcióit minden egyes hangszernek. Természetesen figyelembe vettük a legkülönbözőbb stílusokat, mert fontos volt tudni, hogy hogyan tudjuk kombinálni egymással. És a hatalom, amit kínál, hogy mindketten mélyen tanultunk zenét, ismerjük a különböző hangszereket, a kottát, stílusokat. Számunkra az alapvető kiindulópont, ami óriási segítséget adott a klasszikus zenei ismeretség volt. És természetesen az éneklés technikájának széles tartománya.

Amikor lecseréljük a hangszereket, vagy inkább a funkcióját a hang teljesíti, automatikusan lehetővé teszi számunkra egy hangágyat, amely jobban inspirál. Emiatt tiszta, kifinomult és elegáns dallamok születhetnek. Mindez bizalmat ad nekünk, hogy egyedül tudunk maradni egy színpadon, nem tartani a hangszerek hiányától, és bátran szembenézni vele győzedelmesen.

Megpróbálni egy órányi koncertet hangszer nélkül, mivel az egyetlen erőforrásunk a leghűségesebb eszköz a hang, igazi kihívás. De lenyűgöző az élmény. Elérni, együtt tenni a különböző közönséget függetlenül az eltérő sajátosságoktól, vallástól, saját életfilozófiától csak egy eszköz létezik. A tiszta őszinte „hang”. Összehozni lelkeket, érzéseket csak két hanggal, csodálatos. Látni, hogy élveznek minden melódiát szemükben tele őszinte fényerővel és jó érzésekkel, a legnagyobb ajándék számunkra.

Már több turnét csináltunk így, és különböző előadást tapasztaltunk meg. Mindegyik különlegesen varázslatos volt. Megtölteni minden egyes színházat és koncerttermet káprázatos dolog.

Minden egyes koncert egy újabb megfogható élettapasztalat.

Mindenhol imádnivaló közönség üdvözöl minket, kik feltétlen támogatást adnak nekünk, kimeríthetetlen energiával és spiritualitással. Rengeteg kiadatlan élményt őrzünk elménkben a közönségről, valódi érzelmeket.

Célunk nem a hangszerek utánzása, vagy hogy a hangunk a hangszerek helyébe lépjen. A mi célunk, utazni különböző stílusokon keresztül, érdeklődni, és támaszkodni a különböző polifóniákra, gregoriánra, kánonokra, használni a hangunkat egész teljességében hangszer nélkül. Használni hangunkat, mint énekesek, érdekes időnként egy hangszeres optikájával nézni. Újra használni minden egyes tudást okos módon, amit az iskolában szereztünk annak idején, egy friss köntösben. Sok dalunkat interpretáljuk egy hangszeres személyiségének szemszögéből, mentalitásából, máskor csak az énekes jelenik meg az ablakban. Az Acapella munka sok szabadságot ad, kötelező nyitottnak lenni, megválni a szokásos énekes elképzeléstől, aki mindig kapaszkodik a kíséretbe.

Hiszen egy hangszeresnek a feladata kísérni, neki sokkal fényesebb a tükör, mely mutatja mi az igazi út, és hogy kell kísérni egy melódiát.

Törekszünk arra, hogy a zenepalettánk egyre szélesebb legyen. Hogy ezt elérjük, folyamatosan informálva kell, hogy legyünk a zenevilágot illetően, mely körülvesz minket. Az acapella műfaj megköveteli, hogy a művész mindig friss legyen.

Ennek a projektnek a bélyege a humor, kifinomultság, spontaneitás, ahogy a két hang kiegészíti egymást. Kiváló szövegek, témák. Mindez, ami utánozhatatlanná, egyedivé teszi ezt az albumot. Egy csodálatos, originál zenei alkotás. Ajánlom mindenkinek!Vissza a lemezhez