JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Lemezpolc kritika:
WindSingers - The Morning Comes

WindSingers: The Morning Comes 2015. július 08., Varga Zita

windsingers-only-cover-01.jpg

WindSingers - The Morning Comes (GrundRecords)


Maloschik Róbert újabb felkérésének jóvoltából a WindSingers acapella énekegyüttes első, saját szerzeményekkel telített lemezét véleményezhetem. Írásbeli megnyilatkozásaim nem kritika-létrehozások. Közelebb esnek a recenzió fogalmához. Hiszen, hogy volnék képes bármily zenét kritizálni? Az erőt adó csengéshez csupán hol kuszálódó, hol egyenletesen libegő gondolataimat tudom kapcsolni.

A WindSingers 2011-ben alakult. 2014-ben a felállás cserélődött, de a munka nem állt meg. Az összeszokott idő leforgása után két női tag tovább is adta mikrofon-stafétabotját.

Nevezetesen Tasi Nóra (szoprán) és Földi Veronika (alt) helyére léphetett két szintén ígéretes énekes, Gazda Fanni (szoprán) és Horváth Cintia (alt). Vers Dóra már a kezdetektől betölti a női középszólamot. Mintha csak a Bartók Konzi Jazz-vokál óráján alkotnánk kört, s a mikrofont, mint egymás iránt érzett tiszteletet adnánk tovább az utánunk következő éneklőnek. Hisz mind azonos gyökerekkel rendelkezünk, egészen közeli, vagy épp távoli emlékként. A polifónia férfi részlegét Nagy-György Márton (tenor), valamint a szólamokat összetartó, hangkiadásban abszolút polihisztor Magyaróvári Viktor (basszus) teszik ki.

Hazai koncertjeik mellett más országokban is volt már alkalmuk megmutatkozni. 2014 júliusában a Graz-ban megrendezett "vokal.total. Nemzetközi A Capella Versenyen" ezüst minősítésben részesültek. Több alkalommal léptek fel Erdély, Bukarest és Pozsony különböző koncerthelyszínein.

A lemezen öt szám szerepel. A zene és a hangszerelés is egybefogóan Magyaróvári Viktor érdeme. Lírikus szempontból még Robert Keder nevének ringatózását figyelem meg az album ismertető-hullámain. Nem rugaszkodtam el túlságosan, a borító csupa fodrozódó tengervíz.


01 The Morning Comes: Kivárván a reggelt, odébbtolva szemek lehunyódását. A redőny apró résein át is éget. Élesztgető ébresztés, mindez Gazda Fanni szólóénekének tolmácsolásában, aki egyébként is korosztályom egyik best of' Jazz-szoprán hangja.


02 Dark Desert: A válasz nincstelen. A nyomok elavultak, kutatásuk hiábavaló. Sokszorozódó mozdulatlanság. Csak minden a szimmetria szerint történjen. A cím első olvasatra Sting "Desert Rose" dalát juttatta eszembe. Miután megtekintettem a "Dark Desert" újonnan elkészült videóklipjét, megbizonyosodtam afelől, hogy ez a szám egészen más tematikán alapszik.


03 Come Again: A lemez legönfeledtebb hangvételű melódiája. Bob Marley iszapszínű posztere minden bizonnyal a falon csünghetne dekorációként. Egy amolyan "tartsunk reneszánszt a reggae-nek"-féle elgondolás. Szólót énekel: Nagy-György Márton és Vers Dóra.


04 Shadow Song: Queen, gregorián, Karl Jenkins - Amate Adea. Talán a megelőző hatások közül valók. A kíséret ütőhangszereket imitál, természetesen a két férfiszólam által. Mezzo kántálás alatt búgó, szelíden terpeszkedő töltekezés. Vonzzák egymást. Ugyanazon út mentén haladnak, csak megállás előtt válik kikerülhetetlenné a szembetalálkozás.


05 Wind Song: Hívjuk ide a kedves Szeleket. A simítót már nem érezhetjük, ki egykor türelemmel fésülgette gubancos hajunk. Lassan indítja a csörgedezőt. Kedves Szellő, ha elfáradtál, meg is pihenhetsz. Én még emlékszem mozgásodra.


WindSingers: The Morning Comes (2015)


The Morning Comes (2:33)

Dark Desert (3:51)

Come Again (3:14)

Shadow Song (3:22)

Wind Song (4:15)


Szoprán1: Gazda Fanni, Szoprán2: Vers Dóra, Alt: Horváth Cintia, Tenor: Nagy-György Márton, Basszus: Magyaróvári Viktor

Zenei producer és hangmérnök: Árok Sándor


Vissza a lemezhez