Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Gyakornokokat keresünk!

Magyarország leglátogatottabb jazzfelülete, a JazzMa.hu 20-30 év közötti agilis, nagy munkabírású, jazzkedvelő (!!!) gyakornokokat keres.


JazzMa.hu Olvasói Szavazólista 2016

A tavalyi tanulságokból okulva, az idén már november 1-től lehet küldeni a szavazatokat olvasóinknak az olvaso.jazzma.hu@gmail.com. És ne feledjék az idei beküldési határidő december 26-a éjfél! Utána küldött szavazatokat már nem fogadunk el!
Ja, és csak magyar előadókra lehet szavazni, kivéve Az év koncertje (külföldi előadó)!


20 éve jelent meg a MaJazz utolsó száma

Miközben már több anyag is elkészült az 1997 januári számába (például az akkor már majdnem 27 éves Chris Potter legelső európai interjúja!)), sajnos a kiadó novemberben úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a MaJazz-t (ami egyébként egyáltalán nem volt veszteséges!), így a 1996. december 3-án (20 éve az volt a hónap első keddje) megjelent példány lett az utolsó szám! Ezért Szinva utcai lakásunkba november közepén összehívtam egy szerkesztőségi értekezletet, ahol szomorkás hangulatban, de kicsit bizakodva is (…) megünnepeltük lapunk 1 éves fennállását. Hogy mennyire bizakodó voltam, arra jellemző, hogy CD-ket adtam át lemezkritikusainknak a januári számhoz!
Pedig barátaim/jótevőim reklámokkal biztosították volna a továbbiakban is a lap fennmaradását. Ebben az utolsó példányban például Kleinheincz Gábor (Morgan), Kaszás Ferenc (Warner Hungary), Tóth Csaba (Roland Hungary), Csíder Károly (FonTrade), Nádori Péter (EMI Hungary), Németh Ferenc (Royal Sped) és Szűcs László (Sony Hungary) vett hirdetést. Utólag is köszönöm nekik!


LEMEZBEMUTATÓ ÉS ÖRÖMZENE

Az Oláh Dezső Trió december elsején a Budapest Jazz Clubban mutatta be „Reflecitions of Béla Bartók’s Six Romanian Dances” című, a Kortárs gondozásában múlt hónapban megjelent új lemezét. Bartók Béla hat tánctételből álló művét a Junior Prima-díjas zongorista feldolgozásában az első részben hallhattuk, a második részben vendégként Soso Lakatos Sándor csatlakozott a hármashoz, és Oláh Dezső régebbi szerzeményeit játszották.


Gondolataim a jazz-ről - 2016 november

Nem több. Nem szakmai elemzés(ek), nem részletes koncertbeszámoló(k). Itt és most csak önálló gondolatok, nem is lehetne más: nem vagyok sem zenész, sem kritikus. Még a 2014-es Montreux Jazz Festival-ról írtam egy beharangozót - és azóta rendszeresen "hallatom a hangomat" honlapunkon. Sport berkekben mondják: az lehet igazán pártatlan játékvezető, akinek van "civil" foglalkozása (is)...


Ismét GoetheJazz a Víztoronyban

Tegnap este ismét a debreceni víztorony koncerttermében voltunk Grégász Miklóssal. A Debreceni Német Kulturális Fórum rendezvénye volt a cívisvárosban 2014 óta ismert GoetheJazz programsorozat része, a budapesti Goethe Intézet és a BMC együttműködésében valósult meg. Julia Kadel triója ebben az évben kiadott „Über und Unter” című lemezüket mutatta be.


MULTIINSTRUMENTALISTA VENDÉGMŰVÉSZ A ZENEKAR ÉLÉN, AVAGY A MODERN ART ORCHESTRA FEAT. JAMES MORRISON A BMC KONCERTTERMÉBEN 2016. NOVEMBER 28-ÁN SZÖVEG: Márton Attila FOTÓK: Krantz Gyula

Olyan vastaps-sorozatnak, mint amilyet hétfőn este tapasztalhattunk a MAO és az ausztrál jazz fenomén koncertjén, nem túl sűrűn lehetünk tanúi. Ugyanis szinte minden szám után fergeteges ünneplésben részesült a színpadon játszó húsz zenész, ami – ebben az esetben – teljesen indokolt is volt.


RENDKÍVÜLI ESEMÉNY A RÁDAY UTCÁBAN

Vasárnap, a régi katonai meghatározást használva „rendkívüli esemény” történt a Jedermann klubban. Zenészlegendánk, Németh János ismét hazalátogatott, hogy kvintettjével ezúttal élőben mutassa be a Hunnia Records gondozásában a napokban kiadott albumát. Az „Exodus” az első saját néven jegyzett lemeze a Németországban élő szaxofonosnak.


A Bágyi Balázs New Quartet és Lubos Soukup koncertjei - Turnébeszámoló

A cseh származású, ma Dániában élő szaxofonossal tavaly már turnéztunk, gyakorlatilag az idei koncertsorozat is a múlt évivel azonos helyszíneken zajlott. Lubos nemcsak hangszeres szólistaként, hanem hangszerelőként és zeneszerzőként is aktív. A Cseh Rádió Bigband-jének házi arranzsőre, mindemellett Prágában, a zeneakadémiai jazz tanszéknek is óraadója.


