Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Exkluzív interjú Tommy Vig-gel a szombati BJC-s koncert elé!;
Barcsik Géza Solymáron leste meg a Charlie's Angels nevű fusion formációt;
Márton Attila és Somogyvári Péter beszámolója a szombat délutáni Chuck Israels workshopról;
Dr. Nagy Sándor szombat este Tátrai Trand-et hallgatott a Muzikumban;
Amerikából jöttünk (Bágyi Balázs);
A Magyar Jazz Szövetség felhívása! (Edelényi Szilvia);
Exkluzív interjú Emilio-val;
JazzUp: Novai Gábor Miklós;
Deseő Csaba - 1974;
Lemezpolc (Tony Bennett-Lady Gaga - Bencze Alma, Tommy Vig - Fábry Boglárka, Dave Koz - Albert Zoltán, Michael Mantler - Ávéd János, Ferenc Nemeth-László Attila, Joshua Redman (James Farm) - Gáspár Károly);
Magyar Jazz ABC (Bende Zsolt - Csányi Attila).


Ezen a napon – november 24.

Ezen a napon


Charlie jazz fiú angyalai

Solymári jazzemberünk, Barcsik Géza jelenti. Küldött mellé 64 fotót is, de ezt egy kicsit megrostáltam! – A szerk.


Kármán Sándor könyvbemutatója, még egyszer - Kisfaludi István fotóriportja

István (Sanyi ceglédi barátja) évek óta küldi nekem a Dobos és Ütős Gála felvételeit. Most viszont a múlt szombati „Keep Swingin’” könyvbemutatón kattintgatott! – A szerk.


Ez a jó IRÁNY? - A TÁTRAI TREND „útmutatása” a Muzikumban

Azonnal felmerül a kérdés, hogy hogyan kerül a Tátrai Trend egy jazzhonlapra? Megpróbálom megmagyarázni - bár a kísérők névsorából már sejthető. A Latin Duó (Tátrai Tibor & Szűcs Antal Gábor) koncertjein találkoztak először; később úgy döntöttek, hogy négyen együtt (is) muzsikálnak majd. Így született meg a "Trend" 2008 őszén.


DÉLUTÁNI WORKSHOP CHUCK ISRAELS-SZEL A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2014. NOVEMBER 22-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: SOMOGYVÁRI PÉTER

Érdekes összejövetel színhelye volt szombaton délután 2-kor a BJC. A neves amerikai bőgős Chuck Israels villámlátogatásának lehettünk tanúi, aki a magyar-szlovák határon fekvő Sahy (Ipolyság) városában adott koncertet Juhász Attila és Bágyi Balázs társaságában szombaton este 7 órakor, mégis vette a fáradtságot, hogy találkozzon a magyar jazz zenészekel és – a rajongókkal.


Exkluzív interjú Tommy Vig-gel

Mivel fél éve faggattam utoljára Tommy Vig-et, így elérkezettnek éreztem az időt arra, hogy „megszórjam” őt kérdéseimmel! (Kézcsókom Mia!) – A szerk.


In memoriam Csepregi Gyula - Horváth Gábor alias Dörge Jazz emlékei Gyusziról

Dörge, aki évek óta „videózza” a hazai jazzeseményeket, ezúttal több napi munkával készített –kimondottan a JazzMa.hu olvasói számára- egy összefoglalót a hétfőn 56 évesen elhunyt Csepregi Gyula utolsó három olyan koncertjéről, ahol ő is ott volt! – A szerk.


Amerikából jöttünk…. Eastern Boundary Quartet USA turné 2014

2007 óta folyamatosan dolgozó amerikai - magyar négyesünk, több európai turné közepette, öt éven belül másodszor járt koncertkörúton az Amerikai Egyesült Államokban. Előző utunk középpontja akkor a Big Apple, azaz New York volt, pár Vermont-i koncerttel kiegészítve, főleg klubokban vagy kisebb hangversenytermekben léptünk fel.


XIV. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál - 2014. november 15-16.

2012 óta Újbuda Fővárosi Művelődési Háza ad otthont a Big Band Találkozó és Fesztiválnak. Így volt ez most, november 15 –és 16-án is, amikor a tizennegyedik rendezvényre került sor.


