JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Kovács Linda - Recycle

Kovács Linda: Recycle 2017. augusztus 15., Gáspár Károly

kovacs-linda-recycle.jpg

Kovács Linda - Recycle (Hevhetia)


„Hatott rám!”

Új utakat kereső, kísérletező, modern, ugyanakkor a jazz hagyományait tiszteletben tartó. Számomra ezt jelenti Kovács Linda. A kivételes képességű énekesnő megalkuvás nélkül alkot, majd mutatja meg nekünk a benne rejlő, zajló érzelmi folyamatokat. A zene nyelvén beszél hozzánk; mindig őszintén, és -jó értelemben véve- nyersen. Nem „jócsajkodik” koncert közben és a magánéletben sem, nem tipeg magassarkúban a színpadon, nem készít klipet egy éppen felsztárolt „pillanat pop sztárral”. Ő „egyszerűen” énekelni, közölni akar.

Linda most újabb üzenetet küldött felénk, mégpedig lemez formájában, melynek „Recycle” a címe. Egy 2015-ben, az Opus Jazz Club-ban, Fenyvesi Márton gitáros és Dés András ütőhangszeres társaságában adott hangverseny felvételét vette szárnyai alá a szlovák Hevhetia kiadó.

A korongon hét dalt hallhatunk, három a művészek közös alkotása, gyakorlatilag teljesen szabad improvizációja, három jazz standard is felcsendül az anyagon („I’ll Remember April”, „The Way You Look Tonight”, „Bye, Bye Blackbird”), és bizonyítva „bátorságukat”, a Nirvana néhai frontemberének, Kurt Cobain-nek „Come as You Are”-ja szintén „előadódott”.

Az album végighallgatása után az jutott eszembe: na, ez bizony melankolikus. Valljuk be őszintén, a fenti jelző virágnyelven az unalmas fogalmát szokta magában rejteni. Ezúttal azonban „istibizti” nem így van! Egészen különleges hangulatba helyezett, juttatott el a „Recycle”. A mély, sallangmentes muzsika minden pillanatában tartogatott számomra meglepetéseket, novumokat!

Linda, Marci és Andris bebizonyították, hogy a sokak által mára elvetendő, „ciki” ügyként számon tartott standard-eket is lehet frissen, előremutatóan interpretálni, úgy, hogy mégse veszítsék el eredeti jellegüket. Zárójel nélkül, zárójelben jegyzem meg, általában azok mondják a „sztenderdezésre”, hogy az má’ egy elavult dolog, akiknek még egy B-dúr blues is leküzdhetetlen akadályt jelent... (Persze azt sem könnyű jól!)

Azt gondolom, a „Recycle” igazi ereje abban rejlik, hogy a három kiváló zenész olyan szinten tud együtt játszani, mit játszani, lélegezni, amely nagyon-nagyon keveseknek sikerült és adatott meg eddig hazai és nemzetközi mezőny tekintve egyaránt!

Egyfajta „bittersweet” élmény Lindáék produktuma, hiszen olyan, mint maga az élet. Nem fekete, nem fehér, nem édes, nem sós. Van benne mindenből, ahogyan azt kell; mert ilyen sokfélék vagyunk mi, Emberek!


Kovács Linda: Recycle (Hevhetia 2017)

1. Heading into Autumn

2. I’ll Remember April

3. Getting Naked

4. Come as You Are

5. Just Thinking of You

6. The Way You Look Tonight

7. Bye, Bye Blackbird


Kovács Linda - ének

Fenyvesi Márton - gitár, effektek

Dés András - ütőhangszerek


Vissza a lemezhez