Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

4 éves a JazzMa.hu! - Szerkesztőségi "látlelet"...;
Extra! Extra! We know about it, extra! – Szőke Niki vadiúj CD-je a listavezető Japánban!;
A Gitártrió március 7-én 19 órakor a MOM Kupolatermében;
Szombaton 20-ik alkalommal rendezte meg Martonosi György a Dobosok Farsangját a Vigyázó Sándor Művelődési Házban (Bp. XVII. Pesti út 113.) (Csécsi Attila);
Ezzel párhuzamosan Márton Attila a BJC-ben járt a Balázs József Quintet koncertjén;
Pénteken először lépett fel a Zolbert Duo a Fat Mo's-ban (Horváth László);
Csütörtökön Jimi Hendrix zenéje hangzott el az iF-ben Halper László hangszerelésében (Horváth László);
Szerda este Zelencsuk Grétával elmentünk Pintér Petit hallgatni a Kombóba;
Sikk a Sikkbe járni (Fazekas Csaba-Grégász Miklós);
Ablakos szelleme tovább él – Barcsik Lilla fotóriportja;
A Magyar Jazz Szövetség idei Combo Versenyének felhívása (Edelényi Szilvia);
SZAKMAI NAP A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRÁVAL 2015 (Edelényi Szilvia);
Jazz és könnyűzenei képzés a Rajkó-Tálentum Konzervatóriumban (Bordás József);
Ötven éves a Jazztanszak (Gonda János);
A Snétberger Zenei Tehetség Központ 2015-ös toborzója!;
Lemezpolc (Diana Krall - Karosi Júlia, Birdman - OST - Varga Bendegúz, Sárik Péter - Gáspár Károly, Szőke Szandra - Takács Noémi, Kenny Wheeler - Flór Gábor);
Magyar Jazz ABC (Benkő Dávid - Csányi Attila).


Ezen a napon – március 2.

Ezen a napon


Extra! Extra! We know about it, extra! – Szőke Niki vadiúj CD-je a listavezető Japánban!

Az imént az alábbi szenzáció hírértékű levelet kaptam Szőke Nikitől: „Szia Robi! Szeretnék Veled megosztani egy fantasztikus örömhírt: ha az alábbi linkre kattintasz, láthatod, hogy a heti összesített jazz eladási listán az HMV-nél Diana Krall legújabb, „Wallflower” című lemeze a második, a mi "I Thought About You" lemezünk pedig az ELSŐ! Most tudtam meg, és még nem vagyok egészen magamnál, itt kapkodom a levegőt a gépnél! Szép hetet és puszi, Niki.”


A Gitártrió március 7-én 19 órakor a MOM Kupolatermében

Három gitárművész, akik három különböző stílusban, mégis egységesen, egymás játékát kiegészítve vagy éppen ellenpontozva játszanak, stílusaik keveredésével egy egészen új hangzást hozva létre. Inspirálják egymást, tehetségük és klasszis technikájuk révén pedig átveszik a másik érzését, gondolatát, és a saját stílusukban folytatják tovább az adott zeneművet.


Ma 4 éves a JazzMa.hu – Szerkesztőségi körkép

2011. március 1-én indítottam útjára a www.jazzma.hu-t (magyarul JazzMa.hu!), így a fejszámolóművészek kiszámolhatták, pontosan ma lett 4 éves a naponta többször is frissülő weblapunk. Persze felsorolhatnám a száraz adatokat, hogy ezen négy esztendő alatt hány koncertbeszámoló (többszáz), vagy hány interjú készült (többszáz), netán hány esemény került fel Koncertek rovatunkba (többezer). Sokak számára megdöbbentően nagy számok jönnének ki… Ezért csak a Lemezpolc számait teszem közzé: 521 írás került fel a polcra, döntő többségében magyar jazzmuzsikusok megfogalmazásában. A világ szinte minden táján olvassák jazz napilapunkat, legutóbb például a texasi Houston városában dolgozó altatóorvos Dr. Szabó Csaba írt az olvaso.jazzma.hu@gmail.com címre, hogy mennyire örül, hogy többezer kilométerre hazájától is naprakész információkat kap a magyar jazzéletről. Ez inspirált arra, hogy megkérdezzem szerkesztőségünk munkatársait (beleértve a gyakornokokat és a vidéki tudósítókat is!), hogy nekik mit jelent a JazzMa.hu.
Alább ABC sorrendben a válaszok! (Csak zárójelben jegyzem meg, nem adtam arra utasítást, hogy csak dicsérni lehet a lapot!)


