Keresés

Világsztárok Magyarországon


Világsztárok Magyarországon – A Ralph Towner-Gary Peacock Duo a Tivoli Színházban 1998. március 22-én

Mivel sem én, sem jelenlegi munkatársaim nem voltak ott a két világhírű amerikai művész 19 évvel ezelőtti koncertjén, így a neten böngészve találtam egy cikket, és ennek rövidített változatát teszem közzé.


Világsztárok Magyarországon – A Paul Motian Trio (Bill Frisell-Joe Lovano-Paul Motian) a PeCsában 1998. február 27-én

Pár nappal később a neves debreceni jazz publicista, Turi Gábor így írt az akkor még létező Napi Magyarországban.


Világsztárok Magyarországon – Zoller Attila utolsó magyarországi koncertje Visegrádon 1997. december 6-án

Igen kedves emlék nekem a visegrádi közös zenélés. Előző nap a márványteremi büfében mutatott be neki Kőszegi Imre. Zoller Attila nagyon kedvesen invitált, ha van kedvem, szálljak be szaxofonozni a másnapi esten.


Világsztárok Magyarországon – A gitárművész búcsúja, avagy Zoller Attila és a Hungarian Jazz All Stars a Rádió Márványtermében (1997. XII. 5.)

„Búcsúzni csak nagyon szépen szabad.” Remélem, olvasóim nem tartanak kegyeletsértőnek, de előfordul, hogy a legnagyobb közhelyek mondják ki a legkézenfekvőbb igazságot. Legalábbis ez a márványtermi búcsú igazán szép volt.


Világsztárok Magyarországon – Zoller Attila utolsó látogatása a szülőföldön – The true story

Zoller Attila 1997. december 5-én a Magyar Rádió Márványtermében, majd másnap Visegrádon a Sirályban lépett fel. Ez volt utolsó két koncertje Magyarországon. De voltak ezeknek előzményei is…


Világsztárok Magyarországon – Archie Shepp Nagykanizsán, 1997. október 11-én

1997-ig kellett várni Magyarországon a következő felkonferálásra „És a szaxofon király, Archie Shepp!”. A bejelentés szó szerint így hangzott el 1997. október 11-én, mikor a zenekar három másik tagjának bemutatása után Shepp lépett a színpadra.


Világsztárok Magyarországon – A John Surman Quartet 1997. október 6-án a Pesti Vigadóban

1997 őszén egy amolyan miniturné keretében Szegeden és Budapesten is láthattuk-hallhattuk John Surman-t ECM korszakának egyik zenekarával.


Világsztárok Magyarországon - Herbie Hancock & The New Standard All Stars a BS-ben 1997. július 11-én

1996-ban jelent meg Herbie Hancock-nak egy szó szerint szuper szextettel felvett „The New Standard” című lemeze.


Világsztárok Magyarországon – A Dave Brubeck Quartet a BKK-ban 1997. május 17-én

Pár hete körlevelet intéztem munkatársaimhoz, ki volt ott ezen a koncerten? Nos, senki! Nekem elég volt első látogatását 1985-ben megnézni Budapest Sportcsarnokban…


Világsztárok Magyarországon – Chick Corea 1997. május 6-án a Budapest Kongresszusi Központban

A jazz több stílusirányzatában is jelentős, sőt meghatározó tevékenységet majd 50 éve felmutató Chick Corea különböző formációival többször is fellépett Magyarországon.


Világsztárok Magyarországon - Dave Samuels, Monty Alexander és társai Nagykanizsán, 1996-ban (Alpok–Adria Royal Sped Jazzfesztivál)

Visszaemlékezés a visszaemlékezésre… Olyasmi ez, mint amikor két tükör közé állunk, és különböző irányból, különböző nézetben, szögben, többszörözve látjuk önmagunkat és környezetünket…


Világsztárok Magyarországon – A Guitar Trio a BS-ben 1996. október 11-én

Ugyan október 14-én és 21-én már túljutottunk rajtuk, most mégis előveszem az ügyet. Egyrészt az alábbi cikkből kiderül, hogy nem a második, hanem az első koncerten voltunk, másrészt pedig háttér információkkal is tudok szolgálni!


Világsztárok Magyarországon – Monty Alexander Nagykanizsán (1996. október 12.)

A mai beszámoló különösen rendhagyó, hisz Nagykanizsáról Mikola Mária igazgató asszony küldött 8 különleges ereklyét ehhez a cikkhez. Kiküldött tudósítónk Márkus Jóska pedig a MaJazz 1996 decemberi számában írt a koncertről!


Világsztárok Magyarországon - Al Di Meola-John McLaughlin-Paco de Lucía 1996. október 11-én a Budapest Sportcsarnokban

"Friday Night in Budapest" - hirdették a plakátok jó húsz évvel ezelőtt városszerte!


Világsztárok Magyarországon – A Di Meola–McLaughlin–de Lucia gitártrió 1996. október 11-én a BS-ben

Két hónap híján 16 év alatt jutott el az Al Di Meola–John McLaughlin–Paco de Lucia gitártrió San Francisco-ból Budapestre. Erre a „lassúságra” azért némi magyarázatot ad, hogy közben a trió 13 évig szüneteltette a működését és csak 1996-ban álltak újra ös


Világsztárok Magyarországon – Roscoe Mitchell a MAKUZ-zal 1996. október 7-én a Thália Színházban

Hogy a fenti produkció megvalósulhatott, annak voltak előzményei…


Világsztárok Magyarországon – A Bob Berg Quartet a Budai Vár Oroszlános udvarában 1996. június 27-én

Bob Berg (1951-2002) életében először 1996 nyarán, az un.”Jazz Jam ’96” esten lépett fel Budapesten! (Akkor még nem tudhattuk, hogy tragikusan korai halála miatt, ez lesz egyetlen koncertje hazánkban!)


Világsztárok Magyarországon – A Mike Stern Band a Budai Vár Oroszlános udvarában 1996. június 27-én

Mike Stern életében először 1996 nyarán, az un.”Jazz Jam ’96” esten lépett fel Budapesten! Nem sokkal előbb megjelent „Between the Lines” című CD-jének európai turnéjának egyik állomásaként. (Azóta szinte hazajáró vendég nálunk…)


Világsztárok Magyarországon – Az Andy Summers-Larry Coryell-Trilok Gurtu Trio s Budai Vár Oroszlános udvarában (1996. június 27.)

27 June 1996 - Buda Castle, Budapest, Hungary - A review by Gergely Nagy


Világsztárok Magyarországon – A Jan Garbarek Group a Körcsarnokban 1996. május 7-én

A „Visible World” címmel akkor megjelent ECM lemezének bemutató turnéja során 1996. május 7-én a Népstadion melletti Körcsarnokban lépett fel a Jan Garbarek Group.