Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Tegnap este több munkatársunk ment jazzkoncertre: legújabb gyakornokunk Barcsik Lilla a Trafóba, Márton Attila, Deseő Csaba és Sztraka Ferenc a BJC-be, míg Barcsik Géza Solymáron tette tiszteletét - Beszámolók még ma! (Gézáé, Lilláé, Attiláé és Csabáé már meg is jött!);
A Babos Makrokozmosz bemutatkozása péntek este a BJC-ben (Somogyvári Péter);
Gyakornokunk, Horváth László a Fonóban a Chris Devil Trio-val és a Santa Diver-rel ünnepelte születésnapját;
BJC@606 - TÓTH VIKTOR LONDONBAN (Pallai Péter);
Csütörtök este Bereczki Bálint a Bem rakparton hallgatta meg a Szakcsi Lakatos Béla-Lukács Miklós Duót;
Szerda este Dr. Nagy Sándor Geröly-lesen volt az Opusban;
Extra! Extra! We know about it, extra! - Az Attila Gyárfás Trio és a Soso Lakatos Sándor Quartet a Leuven-i (Belgium) Jazz Tehetségkutató Verseny döntőjében!;
Exkluzív interjú Gyárfás Attilával;
Ötven éves a Jazztanszak (Gonda János);
Trio Kontraszt - A mögöttes idő (Molnár Csaba);
A Snétberger Zenei Tehetség Központ 2015-ös toborzója!;
Deseő Csaba memoárkötete: 1974/2;
Gone but not forgotten - 2014 jazz halottjai;
Lemezpolc (Shelley Neill - Turi Gábor, Wadada Leo SAmith, Szabados György - Gáspár Károly; Molly Johnson - Kész Petra, Stan Getz - Héjja Katalin);
Magyar Jazz ABC (Benkó Ákos - Csányi Attila);
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: Jazzlista + A Beatles és a jazz (Mother Nature's Son).


2015.01.24. - Solymár Little Jazz Pub

Sajnos, Várallyay Petra megbetegedett, ezért Márkus Tibor hirtelen előrehozta a végzős hallgatók (Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium) bemutatását. A két "beugró" Rabóczki Balázs (altszaxofon) és Tóth Levente (gitár) volt.


Ezen a napon – január 25.

Ezen a napon


SZOMBAT ESTI BIGBAND-LÁZ, AVAGY A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA KONCERTJE BORBÉLY MIHÁLY VENDÉGJÁTÉKÁVAL A BJC-BEN 2015. JANUÁR 24-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: DESEŐ CSABA

Azt már bizonyára „kiszúrták” kedves olvasóink is, hogy e sorok írója a nagyzenekari jazz megveszekedett híve. A két vezető pozícióban lévő jazz zenekarunk (BJO és MAO) számos koncertjén ott vagyok, de mivel tegnap éppenséggel a számomra No. 1. zenekar lépett fel egyik legkedvesebb hangszeresemmel, így nem volt kérdés, hogy merre vegyem az irányt ezen a hideg télvégi estén.


Kéknyúl Hammond Band a Trafóban január 24-én, avagy Barcsik Lilla fotóriportja

A 20 éves Lilla a budaörsi fotó főiskola növendéke. (A név ne tévessze meg Önöket: igen, igen Lilla „kiküldött solymári tudósítónk”, Barcsik Géza leánya!) Gyakornokként ez az első munkája! (Csak zárójelben mesélem el Önöknek kedves olvasók, hogy tavaly már két alkalommal is küldött fotókat a JazzMa.hu oldalra, mikor Apukáját elszólította a munka Solymárról…) – A szerk.


Santa Diver és Chris Devil Trio a Fonóban

Mit kap az ember, ha vesz egy adag progresszív jazzt, hozzáad egy kis világzenét, bluest, funky-t, mindezt megspékeli némi fúziós jazzel és szabad zenével, és a végén egy csipetnyi avantgarde hangzásvilággal? A választ nehéz lenne megnevezni, de ízelítőt mindenki kaphatott az eredményből, aki tegnap este a Fonó Budai Zeneházba látogatott.