Light My Fire - PB a MoMKult-ban

Egy általam régen várt "vendég" lépett fel 2016. november 27-én a Csörsz utcában: Patricia Barber - énekesnő, zongorista, dalszerző, zenekarvezető. Először Budapesten - 2005-ben a Debreceni Jazz Napokon és 2007-ben a Gyulai Vár Jazzfesztiválon már járt Magyarországon. Egyéni, azonnal felismerhető alt hang; bátor, igazán "vagány", virtuóz hangszerkezelés; különleges saját szerzemények és ismert darabok feldolgozásai - köztük a címben említett The Doors kompozíció.


Karosi Julika, péntek, ZAK (Lutring Maggie verse)

Alanyi költőnőnk ismét ihletet kapott. Ezúttal egyik kedvenc énekesnőmtől! – A szerk.


Megjelentek digitális formában - Bass Loco, Tomor Barnabás és Barátai, Kardos-Tomor-Molnár Trió

Tomor Barnabás neve ismerős lehet a hazai jazz-rock szcéna és a basszusgitár rajongóinak. Több hazai, főleg saját alapítású zenekar felállásában találkozhatunk a nevével, technikás játéka és muzikalitása pontossággal és stabilitással találkozik, akármilyen formációban is játszik.


A TÜNDÉRKIRÁLYNŐ VARÁZSLATA

Júniusban mutatta be Henry Purcell „A Tündérkirálynő” (The Fairy Queen) című művét az Operaház. Az új értelmezésben előadott darabhoz a rendező Fekete-Kovács Kornélt kérte fel, hogy a kihagyott prózai részek helyett rövid jazz kompozíciókkal kösse át az angol szerző úgynevezett semi-operájának barokk zenéjét. Ezek az Operaházban is előadott szerzemények azonban csak kiinduló pontjai voltak annak a zenének, amit a Fekete-Kovács Kornél Quintet az Opus Jazz Club pénteki koncertjén új formában, kibővítve eljátszott.


Várhatok még

A Zeneakadémia két egzotikummal örvendeztette meg látogatóit november 25-én este: a Nagyteremben Jordi Savall és historikus barokk, a Solti teremben pedig jazz. Karosi Júlia Gershwin estje.


Gondolatok a tegnap esti Harcsa Veronika&Gyémánt Bálint duó koncertjéről

Az őszi programajánló Debrecen 2016 címmel jelent meg, és tartalmazza a Főnix Rendezvényszervező Szervező Közhasznú Nonprofit Kft által szervezett előadásokat. Ennek keretében lett meghirdetve a fent említett duó koncertje.


IGAZI KLUBHANGULAT A MÁTYÁS UTCÁBAN, AVAGY POCSAI KRISZTA ÉS AZ ELEK ISTVÁN QUARTET JAZZESTJE AZ OPUS JAZZ CLUB SZÍNPADÁN 2016. NOVEMBER 23-ÁN Szöveg: Márton Attila Fotók: Deseő Csaba

Nem kell bizonygatnom, hogy ez a felállás a „szívem csücske”. Mindkét fél delejesen vonzott a múltban és a jövőben is így lesz, tehát akár Kriszta lép fel más formációval, akár Elek Pista négyese ad koncertet „szimplán”, akár egy, vagy több vendéggel, nekem ott a helyem. De együtt az aztán az „igazi”.


Az Elek István Quartet koncertje Pocsai Krisztinával – Somogyi Árpád fotóriportja

Somogyi „Mátrix” Árpád Elek Pista „udvari fotósa” 2016. november 23-án, szerda este „alászállt” az Opusba. Oszt kérésemre küldött is tíz fotót erről a szenzációs koncertről! – A szerk.


SZERESSÜK JAZZMÁST GYEREKEK!

Kedden Jáger Bandi, a Jazzrael alapítója és vezetője bemutatta a zenekar új énekesnőjét. Kalmár Panni sikerrel debütált a Budapest Jazz Klub közönsége előtt. A második részben egy visszatérő vendég, Gerendás Péter adott egy fergeteges bemutatót gazdag repertoárjából. A szaxofonos Csejtey Ákos, és a gitáros Balogh Roland sajnos nem tudott ezen a koncerten a zenekarral tartani, de Horváth Pluto József új basszusgitárjának csodálatos hangzásával, és Pecek Lakatos András jó öreg dobjával elfeledtette valamelyest hiányukat.


A Balázs Elemér Group a BJC színpadán

Rendkívüli programváltozás miatt szerdán, 23-án véletlenül akadt egy szabad estém és megragadva az alkalmat ellátogattam a Budapest Jazz Club-ba.


Egy lemez születése – The true story

2016 április végén me and my lovely wife Gabriella kocsival levittük Komáromba Csányi Attila barátomat, a JazzMa.hu főszerkesztő-helyettesét, Hartyándi Jenő meghívásának eleget téve.


Korábbi bejegyzések