Keresés

Hírek


Az idei Orszáczky-díjas - Sárik Péter

Jackie különleges, szeretetre méltó figurája volt a magyar zenei életnek Syrius-os és Rákfogós muzsikusként, de főleg emberként. Sok közös kalandunk volt (…), de azt sosem feledem, hogy amikor hosszú évek után hazatért Ausztráliából és a „zenei szakújságírók” megrohamozták ingyen kazettákért, akkor kivált a nyüzsgők közül és jellegzetes hanghordozásával megszólalt: „Maloschik Úr! Hát maga is itt?”.

Szerdán este már másodszor adták át az Orszáczky-díjat a Budapest Jazz Klubban. Már a bejáratnál gyanakodtam, hogy itt valami nagy és különleges buli lesz, hisz a söntéspult mögötti beugróban ült Miklós Tibor szövegíró (ex-Rock Színház) és Hollós Máté kortárs zeneszerző (Hanglemezgyártó Vállalat). Aztán egyszer csak megjelent Novai Miklós (exHungária), majd Lerch István (exV’ Moto-Rock, Charlie). Először nem is igazán értettem, hisz engem Sárik Peti és Fodor Péter invitált erre az estre. Igaz, kaptam e-mail meghívót Bácskai Irénkétől is (Magyar Zeneszerzők Egyesülete), de hát ő nem igazán „rocker”. Viszont –gondoltam magamban-, hol vannak a „jazzer”-ek, mert belőlük egyet sem láttam…

Mivel a helyi műsorközlő épp éves szabadságát tölti, így „önki” alapon vették kezükbe a ceremónia lebonyolítását az érintettek. Előbb Miklós Tibor mondott hosszú „speech”-et Jackie-ről, a díj születésének körülményeiről, meg hogy Peti már tavaly is majdnem megnyerte ezt a díjat, de akkor végül egy hajszállal a második helyre szorult.


mt-peter-dijatado.jpg


Aztán jött Hollós Máté, aki bevallotta, hogy Tibi már mindent elmondott, így neki már csak annyi jutott, hogy átadja a díjat.


dijatadas.jpg


Utána pedig Sárik Peti megköszönte két kollégájának, Frey Gyurinak és Berdisz Tominak (igaz, azt nem mondta, hogy nélkülük nem jöhetett volna létre…) és belevágtak egy fergeteges Sárik Trió koncertbe, amelynek vendége (surprise, surprise) Fábián Juli volt. A szünetben pedig odajött hozzám teljesen „letaglózva” Kóté Hédi és azt találta mondani: „Robi! Azt nem mondtad nekem, hogy ez ilyen jó!”


trio-dij.jpg

Fotó: Varga Imre


Vissza a hírekhez