Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

A JazzFest Gronau 2015 magyar fellépői: The Fourtissimo Jazz Orchestra (Kuna Valéria);
Csányi Attila fotóriportja a Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyének döntőjéről;
Extra! Extra! We known about it, extra! (Más nem adhatja hírül, hisz a magukat "szaksajtónak" titulálók nem méltóztattak eljönni a Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyének döntőjére, amely tegnap délelőtt 11-től délután 2-ig zajlott a Budapest Jazz Clubban... De mi ott voltunk és be is számolunk az eredményekről: I. helyezett - Balogh Tamás Quartet (tehát Prága után pár héttel Budapesten is Balogh Tomiék győztek!), II. helyezett - Ördög Krisztián Trio+, III. helyezett - Takács Bálint Jazzhibition (Szlovákia), és a különdíjasok: "A legjobb kompozíció" - Ördög Krisztián "Mozaic", "A legjobb előadó" - Serei Dániel;
A VeszprémFest 2015 jazzprogramja!;
Szeretetáramlás és sztendingovésön – Varga János 60 (Barcsik Géza);
Tegnapelőtt este egy "magical mystery tour"-on vettünk részt Somogyvári Péterrel, ami tulajdonképpen egy Csuhaj Barna Tibor szerzői est volt, így aztán részvett rajta a Lakatos család apraja-nagyja (Rebeka, Ágnes és György) und a fantasztikus Corridor Fagott Quartet! Abszolút nem bántam meg, hogy elmentem! Sőt...;
Zolbert lemezbemutató a Budapest Jazz Clubban (Horváth László);
Norma Winstone érzelmes történetei az Opus Jazz Clubban (Dr. Nagy Sándor);
Szerdán gyakornokaink az Opusban álmélkodtak a Jazzical Trio produkcióján (Horváth László-Novák Nóra) + a "nagy öregek" (Márton Attila-Csécsi Attila) pedig a Kombóban ájuldoztak Elek Pisti csapatán!;
Már lehet jelentkezni a VIII. Bodajki Jazztáborba (Bágyi Balázs);
A bostoni New England Conservatory egyik zongora tanára, Bert Seager ingyenesjazz improvizációs mesterkurzust tart május 4-én, hétfőn a Közép-európai Egyetem Október Hall-jában (Földy-Molnár Lilla);
Lukács Miki újabb sikere (nemcsak) Londonban (Pallai Péter);
A Magyar Jazz Ünnepe 3. napja (Somogyvári Péter);
Folytatódik Dr. Nagy Sándor hétfői sorozata - Világsztárok Montreux-ben - akiket én is láttam (7. rész - 2007);
Exkluzív interjú a 80 éves Dán Andrással (Csányi Attila);
A JazzFest Gronau 2015 magyar fellépői: Guca Partyzans (Tulkán Péter);
Erdélyből jöttünk - Kovács Linda;
Az ADYTON Szabad Zene Műhely 2015. augusztus 24-e és 30-a között Nagymaroson rendezi meg első nyári táborát, Szabados György szellemében (Molnár Csaba);
A Magyar Jazz Szövetség pályázati felhívása nyári jazz táborozásra;
Bemutatkozik új "lemezkritikusunk": Herold Péter;
Lemezpolc (Zolbert - Herold Péter, Oláh Szabolcs Quintet - Rieger Attila, Scott Bradlee & Postmodern Jukebox - Dennert Árpád, Lakatos Pál - Gáspár Károly, Julia Hülsmann Quartet Theo Blackmann-nal - Karosi Júlia);
Magyar Jazz ABC: Bera Zsolt (Csányi Attila).
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: Jazzlista + A Beatles és a jazz (One After 909) + Világsztárok Magyarországon - A Zawinul Syndicate koncertje 1993. július 8-án a PeCsa szabadtéri színpadán (László Attila).


VeszprémFest 2015 - Újabb jazz helyszín, színesedő paletta

Új helyszínnel bővül az immár 12. esztendejébe lépett fesztivál, lehetővé téve, hogy látogatói számára az eddigieknél is szerteágazóbb, változatosabb zenei élményt kínáljon - ahogy az az induláskor is az eredeti célok közt szerepelt. A Nagyszínpad, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint a Kolostor mellett új színhelyként a FestGarden kínálja tematikus programjait.


