Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek - friss hírek

Ceasefire for a day: A HÁLÓ 68-IK KLUBESTJE, AVAGY RENDHAGYÓ DRESCH (+ GÁSPÁR TRIÓ) KONCERT A LOYOLA CAFÉBAN 2016. FEBRUÁR 9-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: DESEŐ CSABA ÉS CSÉCSI ATTILA;
Exkluzív interjú az idei Szabó Gábor-díjas Gyárfás Istvánnal;
Exkluzív interjú Ávéd Jánossal és Benkó Ákossal az első Balance CD kapcsán + Kapcsolódó lemezkritika (Gáspár Károly);
Szombaton 5 órakor értem haza a Magyar Jazz Szövetség éves közgyűléséről, és első utam a computerhez vezetett, hogy Önök tudják meg először, kik kapták a szakmai díjakat... Oszt majdnem agyvérzést kaptam, mert megint "beszart" a tárhely szervere! Így aztán csak este 10-kor tudtam közzétenni az eredményeket: az idei Szabó Gábor-díjas Gyárfás István, magyarul Gyafi, a Pernye András-díjas Hartyándi Jenő lett, míg a Gonda János-díjat Friedrich Károly érdemelte ki a tagság szavazatai alapján! Bravó fiúk, gratulálok! És arra meg különösen büszke vagyok, hogy szerkesztőségünk két munkatársát, Márkus Józsefet (Világsztárok Magyarországon) és Somogyvári Pétert Pernye András-díjra jelölték!;
Harold Mabern Trio - 2016 januári turné – Hofecker Mátyás beszámolója;
Joe Locke Quartet beszámoló és Joe Locke mini-interjú, Tula's, Seattle, USA - 2016. február 5. (Dr. Stabó Sándor);
20 éve jelent meg a MaJazz negyedik száma!;
Syrius - újratöltve (Háver-Varga Mariann-Csoboth Judit);
MOST MEGHALLGATUNK! (Mihályi Patricia);
A Jam Session 6 parancsolata (Gáspár Károly);
Dave Weckl Acoustic Band, Triple Door, Seattle, USA - 2016. február 4. (Dr. Szabó Csaba);
Holnap DzsesSzerda54 lesz Tatabányán (Pleier Tamás);
Március 10-én: TaxiWars (B) & The Best Bad Trip (H) az A38 gyomrában (Kozlov Sándor);
Gondolataim a jazz-ről - 2016 január (Dr, Nagy Sándor);
Lemezpolc (Balance - Gáspár Károly, Michel Benita - Dr. Nagy Sándor, Ches Smith-Craig Taborn-Mat Maneri - Németh Márta, Stanley Clarke-Biréli Lagrène-Jean-Luc Ponty - Kézdy Luca, Revive Music - Hidász Tamás);
Magyar Jazz ABC (Bényei Tamás - Csányi Attila);


Ezen a napon – február 10.

Ezen a napon


A HÁLÓ 68-IK KLUBESTJE, AVAGY RENDHAGYÓ DRESCH (+ GÁSPÁR TRIÓ) KONCERT A LOYOLA CAFÉBAN 2016. FEBRUÁR 9-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: DESEŐ CSABA ÉS CSÉCSI ATTILA

Lapunk főszerkesztője (it’s me, you know!) és főszerkesztő-helyettese is „hadban áll” a Háló főnökével (aki a tévedések elkerülése végett, nem Deseő Csba!), Csányi Attila például immár 3 éve várja a delikvens bocsánatkérését otromba viselkedéséért, persze mindhiába… Mivel azonban a művészeti vezető, Deseő Csaba jó barátunk, így közelgő 77. születésnapja alkalmából (február 15.) erre az egy alkalomra feloldottam a „Háló koncertbeszámoló moratórium”-ot! Happy Birthday Csaba! – A szerk.


Exkluzív interjú Ávéd Jánossal és Benkó Ákossal az első Balance CD kapcsán

A szaxofonos (1983) és a dobos (1983) nyolc éve, 2008. január 4-én szerepelt először a Jazz a Márványteremben sorozatomban, akkor még, mint az Ávéd János Quartet tagjai.


