Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Kedden volt a 43. Debreceni Jazz Napok sajtótájékoztatója!;
Extra! Extra! We know about it, extra! Tarzan a templomban!;
Nem BopLand-ből jelentkezem - Zádori Levente friss hírei!;
Bemutatkozik legújabb "lemezkritikusunk": Somogyvári Péter!;
Dr. Nagy Sándor Montreux-i összefoglalója;
Zolbert a VeszprémFest pénteki estéjén (Fráter Zita);
Péntek este Mohai Marietta az Opusban járt a Tóth Viktor Aurura Trio lemezbemutató koncertjén;
A Debrecen Big Band nagysikerű olaszországi turnéja után végre Debrecenben is fellép (Daróczi László);
Másfé hete véget ért a foci VB, amit Németország nyert meg. Már sorsoltam is, a nyertes Fazekas Csaba (Hajdúszoboszló)! Ő kapja majd a 43. Debreceni Jazz Napokon Tommy Vig festményét és CD-jét!;
Kovács Andor emlékére (Deseő Csaba);
Ismét lesz Alba Regia Jazz Fesztivál + Tehetségkutató Verseny Székesfehérváron - Exkluzív interjú Vörös Tamással és Mits Gergővel;
Szenzációs ECM CD + LP nyári vásár a JazzMa.hu olvasóinak!;
Továbbra is lehet jelentkezni a Bodajki Jazztáborba!;
Harcsa Veronika jazz udvara Kapolcson!;
Egész nyáron át: Pirogránit Jazz Udvar a pécsi Zsolnay Központban!;
"1973 - Oberhausen" - Deseő Csaba önéletrajzi kötetének legújabb fejezete!;
Exkluzív interjú Gárdonyi Lászlóval a Berklee College of Music (Boston) zongora tanszékének vezetőhelyettesével;
Lemezpolc (Keith Jarrett-Charlie Haden Duo - Gáspár Károly, Eric Wyatt - Somogyvári Péter, Tóth Viktor Arura Trio - Ludányi Tamás, Jazz Funk Soul - Albert Zoltán, Hiromi - Várallyay Petra, Melissa Aldana - Vidákovich Izsák);
Magyar Jazz ABC (Becze Gábor - Csányi Attila).


Ezen a napon – július 24.

Ezen a napon


Andreas Varady, magyarul Várady András és az ő első Verve lemeze!

Ma 17 éves a magyar roma (Szlovákiában született) jazz csoda gitáros. Mivel első Verve (hú!) lemeze augusztus 4-én jelenik meg, a Universal Hungary jazzreferense, Nádori Péter az alábbi anyagot küldte át nekem a múlt héten. De én megvártam, hogy a gyerek 17 legyen, és csak most teszem közzé! - A szerk.


Debrecenbe kéne menni… Lőrincz Andrea fotóriportja

Kedden tartották a Nagyerdőben felújított (inkább újjáépített!) Szabadtéri Színpadon (mindenki felszorult a színpadra az eső miatt..) a 43. Debreceni Jazz Napok sajtótájékoztatóját! – A szerk.


DAVID LIEBMAN vallott budapesti gyökereiről, és a zenéről

A Modern Art Orchestra vendégeként a 11. VeszprémFest zárónapján több világsztár is színpadra lépett. A Fekete-Kovács Kornél vezette zenekarhoz David Liebman, Tony Lakatos, és Adam Nussbaum csatlakozott. A fellépést megelőző budapesti próbára a délelőtti órákban a BMC alagsori termében került sor. David Liebman a világ ma élő szaxofonosainak az egyik legnagyobbja. 1970 óta tartozik a legjobbak közé. A próba szünetében készségesen vállalkozott egy rövid beszélgetésre. Mivel az én angolom nem interjú képes, megkértem a New Yorkban élő, de itt született görög származású barátnőmet, Zoi Floroszt, kísérjen el, és legyen a segítségemre a beszélgetés során. A New York közelében, Stroudsburg-ben lakó David szívesen ült a vallatószékbe.


Montreux 2014 (Rövid összegzés)

"Merre tart a jazz?"- kérdezték pár éve egy workshopban John Scofield-tól. "Azt nem tudom, de én innen Bécsbe megyek!"- hangzott a nagy derültséget keltő válasz. Szerintem senki sem tudja...


Zolbert koncert a VeszprémFesten – Fráter Zita élménybeszámolója

A VeszprémFest július 18-i, nagyszínpados programjában ezúttal két zenekar kapott helyet: Zolbert és zenekara lépett fel a világhírű brit acid jazz csapat, a Brand New Heavies előzenekaraként.


Extra! Extra! We know about it, extra! Tarzan a templomban

Öreg barátomtól, Czimber Lacitól kaptam az alábbi levelet! Ha valaki Arizonában jár a hétvégén, ugorjon be a koncertjére! – A szerk.


