JazzMa

Friss Hírek

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
Herold Péter: All That I Am2018. szeptember 22.
JazzUp - Klausz Ádám2018. szeptember 22.
KÖRSÉTA A JAZZMÚZEUMBAN2018. szeptember 20.
PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Pukl, Jure - Doubtless

Pukl, Jure: Doubtless 2018. július 27., Dr. Nagy Sándor

jure-pukl-doubtless.jpg

Jure Pukl - Doubtless (Whirlwind Recordings, 2018)

Szlovén-chilei találkozó - már nem először. És nem politika vagy labdarúgás, hanem jazz! A nádfúvós Jure Pukl - aki Tzumo évfolyamtársa volt a Berklee-n - előző lemezére (Hybrid, 2017) már meghívta két szám erejéig Melissa Aldanat. A 29 éves szaxofonos lány most egy teljes CD-n (kicsit több, mint 43 perc) bizonyíthatja, hogy "kétségkívül" (doubtless) jó muzsikus. 

Két érdekesség a borító szövegéből: Joe Lovano írt ajánlást ("...beautiful recording...") és Pukl köszöni az ő "dear wife"-jának (Melissa!) a sok segítséget. A design-ért Cécile McLorin Salvant a "felelős"! Az "Intersong"-ot Ornette Coleman, az "Elioté"-t Joe Sanders, az "Elsewhere"-t Melissa Aldana komponálta - a fennmaradó hat darabot Pukl. A felvétel 2017. február 27-én, Szlovéniában, egyetlen nap alatt (stúdióban) készült. (Hiányolom, hogy nem jelzik, ki melyik oldalon fújja? Vagy fel kellene ismernem Őket? Szerintem J.P. jobbról, M.A. balról.) 

Ugyanúgy jártam, mint Pukl előző lemezénél: eleinte kevésbé tetszett, "húztam az időt", hogy mit is írjak? Kicsit "összefolytak" a számok, (akkor is) és hasonló hangulatúak. A címadó "kapkodós-vitatkozós" kezdést kellemes összjáték, laza szólók követik. Ornette Coleman "széles-szögletes" témáját lustán kibontakozó szaxofonszóló uralja. 
Joe Sanders és Gregory Hutchinson jutalomjátéka 1-1 darabban hallható. Aztán egy (rövid) lírai alkotást "elbeszélős", majd "panaszkodós" rész követ. Nekem kevés az izgalom - sorry Joe L.! Talán egy kicsit több változatosságot szerettem volna... 

Tenorszaxofonos házaspár, ("csak") bőgő-dob kísérettel - ilyen még nem volt! Különlegesség, nagyrészt saját szerzeményekkel, elképesztő ritmusszekcióval. Másképp: férfi-nő párbeszéd, hangszerekkel, érzésekkel, élmények elmesélésével - a modern mainstream keretein belül. 

1. Doubtless 
2. Doves (for My Mother)
3. Intersong
4. Elioté
5. Compassion 
6. Elsewhere
7. The Mind and the Soul
8. Where Are You Coming From?
9. Bad Year - Good Year

Jure Pukl és Melissa Aldana - tenorszaxofon 
Joe Sanders - nagybőgő
Gregory Hutchinson - dob


Vissza a lemezhez