JazzMa

Friss Hírek

20 év után…2018. április 24.
Kis hírek – friss hírek2018. április 24.
Jazzverseny a Belvárosban2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.
Mehldau, Brad: After Bach2018. április 10.

Lemezpolc kritika:
Blue Note All-Stars - Our Point of View

Blue Note All-Stars: Our Point of View 2017. november 09., Gáspár Károly

blue-note-all-stars-our-point-of-view.jpg

Blue Note All-Stars - Our Point of View (Blue Note/Universal Hungary)


„Fénylő kék”

Az immáron középkorosztályhoz tartozó hat fenomális művész által alkotott Blue Note All-Stars elnevezésű formáció  dupla albuma, az „Our Point of View” pörög lejátszómban. Ugyanis az ikonikus Blue Note kiadónál úgy gondolták, „bezárják” egy stúdióba Marcus Strickland (38) szaxofonost, Ambrose Akinmusire (35) trombitást, Lionel Loueke (44) gitárost, Robert Glasper (39) zongoristát, Derrick Hodge (38) bőgős-basszusgitárost, és Kendrick Scott (37) dobost, hogy ugyan, „dobjanak már össze” valami jófélét. Elöljáróban csak annyit: sikerült!

A korongokon összesen 11 dal hangzik el. Robert Glasper-től a „Bruce’s Vibe” és a „Bayyinah”, Kendrick Scott tollából, vagy inkább dobverőjéből a „Cycling Through Reality”. A „Meanings” Marcus Strickland nevéhez fűződik, a basszista Hodge pedig két kompozícióval járult hozzá a menühöz, ezek a „Second Light”, és a „Message of Hope”. Lionel Loueke a „Freedom Dance”-szel „szállt be a buliba”, Akinmusire a „Henya”-val és a sokat sejtető címmel rendelkező, „Bruce, the Last Dinosaur”-ral. Egy igazi -hála Istennek, még élő- jazzlegenda, Wayne Shorter előtti tisztelgésük jeléül, a Mester két munkáját szintén rögzítették a művészek („Witch Hunt”, „Masquelero”). Sőt, a „Masquelero”-ban maga Shorter is játszik szopránszaxofonon, és -,hogy fokozzuk a fokozhatatlant- Herbie Hancock zongorázik a „track”-ben (Glasper Fender Rhodes-ozik), kiegészítve az egyébként is -enyhén szólva- impozáns névsort!

Azt már tudtuk, hogy ez a 6+2 ember milyen hihetetlen tudás birtokában van. Hogy hangszerüket száz százalékig uralják, hogy virtuózok, ugyanakkor szívvel-lélekkel muzsikálnak, hogy a jazz minden területén képesek maradandót alkotni. Mégis azt gondolom, az „Our Point of View”-n önmagukat is felülmúlva brillíroznak! Ilyen elemi erővel becsapódó zenei energiabombát bizony Miles Davis, vagy John Coltrane lemezein hallottam, tapasztaltam, éreztem eleddig! Az „ollsztárok” a mainstream legjavát vegyítik a XXI. századi modern vonulatok jellemzőivel, amelyből egyfajta új fősodrást alakítanak ki. De olyan fő, és olyan sodrás, hogy egy cunami erejével söpör végig, és jelöli ki a jazz új irányát!

Miles „Kind of Blue”-ja, ’Trane „Love Supreme”-je kétségtelenül az elmúlt század etalonjai, követendő példái között vannak. Nos, a múltat nem feledve (!), most itt az új mérföldkő -„milestone, you know”-, amit újra és újra meg kell hallgatni! Olyan darabok szerepelnek rajta, olyan improvizációk hangzanak el, és olyan együtt muzsikálás van a köbön, hogy muszáj a „best”-ek között említeni az „Our Point of View”-t!


Blue Note All-Stars: Our Point of View (Blue Note 2017)

Disc 1

1. Bruce’s Vibe

2. Cycling Through Reality

3. Meanings

4. Henya

5. Witch Hunt

6. Second Light

Disc 2

1. Masquelero

2. Bayyinah

3. Message of Hope

4. Freedom Dance

5. Bruce, the Last Dinosaur


Marcus Strickland - tenorszaxofon

Ambrose Akinmusire - trombita

Lionel Loueke - gitár, ének

Robert Glasper - zongora, Fender Rhodes

Derrick Hodge - bőgő, basszusgitár

Kendrick Scott - dob

Wayne Shorter - szopránszaxofon (Disc 2 - 1.)

Herbie Hancock - zongora (Disc 2 - 1.)Vissza a lemezhez