JazzMa

Friss Hírek

ANTONIO SÁNCHEZ2019. január 21.
Jazzlista - január 19.2019. január 19.
BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.

Lemezpolc kritika:
Jovićević, Jasna - Flow Vertical

Jovićević, Jasna: Flow Vertical 2019. január 03., Gáspár Károly

jasna-flowvertical.jpg

Jasna Jovićević - Flow Vertical (FMR Records)


„Jóga-jazz”

A vajdasági Szabadkán született Jasna Jovićević nevét már hallottam, de zenéjét eddig - bevallom őszintén - nem ismertem. A nagyszerű szaxofonos hölgy élt Budapesten, New Yorkban, Torontóban, és ha jól tudom, jelenleg Belgrádban található meg.

Az FMR Records gondozásában napvilágot látott „Flow Vertical” címet viselő új albuma pörög most lejátszómban, melyen 7 saját kompozíciója által ismerkedem Vele és csapatával.

A szextet felállás „hangszerügyileg” nem mondható a megszokottnak, hiszen Jovićević mellett Gabriela Koso (Koszó Gabriella!) fagottozik, Filip Krumeš hegedül, Rastko Popović brácsázik, Dejan Božić csellózik és Uroš Šećerov ütőhangszerezik. (Ez a sextet az idén augusztus elején fellép majd a Debreceni Bor- és Jazz Napokon! – A szerk.)

Különlegességek terén Jasna tovább emeli a tétet, ugyanis szaxofonok mellett basszusklarinéton és „spacedrum”-on - ami „hang” néven tán ismertebb - játszik, sőt, énekel is néhány dalban!

Jovićević honlapját olvasgatva - többek között - azt találtam, hogy jóga mesterként szintén tevékenykedik. Nos, a lemezt hallgatva abszolút kiderült számomra, hogy sok más vonulat, stílus mellett, bizony az indiai zene nagy hatással van Jasna-ra. A spiritualitás, filozofálás, elmélkedés kifejezések, szavak jutottak eszembe a „Flow Vertical” kapcsán. Persze annál sokkal összetettebb a felvétel, minthogy „csak” az indiai muzsika hatását lehessen érezni azon. Megjelenik a „régi” és kortárs klasszikus muzsika, a balkáni népzene, no meg érintőlegesen a modern mainstream jazz, vagy inkább John Coltrane késői korszakának néhány jellemzője. Még a Keith Jarrett (zongora), Dewey Redman (szaxofon), Charlie Haden (bőgő), Paul Motian (dob) által alkotott, egykori zseniális quartet muzsikáját is felidézte bennem Jasna-ék játéka.

Aki nyitott a kitekintő, új területeket kereső, illetve a már nagyrészt ismert zenei világok, még felfedezetlen kis szegleteit bemutató zenére, feltétlenül szerezze be Jasna Jovićević kiváló albumát, a „Flow Vertical”-t!

Jasna Jovićević: Flow Vertical (FMR Records 2018)

1. Rising Barefoot Battle

2. Drifting Upstream

3. Ram Runs Through the Veins

4. Offering  Tears for Pearls

5. Speak Loud, My Inner Child

6. Fairy with the Dense Green Eye

7. Silver Wings of a Thousand Petals


Jasna Jovićević – szaxofonok, basszusklarinét, spacedrum, ének
Gabriela Koso – fagott
Filip Krumeš – hegedű
Rastko Popović – brácsa
Dejan Božić – cselló
Uroš Šećerov – ütőhangszerek


Vissza a lemezhez