JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Hiromi - Live in Montreal

Hiromi: Live in Montreal 2017. december 01., Kiss Attila

hiromi-edmar-castaneda-live-in-montreal.jpg

Hiromi & Edmar Castaneda - Live in Montreal (Telarc/Karsay)

A „Live in Montreal” című album egy zongora - és a jazz műfajban nem megszokott hangszer - egy hárfa párosítása.
Természetesen itt kiválóan működik. A kompozíciókat hallgatva nem csak jazz, hanem világzenei és egy kicsit filmzenei hatás is éri a hallgatót.
De ki is ez a két sikeresnek mondható, zeneileg szenvedéllyel teli ember?
Az idén már 38 éves Uehara Hiromi egy japán zongorista hölgy. Zongorajátékát tekintve egy virtuóz, szenvedéllyel teli zenész. Hallani fiatalkori komolyzenei tanulmányait, érdeklődését. De ha példaképeit nézzük, az is ezt mutatja, például  Bach,  Liszt Ferenc, jazz vonalon Oscar Peterson, Chick Corea, majd későbbi mentora Ahmad Jamal.
Amerikai karrierje a bostoni Berklee elvégzése után, 2003-ban kezdődött, rövidesen szerződést kapott a Telarc kiadótól. Még az évben megjelent első szóló lemeze, az "Another Mind".
A későbbiekben Stanley Clarke-kal és Lanny White-tal is fellépett. Nem beszélve Chick Corea-ról. Az utóbbi években pedig Anthony Jackson-nal és Simon Phillips-szel dolgozik.
Edmar Castañeda (1978) Kolumbiában született, hárfás-zeneszerző.13 éves korában kezdett el játszani. A 90-es évek közepén családjával New Yorkba költözött. Saját kompoziciói mellett, rendszeresen játszik kortárs latinzenét, pl. kolumbiai népzenét, venezuelai-joropo, argentin-zumba, és bratil-szamba stílusokban. Nagy nevekkel is szerepelt már, mint pl. Wynton Marsalis, vagy John Patitucci.
Első szólólemezének címe "Cuarto de Colores". Saját triójával rendszeresen turnézik.

A mostani „Live in Montreal” album megszületése előtt, a két zenész Hiromi és Edmar a 2016-os Montreali Jazz Fesztiválon figyeltek fel egymásra, miután mindketten ott adtak koncertet. Hiromi-t annyira lenyűgözte Edmar szenvedéllyel teli tiszta játéka, hogy már ott elhatározták a közös munkát.

Hihetetlen, hogy mire képes ez a duó, két igazán virtuóz zenész.
Edmar a hárfán remek ritmusokat és groove-ot hoz létre, így nagyon sokat hozzátéve Hiromi virtuóz zongorajátékához.
A lemezen szereplő kompozíciók közül, a „For Jaco”, „The Elements - Air, Earth ...”, és a „Libertango” című dalokat emelném ki.
Ahogy Chíck Corea és Gary Burton felfedte a virtuóz zongora és vibrafon közötti varázslatot, a „Live in Montreal” című album megmutatja a zongora és hárfa zeneileg sokoldalúan ötletes ötvözését.


Vissza a lemezhez