Exkluzív interjú az idei Szabó Gábor-díjas Gyárfás Istvánnal

Gyafival viszonylag későn, úgy 1993 körül ismerkedtem meg, mikor épp "örökre" ki voltam tiltva a Magyar Rádióból! Kezdettől fogva szimpatizáltunk/szimpatizálunk egymással. És kb. 15 éve kapcsolatunk barátinak mondaható!


Várkert Bazár, avagy legújabb gyakornokunk, Tamás Péter fotóriportja

Egy fiatal olvasónk, vagy mondjuk úgy, legújabb gyakornokunk a 12 éves Tamás Péter, tegnap délután a Várkert Bazár "Volt egyszer egy Ifipark..." című kiállításán járt, ahol találkozott az egykori Dália jazzklub tablójával is. – A szerk.


Joe Locke Quartet beszámoló és Joe Locke mini-interjú, Tula's, Seattle, USA (2016. február 5.)

“Amerikába kiküldött tudósítónk” szokásához híven PT (Pacific Time) szerint még pénteken éjfél előtt –ami CET (Central European Time)-ban szombaton reggel fél kilenc- átküldte a beszámolót! De szánt szándékkal visszatartottam, hogy vasárnap is legyen ínyenc falat a JazzMa.hu olvasóinak! – A szerk.


Harold Mabern Trio - 2016 januári turné – Hofecker Mátyás beszámolója

Mindig bíztatom a fiatal tehetséges magyar jazzmuzsikusokat, ha külföldi fellépésekről hazatérnek, küldjenek a JazzMa.hu-nak beszámolót. Most egy olyan bőgős küldte el tömör, de annál érdekesebb írását, akitől nem is számítottam ilyenre. Az október 20-a óta már 24 éves pécsi születésű bőgős, Hofecker Matyi pár éve végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén, majd Graz-ban és Bécsben posztgraduált.


20 éve jelent meg a MaJazz negyedik száma

A havi lap kiadója, a MIDI Music Kft. továbbra is ragaszkodott a minden hónap első keddi megjelentetéshez! Ez esetünkben 1996. február 6-a volt.
Ebben a példányban a „cover story” George Jinda, aki az 1960-as években itthon az egyik fiatal jazz dobos reménység volt. Ez adta az ötletet, hogy a szintén dobos munkatársunk, Kiss Gábor faggassa csak ki a nagy öregek közül Kőszegi Imrét, és a fiatalok képviseletében Szendőfi Pétert. És egy „trójai faló” trükkel rávettem Zsoldos Bélát, hogy „felfedezettjét”, Borlai „UFO” Gergőt mutassa be! (Tudják, azt a Borlai Gergőt, akit én a „Jazz a Márványteremben” sorozatomban 1995 tavaszán öt különböző formációval is felléptettem, mert annyira tehetségesnek tartottam. Oszt, ezért egy rádiós szerkesztő kolléga egyenesen a Magyar Rádió elnökénél jelentett fel, hogy nem értek a jazz-hez…) Kiss Bea az akkor még üzemelő Top TV jazz szerkesztőjét, Tábori Ivánt interjúvolta meg. (Tényleg, mi lehet Ivánnal? Úgy eltűnt, mint Kossuth a ködben…) Plusz ebben a számban lett közre adva a Modern Jazz Quartet budapesti koncertjének harmadik (Márton Attila) és negyedik (Dormán László „szemszöge”. „Évforduló” rovatunkban Csányi Attila az épp akkor 75 éves Tabányi Mihályról értekezett. Kellemes múltidézést!


Syrius – újratöltve

Részletek a Klasszik Rádió 92.1-en ma délelőtt 10 és 12 óra között valamikor elhangzó riportból! – A szerk.


MOST MEGHALLGATUNK!

A felsörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ felhívása!


A Jam Session 6 parancsolata; legalábbis ahogy én látom

Igen sok alkalommal van szerencsém a triómmal (Gáspár Károly Trió) jam session házigazda zenekarként tevékenykedni klubokban (tesszük ezt nagy örömmel, és hála a tulajoknak, szervezőknek, hogy lehetőséget kapunk!). Megosztanék Önökkel/Veletek néhány gondolatot ezzel kapcsolatban, mivel úgy érzem, nincs meg- és/vagy átbeszélve néhány fontos dolog ezen estékkel összefüggésben.
Mindezek az én meglátásaim, saját triómra vonatkoztatva írom le, természetesen senkire nem szeretném ráerőltetni véleményem!


