JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Lemezpolc kritika:
Cohen, Avishai - Arvoles

Cohen, Avishai: Arvoles 2019. június 11., Simády Béla

avishai-cohen-arvoles.jpg

Avishai Cohen - Arvoles (Razdaz Recordz - 2019 június)


Az izraeli bőgős tizenhetedik szóló albumát jelentette meg néhány napja. Legutóbbi „1970” című pop zenei kvalitásokat is mutató, kereskedelmileg talán legsikeresebb lemeze után most visszatért a korábban jól megszokott instrumentális jazz vonulatába. Sokan reméltük, és bíztunk is ebben.

Cohen triója a lemezen található 10 felvételből 5 alkalommal kiegészül fúvósokkal, akik remekül színezik tovább az egyébként is melódia gazdag felvételeket. Az alap hármasban ismerősökkel találkozhatunk. Noam David dobos úgy tűnik, végleg bejátszotta magát a zenekarba. Első saját albumáról korábban jómagam írtam ajánlást.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/david-noam/alef-melody/kritika/david-noam-alef-melody

Elchin Shirinov azeri zongorista neve is ismerős lehet, hiszen nemrég a Hunnia kiadónál Dés András, Szandai Mátyás és Fenyvesi Márton társaságában készített lemezt. Játékstílusa rendkívül hasonlít a korábbi zongorista Shai Maestro által megismerthez. Gyönyörű futamokat játszik, teljesen belesimul Cohen alapvetően izraeli gyökerű dallamvilágába. A klasszikus, bebop, swing és hip-hop elemeket felvonultató kompozíciók egy tradicionális dal kivételével mind a bőgős szerzeményei.

„Az Arvoles olyan új zene, amely az utóbbi években kialakult világom visszatükröződése” – olvashatjuk a bőgős honlapján. A fülbemászó dallamok, a finom hangzás, az időnként egy nagyzenekar hangzását keltő fúvósok mind-mind hozzájárultak egy újabb remekmű megszületéséhez. Cohen tökéleteset alkotott. Nincs más dolgunk, mint minél többször meghallgatni.

Érdekes, hogy a nemrég megjelent új John Patitucci album után Cohen lemezének borítóján is fa motívum jelenik meg. Ez most sem véletlen, hiszen az „Arvoles” jelentése az ősi ladino nyelven: fák. A bőgős nagyon büszke rá, hogy az albumot édesanyja egyik festményével díszíthette.


Zenészek:

Avishai Cohen – bőgő

Elchin Shirinov – zongora

Noam David – dob

Anders Hagberg – fuvola

Björn Samuelsson – harsona


Tracklist:

1. Simonero

2. Arvoles

3. Face Me

4. Gesture #2

5. Elchinov

6. Childhood (For Carmel)

7. Gesture #1

8. Nostalgia

9. New York 90’s

10. Wings


Vissza a lemezhez