Új utakon, régi szeretettel

A tegnap estinél pocsékabb időben is elindultam már Babost hallgatni. Igaz akkor a húszhoz közelítettek a világban eltöltött éveim, ma a hatvanhoz. A reménytelenül hulló eső okozta kellemetlenségeket egy pillanat alatt elfelejtettem, amikor megszólalt a zene. A Budapest Jazz Club pénteki koncertjén Babos Gyula decemberben alakult új zenekara lépett fel, a Harmónia Jazzműhely szervezésében.


Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós a Bem rakparton

A magyar kultúra napja (január22.) alkalmából a Budavári Művelési Ház színpadán Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós muzsikált együtt.


BJC@606 - TÓTH VIKTOR LONDONBAN

Január 22-én, csütörtök este a kiváló altszaxofonos nem először és, reményeim szerint, nem utoljára lépett fel a BJC londoni iker-klubjában, a turisták helyett a virtigli jazz közönséget vonzó 606-ban. Ez a koncert is része volt a két rangos klub között már évek óta nagy sikerrel folyó “cserekereskedelemnek”, amelyben partner a londoni Magyar Kulturális Központ és néhány önfeláldozó, de diszkréten névtelenséget kérő magyar jazzrajongó is.


"Mégiscsak van jövő!" - A Geröly Trió az Opus Jazz Clubban

A címben idézett mondat a zenekarvezető, dobos, ütőhangszeres Geröly Tamástól származik. Miért ilyen optimista? Mert - megítélése szerint - hosszú idő után újra vannak "radikális gondolkodású" fiatal muzsikusok. A magyar avantgárd, free- és kortárs kísérleti zene két ifjú képviselőjével hozta létre trióját öt évvel ezelőtt, melyet "szabadzenei társulás"-nak nevez. "Igazi ajándék"-nak tekinti a fiatalokkal való játékot - miközben Ő sem aggastyán...


Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Master Diplomakoncertek – 2. nap

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz master szakának diploma hangversenyeinek gerincét elsősorban a hallgatók saját kompozíciói alkotják, de a jazz-irodalom meghatározó zeneszerzőinek legismertebb darabjai is hallhatóak voltak, újragondolt formában.


LFZE Masters diplomakoncert a BJC-ben - 2015. január 20., kedd

Az estére klub jelleget öltött a pódium előterében kerek asztalkákkal zsúfolt egykori aprócska moziterem, melynek falai között jómagam is számos, feledhetetlen koncert, (köztük az óév koncertjének szavazott McBride Trio-é) ámuló fül- és szemtanúja lehettem. Ha szellemük még itt időz, nos, büszkék lehettek az LFZE Jazz Tanszék idei „termésének” három Masters-aspiráns gyümölcsére. Szép számban megjelent tanáraiknak csakúgy minden okuk meglehet a jogos büszkeségre. Nagyon jó érzés volt számomra (is), hogy egyszerre ennyi nagyszerű magyar jazz zenészt láthattam, testközelből.


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszék Master szakának diploma hangversenye – 1. nap

Tegnap volt szerencsém három eszméleten jó és változatos diplomakoncertet végighallgatni. A diploma hangversenyek gerincét elsősorban a hallgatók saját kompozíciói alkották, de a jazz irodalom meghatározó zeneszerzőinek legismertebb darabjai is hallhatóak voltak, újragondolt formában.


Exkluzív interjú Gyárfás Attilával

Gyárfás Attilát (1990) 2007. január 19-én léptettem fel először a Márványteremben. Mindössze 16 és fél éves volt, s az Apák és fiúk sorozatban dobolhatott Apukája, Gyárfás István zenekarában.
Egyébként az idén végzi a mesterképzést az Amszterdami Zeneakadémián, de jelenleg Párizsban él, mivel szeptember óta a Conservatoire National Supérieur de Paris-ban tanul Erasmus cserediákként.


