JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. március 19.
Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Hülsmann, Julia - Sooner and Later

Hülsmann, Julia: Sooner and Later 2017. február 16., Dr. Nagy Sándor

julia-hulsmann-trio-sooner-and-later.JPG

Julia Hülsmann Trio - Sooner and Later (ECM - Hangvető)

A tavaly szeptemberben készült felvételek közül öt Hülsmann kompozíció; kettő-kettő a trió másik két tagjának alkotása. Egy Radiohead feldolgozás és egy "kakukktojás": a kirgiz zeneszerző, Rysbay Abdykadyrow "Biz Joluktuk" című száma.
Így áll össze ez a CD - és akkor most "hangolódjunk rá" az ECM jellegzetes - mijére is? - talán mondjuk úgy, hogy - zenéjére. Vagy másképp kellene fogalmazni? Szerintem sokan ismerik ezt a stílust, évek óta nem igazán változott Manfred Eicher szemlélete. Ha valaki
nem tudná: ő a kiadó mindenható főnöke, ő határozza meg, hogy mi, és hogyan szóljon. Röviden: borongós, merengő - kicsit (vagy nem is kicsit) depressziós hangvétel. Lehet, hogy eltúloztam. De lépjünk ezen túl (ha lehet - és lehet!), mert értékes produkciók születnek napjainkban is a kiadónál.

Például a Julia Hülsmann Trio harmadik lemeze - (az eddigiek: "The End of a Summer" - 2008; "Imprint" - 2011) nagyon szép, érzékeny, lírai alkotás.
A német zongoristanő honfitársaival játszik újra a "Sooner and Later"-en - hamarabb és később, vagy előbb-utóbb? Játék a szavakkal, a hangszerekkel és a valósággal.
Miért is? Mert ez a zene igazi modern mainstream: érzelmes, gondolatgazdag előadásban. A mai kor hű tükre: keressük az igazságot (még vagyunk néhányan...), próbáljuk megérteni a
változások dinamikáját - és szeretnénk úgy élni, ahogy itt és most lehet. Közben megőrizni a környezetünkben és a bennünk rejlő értékeket, szépséget. Nem könnyű feladat...
Julia Hülsmann kompozíciói, játéka, kisugárzása számomra újdonság volt. Bevallom: az előző két lemezzel együtt hallgattam, és most próbálom értékelni a "Sooner and Later"-t. Mert úgy érzem, hogy a három lemez "összefügg" - vagyis egységet képez. Ez – szerény véleményem szerint - nem hátrány, sőt... Mintha egy trilógia utolsó darabja lenne az új alkotás.
Nem gondolom egyenként elemezni a CD számait, vagy a kiváló zenészeket - a fentiek alapján szükségtelen. Meg kell hallgatni, ennél okosabbat nem is írhatnék.

1. From Afar
2. Thatpujai
3. You & You
4. Biz Joluktuk
5. All I Need
6. The Poet (for Ali)
7. Offen
8. J. J.
9. Soon
10. Later
11. Der Mond

Julia Hülsmann - zongora
Marc Muellbauer - bőgő
Heinrich Köbberling - dob


Vissza a lemezhez