JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Mateo, Natalia - De Profundis

Mateo, Natalia: De Profundis 2017. április 20., Joe Fritz

nataliamateodeprofundis.jpg

Natalia Mateo - De Profundis (ACT – Hangvető)


A Lengyelországban született énekesnő, Natalia Mateo legújabb CD-je igen érdekes keveredése a világunkat manapság átfogó, úgymond útkereső etno-világzenének.

A lemez alapvető különlegességét az adja, hogy a dalok nagy százaléka lengyelül szólal meg, ezért, ha valaki szeretné értelmezni azokat, annak nagy segítségére lehet a CD füzete, ahol minden szépen angolul is megtalálható. Az ATC kiadó, magát azzal a szlogennel illeti, hogy "in the spirit of Jazz", igazán helytálló ez esetben is. Mateo éneklése nagyon mélyről fakadó jazz, melyet nem a nagy elődökhöz hasonlíthatunk, mint Ella, vagy Billie Holiday, hanem inkább a mai világ dívái, mint Karin Allyson, vagy Rachelle Ferrell.

A lemez a saját kompozíciók mellett ad némi bevezetést a lengyel folklórba is, de ami igazán a jazz érintésével mutatkozik, azok az angol nyelvű dalok. Itt az egész zenekar megmutathatja kifinomult, precíz mégis spontaneitást előtérben tartó profizmusát. A lengyel előadásmódnál a gyökerek igaz találkozása észlelhető. Ezzel kissé idegenül érezheti magát a jazz hallgató, de (!) jusson eszünkbe, hogy anno a hatvanas években a Getz/Gilberto lemezek is portugál nyelven szólaltak meg, és azóta is helye van a műfajban. Ezek a nyelvi, folklór elemek használata sokszor igazi jazz történelmet írhatnak, néha feledésbe merülnek. Példának okáért Natalia Mateo esetében egyéniségének teljes lénye megmutatkozik benne.

A „De Profundis” egy igen szép lemez a mai európai jazz vonal bemutatására.


Vissza a lemezhez