Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek - friss hírek

Ott voltam a tegnap esti BJC-s BJO ősbemutatón, frenetikus volt! - Exkluzív interjú Csejtei Ákossal;
Péntek este Somogyvári Rudolf az Almáriumban leste meg Tim Ries-t a Balázs fivérekkel;
Míg csütörtökön este Lia Pale és Schubert szelleme járta be az Opus Jazz Club légterét (Kaszás Ferenc-Pawel Karnowski), addig Jászberényben koncertezett a Tim Ries-Balázs Elemér Quartet (Versegi Sándor);
Április 16-án éjfélkor lezárult a jelentkezés a VII. Jazzy Dalversenyre! A JazzMa.hu-n közzétett felhívásnak is köszönhetően a verseny eddigi történetének rekordját regisztrálhattuk: 67 előadó jelentkezett 112 dallal!;
Viszont itt az új kihívás: Talentométer 2014 - oda még ma és holnap ketyeg az óra. Eddig 29 formáció jelentkezett, de szeretném, ha itt is rekordjavítás lenne és 30 fölé emelkedne a létszám! Lányok, fiúk, nosza-rajta!;
Come Togethering Komáromban, avagy Mediawave huszonnegyedszer! (Somogyvári Péter);
Hollandiába kiküldött tudósítónk, Ásztai Lili jelenti!;
Exkluzív interjú a friss Vörösmarty-díjas Vörös Tamással;
Szombathelyi fotóriporterünk, Tímár Gergely Burghausenben járt;
És hogy a húsvéti hosszú hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Lemezpolc (Vörös Janka - Kovács Linda, Dewa Budjana - Gotthárd Mihály, Dusan Jevtovic - Vörös Milán, Avishai Cohen - Bögöthy Ádám, Baldych-Herman - Karosi Júlia, Paul Bley - Gáspár Károly), a Magyar Jazz ABC (Bányai Lajos - Csányi Attila), valamint a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: Jazzlista + A Beatles és a jazz (I'll Be on My Way).


Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk Minden Olvasónknak!

Szeretném megköszönni támogatóinknak és munkatársainknak, hogy a lapba vetett hitüket továbbra is meg tudom valósítani.


TIM ÚR és CSAPATA

Timur és csapatával gyermekkoromban találkoztam. A szovjet film hőse a november 7-i ünnepség alkalmából szervezett iskolai mozi látogatáson lépett zsenge életembe, egy igazi bátor és tettre kész komszomolista szocreál alakjában. A filmben bemutatott sok jó cselekedetét nem akarom elmesélni, inkább a szakadék szélén tántorgó imperializmusban született Tim úr jótéteményeiről írnék.


Exkluzív interjú Csejtei Ákossal

Magyarország egyik legnagyobb szaxofonosát (ha jól emlékszem 193 centi…) a jazzkonzi 1992-es tanszaki záróvizsgáján láttam először együtt játszani Fekete-Kovács Kornéllal és Schreck Ferenccel. CsÁ (1967) 1995. január 30-án lépett fel először nálam a Jazz a Márványteremben sorozatban. Akkor a Clusters (Juhász Attila, Piri Béla, Tiba Sándor) vendége volt. Persze később szerepelt a „Marble Hall”-ban a Pege Quartet-tel, a Morgan Workshop Plus-szal, a Black Smith Workshop-pal és a BJO-val is. Igaz, akkor még Csejtey Ákos néven…


A Tim Ries-Balázs Elemér Quartet Jászberényben – Versegi Sándor fotóriportja

Tegnap este (április 17.) a Jászság fővárosában járt egy amerikai-magyar csapat (Tim Ries (USA), Norbert Marius (USA), Balázs József (H), Balázs Elemér (H)). A Lehel Film-Színházban adtak kirobbanó sikerű telházas koncertet. Igaz, Tim Ries-nek a helybeli jazz rajongók közül többen is ajánlották, hogy fújja meg Lehel kürtjét, de ő maradt inkább a tenorszaxofonnál. Egyébként ugyanez a formáció ma este (április 18.) Budapesten az Almáriumban lép fel!


Lia Pale

Egyes purista jazzrajongók valószínűleg elégedetlenül távoztak volna a csütörtöki BMC OPUS klubban rendzett Lia Pale koncertől, viszont maradéktalanul jól szórakozott az a teltházas közönség, aki az osztrák énekesnő együttese és némi vacsora társaságában egyszerűen csak tartalmas és színvonalas kikapcsolódást keresett ezen az estén.


COME TO GATHERING!

