JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Hamasyan, Tigran - An Ancient Observer

Hamasyan, Tigran: An Ancient Observer 2017. május 16., Dr. Nagy Sándor

tigran-hamasyan-an-ancient-observer.jpg

Tigran Hamasyan - An Ancient Observer (Nonesuch Records - Magneoton)

Az idén 30 éves, örmény származású zongorista második Nonesuch lemezét hallgathatjuk: saját kompozíciók (két darab alapjait örmény dallamok képezik), szólófelvétel. Bár utóbbi csak részben igaz - egyéni zongora-játékát énekével, effektekkel "fűszerezi", gazdagítja (ez már megint nézőpont kérdése...).
Tigran Hamasyan 3 évesen kezdte zenei tanulmányait, 11 esztendős kora óta szerepel koncerteken és versenyeken. 2003-ban a család Los Angeles-be költözött - és még ebben az évben megnyerte a Montreux Jazz Festival's Piano Competition-t (volt szerencsém a helyszínen látni). Első önálló lemeze 17 éves korában jelent meg.
Az "An Ancient Observer" tíz darabja egységes anyagot képez, mindvégig ugyanott "járunk". Ez lehetne pozitív kicsengésű is, de sajnos nem az. A repetitív stílus mellett a változatosság, sokszínűség nem annyira jellemző (kivétel: a "Nairian Odyssey" - itt az "erőszakos" részeket lírai szakaszok váltják). És a szerző, előadó gyakori "voices"-ét sem hiányolnám...
Viszont a "valós" szólózongora darabokkal (nagyrészt) azonosulni tudok. Ez akkor ugye: a zenész és a hangszer - senki (és semmi) más (például: "Markos and Markos", "New Baroque 1" és a "Fides Tua" – a lemez legszebb felvétele!)
(Abszolút elrugaszkodtam volna a valóságtól? - nem hinném...)
A CD-n végigvonuló drámai hangvétel mellett furcsa a gyermekdalra emlékeztető "Etude No. 1" is. (Chick Corea "Children's Song"-jaira hasonlít.)
Igen, tudom, "más" világot élünk, nem egyedül az előadó dönt, hogy mit játszik - bár nem is sejthetem, hogy Hamasyan ilyen lemezt akart-e? Titkon remélem, hogy nem (teljesen).
Összegezve: klasszikus hangvételű darabok, egy ízig-vérig jazz előadó és a nem mindennapi dallamvilág - talán így lehetne röviden bemutatni Tigran Hamasyan új CD-jét. Úgy érzem, hogy (egy kicsit) túl sok a "kísérlet", nekem hiányzik a kiforrottság. De még csak 30 éves, és lehet, hogy az én igényeim túl nagyok...

1. Markos and Markos
2. The Cave of Rebirth
3. New Baroque 1
4. Nairian Odyssey
5. New Baroque 2
6. Etude No. 1
7. Egyptian Poet
8. Fides Tua
9. Leninagone
10. Ancient Observer

Tigran Hamasyan - zongora, ének, szintetizátorok, Fender Rhodes, effektek


Vissza a lemezhez