JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
WindSingers - The Morning Comes

WindSingers: The Morning Comes 2015. július 08., Varga Zita

windsingers-only-cover-01.jpg

WindSingers - The Morning Comes (GrundRecords)


Maloschik Róbert újabb felkérésének jóvoltából a WindSingers acapella énekegyüttes első, saját szerzeményekkel telített lemezét véleményezhetem. Írásbeli megnyilatkozásaim nem kritika-létrehozások. Közelebb esnek a recenzió fogalmához. Hiszen, hogy volnék képes bármily zenét kritizálni? Az erőt adó csengéshez csupán hol kuszálódó, hol egyenletesen libegő gondolataimat tudom kapcsolni.

A WindSingers 2011-ben alakult. 2014-ben a felállás cserélődött, de a munka nem állt meg. Az összeszokott idő leforgása után két női tag tovább is adta mikrofon-stafétabotját.

Nevezetesen Tasi Nóra (szoprán) és Földi Veronika (alt) helyére léphetett két szintén ígéretes énekes, Gazda Fanni (szoprán) és Horváth Cintia (alt). Vers Dóra már a kezdetektől betölti a női középszólamot. Mintha csak a Bartók Konzi Jazz-vokál óráján alkotnánk kört, s a mikrofont, mint egymás iránt érzett tiszteletet adnánk tovább az utánunk következő éneklőnek. Hisz mind azonos gyökerekkel rendelkezünk, egészen közeli, vagy épp távoli emlékként. A polifónia férfi részlegét Nagy-György Márton (tenor), valamint a szólamokat összetartó, hangkiadásban abszolút polihisztor Magyaróvári Viktor (basszus) teszik ki.

Hazai koncertjeik mellett más országokban is volt már alkalmuk megmutatkozni. 2014 júliusában a Graz-ban megrendezett "vokal.total. Nemzetközi A Capella Versenyen" ezüst minősítésben részesültek. Több alkalommal léptek fel Erdély, Bukarest és Pozsony különböző koncerthelyszínein.

A lemezen öt szám szerepel. A zene és a hangszerelés is egybefogóan Magyaróvári Viktor érdeme. Lírikus szempontból még Robert Keder nevének ringatózását figyelem meg az album ismertető-hullámain. Nem rugaszkodtam el túlságosan, a borító csupa fodrozódó tengervíz.


01 The Morning Comes: Kivárván a reggelt, odébbtolva szemek lehunyódását. A redőny apró résein át is éget. Élesztgető ébresztés, mindez Gazda Fanni szólóénekének tolmácsolásában, aki egyébként is korosztályom egyik best of' Jazz-szoprán hangja.


02 Dark Desert: A válasz nincstelen. A nyomok elavultak, kutatásuk hiábavaló. Sokszorozódó mozdulatlanság. Csak minden a szimmetria szerint történjen. A cím első olvasatra Sting "Desert Rose" dalát juttatta eszembe. Miután megtekintettem a "Dark Desert" újonnan elkészült videóklipjét, megbizonyosodtam afelől, hogy ez a szám egészen más tematikán alapszik.


03 Come Again: A lemez legönfeledtebb hangvételű melódiája. Bob Marley iszapszínű posztere minden bizonnyal a falon csünghetne dekorációként. Egy amolyan "tartsunk reneszánszt a reggae-nek"-féle elgondolás. Szólót énekel: Nagy-György Márton és Vers Dóra.


04 Shadow Song: Queen, gregorián, Karl Jenkins - Amate Adea. Talán a megelőző hatások közül valók. A kíséret ütőhangszereket imitál, természetesen a két férfiszólam által. Mezzo kántálás alatt búgó, szelíden terpeszkedő töltekezés. Vonzzák egymást. Ugyanazon út mentén haladnak, csak megállás előtt válik kikerülhetetlenné a szembetalálkozás.


05 Wind Song: Hívjuk ide a kedves Szeleket. A simítót már nem érezhetjük, ki egykor türelemmel fésülgette gubancos hajunk. Lassan indítja a csörgedezőt. Kedves Szellő, ha elfáradtál, meg is pihenhetsz. Én még emlékszem mozgásodra.


WindSingers: The Morning Comes (2015)


The Morning Comes (2:33)

Dark Desert (3:51)

Come Again (3:14)

Shadow Song (3:22)

Wind Song (4:15)


Szoprán1: Gazda Fanni, Szoprán2: Vers Dóra, Alt: Horváth Cintia, Tenor: Nagy-György Márton, Basszus: Magyaróvári Viktor

Zenei producer és hangmérnök: Árok Sándor


Vissza a lemezhez