Ötnapos együttlétre invitált Hartyándi Jenő, az április 29-e és május 3-a között zajló Mediawave eseményeit ismertetve. Idén (is) a komáromi Monostori Erődben
lesz a Magyarországon az alapítvány nevéről elsősorban MEDIAWAVE Fesztiválként közismert rendezvénysorozat, a „FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA”. A 24. rendezvénynek azonban nem a devalválódott fesztivál az elnevezése, hanem az elsőre talán túl köznapian furának tűnő - „együttlét”.


TELEKOCSI a MEDIAWAVE jazzkoncertjeire

Évek óta nem találkoztam Hartyándi Jenővel a MEDIAWAVE jazzfőfamulusával, így tegnap a Toldi moziban marhára megörültünk egymásnak. Oszt ez azóta is tovább tart. Tegnap este óta 18 e-mailt váltottunk egymással. Közös gondolkodásunk eredményeként megszületett ez a mindenki számára jó megoldást biztosító jazzutas kereső szolgálat! Ti. nem is annyira a Komáromba levonatozással van a baj, hanem inkább a visszajutással, mert így az utolsó koncertet ott kell hagyni az embernek, hogy le ne késse az utolsó vonatot Pest felé… A címről meg csak annyit, annak idején az 1980-as évek közepétől a Magyar Rádió Petőfi adóján futó Ifjúsági Osztályos műsor, az Ötödik Sebesség egyik szolgáltatása volt a Telekocsi. Ez azért jött létre, hogy ne az országút mellett kelljen stoppolni.


Blues Sunday

Hollandiába kiküldött debreceni tudósítónkat, Ásztai „Erasmus” Lilit eddig olyan intenzíven befogták kinti tanárai, hogy csak múlt vasárnap jutott először zeneközelbe. Azóta meg gyűjtötte az erőt élményei leírására. És hogy az alapoknál kezdje, elment egy helybeli blues estre. De megígérte nekem, hogy legközelebb (május 5-én) elmegy a helyi fesztiválra, ahol lesz kimondottan jazzt játszó zenekar is… - A szerk.


Exkluzív interjú a Vörösmarty-díjas Vörös Tamással

Vörös Tamás (1960 - Székesfehérvár). Ha jól emlékszem, több mint 30 éve ismerem. Tízegynéhány éve pedig kimondottan barátok vagyunk. (Remélem, ezt nem veszi sértésnek…)


Sztraka Ferenc jelenti a dorogi Költészet Napjáról, ahol vérbő jazz szólt

A múltkori BJC koncert után, a világításon évődve viccelődtem, hogy a dorogi szénbányában jobbak a fények. No, pénteken (április 12.) teljesen véletlenül tényleg elvetődtem Dorogra, ahol a száraz, hivatalos hangzású József Attila Művelődési Házban (közkeletű dorogi szlengben “Muki”-ban) nem kifejezetten száraz, hanem, zamatos jazz szólt.


NEMZETKÖZI JAZZEXPRESSZ, AVAGY KÉT KONTINENS TALÁLKOZÓJA A RADOVAN TARISKA QUARTET KONCERTJÉN 2014. ÁPRILIS 11-ÉN AZ OPUS JAZZ CLUBBAN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: SOMOGYVÁRI PÉTER

Még csak egy hét telt el azóta, hogy az Opusban a nemzetközi jazz jólismert képviselőinek részvételével öt koncerten át tartó jazztavaszt élvezhettünk és máris újabb nagy nevek vonzották a műfaj rajongóit a Mátyás utcai zenepalotába. Radovan Tariska szlovák altszaxofonos nevét talán még kevesen ismerik nálunk, de ez csak azt bizonyítja, hogy sokszor élünk a nagy nevek bűvöletében és nem vesszük észre azokat a fantasztikus tehetségeket, akik hazánkban vagy a közvetlen környezetünkben világszínvonalú művészetet produkálnak. Tény, hogy a vele érkezett trió már sokkal ismertebb mifelénk, hiszen többször is felléptek nálunk. Ráadásul az ifjú szlovákiai magyar dobos, Hodek Dávid jóformán a magyar jazzelit tagja, oly’ sokszor lépett már fel magyar zenészekkel, Tóth Viktor Tercettjében, vagy Sárik Péter és mások társaságában. De éppen erről a felállásról, amit tegnap láttunk-hallottunk (Benito Gonzalez a zongoránál, Essiet Okon Essiet a bőgőnél és Hodek Dávid a dobokon) már magam is beszámolhattam e hasábokon egy tavaly nyári koncertjük kapcsán.