A szivárvány színeiben ragyogott a fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Jazz Tanszak, az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi koncertjén az ÚKK – Ifjúsági Ház színháztermében, november 16-án

A szivárványos ragyogást nem csak a felvirágozott, csillagoktól tündöklő, fényes 25-ös feliratú színpadkép biztosította, hanem a huszonhat fellépő, az iskola volt és jelenlegi tanárai, növendékei és meghívott zenészek változatos, remekül megszerkesztett ragyogó koncertje. Valamint az a sok ragyogó szempár a nézőtéren, akik az iskolának valaha tanárai, diákjai voltak, vagy azok a jó szándékú újpesti lokálpatrióták, akik a negyedszázad alatt az iskola működéséhez hozzájárultak és természetesen a jazzért rajongó közönség is.


Debreceni tudósítónk, Ásztai Lili jelenti

Hogyan fér össze a kacsacsőrű emlős a jazz zenével? Mindazok megtudhatták, akik november 16-án este a SIKK Klubba látogattak.


Platypus - egy kétlábú szemével

Debrecenben tetszhalott állapotba került a jazzélet. Különböző kulturális intézmények próbálkoznak ugyan alkalmi koncertek szervezésével, de vagy a hírverés hiányos, vagy a hely nem eléggé vonzó, mindenesetre kevés átütő esemény jegyezhető fel az utókor falára. Épp ezért érdemel különös figyelmet az, ami vasárnap este a Sikk Klubban történt.


A Szaxofon Kolosszus elment!

Felhívom Olvasóink figyelmét, hogy Vasvári Pál (az én felkérésemre…) írta meg teljesen szubjektív (!), könnyekkel átitatott gondolatait! – A szerk.


Csepregi Gyula - Sánta Csaba szemével

Jelenleg Torinóban élő egykori fotóriporterünket felkértem, küldjön néhány képet a tegnap eltávozott Csepregi Gyuláról! - A szerk.


KEEP SWINGING – Kármán Sándor a Ceglédi Dobmúzeum történetéről írt könyvének bemutatója a Budapest Music Center Zenei könyvtárában, november 15-én

A Kármán Sándor által több, mint negyven éve alapított és huszonkét éve hivatalosan is megnyitott Ceglédi Dobmúzeum az 1900-as évtől napjainkig tartalmaz megszámlálhatatlan, ma már kincseket érő ütőhangszereket a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene területéről Ezeknek a történetét dolgozta fel Kármán Sándor a „Keep Swinging” című könyvében.


A HÉTVÉGÉN SEHOL

Mindig örömmel számolok be a Jazzma.hu oldalán, ha új helyeken adnak lehetőséget a jazz megszólaltatására. Szombaton este nyolc órától a Zichy Jenő utcában nemrég nyílt Sehol nevű art bár ígért egy érdekes eseményt. A Kalmár Trió ezúttal rendhagyó felállásban várta az érdeklődőket, Szalay Gábor gitáros és Frey György basszusgitáros mellett a doboknál természetesen a trió vezetője, Kalmár Zoltán ült. Belépőjegy nincs, az árak is normálisak.


Colin Stetson háborús történetei a Trafóban

Colin Stetson 1975-ben született Ann Arborban, tanulmányait a "University of Michigan School of Music" nevű intézményben végezte. Olyan (különböző műfajokban ismert) előadók lemezein közreműködött, mint Tom Waits, Laurie Anderson, Sinéad O'Connor, Angelique Kidjo, Anthony Braxton, vagy Mats Gustafsson (utóbbival duó: Stones, 2012). Több mint 10 éve jelent meg első szólóalbuma, az ezt követők közül a "New History Warfare"-trilógia a legjelentősebb (3. rész: Legfrissebb Kritikák - Lemezpolc).


OFFICIUM – Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble

Szent István Bazilika - 2014.11.08.


A HAZAI JAZZ DICSÉRETE, AZAZ A SZALAY GÁBOR ORGAN TRIO KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2014. NOVEMBER 14-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: CSÉCSI ATTILA

Igazán élvezetes és magas színvonalú koncertnek voltunk tanúi tegnap este, amikor is a hazai jazzgitár egyik mestere, Szalay Gábor által vezetett Organ Trio játszott a BJC-ben. Ez a formáció egyedülállónak mondható a hazai jazzpalettán, mivel a felállásban erre hajazó Premecz Trió inkább funky irányában mozdul el. Ilyen bebop alapú zenét orgona-gitár felállásban nálunk senkitől sem hallhatunk.


Korábbi bejegyzések