Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Ezen a napon – augusztus 1.

Ezen a napon


Ma indul útjára tizennyolcadszor a hajdúszoboszlói dixie láz

Az alábbi mini interjút ennek kapcsán készítettem Fazekas Csaba szakmai tanácsadóval.


PEZSGŐS JAZZFESZTIVÁL BUDAFOKON

A nyári koncertprogramok egyik biztosan visszatérő rendezvénye a Sambosi-Törley Jazzfesztivál, amelynek rendezője Bosnyák Ilona, a népszerű Bosi. A korábban tizenhárom alaklommal a belvárosi Vármegyeháza díszudvarán megrendezett jazzestek ezúttal már negyedik alkalommal a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont árkádos udvarán kerülnek sorra. (1221 Budapest-Budafok, Anna u. 5-7.) Ennek előnye, hogy egyesíti a szabadtér és a fedett nézőtér előnyeit, ami az ilyen zivataros időkben nem hátrány… A résztvevők emelkedett hangulatát a jó zene és a patinás környezet mellett az érkezéskor a vendégeknek kijáró egy pohár pezsgő is hivatott garantálni. Egyébként a koncertre váltott belépőjegyekkel a Törley-gyűjtemény kiállítása is megtekinthető – a koncertkezdés előtt egy órával, de akár a koncertek alatt is.


Stevie Wonder sokadmagával (Jazz à Juan Fesztivál, július 18.)

Májusban a fesztivál honlapján szembesültem a hírrel, hogy idén Stevie Wonder is fellép. Érdekes módon az nem szerepelt a neve mellett, hogy mely zenészekkel jön. Felhívtam hát a fesztivál sajtóreferensét, aki azt mondta, hogy szólókoncert lesz.


A jazz áradása... Magyar Jazz Napja a VeszprémFesten

Idén hatodik alkalommal, méltó körülmények között kerülhetett megrendezésre a Magyar Jazz Napja.


Somogyvári Péter emlékei Mohay Andrásról

A képek Steve Grossman (MÜPA), David Yengibarjan (Gödör), Egri János Jr. (BJC), Egri János (Új Gödör), Ed Neumeister és a BJO (Átrium mozi) koncertjén, valamint a BJC Jam estjein készültek.


VeszprémFest 2014 a fiatalok szemével

5-en vágtunk neki életünkben először, hogy lemenjünk a VeszprémFest utolsó napjára, amely hivatalosan a Magyar Jazz Napja is volt egyben. Kiváló zenésztársaimmal (Geröly Matyi, Kovács Dávid illetve Jancsovics Máté és párja) kocsikáztunk le a tikkasztó melegben. Miután megérkeztünk, első utunk természetesen egy olyan helyre vezetett, ahol tudtunk egy jót enni.


Mohay Andrásra (1978-2014) emlékezik a szakma

Vasárnap kora reggel hívott Schreck Feri, hogy milyen tragédia történt az M3-ason nem sokkal éjfél után. Majdnem kiejtettem a mobilt a kezemből. Andrissal 1996 májusában a Honvéd Együttes Yellow Stúdiójában készítettem élete első felvételét, 17 és fél éves volt. Hirtelenjében össze sem tudom számolni, hogy hányszor léptettem fel a Jazz a Márványteremben és a Zsámbék Jazz Open sorozatomban. Ezzel is elismerve egészen kimagasló tehetségét. És az égiek úgy akarták, hogy én legyek az, aki utolsó fellépését szervezzem, és aki utoljára szólítja színpadra őt. Kapcsolatunk csak 18 éven át tarthatott, 35 és fél évesen távozott a Mennyei Jazz Club nevezetű exkluzív klubba. Úgy éreztem, hogy a JazzMa.hu-nak kötelessége megszólaltatnia a hazai jazz dobos kollégákat és Andris egykori muzsikus társait. Eddig harminckilencen írtak. De többen is ígérték, hogy amint lecsendesednek bennük az érzelmi viharok, ők is írnak…


RENDHAGYÓ REKVIEM MOHAY ANDRÁS HALÁLÁRA

A művészek is halandó emberek, még ha művészetük halhatatlan is. Sok jó barát ment el az elmúlt években és a közelmúltban is itthonról – és persze számos olyan külföldi zenész is, akiket nem ismertünk személyesen, művészetük révén mégis közeli barátokként tiszteltünk. Nem mintha a tisztes életkort megért és hosszú zenei pályát befutott barátaink eltávozása nem lenne fájdalmas, de egy olyan fiatalember tragikus halála, mint amilyen Andris volt, egyszerűen felfoghatatlan és elfogadhatatlan.


