JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. március 19.
Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Harcsa Veronika - Lifelover

Harcsa Veronika: Lifelover 2013. október 04., Vörös Janka

harcsa-veronika-gyemant-balint-lifelover.jpg

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint - Lifelover (Hangvető)

Gyönyörűen letisztult borítóval fogad ez a várva várt lemez, melyet épp a kezemben tartok.

Veronika összetéveszthetetlen hangja Gyémánt Bálint zseniális gitározása számomra új dimenziót nyitott a gitár-ének duók történetében. Tényleg. Mivel a gitár-ének duóknak elég nehéz úgy általában, sokszor hallhatunk kicsit elcsépelt, zeneileg közhelyes sablon-megoldásokat, így még inkább megemelem a kalapom, mivel ez a duó nem él közhelyekkel.  Ez egy nagyon modern lemez, melyet precíz felépítettsége mellett a változatosság is jellemez. Azt hihetnénk az első pár dalt követően, hogy lassan kimerül a duó eszköztára, ám percről percre újabb meglepetést okoz.

A saját dalok és szövegek, a búgó, lebegő, néhol sivító vokálok, és az a rengeteg hangszín, mellyel Veronika játszik, Bálint alázatos, de mindig egyértelmű és inspiráló kísérete - kettőjük védjegyeként egységesen végigkíséri a lemezt.

Veronika technikája igen széles skálán mozog, változatosan használja hangi adottságait, számomra a „Huddle Yourself Up”-ban bontakozik ki leginkább mélysége - hangmagasság és tartalom tekintetében is.

A lemez címadó dala -már most fogadok bárkivel- hódítani fog a rádiókban, mivel mozgalmas, játékos, különleges és a Veronikától megszokott hangulatot eddigi közönsége mellett is biztosan még többen fogják megkedvelni.

A második track, „Moss and Lichen”-ben nagyon tetszik a kórusrész, mégis az egyik kedvencem a „Go On Swimming”, melyben a téma közé beszurkált két különböző, játékos szólamtól nagyon kedvesen és ötletesen mindig csak meg-megindul a dal egy időre.

Izgalmas gitár ének unisonoval indul a „Lacs”, viszont gitáros szempontból nekem a „Saying No” tetszik, melynek bevezetőjéül Gyémánt Bálint zakatoló, finom és izgalmas gitározása szolgál. Ennek a dalnak a szövegét gyorsan a szívembe zártam.

Külön kuriózum az utolsó dal, mint egy backstage-hangulatot idézve: kásás hangú, zongora kíséretű éneklést hallunk egy darabig, és közben olvasom is: ez egy home-felvétel, melyen (csak sejtem) Veronika zongorázik. Intimitása miatt ez a bonustrack igazán ütős.

Köszönöm, hogy hallhattam, ajánlom mindenkinek, aki nyitottnak tartja magát, valamint a jelenlegi és új Harcsa Veronika rajongóknak.


Vissza a lemezhez