Nem BopLand-ből jelentkezem - Zádori Levente friss hírei

Levente régen lemezekkel ügyködött. Időnként ír nekünk kedvencei történéseiről! – A szerk.


Montreux 2014 (Nekem) 7. (és egyben utolsó) nap

Amikor áprilisban megjelent a műsor a neten, azonnal eldöntöttem: ezen ott kell lennem! 5 világsztár 1 este: Richard Galliano-Biréli Lagréne-Didier Lockwood, és a Wayne Shorter-Herbie Hancock Duo!!! Csak egyetlen kétség merült fel bennem: nem lesz-e túl nagy a kb. 3.000 férőhelyes Stravinski-terem a kamara-jazzhez?


Tóth Viktor Arura Trió lemezbemutató koncert (Opus Jazz Club, 2014. július 18.)

Körülbelül két hete kaptam egy lemezt. Tóth Viktor Arura Trió – Szemed kincse/The present. Kinyitottam és találtam benne egy fohászt, á lá Tóth Viktor. Talán a fohász nem a legjobb szó, mert ez nem segítségkérés, inkább hálaadás. Megfogott a dolog, mert hát hálából aztán van hiány a Földön. A főként balladákat tartalmazó album hangvétele rímel az „ima” mondanivalójára, amit hivatalosan pénteken mutattak be az Opus Jazz Clubban.


Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca – VeszprémFest 2014 (Július 15.)

Fatoumata Diawara – ének, gitár, Bah Sekou – gitár, ének, Roberto Fonseca – zongora, ének, Joel Hierrezuelo – ütőhangszerek, ének, Ramsés Rodríguez – dob, ütőhangszerek, Yandi Martinez – nagybőgő, basszusgitár, Sidibé Drissa – kamalen, ngoni, ének.


Exkluzív interjú az Alba Regia Jazz Fesztivál 2014 tehetségkutató versenyének főszervezőjével, Mits Gergővel

Gergőt az 1990-es évek második felében, konzis korában ismertem meg. Különböző formációkkal többször is felléptettem Jazz a Márványteremben sorozatomban. Először 1998-ban a Birta Trió tagjaként, utoljára pedig 2007-ben mikor már tanszékvezetőként játszott öccsével, Mits Marci szaxofonossal, valamint két ígéretes tehetségű tanítványával, Horváth János zongoristával és Potesz Balázs dobossal…


Montreux 2014 (Nekem) 6. nap

Amikor két éve egy barátommal voltam itt, azt mondogattam neki: "Montreux is the most beautiful place of the World!" Válasza így hangzott: "One of them!" A képeket nézve mindenki eldöntheti, hogy kinek van igaza. Én elfogult vagyok.


A Tribute to Jazz Legends – Gáspár Károly műsora az Opusban

Gáspár Károly és nagyszerű barátai július 16-án az Opus Jazz Clubban tisztelegtek a jazz legendás ikonjai előtt, a közönség pedig előttük.


Montreux 2014 (Nekem) 5. nap

A tegnapi tendenciát folytatva - ma még rövidebb leszek.


A Debrecen Big Band végre Debrecenben is fellép

Daróczi László, a Debrecen Big Band vezetője, faggatásomra (Mi újság Veled Lacikám?), az alábbi levelet küldte!


Könnyű, mégis fajsúlyos vérbeli jazz a nyári hőségben, avagy a „Röné Jazz” formáció nagysikerű koncertje a Budapest Jazz Club színpadán 2014. július 16-án. Szöveg: Márton Attila Fotók: Csécsi Attila

Nem hiába szajkózzuk már évek óta, hogy milyen kiváló magyar zenészek és énekesek vannak a színen minálunk – mégpedig minden korosztályban. Erről igazán lapunk főszerkesztője tudna mesélni, hiszen ő az, aki mindig is szívén viselte a műfaj ifjú tehetségeinek sorsát és ma már a közép-, sőt az idősebb jazzgeneráció jeles képviselői között is bőven akadnak olyanok, akik az ő támogatásával indultak el pályájukon. (Gondoljunk csak a Bartók Rádió jazz tehetségkutató versenyeire, vagy a Zsámbék Jazz Open nyári koncertsorozataira.) Robi, azóta is ott van minden zeneiskola vagy tehetségkutató verseny zsűrijében, de legalább a nézőtéren – naprakészen ismerve az egész hazai jazz szkénét. Jómagam kevésbé vagyok otthon ezen a téren, így annál nagyobb volt a meglepetésem és örömöm a tegnap esti koncert láttán-hallatán.


Montreux 2014 (Nekem) 4. nap

Édesapámtól tanultam: "Inkább hiányozzak, mint megunjanak!"- úgyhogy ma rövidebb leszek (igaz, fáradok is...).


A legcsendesebb óra

„Kiküldött tudósítóink” jelentik a francia Riviéráról! – A szerk.


Korábbi bejegyzések