Nagy világjárónk hazatért és rögtön Tzumo Trio koncertre ment, avagy Sánta István Csaba fotóriportja

3 hónap New York után ismét hazai jazzlevegőt szívhat fotóriporterünk Sánta István Csaba. A jetlegjét még ki sem heverte, mikor április 10-én csütörtökön este ellátogatott a Budapest Jazz Clubba, ahol az újjászervezett Tzumo Trio koncertezett.


Ifjú tehetségek (és mestereik) muzsikáltak a Karinthy Szalonban

Mesterek és tanítványok – Nagy János ígéretes nebulói mutatták meg magukat és tudásukat a Karinthy szalonban, április 10-én.


A Vörös Janka e-Series az Opus színpadán

Az ígéretes énekesnő és bandája az Opusban mutatta be első lemezét, április 10-én.


Dresch Coltrane Misi és Gáspár Tyner Karcsi közös szárnyalása tegnap este a Jedermannban

Törzsolvasóink már olvashattak oldalunkon beszámolót a holland Hans van Vliet harsonás és vendéglátós szakember által létrehozott Jedermann zenei programjairól. Örömmel jelenthetem, hogy a szerda esti jam bulik beépültek a budapesti jazz életbe. Mind a közönség, mind a zenészek megszerették a helyet. (http://www.jazzma.hu/hirek/2013/12/26/jedermann-jazz-szerda-karacsonykor-is/)


Mester és Tanítvány – Elek István és Ludányi Tamás március 22-én a BJC-ben, avagy Somogyi Árpád fotóriportja

A Magyar Jazz Szövetség tavaly ősszel egy olyan sorozatot indított, amit én annak idején 1995 első hat hónapjában a Jazz a Márványteremben sorozatom kezdő fél évében megvalósítottam. (A Jazz at the Marble Hall series egyik májusi koncertjén például a Jazztanszak nálam tartotta az év végi diploma koncertjét, melyen többek között fellépett a Magyar Jazz Szövetség jelenlegi elnöke, Bágyi Balázs is…) Ugyan az általam „kitalált” szériában az akkori Jazztanszak (1994/95-ös tanév) tanárai (Regős István, Binder Károly, Garai Attila, Lattmann Béla, Zsoldos Béla, Babos Gyula, Kőszegi Imre, Berkes Balázs, Csepregi Gyula, Selényi Dezső) legkedvesebb végzős tanítványukat (Cselik Gábor, Juhász Attila, Tisza Bea, Studniczky László, Kőfalvi Csaba, Dely Róbert, Tiba Sándor, ifj. Bergendy István, Laki Ákos, Ivacs Zsolt) mutatták be. És annak a sorozatnak én a „Mester és tanítványa” címet adtam… Most viszont Elek István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének szaxofon docense és a tatabányai altszaxofonos, Ludányi Tamás szerepelt. Közreműködött: Szebényi Dániel – zongora, Gyányi Marcell – bőgő, Benkó Ákos – dob! - A szerk.


HV Hírlevél – 2014 április

Harcsa Veronika –miközben záró vizsgájára készül- Brüsszelben sem tétlenkedik. Az imént az alábbi hírlevelet küldte a JazzMa.hu olvasóinak! – A szerk.


Burghausenbe kéne menni, Bayern jazzt kéne venni… - Tímár Gergely beszámolója

Tímár Gergely szombathelyi fotóriportert kb. 10 éve ismerem. Valamikor a 2000-es évek közepén megjelent egy biciklis-bukósisakos fiatalember a Zsámbék Jazz Open egyik koncertjén (talán az Avishai Cohen Trio-n 2005-ben…) és bemutatkozott, hogy ő a Lamantin Fesztivál főszervezője, Dr. Tímár Péter öccse. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Pétert akkor már 6-7 éve ismertem és egy szóval sem mondta, hogy van öccse… Pláne nem, hogy jazzfotós!) Azóta többször is kérte már segítségem. Például berlini posztgraduális tanulmányai kapcsán. Hát miért is ne segítettem volna neki, mikor én vagyok a Jazz Róbert bácsi. Aztán most, hogy 2011. március 1-e óta üzemel a JazzMa.hu több külföldi kiküldetésben volt része. Tavaly nyáron például járt a messzi francia Riviérán (Jazz a Juan) és a közeli Temesváron. Most pedig Bajorországba akkreditáltam. Hát így! – A szerk.


Geröly 60 – a Fonóban… Barcsik Géza fotóriportja

Pénteken este solymári fotós barátunk, Barcsik Géza elment a Sztregova utcába megünnepelni a magyar avantgárd etno-jazz egyik szeretetre méltó alakját, Geröly Tamás dobos-ütőhangszerest. Oszt ott aztán volt minden mi szem-szájnak, akarom mondani hallójáratnak ingere! – A szerk.


Korábbi bejegyzések