Szomorú búcsú Mohay András jazz dobostól

Amikor az első hírt olvastam, hogy az M3-as autópályán halálos gázolás ért egy autós társának segítséget nyújtó sofőrt, már akkor felkaptam a fejem, hogy micsoda emberi tragédia. (Már ez fals hír volt, hisz Andrásnak sem kocsija, sem jogosítványa nem volt! – A szerk.) Nem sokkal később közölték azt is, hogy az illető Mohay András jazz dobos, a Budapest Jazz Orchestra tagja. Nem akartam elhinni a megdöbbenéstől. Az nem lehet, hiszen ő tegnap (július 26-án) Debrecenben nagy sikerű koncertet adott a BJO-val és Joe Lovano-val. Ez lehetetlen, tévedés, nem lehet igaz...! De azután jöttek a megerősítő hírek az interneten, a rádióban, a televízióban. Sajnos igaz. Mohay András életének 36. évében elhunyt (decemberben lett volna a születésnapja) és három zenész társa is könnyebben megsérült. (Hát azért nem olyan nagyon könnyebben! – A szerk.) Őket kórházba szállították.


MOHAY ANDRIS, SOHA NEM FELEDÜNK

Lutring Maggie költeménye


Ezen a napon – július 29.

Ezen a napon


Debreceni Jazz Napok 2014 – Összefoglaló a második napról

Július 27-én két debreceni együttes, és közéjük ékelve egy fiatal értékőrző csapat szórakoztatta Debrecen jazzbarátait.


Debreceni Jazzfesztivál 2014: Ilyen volt az első nap

2014. július 26-án újra Debrecenre költözött a jazz, ugyanis az újjáépített Szabadtéri Színpad deszkáin kezdetét vette a 43. Debreceni Jazznapok. A nagy múltú, rangos esemény első napja egy ősbemutatót és egy világhírű szaxofonost tartogatott a város zenebarátai számára.


Andreas Varady, magyarul Várady András és az ő első Verve lemeze!

Ma 17 éves a magyar roma (Szlovákiában született) jazz csoda gitáros. Mivel első Verve (hú!) lemeze augusztus 4-én jelenik meg, a Universal Hungary jazzreferense, Nádori Péter az alábbi anyagot küldte át nekem a múlt héten. De én megvártam, hogy a gyerek 17 legyen, és csak most teszem közzé! - A szerk.


DAVID LIEBMAN vallott budapesti gyökereiről, és a zenéről

A Modern Art Orchestra vendégeként a 11. VeszprémFest zárónapján több világsztár is színpadra lépett. A Fekete-Kovács Kornél vezette zenekarhoz David Liebman, Tony Lakatos, és Adam Nussbaum csatlakozott. A fellépést megelőző budapesti próbára a délelőtti órákban a BMC alagsori termében került sor. David Liebman a világ ma élő szaxofonosainak az egyik legnagyobbja. 1970 óta tartozik a legjobbak közé. A próba szünetében készségesen vállalkozott egy rövid beszélgetésre. Mivel az én angolom nem interjú képes, megkértem a New Yorkban élő, de itt született görög származású barátnőmet, Zoi Floroszt, kísérjen el, és legyen a segítségemre a beszélgetés során. A New York közelében, Stroudsburg-ben lakó David szívesen ült a vallatószékbe.


Tóth Viktor Arura Trió lemezbemutató koncert (Opus Jazz Club, 2014. július 18.)

Körülbelül két hete kaptam egy lemezt. Tóth Viktor Arura Trió – Szemed kincse/The present. Kinyitottam és találtam benne egy fohászt, á lá Tóth Viktor. Talán a fohász nem a legjobb szó, mert ez nem segítségkérés, inkább hálaadás. Megfogott a dolog, mert hát hálából aztán van hiány a Földön. A főként balladákat tartalmazó album hangvétele rímel az „ima” mondanivalójára, amit hivatalosan pénteken mutattak be az Opus Jazz Clubban.


Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca – VeszprémFest 2014 (Július 15.)

Fatoumata Diawara – ének, gitár, Bah Sekou – gitár, ének, Roberto Fonseca – zongora, ének, Joel Hierrezuelo – ütőhangszerek, ének, Ramsés Rodríguez – dob, ütőhangszerek, Yandi Martinez – nagybőgő, basszusgitár, Sidibé Drissa – kamalen, ngoni, ének.


Exkluzív interjú az Alba Regia Jazz Fesztivál 2014 tehetségkutató versenyének főszervezőjével, Mits Gergővel

Gergőt az 1990-es évek második felében, konzis korában ismertem meg. Különböző formációkkal többször is felléptettem Jazz a Márványteremben sorozatomban. Először 1998-ban a Birta Trió tagjaként, utoljára pedig 2007-ben mikor már tanszékvezetőként játszott öccsével, Mits Marci szaxofonossal, valamint két ígéretes tehetségű tanítványával, Horváth János zongoristával és Potesz Balázs dobossal…


A Tribute to Jazz Legends – Gáspár Károly műsora az Opusban

Gáspár Károly és nagyszerű barátai július 16-án az Opus Jazz Clubban tisztelegtek a jazz legendás ikonjai előtt, a közönség pedig előttük.


Korábbi bejegyzések