A Muck Trió „happy jazz” koncertje a Vigyázó Sándor Művelődési Ház Jazz Presszójában január 18-án

A XVII. kerületi Pesti út 113-ban található Vigyázó Sándor Művelődési Házban (a legendás „Dózsában”) már huszonhárom éve működik a Jazzpresszó, ami kéthetente várja a jazz iránt érdeklődőket és a lelkes törzsközönségét. ( Igaz, hogy ebben a szezonban sajnos csak havonta egyszer tud kinyitni a Jazzpresszó a szűkös anyagi lehetőségek miatt.) Az eltelt hosszú idő alatt a főszervező Martonosi Györgynek rengeteg akadályt kellett leküzdeni ahhoz, hogy több mint 350 koncertet, több mint 1300 jobbnál jobb jazz muzsikus fellépővel, folyamatossá tegye az impozáns sorozatot. A most fellépő Muck Trió már az őszi szezonban szerepelt volna, de akkor sajnos betegség miatt, más együttes szórakoztatta a közönséget. Így örömmel értesülhettünk arról, hogy a 2015-ös év első fellépője a Jazz Presszóban a Muck Trió lesz. Egy üdítő meglepetéssel is szolgáltak. Előzenekarként egy bájos fiatal együttes, a J.M.J. trió játszott egy bő fél órát.


2015. 01. 17. - Kanizsa Big Band 10

Jubileum. Talán az egyik legfontosabb emberi találmány az idő múlásának szemléltetésére, főleg ha éppen egy kerek évfordulót ünnepelnek meg méltóan, mint ahogy a Kanizsa Big Band tette ezt szombat este, amikor létezésük 10. évfordulóját ünnepelték meg - mi mással, mint egy koncerttel.


ÖTVENÉVES A JAZZTANSZAK

1965-ben jazztanszak létesült a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ez esetben azonban nemcsak egy új tanszak megalapításáról volt szó. Egyrészt azért, mert a jazz, mint önálló zenei műfaj most először kapott helyet a magyar állami zeneoktatásban, ami bizonyos mértékben ennek az improvizatív alkotói és előadási gyakorlatnak szuverén művészetként való elismerését jelentette. Másrészt pedig a jazz – éppen improvizációs technikájából adódóan – a hagyományos képzéstől eltérő, újfajta pedagógiai módszereket és mentalitást igényelt.


Trio Kontraszt (Grencsó – Tickmayer – Geröly) - A mögöttes idő

Kölcsönveszem Szabados György letisztult gondolatrendszerének néhány elemét a pontosabb megfogalmazás érdekében.


A harmadik nap

Pénteken ért véget a LFZE Jazztanszékének háromnapos félévi vizsgasorozata, a Budapest Jazzklubban. Naponta hat formáció lépett a tanári kar és a közönség színe elé a koradélutáni órákban. Az utolsó napon egy kicsivel előbb indult a program: Lakatos Ági tanárnő „lányaiból” összeállt kórus kezdett, így a szokásos hathoz még egy alakulat csatlakozott.


BENDE–BÖGÖTHY–CSÍZI koncert az iF kávézóban

A magyar jazzélet fiatalabb generációjának jeles képviselői adtak koncertet péntek este az iF kávézóban. Az eredetileg Bende–Gáspár kvartettként meghirdetett koncert Gáspár Károly zongorista sajnálatos betegsége miatt nem jöhetett létre, így aztán gitár-bőgő-dob triót hallhatott a közönség. A Ráday utcában – mint ahogy az péntek esténként lenni szokott – sorra szállingóztak a gasztronómiai és zenei élményre vágyók, és az az egy-két tucat vendég, aki erre a koncertre váltotta meg a belépőjegyet, biztosan nem csalódott a három fiatal muzsikus zenéjében.


Korábbi bejegyzések