JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Wollny, Michael - Oslo

Wollny, Michael: Oslo 2018. május 09., Gáspár Károly

michael-wollny-trio-oslo.jpg

Michael Wollny - Oslo (ACT/Hangvető)


„Szülinapos”!

Május 25-én ünnepli 40-ik születésnapját Michael Wollny! A kiváló német zongoristát bizonyára nagyon kedvelik az ACT kiadónál, hiszen nem sokkal a jeles nap előtt, két albumát is megjelentetik; „Oslo”, és „Wartburg” címmel!

Hamarosan jelentkezem a számunkra egy egész korszakot fémjelző városban rögzített, élő anyag recenziójával (természetesen a „Wartburg”-ra gondolok; „Döcög és pöfög, hú de kafa!”), de most lássuk-halljuk, mi történt 2017. szeptember ötödike és hetedike között, az Oslo-i Rainbow Studio-ban!

Legutóbb 3 éve foglalkoztam Wollny-féle lemezzel, akkor a „Nachtfahrten”-t bízta rám Maloschik főszerkesztő úr. Nos, úgy tűnik Michael szereti az állandóságot, hiszen már akkor, és most szintén Christian Weber bőgőssel és Eric Schaefer dobossal karöltve vonult stúdióba a pianista. De, hogy különlegesebb legyen a produkció, három szám erejéig, a Geir Lysne által vezetett Norwegian Wind Ensemble is feltűnik a korongon a trió mellett.

A CD-n 13 dal csendül fel; öt Wollny, és két Schaefer szerzemény mellett, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Paul Hindemith, Heinz Sauer, Geir Lysne, és Einojuhani Rautavaara egy-egy kompozíciójának feldolgozása hallható az „Oslo”-n.

Nem először írom le, hogy véleményem szerint az ACT -kimondva, kimondatlanul- az ECM által megteremtett világot alapul véve adja ki felvételeit. Na kérem, nincsen ez másként az új Wollny anyaggal sem!

Minden „track” utaztat, repít, gondolkoztat. Melankólia és szívdobbanás-szerű lüktetés(ek), romantika és kortárs modernitás jellemzi minden pillanatát a szülinapos zongorista friss lemezének.

Rendkívül érdekes, hogy bár Wollny táplálkozik -többek között- Bill Evans, Keith Jarrett, Herbie Hancock, McCoy Tyner, és Brad Mehldau stílusából, mégsem tudom játékára ráhúzni, hogy „Dzserettes”, vagy Mehldau-s. Van benne valami bölcsesség, érettség, és mintha egyfajta szomorúságot is felfedezni vélnék, de olyasfélét, ami nem taszít, inkább kíváncsivá tesz, vajon ki lehet, milyen ember lehet Michael Wollny?

Azt gondolom, érdemes ismerkedni, kutatni, fürkészni ennek az angyalarcú fiatalembernek a szívében-lelkében rejtőző érzelmeket, mert igazán különleges helyekre nyerhetünk betekintést általa! Ezúttal az „Oslo” segítségével indulhatunk útnak; gyerünk!


Michael Wollny Trio: Oslo (ACT 2018)

1. Make a Wish

2. Hello Dave

3. Farbenlehre

4. Piano Trio op. 120, Andantino

5. Zweidrei

6. Interludium

7. Roses Are Black

8. Longnote

9. Nuits Blanches

10. Perpetuum Mobile

11. Cantus Arcticus

12. There Again

13. The Whiteness of the Whale


Michael Wollny - zongora

Christian Weber - bőgő

Eric Schaefer - dob, elektronika (13)

Norwegian Wind Ensemble, Geir Lysne (1, 8, 13)Vissza a lemezhez