JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. február 17.
Mezei Szilárd: Nút2018. február 15.
Ágoston Béla: Percy Phone2018. február 12.
A BALKÁN JAZZ PROJECT2018. február 11.
Douglas, Jerry: What If2018. február 11.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
East2East: Forest Flower2018. február 10.
Ziegler, Pablo: Jazz Tango2018. február 10.
Downes, Kit: Obsidian2018. február 09.
Tálas Áron: Little Beggar2018. február 05.
Játék – 2018 február2018. február 04.
Lorber, Jeff: Prototype2018. február 04.
BJC, SoLaTi2018. február 03.
Zoller Attila emlékkoncert2018. február 03.

Lemezpolc kritika:
Fritz József (Joe Fritz) - Mountain Walking

Fritz József (Joe Fritz): Mountain Walking 2017. december 18., Gáspár Károly

joe-fritz-mountain-walking.jpg

Joe Fritz - Mountain Walking (Gramofon Records)


A szaxofonosok majd mindegyike játszik klarinéton, de mégsem, vagy nagyon ritkán használják ebbéli tudásukat. Ehhez az instrumentumhoz valahogy túlságosan hozzátapadt az az előítélet, hogy a tradicionális jazzben jól szól, na de a picit modernebb irányzatokbam azé má’ mégse...

Nos, a hazai jazz szcénában van nekünk egy kifejezetten klarinétra „szakosodott” nagyszerű, világszínvonalú művészünk, a mindig elegáns Fritz József -1995 óta Joe Fritz néven szerepel-, akinek munkássága jó bizonyíték arra, hogy hangszerét a mainstream területén is ugyanolyan fokon lehet alkalmazni, mint a szaxofont, vagy a trombitát. Sőt, nemrégiben volt szerencsém hallani Joe-t Tommy Vig „world famous” vibrafonossal duózni, és nem fogják elhinni, teljesen szabad improvizációt -rettegettebb nevén: free jazzt- adtak elő! Fritz ebben a közegben is remekelt, megmutatva, hogy a klarinét minden vonalon megállja a helyét. Persze, ha avatott kezekbe kerül!

Jelenleg a Joe Fritz-Gyárfás István-Sárkány Sándor által fémjelzett „Mountain Walking” pörög lejátszómban. „Gyafit” és Sanyit sem kell bemutatnom a jazz kedvelőinek, hiszen Gyárfás neve mára már legendássá vált a jazz gitározás témakörében, Sárkány pedig évtizedek óta az egyik legjobb, legfoglalkoztatottabb bőgős Magyarországon.

Na hát, így állt össze a három nagyszerű muzsikus egy triót alkotva, hogy elkészítsék új lemezüket. Pontosabban maga a felvétel néhány évvel ezelőtti, de most adódott alkalom, hogy megjelenjen a Gramofon és a Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából. Jobb később, mint soha!

A korong -többek között- Nat King Cole és az Oscar Peterson Trio hagyományait folytatva dobos nélkül vonult stúdióba. Már ettől egészen különleges hangulata van az anyagnak, nem beszélve a kitűnő művészek által megteremtett auráról, mely belengi a „Mountain Walking”-ot.

Hét ismert, közkedvelt jazz standard, és a címadó dal („Mountain Walking”) hangzik el a CD-n, amely a „srácok” közös szerzeménye; egy jóféle b-dúr blues. Az örökzöldek sorában felcsendül például a gyönyörű „Body and Soul” (Johnny Green-Edward Heyman), az itthon „Frédi és Béni” címen ismertté vált rajzfilmsorozat főcímzenéje, a „Flintstones” (William Hanna-Joseph Barbera-Hoyt Curtin), és az általában közepes tempójú swingként játszott „There Will Never Be Another You”, ezúttal kellemes bossa-nova lüktetésben interpretálva.

Joe, Gyafi és Sanyi új albumuk kapcsán nem törekedtek novumok, hatalmas újítások megmutatására. „Egyszerűen csak játszottak”, felhőtlenül, jókedvvel, és hatalmas tudással felvértezve. Mert a jazz hagyományait életben kell tartanunk! A XXI-ik században is kötelességünk felidézni a géniuszok által megteremtett vonulatok szellemiségét, hiszen ez az alapja a későbbi, és a mai kortárs modern jazz zenének egyaránt!

Ha hamisítatlan és pozitív töltetű jazzt szeretnének a karácsonyi vacsora előtt/alatt/után hallgatni -persze az ünnepek lepergését követően is-, szeretettel ajánlom figyelmükbe a Fritz-Gyárfás-Sárkány Trió „Mountain Walking” címet viselő lemezét!


Joe Fritz-Gyárfás István-Sárkány Sándor: Mountain Walking (Gramofon)

1. Sunday

2. It Had to Be You

3. Straight, No Chaser

4. There Will Never Be Another You

5. Body and Soul

6. Flintstones

7. Stompin’ at the Savoy

8. Mountain Walking


Joe Fritz - klarinét

Gyárfás István - gitár

Sárkány Sándor - bőgőVissza a lemezhez