VÉRBELI HARDBOP ÖTÖS, AVAGY A BALÁZS JÓZSEF QUINTET FRENETIKUS KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN A TÉL UTOLSÓ NAPJÁN 2015. FEBRUÁR 28-ÁN

Már régen pályáztam ennek a formációnak a meghallgatására, annál is inkább, mivel az „I Don’t Got What You Mean” című CD-jük annyira megnyerte tetszésemet, hogy feltétlenül „élőben” is találkozni akartam ezzel a felállással. Ez végre tegnap este megvalósult és mondhatom, hogy még a lemezen elhangzó zenét is messze maghaladó élményben volt részem, pedig a felvételek is „élőben”, a szép emlékű Take 5-ban készültek.


20. Dobosok Farsangja - Jubileumi zenei gála a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban, február 28-án

Immáron huszadik alkalommal rendezi meg évről évre, a Dobosok Farsangját a Vigyázó Sándor Művelődési Ház (a volt Dózsa Műv. Ház) Martonosi György és segítői szervezésében. Az idei gála műsor alcíme, ”Akik még nem voltak”. Mert az utóbbi húsz év folyamán megszámlálhatatlan hazai és külföldi dobos tehetség mutatkozhatott be a nagysikerű sorozatban.


A Zolbert Duo a Fat Mo's színpadán

A Belvárosban, a sétálóutcák között van egy remek étterem, ahol estéről estére rendszeresen minőségi élőzene szól. A populáris jazz több képviselője megfordult már itt, igényes szórakozást nyújtva a kikapcsolódni vágyóknak, akik épp a koncert, vagy csak a gasztronómia miatt látogatnak el ide. Tegnap este a szaxofonos Zolbert, és barátja, Tóth Marcell billentyűs, azaz a Zolbert Duo lépett fel.


Sikk a Sikkbe járni

A február 15-i Sikk klubban tartott jazzkoncert után panaszkodtam, hogy mennyire el vagyunk hanyagolva, nagyon kevés élvonalbeli koncertet kapunk, természetesen főleg a mi hibánkból.


Jimi Hendrix zenéje az iF Kávézóban

Különleges koncerttel várta a zenekedvelőket szerda este az iF, ahol Halper László zenekara, a Halper – Hendrix Experiment lépett fel, Csanyi Zoltánnal kiegészülve. A blues egyik – ha nem a – legnagyobb gitárosát idézték meg, természetesen jazzbe ágyazva. Az eredményt mindenkinek érdemes meghallgatnia, akinek a szívéhez közel áll a 60-as évek hippykorszaka, a blues-rock, és mindezt szívesen fogadja egészen új köntösben, rengeteg improvizációval és kísérletezéssel tarkítva.


Pintér Péter Trió - Kombó Klub, 2015. február 25.

Új helyen jártunk tegnap, ami tényleg annyira friss, hogy még meleg! A Kombó Jazz&Blues Klub még nincs két hete, hogy megnyitotta kapuit, viszont már most nagyon hangulatos kis hely. Én ilyennek képzelek el egy jazzklubot: nem kicsi, de nem is túl nagy, vannak barátságos kis zugok és nagyobb társasági élethez is tér, van annyira világos, hogy látom, kik látogattak le aznap este, de épp annyira félhomályos, hogy klubhangulata legyen. Érdemes volt az Almárium zenei terítékét áthozni ide, ahová bármelyik este lelátogathat az ember, akár csak egy finom limonádéra is jó zenét hallgatva.


Ablakos szelleme tovább él – Barcsik Lilla fotóriportja

Tegnap a Budapest Jazz Clubban az Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíj program nyertesei koncerteztek.