Szeretetáramlás és sztendingovésön – Varga János 60

Felejthetetlen ajándékot nyújtott át Varga János az East együttes alapító gitárosa 60. születésnapja alkalmából közönségének. "Szívvel, lélekkel" címmel több, mint három órán keresztül varázsolta el a nézőket, hallgatókat bemutatva sokszínű életművének fontosabb formációival.


Zolbert lemezbemutató a BJC-ben

A Jazzma.hu olvasói számára minden bizonnyal ismerős Zolbert mutatta be vadiúj, debütáló lemezét a Budapest Jazz Club színpadán csütörtök este. A fiatal szaxofonos négy zenésztársával együtt vette birtokba a színpadot, a szó minden értelmében.


Norma Winstone érzelmes történetei az Opus Jazz Clubban április 23-án

A brit énekesnő több mint negyven éve mestere - a standard-ek előadása mellett - a szöveg nélküli improvizálásnak is. Az 1977-ben alakult Azimuth Trio felvételéin figyeltem fel kellemes hangjára, egyéni stílusára. Az ECM gondozásában három lemezük jelent meg a hetvenes évek végén (majd később még kettő - hogy aztán az évezred vége felé el is váljanak útjaik); zenésztársai ezeken a felvételeken Kenny Wheeler (trombita, szárnykürt) és (akkori) férje John Taylor (zongora) voltak. Hasonló trió-felállásban érkezett most is Magyarországra: Winstone mellett újra egy fúvós (Klaus Gesing: szopránszaxofon, basszusklarinét) és egy zongorista (Glauco Venier) játszott.


Bert Seager jazz improvizációs mesterkurzusa - Ahol felkészültség és spontaneitás találkozik

2015. május 4, hétfő, 15.30-18.00 - Közép-európai Egyetem, Október Hall (1051 Bp., Október 6. u. 7.)


VIII. BODAJKI JAZZ TÁBOR

A tábor 2015. július 27-e és augusztus 1-e között kerül megrendezésre a Fejér megyei Bodajkon a Hang - Szín - Tér művészeti iskola épületében, bentlakásos formában. A tábor művészeti vezetője Bágyi Balázs, jazz-dob előadóművész, Artisjus-díjas zeneokató, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.


A Jazzical Trio az Opus Jazz Clubban

Szerda este a Mátyás utcai Opus Jazz Club szép számban megjelent közönsége nem akármilyen koncertet hallhatott. Káel Norbert és két zenésztársa új színt hozott a jazz zene egyébként is változatos palettájára.


ALL THAT JAZZ, AVAGY AZ ELEK ISTVÁN QUARTET FERGETEGES KONCERTJE A KOMBÓ JAZZ KLUBBAN 2015. ÁPRILIS 22-ÉN

Elek Pista új együttese ez év január 15-én tartotta bemutatkozó koncertjét a Budapest Jazz Clubban, egyben az volt a 2015-ös év első olyan jazz eseménye, amelyről honlapunkon beszámoltam. Nos, ez a debütálás nálam olyannyira „bejött”, hogy már akkor örömmel ígértem meg, hogy minden lehető alkalmat megragadok majd, hogy minél többet élvezhessem játékukat. Azért így is eltelt három hónap, azaz egy negyedév, de kívánságom tegnap este teljesült. S hogy miért adtam a fenti címet írásomnak? Nos, azért mert hiába van százféle zenei irányzat a műfajon belül, azért ami a JAZZ fogalmát illeti, azt leginkább a tegnap este elhangzott zene képviseli számomra (és a jazzbarátok túlnyomó többsége számára). Miközben én a „mindenevők” kategóriájába tartozom, mégis leginkább ez a fajta zene hoz tűzbe.


A titokzatos lakó – Alfred Hitchcock emlékvetítés

Alfred Hitchcock halálának 35. évfordulóján, április 29-én (18.00 + 20.30) a debreceni Apolló mozi és az Ágoston Béla által vezetett AB-FILMTABLET együttes egy kellemesen borzongató élményre invitálja Önöket!


Csillagok, szférák, örökösök - A Magyar Jazz Ünnepe 2015. 04. 17-én Fényképelés & szövegezés Sztraka Ferenc

Fortyog, forrong a világ, minden változik. A totális elidegenedés felé vágtató korunkban célszerű vigyázni bizonyos ünnepekkel is, hiszen holnapra kiderülhet, hogy a fátyollal fedett ara méretes hímtaggal rendelkezik. És ez elég nagy gáz, mert a nagy ijedtségben mire, vagy kire iszunk? Szerencsére akadnak azért egyetemes dolgok is, amelyeket mindenféle ideológiai maszlag nélkül is lehet ünnepelni, vagy egyszerűen csak: élvezni.


