JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.
Játék – 2021 június2021. június 06.
Dresch Mihály: Ongaku2021. június 06.

Lemezpolc kritika:
Rozsnyói Péter - Pain of an Angel

Rozsnyói Péter: Pain of an Angel 2015. december 23., Gáspár Károly

rozsnyoi-peter-trio-pain-of-an-angel.jpg

Rozsnyói Péter - Pain of an Angel (BMC Records)


„Lélekemelő”

Azt gondolom, a zene át kell járja a hallgatót. Simogatva, finoman, és/vagy keményen „beindítva” a lelket, és ki kell mozdítson a hétköznapi gondok világából. A jó muzsika gondolkozásra, meditációra, sőt, önvizsgálatra „kényszeríti” az embert. A melódiák beköltöznek a fejekbe, fülekbe, hogy -elvetett magként- szellemi táplálékként, kenyérként szolgáljanak.

Nem elég önmagában a tehetség, tudás ezen nemes cél eléréséhez. A közléshez, az üzenet átadásához mindenképpen szükség van tiszta lelkivilágra. A Közönséget nem lehet becsapni! Mielőtt egy művész leül, odalép hangszeréhez, vagy kezébe veszi azt, a Hallgatóság már érzékeli, hogy őszinte az illető, vagy fellengzős, öntelt alak, aki meg akar vezetni mindenkit maga körül, mert hát ugye „színház az egész világ”... Tudnék erre jó néhány példát mondani a magyar jazzéletből, na de hagyjuk...

Az 1980-ban, Veszprémben született zongorista, Rozsnyói Péter munkásságára abszolút elmondható, hogy minden alkalommal szívének-lelkének legmélyebb zugaiba is betekintést enged koncertjei, felvételei alkalmával. Szavak nélkül, gyönyörű melódiák segítségével mesél nekünk életéről, örömeiről, fájdalmairól. Játék közben minden hangja, mozdulata kaput nyit egy zöldellő mezőre, amelyen időnként feltűnnek sötét árnyak, de angyalok hada űzi el őket, és visszatér a nyugalom, béke.

A BMC Records gondozásában december 11-én új albummal jelentkezett a Rozsnyói Péter Trió, „Pain of an Angel” címmel. Partnerei Orbán György bőgős és Csörsz Zoltán dobos. Hosszú éveken keresztül Mohay András felelt az ütős részekért a hármasban, azonban 2014-ben sajnos elveszítettük Őt egy tragikus autóbalesetben. Nehéz időszak következett ezután Rozsnyói Peti életében, hiszen legjobb barátja nélkül maradt itt, kegyetlenül materiális világunkban. A belső borítón leírja Péter, hogy hosszú, zene nélkül töltött idő után, Csörsz Zolival való találkozása adta neki az indíttatást, fel kell támasztania trióját.

Nos, ez olyan jól sikerült, hogy el is készítették első -ebben a felállásban- közös lemezüket. Hét szám hangzik el a korongon, mind Rozsnyói Péter kompozíciója. Mivel a zongorista magas szinten játszik klasszikus zenét is, így szerzeményeiben igen jelentős szerepet kaptak az elsősorban Chopin és némileg J.S. Bach stílusa felé irányuló motívumok, harmóniák. Persze Peti minden számban világossá teszi, hogy a mainstream vonulattal igen jó a kapcsolata. Na kérem, ezt az egyveleget szeretem én! Adott egy IGAZI JAZZ ZONGORISTA, aki saját munkái kapcsán megmutatja, hogy -a fősodrás tudásának birtokában- ki is Ő, „mi van benne”.

Rozsnyói számai egytől-egyig énekelhetőek, fütyülhetőek, belesettenkednek a fülekbe, és hosszú ideig ott is maradnak. Követik az embert bevásárlás, séta közben, buszon, villamoson ugranak be motívumok, dallamfoszlányok. Ha ezt el tudja érni egy művész, bizony nagyon oda kell Rá figyelni, mert keveseknek adatik meg ez az ajándék!

Orbán Gyuri és Csörsz Zoli azok közé a muzsikusok tartoznak, aki ha akarnának, sem tudnak rosszul játszani. Ezúttal is alázattal, nagy-nagy energiával álltak Péter szolgálatába. Orbán szólói egészen lenyűgözőek (persze a kíséretei is)! Hihetetlen, hogy a bőgőből olyan dallamokat csal elő, melyek bármilyen szóló hangszeres becsületére válnának! Zoli esetében egészen új értelmet kap a dob, a dobolás. Valóban zenei hangokat szólaltat meg a cineken, tamokon, jócskán túl azon, hogy „csak” a ritmust hozza.

Az értékes zene lélekemelő kell, hogy legyen. A Rozsnyói Péter Trió „Pain of an Angel” albuma abszolút megfelel ennek a kritériumnak (is). Sokat ad nekünk a három nagyszerű művész. Önzetlenül nyújtják felénk értékeiket, nem fukarkodnak. Ha Szenteste túl vagyunk a „Mennyből az angyal”-on, ajánlok Önöknek egy másik „angyalos” korongot, mely az ünnepi hangulatot garantáltan szebbé teszi, és vissza fog kerülni a lejátszókba -rengetegszer- az ünnepek után is!


Rozsnyói Péter Trió: Pain of an Angel (BMC Records 2015)

1. Little Song

2. Song for My Grandpa

3. Monk

4. Heartbeat of a Friend Who Is No More

5. The Beginning

6. Pain of an Angel

7. Pop Song


Rozsnyói Péter – zongora

Orbán György – bőgő

Csörsz Zoltán - dob


Vissza a lemezhez