JazzMa

Friss Hírek

VIRTUÓZOK ESTÉJE2018. november 14.
Jazzlista - november 10.2018. november 10.
Relax: Timeless2018. november 07.
Colin Stetson a Trafóban2018. november 05.
Játék – 2018 november2018. november 04.
KÖZÖS NEVEZŐN2018. október 31.
MAYNARD FERGUSON EMLÉKEST2018. október 23.

Lemezpolc kritika:
Miller, Marcus - Laid Black

Miller, Marcus: Laid Black 2018. június 23., Gáspár Károly

marcusmiller.jpg

Miller, Marcus - Laid Black (Blue Note)


Az 1959-es születésű Marcus Miller a jazztörténet egyik legfontosabb alakja. A zseniális basszusgitáros nevét Miles Davis zenekarából ismerhetjük, de önálló formáció által is bizonyította, hogy kivételes művészről van szó.

Miller nem „csak” a „bass guitar” mestere, hiszen kiválóan játszik klarinéton (ez volt az első hangszer, amin anno zenei tanulmányait elkezdte), basszusklarinéton, szaxofonon, zongorán és gitáron is!

Nos, a jövőre 60-ik születésnapját ünneplő Miller új albummal jelentkezett, a „Laid Black”-kel, melyet a legendás Blue Note kiadó jelentetett meg.

A korongon 9 dalt hallhatunk; a „Que Sera Sera” (Jay Livingston-Ray Evans) kivételével mind Marcus Miller kompozíciója, bár több számban társszerző-társszerzők is „besegített-besegítettek” a jellegzetes kalapját mindig viselő basszistának.

A CD-n nem egy konkrét zenekar játszik, minden „track” kapcsán más-más művészek játékát élvezhetjük, persze átfedések azért vannak. A teljesség igénye nélkül néhány muzsikus, aki feltűnik a friss lemezen: Trombone Shorty, Kirk Whalum, Alex Han, de a Take 6 énekegyüttes is szerepel az utolsóként felcsendülő „Preacher’s Kid”-ben.

Azt gondolom, nem okozok nagy meglepetést, ha azt mondom: jazz rock anyag a „Laid Black”. Hűen önmagához, Miller újra jobbnál jobb „groove”-okat hoz basszusgitárján, és szólói ezen irányzat stílusjegyeit tükrözik. A mai pop zene, ezen belül tán az R&B hatásai szintén erősen ott vannak a munkákban, de a modern mainstream  hatásaitól sem mentesek egyes dalok. Na és,  Miles Davis szelleme mindvégig ott lebeg a művek felett!

Miller minden szempontból a régi; virtuóz, „dögös”, ugyanakkor rendkívül alázatos társai és maga a zene felé! Egyetlen felesleges, „kérkedő” hangot nem játszik, csak annyit, hogy azt érezzük: ez bizony perfekt!

Természetesen Marcus Miller rajongóknak kötelező, de mindenkinek bátran ajánlom a lüktető, energikus „Laid Black”-et!

Marcus Miller: Laid Black (Blue Note 2018)

1. Trip Trap

2. Que Sera Sera

3. 7-T’s

4. Sublimity ’Bunny’s Dream’

5. Untamed

6. No Limit

7. Someone To Love

8. Keep ’Em Runnin

9. Preacher’s Kid


Vissza a lemezhez