JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. február 20.
Kolta Péter: Trio Kolta I.2018. február 20.
A MAO és Mr. Q2018. február 18.
Lage, Julian: Modern Lore2018. február 18.
Mezei Szilárd: Nút2018. február 15.
Ágoston Béla: Percy Phone2018. február 12.
A BALKÁN JAZZ PROJECT2018. február 11.
Douglas, Jerry: What If2018. február 11.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
East2East: Forest Flower2018. február 10.
Ziegler, Pablo: Jazz Tango2018. február 10.
Downes, Kit: Obsidian2018. február 09.

Lemezpolc kritika:
Nigun - Live inem Sargfabrik

Nigun: Live inem Sargfabrik 2016. október 05., Bereczki Bálint

nigun-live-inem-sargfabrik.jpg

Nigun - Live inem Sargfabrik (Fonó Records)


Nemrégiben jelent meg a Nigun legújabb anyaga, a Live inem Sargfabrik (Élőben a koporsógyárból). Az apokaliptikus hangzású cím ne tévesszen meg senkit, arról van szó, hogy a bécsi Sargfabrik színpadán lett rögzítve. Miután a banda lenyomta első műsorát itt, hamarosan a zenekarvezető, Párniczky András (gitár) postaládájába landolt a koncert felvétele, amiről visszahallgatva azonnal kiderült, hogy a Nigun legjobbja Párniczky szerint is, a többi muzsikus szerint is. Szerencsére nem sok idő kellett, hogy lemez (CD) formában öltsön testet.

Az album nemcsak „két év munkájának teljes lenyomata”, hanem a Nigun esszenciája is egyben.  Aki ismeri őket, az tudja, hogy a zsidó zene és a jazz kapcsolata náluk nem a domináns fríg, vagy az ukrán dór skálák ismételgetéséből táplálkozik. A tradicionális dallamok csak kiindulópontjai a zenének, ezek mögé lát Párniczky sajátos, bartóki megközelítésében (a Bartók Electrified projektje éppen a nagy zeneszerző világát kutatja). A modern gondolkodás pedig nem áll ellentétben a hagyományos dallamok tiszteletével és szeretetével, hanem újrateremti azokat, eleven, vagy szakrális természettel, a jazz szerkezetében. A Live inem Sargfabrik egy ilyen teremtési folyamat dokumentációja.

A nyitó „Yiddishe Honga” remekül vezeti be a lemezt, Bede Péter (szaxofon, tárogató) hozza a témát, Párniczky dülöngélő akkordjai felé, Ajtai Péter (bőgő) makacsul kitartott, vonózott hangjai feszültséget teremtenek, ami a szám végére kiáradó lüktető katarzisban csúcsosodik ki Baló István (dob) energikus tempóinak köszönhetően. A „Der Neiner Doina” feedbackes gitárszólójában van valami misztikus, Bede szólója a „Visszatérés”-ben remek példa arra, ahogyan egy hagyományos dallam hogyan ölt új testet egy modernebb megközelítésben. A „Jó testvérek” csendesebb hangvételű, szép darab, a záró, eklektikus „Bulgar” pedig izgalmas összefoglalása a korongnak, nagyszerű improvizációkkal tarkítva.

A Live inem Sargfabrik rendkívüli lemez, a Nigun eddigi legkülönlegesebb dobása. Ráadásul gyönyörűen szól. Több mint két zenei világ találkozása.


Vissza a lemezhez