Lukács Miki újabb sikere (nemcsak) Londonban

Charles Lloyd „Wild Man Dance” című Blue Note albumát, amelyen Lukács Miki cimbalmozik, a legtekintélyesebb brit jazz szaklap, a Jazzwise „valóban emlékezetes album”-nak nevezte, hozzátéve: „talán Charles Lloyd pályafutásának legjobbja, amely minden bizonnyal klasszikussá válik.”
Nem vállalkozom az egész méltatás és a Charles Lloyd interjú lefordítására, egészen sovén módon, csak azt idézem magyarul, amit Lloyd Mikiről mondott.
Az egész anyag fénymásolatát csatolom.
Üdv
pp


Lukács Miki New York-ban örül

Lukács Miki épp amerikai turnén van Charles Lloyd-dal. Átküldtem neki pp londoni örvendezésének linkjét, és ahogy felébredt (6 óra időeltolódás van Budapest és New York között!), azonnal válaszolt. Íme:


Ezen a napon – április 20.

Ezen a napon


Világsztárok Montreux-ben - akiket én is láttam (7. rész - 2007)

Honlapunk "Világsztárok Magyarországon" rovata adta az ötletet. Az élet úgy hozta, hogy 2000-től (egyetlen egy év kihagyásával) mindig ott lehettem a Montreux Jazz Festival-on - ha nem is az első perctől az utolsóig. Terveim szerint az idén júliusban is ott leszek... Tavaly már napi rendszerességgel tudósíthattam; ezzel a sorozattal szeretném felidézni emlékeimet az előző évekről. Remélem, minden hétfőn velem tartanak!


A Magyar Jazz Ünnepe – 3. nap

A Magyar Jazz Ünnepének zárónapja után elmondhatom, hogy a kitűzött célt sikerült megvalósítania a szervezőknek. Nem csak a műfaj törzsközönsége kapott kedvet a háromnapos eseményhez. A lehető legszélesebb keresztmetszetében mutatta be a jazz jelenét és jövőjét, már ami ebbe a három estébe sűríthető volt. A fellépő formációk között a sztárok mellett helyet kaptak a fiatalabb, modern irányzatokból inspirációt merítő zenekarok is.


Születésnapi beszélgetés a 80 éves Dán Andrással

Egykori rádiós kollégánkkal beszélgetett a kerek évforduló kapcsán lapunk főszerkesztő-helyettese! – A szerk.


A JazzFest Gronau 2015 magyar fellépői - Guća Partyzans – Exkluzív interjú Tulkán Péterrel

Tulkán Péterre tulajdonképpen az utóbbi hónapokban kezdtem ismét felfigyelni, hisz többször is láttam-hallottam a Police Big Band-del és a Budapest Jazz Orchestra-val.


BARTÓK BÉLÁTÓL HOLLÁN ERNŐIG - A MAGYAR JAZZ ÜNNEPÉNEK MÁSODIK NAPJA

A Bartók Béla út 17 szám előtt már kígyóztak a sorok. Vásárhelyi Pál kollégium, Syrius Klub. Mi páran, akik utáltunk sorban állni, már nagyon vártuk a dobost. A dobosok voltak a kedvenceink. Ahogy megérkeztek és kezdtek kipakolni az autóból, rögtön lecsaptunk. Nekik rengeteg darabból állt a felszerelésük, így mindenkinek jutott egy cintányér, dob és állvány a sok közül, amit a feje fölött tartva segítőkészen bevihetett. Egy szaxofon, vagy gitár beviteléhez nem kell több ember. Így a belépőt is meg lehetett spórolni persze, maradt pénz sörre. 1974 - jam session hajnalig. Csík Fogarasival kezd, a doboknál Kőszegi Imre.


Erdélyből jöttünk – Kovács Linda

Kovács Linda jazz énekesnő-oktató szinte már hazajár Erdélybe. Most is egy ilyen turnéjáról számol be nekünk, alig hogy hazaért! – A szerk.


Korábbi bejegyzések