JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Trans-formation - Üzenet a Hangárból

Trans-formation: Üzenet a Hangárból 2017. október 08., Gáspár Károly

trans-formation-uzenet-a-hangarbol.jpg

Trans-formation - Üzenet a Hangárból - Message from the Hangar (LV Records)


„Az a drága jó bukta illat”

A 2005-ben alakult Trans-formation nevű zenekart a hazai jazz élet négy nagyszerű, sokat foglalkoztatott alakja alkotja. Pozsár Eszter fuvolázik és szaxofonozik, Eichinger Tibor gitározik, Frey György basszusgitározik és Pusztai Csaba dobol-ütőhangszerezik. A quartet a tagok kompozícióit szólaltja meg, melyekben a jazz mellett kortárs és világzenei hatások érvényesülnek leginkább.

No hát, Eszterék most úgy gondolták, hogy új albummal kedveskednek rajongóiknak, „Üzenet a Hangárból” címmel. 12 dalt hallhatunk a korongon, öt Pozsár Eszter, és hat Eichinger Tibor szerzeményt, de Frey Gyuri is hozzájárult a „menühöz”, a szépséges „Ölelés - Embrace”-szel.

Ha erősen -mondhatnám erőszakosan- kategorizálni akarnám az anyagot, azt mondanám: jazz-rock, de ennél sokkal tágabb, nagyobb területet járnak be a kiváló művészek. A „dögösen” lüktető számok mellett, szívmelengető, romantikus melódiákat is hallhatunk. Ezek a váltások rendkívül ízlésesen, jó érzékkel történnek meg a „track”-ek között. Közös jellemzője a munkáknak, hogy pozitív, életigenlő kisugárzásuk van, miközben bravúros, világszínvonalú improvizációk perdülnek ki Eszter és Tibi kezei alól, természetesen az „excellent” ritmusszekció támogatása mellett.

Itt a jó példa arra -az „Üzenet a Hangárból” kapcsán-, hogyan lehet értékes, mély gondolatokat közvetíteni a muzsika segítségével, úgy, hogy ne legyen túlgondolt, álintellektuális, és -valljuk be őszintén- „naggyonn” unalmas dalokkal telepakolva egy lemez!

Személyes kedvencem Eichingertől a rendhagyó című, „Az a drága jó bukta illat”, ami elnevezése okán egyből felkeltette a figyelmet. Aztán „play” gomb nyomása után, nem valami bohókás-vicceskedő dallam jutott el füleimbe (persze ez sem lett volna baj), annál inkább egy lélekemelő, gyönyörű melódia, Tibor pompás gitár játékával. Yeah, Tibi; köszönöm!

A hangzás különlegességét nagyban emeli Eszter fuvolázása, hiszen ez az instrumentum -nem „tom” miért- igen ritkán tűnik fel mostanság a jazz világában. Valami megfoghatatlan titokzatosság, misztikum van benne, amit nagyon szívesen fogadok! Fúvósok, tessék „vízszintesen” is gondolkozni!

Igazán különleges utazásra invitáltak Eszterék, ahonnan feltöltődve, megújulva érkeztem haza! Induljanak el a Trans-formation-nel Önök is; nem fognak csalódni!


Trans-formation: Üzenet a hangárból - Message from the Hangar (2017)

1. Ébredés - Awakening

2. Jazz-matiné az üvegházban - Jazz-matinée in the Greenhouse

3. Hip Hop

4. Az a drága jó bukta illat - The Smell of that Precious Sweet Roll

5. Mediterrán funk - Mediterranean Funk

6. Esős délután - Rainy Afternoon

7. Valahol egyszer - Somewhere Once Upon a Time

8. Azúrkék - Azure

9. Egy nap Trogirban - A Day in Trogir

10. Külvárosi tánc - Suburban Dance

11. Ölelés - Embrace

12. Blues for V


Pozsár Eszter - fuvola, altfuvola, szopránszaxofon

Eichinger Tibor - gitár

Frey György - basszusgitár

Pusztai Csaba - dob, ütőhangszerekVissza a lemezhez