JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Lemezpolc kritika:
Patitucci, John - Soul of the Bass

Patitucci, John: Soul of the Bass 2019. június 06., Simády Béla

john-patitucci-soul-of-the-bass.jpg

John Patitucci – Soul of the Bass (Three Faces Records - 2019 április)


John Patitucci 16. saját albumát jelentette meg nemrég, amely legfőképpen szóló bőgő improvizációkra épül. Elmondása szerint már 1979-ben – miután megvásárolta Dave Holland „Emerald Tears” című ECM lemezét – elhatározta, hogy egyszer, ha már kellően idős és érett lesz, megvalósítja a saját hasonló elképzelését. Ennek most jött el az ideje.

Az utóbbi években leginkább gitárosokkal dolgozott. Először a „Brooklyn” című saját CD-n Adam Rogers és Steve Cardenas társaságában hallhattuk, utána készített egy csak LP formában kapható trió felvételt „Irmaos de Fe” címmel Yotam Silberstein gitárossal, majd szerepelt utóbbi önálló „Future Memories” albumán. Bátran kijelenthető, hogy mindhárom remekmű lett.

Most pedig itt a szóló album. Három rövid, de erőteljes, dallamos bőgőszólóval kezdődik a lemez, majd a negyedik szám (The Call) már az egyre népszerűbb Nate Smith dobos csatasorba állításával folytatódik, és ezen már a basszusgitár a főszereplő. Ráadásul a multi-technológia segítségével több szólisztikus részt is hallhatunk. További rövid, de már elmélyült témájú bőgőszólók következnek, majd frissítésként ismét a dobos hoz „groove”-os hangzást, Patitucci pedig mindkét hangszerét megszólaltatja (Seeds of Change Reprise). Bach átirat következik basszusgitárra, a „Sarab” című szám pedig a család női tagjainak vokál betétjével színezi a hangzást. Az utolsó két felvételen visszatér a magányos bőgőhang.

Érdekes a lemez borítója, amely egy Kenyában fotózott akácfát ábrázol. Patitucci szerint ez egy jól ideilleszthető szimbólum, mert az akácfa a legkitartóbb fák egyike, képes túlélni mindenféle időjárást és éghajlatot. „Számomra a kapcsolatot az jelenti, hogy egy bőgő lelke a fában van. A fa a bőgős spirituális hangját idézi meg. A hangszer sokkal tovább él, mint a megszólaltatója, készen arra, hogy a következő tulajdonos lelkét visszatükrözze.”

Érdemes ennek a kamarazenében és fúzióban is jártas bőgősnek az önálló zenei gondolataival alaposan megismerkedni. Erősen ajánlott a gyűjteménybe helyezni a CD-t.

Tracklist:

1. Soul of the Bass

2. Seeds of Change

3. Morning Train (Spiritual)

4. The Call

5. Mystery of the Soul

6. Morocco

7. Elvin

8. Earth Tones

9. Seeds of Change Reprise

10. Allemande in D Minor

11. Sarab

12. Trust

13. Truth


Vissza a lemezhez