JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Redman, Joshua - Come What May

Redman, Joshua: Come What May 2019. április 15., Gáspár Károly

joshua-redman-quartet-come-what-may.jpg

Joshua Redman - Come What May (Nonesuch/Magneoton)


„Jöjjön, aminek jönnie kell!”

Joshua Redman (1969) korunk egyik legmeghatározóbb jazz művésze. Édesapja, Dewey Redman (1931-2006) szintén a műfaj legendás alakjai közé sorolandó. Az „öreg” többek között a Keith Jarrett Quartet szaxofonosaként vált világhírűvé, majd a fiú -folytatva a hagyományt- szintén ezen instrumentum kikerülhetetlen alakjává vált.

A Nonesuch kiadó gondozásában április elején jelent meg Joshua új albuma, a „Come What May”. (Ami szombaton egyből a New York-i Jazzista 2. helyén nyitott! - A szerk.)

A korongon Aaron Goldberg (1974) zongorázik, Reuben Rogers (1974) bőgőzik, és Gregory Hutchinson (1970) dobol. Mit mondjak, erős csapatot állított össze a zenekarvezető!

A lemezen 7 dalt hallhatunk, ezek mindegyike Redman kompozíciója.

Nagy örömömre, bizony egy hamisítatlan modern mainstream anyagról beszélünk! Nem pop-jazz, nem world music, nem crossover, itt kérem, zseniális jazzisták játszanak vérbeli JAZZ MUZSIKÁT!

Manapság tényleg különösen nagyra kell becsülni azokat, akik nem állnak be a jazz „elpoposítóinak” sorába, és íme a bizonyíték, még 2019-ben is lehet, sőt kell (!) a fősodrás irányát alapul vevő felvételt készíteni.

Lehet, hogy az én figyelmetlenségem az oka, mindenesetre eddig nem tűnt fel, hogy sok esetben Joshua Redman szaxofon „sound”-ja mennyire hasonlít a hangszer egyik doyenjének számító, Joe Lovano-éhoz. Szívmelengető volt számomra ezt érzékelni, hiszen Lovano egyik nagy kedvencem, és ha egy, a fiatalabb generációhoz tartozó sztár ily módon tiszteleg egy „klasszikus” előtt, bizony rendkívül szimpatikus számomra. Persze senki ne gondolja, hogy Redman utánozza, „szedi” Lovano-t, de a szellemiség, és szaxofonhang terén felfedezni vélek hasonlóságokat.

A nagyszerű, szenzitív, ugyanakkor erővel teli ritmusszekció szintén minden dicséretet megérdemel, no és Aaron Goldberg zongorista is, aki mély, filozofikus, és swingelő, „dögös” oldalát egyaránt kiválóan megmutatja az albumon.

Azt gondolom, Joshua Redman „Come What May”-e minden elkötelezett, „original” jazzrajongó polcán ott kell legyen, méghozzá kiemelt helyen!


Joshua Redman Quartet: Come What May (Nonesuch 2019)

1. Circle of Life

2. I’ll Go Mine

3. Come What May

4. How We Do

5. DGAF

6. Stagger Bear

7. Vast


Joshua Redman – szaxofon

Aaron Goldberg – zongora

Reuben Rogers – bőgő

Gregory Hutchinson – dobVissza a lemezhez