A relativitáselmélet és a rút gyökerek - Kris Tokarski & Hofecker Mátyás & Juhász Márton az IF-ben 2015.02.22-én Fényképelés és szövegezés: Sztraka Ferenc

Vagyok már annyira rutinos, hogy a kedves meghívásokkal nem árt óvatosnak lenni. Emlékszem, amikor a Magyar Néphadsereg invitált kiváltképp kedvesen, hogy vonuljak be katonának. Miért is rontsam el a sok snájdig Top Gun kedvét, ezért fogtam magam, és bevonultam. Most már bevallhatom, a történészek ettől a naptól datálják a Varsói Szerződés agóniáját. Ráadásul, még én is jól jártam, a leszereléskor kaptam ajándékba egy cigarettás dobozt, pedig nem is bagóztam sosem.
De vissza a ködös történelmi múltból a jelenbe, legalább is átmenetileg. A JazzMa.hu fura ura és mindenhatója hívott kedvesen, volna-e kedvem ellátogatni az iF Café-ba, ahol egy trió játszik majd vasárnap este. Gondoltam, miért ne, talán most is sikerül megcsípnem egy újabb dohányszelencét, vagy egyéb szuvenírt, ennyiért talán még a Birdland-be is ellátogatnék.


"Micsoda éjszaka volt..." - Munkácsy Eszter a Ladó Caféban

Zsámbék - Budapest - Zürich - Montreux. Egy szemtelenül fiatal énekesnő fontosabb állomásai: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zürcher Hochschule der Künste, Montreux Jazz Voice Competition 2013, Debrecen Jazz Days 2013. És most a Dohány utca, 2015. február 21-én. Persze, közben sok minden történt, de ma este pótolnom kell a "mulasztást": sajnos nem hallhattam Montreux-ben, pedig abban az évben is ott voltam, ahogy már - szerencsére - nagyon sokszor. De akkor "elkerültük" egymást. Azért ez mégis egy közös pont az életünkben...


A Gáspár Károly Trió és László Attila az iF-ben

A szombat estét az iF kávézóban töltő jazzkedvelők négy kiváló zenész játékát élvezhették. A Gáspár Károly Trió (Gáspár Károly – zongora, Orbán György – bőgő, Csízi László – dob) vendége a Liszt Ferenc-díjas gitárművész, László Attila volt.


SZAKMAI NAP A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRÁVAL 2015

Időpont: 2015. március 29. vasárnap, helyszín: Erzsébetligeti Színház, Budapest XVI. Hunyadvár utca 43/b.


A KOMBOVÁ VÁLT FIÚK

Budapest legújabb jazzklubja péntekre is ígéretes eseményt tűzött heti programjába. Gáspár Károly Triója fogadta a pincébe letérőket. A két sok sikert megélt veterán, a zongorista Gáspár Károly, és a bőgős Egri János mellett egy fiatal tehetség, „Soso” Lakatos Sándor lépett a Kombó színpadára. Nekem hiánypótló koncert volt, mert az ifjú altszaxofonost még nem sikerült egy estén át hallgatnom eddig, mindössze egy-két számot csíptem el tőle valamelyik jam session alkalmával.


Szabad művelődés egy nagy öreg tiszteletére

55. születésnapra gyűlt össze rengeteg zenész és nem zenész Székesfehérváron a Szabadművelődés Házában. A bőgős, basszusgitáros, tanár, iskolaalapító és igazgató, fesztiváligazgató, de elsősorban remek ember Vörös Tamást a székesfehérvári kulturális élet meghatározó alakját egy fantasztikus házibulival köszöntötték tegnap este.


MAINSTREAM JAZZ A JAVÁBÓL, AVAGY A BERDISZ-SÁRKÁNY-JUHÁSZ TRIÓ KONCERTJE SZALÓKY BÉLA VENDÉGJÁTÉKÁVAL A KOMBÓ JAZZKLUBBAN 2014. FEBRUÁR 19-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: CSÉCSI ATTILA

Már többször és többen is hangot adtunk abbéli örömünknek, hogy gombamód szaporodnak a pesti belvárosban az olyan „szórakozóhelyek”, amelyekben diszkréten szól a jazz és nem feltétlenül a fogyasztás igénye áll az előtérben. Nos, egy ilyen kellemes helyre mentünk el tegnap este, hogy meghallgassuk a címben jelzett négy régi kedves ismerőst.


Catfish & Diamond a BJC-ben, 2015.02.14-én Fényképezés & szövegelés: Sztraka Ferenc

Valakik tudnak valamit. Valakik adtak valamit.


Korábbi bejegyzések