JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Gardony, Laszlo - Serious Play

Gardony, Laszlo: Serious Play 2017. július 14., Gáspár Károly

laszlo-gardony-serious-play.jpg

Laszlo Gardony (Gárdonyi László) - Serious Play (Sunnyside Records)


„Komolyan és letisztultan”

Majdnem napra pontosan két éve értekeztem legutóbb Laszlo Gardony, azaz Gárdonyi László fémjelezte albumról. Az immáron 30 éve (!) a legendás Berklee-n tanító nagyszerű magyar zongorista (ma már a világhírű bostoni zenetanoda jazz zongora tanszékének professzora!), akkor sextet formációban rukkolt elő a „Life in Real Time” című koronggal. Ezúttal szólóban vonult stúdióba januárban, és ezen „recording session” gyümölcseként jelenik meg ma (2017. július 14.) világszerte a „Serious Play”!

A lemezen kereken tíz dalt hallhatunk, három kivételével Gárdonyi kompozícióit. Saját munkáin kívül a „Georgia on My Mind” (Hoagy Carmichael), Coltrane klasszikusa a „Naima”, és Harold Arlen gyönyörű melódiája, az „Over the Rainbow” kapott helyet a korongon.

Nos, az az érzésem, hogy a „Life in Real Time”-hoz hasonlóan, ezúttal is egyfajta antologikus, a műfaj különböző irányzatait bemutató felvétellel van dolgunk. Persze minden „track” kapcsán elmondható: Gárdonyi belevitte szívét-lelkét, egyéniségét a darabokba, ettől lesz érdekes és rendhagyó a „Serious Play”.

A jazz gyökereire utaló blues-os elemektől, a mainstream vonulat sajátosságait felvonultató motívumokon keresztül, Bartók Béla zenejéig tárja fel a pianista szeretett műfajunk lehetőségeit. A magyar és közel-keleti népzene, sőt, még a magyar nóták világát is megidézi, ez utóbbit a „Folk at Heart”-ban éreztem hangsúlyosan. De igen erősen ott van a free jazz, a szabad zene lenyomata is a CD-n.

A záróakkordként felcsendülő „Over the Rainbow” helyett -bevallom őszintén- másik jazz standard-et választottam volna, mert ha szóló zongora és ez a szám, akkor majd mindenkinek a Kuzma Irma fia (nem vicc, „guglizzanak” rá!), bizonyos Keith Jarrett jut eszébe. És hát Ő oly meghatározó lett „óverdörémbó ügyileg” is (!), hogy ezt most má’ -szerintem- hagyjuk meg Neki...

A „Serious Play” egy művész őszinte vallomása, kitárulkozása, letisztult játéka által. Ismerjék meg (még) jobban Gárdonyi Lászlót, új szóló albuma kapcsán!

(A fentiekhez csak annyit szeretnék hozzá tenni, hogy Lacit az 1970-es évek közepe óta ismerem. A több mint négyévtizedes barátság mondatja velem –mégha valaki esetleg elfogultsággal is vádol majd… - konkrétan ez élete eddigi legjobb lemeze! Tényleg „Serious Play”! – A szerk.)


Laszlo Gardony: Serious Play (Sunnyside 2017)

1. Georgia on My Mind

2. Naima

3. Serious Play

4. Night Light

5. Forward Motion

6. Watchful Throught the Night

7. Folk at Heart

8. Truth to Power

9. Reverberations

10. Over the Rainbow


Laszlo Gardony (Gárdonyi László) - zongora


Vissza a lemezhez