Dave Weckl Acoustic Band, Triple Door, Seattle, USA (2016. február 4.)

Még mondja azt valaki, hogy nem a JazzMa.hu a leg”up-to-date”-ebb a világon! Dr. Szabó Csaba ottani idő szerint tegnap este leugrott Seattle-ben a Triple Door-ba és miután hazament a koncertről, azonnal megírta a beszámolót és átküldte a fotókat! Mire magyar idő szerint (CET) pénteken reggel fél kilenckor megkaptam az anyagot, Seattle-ben még mindig csütörtök volt a 9 órás időeltolódás miatt! – A szerk.


TaxiWars (B) & The Best Bad Trip (H) az A38 gyomrában

2016. március 10., csütörtök 20:00 - A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő.
Taxisháború Budapesten! Egy egészen különleges produkció, aminek két vezéralakja a dEUS frontembere, Tom Barman, illetve a fiatal szaxofonos-sztár, Robin Verheyen. Kettejük meglepő együttműködéséből született a TaxiWars, ez a húzós, laza, groove-os jazzkvartett. Táncos swing, groove-os funk, cool, hiphop, kísérletezés és hagyomány keveredik a TaxiWars nagyon szabad és nagyon energikus zenéjében.


TRIO Á LA KODÁLY

Több vidéki várost érintő turné után tért vissza a fővárosba a Trio á la Kodály. Kedden este a Budapest Jazz Clubban léptek fel. Ahogy nevük is mutatja, céljuk a kodályi témákra írt szerzemények újfajta megközelítésével próbálva bemutatni a közönségnek, a jazzben nélkülözhetetlen improvizációkkal átszőve. A zongoránál az alapító és zenekarvezető Oláh Dezső, klarinéton és tárogatón Erdő Zoltán, ütőhangszereken Tar Gergely játszott.


DzsesSzerda54

2016-ot a múzsák találkozása jegyében kezdjük 2016. február 10-én!


Jazz Consort

Faragó Miklós hosszú idő után lépett ismét színpadra együttesével, a Jazz Consort-tal. Az iF kávéházban került sor az újra bemutatkozásra, február elsején este. A zenekar alapítótagjai mintegy 30 évvel ezelőtt játszottak először együtt; Faragó Miklós gitáros, Hárs Viktor bőgős és Jeszenkszky György dobos egy fiatal billentyűssel, Benkő Dáviddal kiegészülve folytatták - ott, ahol abbahagyták.


Gondolataim a jazz-ről - 2016 január

Nem több. Nem szakmai elemzés(ek), nem részletes koncertbeszámoló(k). Itt és most csak önálló gondolatok, nem is lehetne más: nem vagyok sem zenész, sem kritikus. Még a 2014-es Montreux Jazz Festival-ról írtam egy beharangozót - és azóta rendszeresen "hallatom a hangomat" honlapunkon. (Köszönet érte a főszerkesztőnek!) Sport berkekben mondják: az lehet igazán pártatlan játékvezető, akinek van "civil" foglalkozása (is)...


Exkluzív interjú Varga Balázzsal, a Magyar Jazz Szövetség „Az év fiatal jazz-zenésze 2016” versenyének Közönség-díjasával

Bevallom őszintén, Balázst tegnap láttam-hallottam először játszani. Pedig Gáspár Karcsi már hónapok óta mondogatta nekem, hogy van egy speciális új együttese, amit Young Tigers-nek nevezett el, és abban játszik egy Varga Balázs nevű 17 éves gitáros, aki egy csuda…


AZ ÉV FIATAL JAZZ-ZENÉSZE 2016

Öt tehetséges fiatalt láthatott szombat este a Budapest Jazz Club közönsége. Közülük a zsűri Oláh Krisztiánt, a közönség Varga Balázst választotta „Az év fiatal jazz-zenésze” címre. A győztesek jutalma kétszeri fellépési lehetőség a Budapest Jazz Club-ban, kétszeri fellépési lehetőség az iF Café-ban, fellépési lehetőség a Magyar Jazz Ünnep 2016-os rendezvényén, részvételi lehetőség a Lamantin Improvizációs Táborban, workshop és koncert a nyertesek iskolájában, és média-megjelenés bemutatkozási lehetőséggel.


Korábbi bejegyzések