JazzMa

Friss Hírek

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
Herold Péter: All That I Am2018. szeptember 22.
JazzUp - Klausz Ádám2018. szeptember 22.
KÖRSÉTA A JAZZMÚZEUMBAN2018. szeptember 20.
PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Neumann Balázs - Faith

Neumann Balázs: Faith 2018. szeptember 10., Gáspár Károly

neumannbalazsfaith.jpg

Neumann Balázs: Faith (Ebizone Records, 2018)

„És az ég felé nézett...”

Azt gondolom, a zene - bármilyen stílusról beszélünk - azt kell bemutassa, amit nem tudunk szavakba önteni. Ilyen például a hit, a tisztelet, az alázat, amelyeket lehet tanulni, fejleszteni magunkban, de alapvetően minden embernek éreznie kell ezen fogalmakat a szívében-lelkében, és muszáj „használnia” azokat.

Neumann Balázs most olyan lemezzel jelentkezett, melynek minden perce, pillanata a fent említett értékekről mesél nekünk a jazz nyelvén.

A kiváló zongorista Máthé László bőgős és Kaszás Péter dobos társaságában vonult stúdióba, hogy rögzítsék a „Faith”, azaz „Hit” című albumot. Két kivételes tudással megáldott vendégművész is közreműködik a korongon; három számban Borbély Mihály csodás alt- és szopránszaxofon, illetve tárogató játékát élvezhetjük („My Noir Blues”, „Indulj el egy úton”, „Gratitude”), az „Eternal”-ben pedig Winand Gábor utánozhatatlan hangja csendül fel, Szőke Szandra szövegét énekelve.

A CD-n kilenc dal hallható, nyolc Neumann kompozíció és egy gyönyörű magyar népdal, az „Indulj el egy úton” feldolgozása. Balázs minden szerzeményt dedikált egy-egy konkrét személynek, vagy olyan megfoghatatlan, spirituális „lényeknek”, mint a „Fény”, a „Belső béke” vagy maga a „Jazz”.

Katartikus élmény volt számomra az „Eternal”, melyet Édesanyjának ajánlott, akit sajnos immáron 20 éve elveszített. Hihetetlenül fájdalmas, ugyanakkor felszabadító érzés, amikor egy művész szembenézve nagy-nagy fájdalmával, „kiírja magából” azt és megosztja a Közönséggel!

De minden dal kapcsán elmondható, hogy felérnek egy lelki gyakorlattal, meditációval, imával! Neumann Balázs teljes mértékben megnyílt előttünk a „Faith” által. Elénk tárta örömét-bánatát, láthatjuk mosolyát, és gondterhelt arcát, megmutatja magát minden oldalról.

Külön kiemelném Balázs egyik „zenei szexepiljét”, csodálatos, szenzitív, de határozott, pregnáns billentését, mely által még inkább megfogott, magával ragadott zongorázása.

A „Faith” vallásos és ateista vagy még „keresgélő” embereknek egyaránt szól. Nem akar „hittéríteni”, egyszerűen az ég felé irányítja tekintetünket, hogy választhassunk, „csak” nagy kékséget látunk vagy annál sokkal többet...

Öröm volt füleimbe juttatni a Neumann Balázs Trió új albumának minden hangját, biztos vagyok benne, hogy Önök sem fognak csalódni! Hiszem!


Neumann Balázs Trió: Faith (Ebizone Records 2018)

1. For Them
2. My Noir Blues
3. Eternal
4. Hope
5. Inner Source
6. Altered Perceptions
7. Indulj el egy úton
8. Gratitude
9. Veled


Neumann Balázs – zongora
Máthé László – bőgő
Kaszás Péter – dob
Borbély Mihály – alt- és szopránszaxofon, tárogató (2, 7, 8)
Winand Gábor – ének (3)


Vissza a lemezhez