JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. március 17.
Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.
JR - jazz és romantika2018. március 07.
Bartókosok a BJC-ben2018. március 05.
Játék – 2018 március2018. március 04.
A KUBAI JAZZ MÁSIK ARCA2018. február 27.

Lemezpolc kritika:
i.f.o. - Galactic Liturgy

i.f.o.: Galactic Liturgy 2017. július 26., Lukács Miklós

ifo-galactic-liturgy.jpg

I.F.O. - Galactic Liturgy (Clever Tree Records)


Mikor Gyárfás Attila felhívott és megkért, hogy az új lemezükről írjak, bevallom, először meglepődtem, nem is kicsit. Szokatlan feladat ez számomra. Nem írtam még lemezről, de mivel a kihívásokat mindig is kedveltem és kerestem, egy kis töprengés után örömmel mondtam igent. Már csak azért is, mivel jól esik, hogy egy ilyen kitűnő, fiatal jazz zenészt érdekli a véleményem.

Mivel csak nemrég ismertem meg Attilát személyesen, kértem, találkozzunk, s beszéljen nekem egy kicsit magáról, szakmai múltjáról, terveiről és természetesen erről a duó lemezről, amit tavaly év elején New Yorkban rögzítettek kitűnő partnerével, a belga-japán származású Alex Koo-val, aki jelen esetben nem csak zenészként vállalt szerepet a lemez létrejöttében, hanem mint kiadó is közreműködött. (A CD az idén május 7-én jelent meg, de külföldi turnéim miatt, csak most volt időm megírni személyes benyomásaim!)

A külföldi tanulmányait nemrég befejező fiatal magyar zenészről sok mindent megtudtam. Beszélt a tanulóévek tapasztalatairól, az azt követő hazaköltözéséről, mivel újra Budapestet választotta székhelyül. Megtudtam, hogy kamarapartnerével, Alex-szel, tanulmányai során ismerkedett meg Hollandiában. Hamar kiderült számukra, hogy a közös zenélés hatalmas inspirációt és szabadságot jelent mindkettőjüknek. A szabadságot itt, e lemez kapcsán, szó szerint kell érteni, mivel teljes mértékben szabadzenét játszanak. Ez azt jelenti, hogy nincs előre megírt kompozíció, egymást inspirálva, hangulataikra, rezgéseikre építkezve hagyják, hogy a nagybetűs ZENE hatással legyen közös játékukra. (Kivétel erre a lemezen a 3., 4. és a 9. track, ahol a leírt témákra csak jelzésként, az improvizációs játék kiindulópontjaként tekintenek.)

Alex Koo, aki fiatal kora ellenére már számos zenei díj tulajdonosa, és több nemzetközi jazz versenyen volt első helyezett, jelenleg New Yorkban él. Többek közt olyan világhírű zenészekkel játszik, vagy játszott már együtt mint, Kurt Elling vagy Mark Turner. Utóbbival és Ralph Alessi trombitással egy közös triót is alkotnak. Az együttesnek várhatóan 2018-ban fog megjelenni az első lemeze. Alex a zenélés mellett zenei kiadóként is tevékenykedik. Pár évvel ezelőtt feleségével közösen alapították meg a belga székhelyű Clever Tree Records-ot.

Szokták mondani, hogy az élet a legnagyobb rendező, ami a lemez keletkezésénél is újra beigazolódott. Az album annak köszönheti létét, hogy Attila repülőjegyét egy délelőtti járatról, túlfoglalás miatt áttették egy esti járatra, így szerencsére/szerencsénkre maradt idejük arra, hogy a lemezt ezen a délutánon fölvegyék.

A duó neve: I.F.O.(Identified Flying Object), ami magyarul, azonosított repülő tárgyat jelent. Az album címe: Galactic Liturgy, ami a lemez kezdő számáról kapta a nevét. Az adott információkat összerakva, nyilván arra gondoltam zenéjük meghallgatása előtt, hogy itt valami nagyon bátor, nagyon merész, kísérletekben nem szűkölködő, friss és nagyon mai szabadzene született meg. Várakozásaim, első meghallgatásra részben beigazolódtak, részben pedig nem. Mivel zenészként pontosan tudom, hogy a szabadzenében mennyire nehéz tökéletesnek tűnőt alkotni, ez szinte soha nem is sikerül, de a zene spontán teremtésének szerintem nem is ez a legfontosabb célja. Ezért bizonyos dolgokat egyből átértékeltem, mikor a lemezt másodjára is meghallgattam. Rájöttem, hogy a fiúk nem a “tökéletes zenét” keresik, hanem annál egy sokkal “egyszerűbb” és őszintébb dolgot csinálnak: az együtt zenélésük minden pillanatát megélik, élvezik, kitárva lelküket a hallgatóiknak. Ez talán számomra a legfontosabb üzenete ennek a lemeznek: Éldd meg a pillanatot, s osztozz benne másokkal!

Gondolom, ezen a ponton nem azt várja tőlem kedves Olvasó, hogy szépen, sorban kielemezve, nagyon okosakat írjak az egyes számokról, belemagyarázva talán „ott sincs” hangulatokat, melyek esetleg csak az én élményeim, hiszen tudjuk, a zenét sokan sokféleképpen élik meg. Ezért most ezt nem is fogom megtenni. Elmondom azonban, hogy zenészként miért is tisztelem fiatal kollégáimat, és miért is szerettem meg ezt a lemezt.

Adva van két kitűnő, fiatal muzsikus, akik merészen gondoltak egyet, és egy szabad délutánjukon bementek egy stúdióba és örömzenélésbe kezdtek. Nem volt bennük megfelelési kényszer, de mögöttük volt több közös zenei élmény, melyet oly sokszor éltek meg az együtt muzsikálásban. Ez a tapasztalat, az egy irányba mutató, letisztult, zenei együtt lélegzés. Természetesen működött a játék, mivel két alázatos kamaramuzsikusról van szó, akik minden rezzenésre egyszerre reagálnak. Ezután kiválasztottak 10 darabot a felvételek közül, amit jónak és érdemesnek találtak arra, hogy ezen a lemezen megjelenjen, s a közönség is megismerhesse. Így lett hallható ez az immáron „halhatatlan” délután.

Ez a zenei élmény még inkább megerősítette bennem azt a gondolatot, hogy örömzenét játszani megfelelési kényszer súlya alatt nem lehet. A muzsikus meglévő tapasztalataiból építkezzen, alázattal és letisztult érzelmekkel lélegezzen együtt muzsikus társaival! Ez a titka ennek a „sikerre ítélt” lemeznek is.

Belőlem ezeket a gondolatokat hozta elő ez a muzsika. Szívből drukkolok a fiataloknak a folytatáshoz, a lemez sikeréhez, a pesti lemezbemutatóhoz, mely őszre várható.

Kívánom önnek is kedves Hallgató, hogy lelje örömét e muzsikában! Hallgassa meg a lemezt akár többször is! Meglátja, a kedvencei közé fog tartozni a Galaktikus Liturgia.I.F.O. - Galactic Liturgy (Clever Tree Records 2017)

1. Galactic Liturgy

2. Soundcheck

3. Intro to Nothing

4. Configure This

5. Crack

6. Bittersuite

7. Birth of Ding Dong

8. Ding dong

9. One

10. Feast of a Black Hole


Alex Koo - piano, keyboard

Attila Gyárfás - drums, electronics


Recorded, mixed, mastered by Yi-Wen Lai-Tremewan (Dolan Studios, New York)


Vissza a lemezhez