Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Szülinapi koncert! – A Gáspár Károly Trió az iF-ben (Pilinger Eszter);
Csodabogárkák a solymári Little Jazz Pubban (Barcsik Géza);
Hajdu Klára –Oláh Krisztián Duó - Lemezbemutató koncertturné (Hajdu Klára);
Főszerkesztői jegyzet (2017 tavasz);
A jazz helyszínei – Zoller Attila háza (Turi Gábor);
A BLUE NOTE SZELLEMISÉGE A DUNA PARTJÁN, AVAGY A PATAJ GYÖRGY QUINTET REMEK KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2017. ÁPRILIS 21-ÉN (Márton Attila-Csécsi Attila);
Pataj György Quintet - 2017. április 21., Budapest Jazz Club (Col Legno);
Extra! Extra! We know about it, extra! - CASTAGNO CLAUDIA RAQUEL szenzációs sikere!;
Szerdán Debrecenben jártam az idei Debreceni Bor- és Jazz Napok utolsó simításait elvégezni. Nos, az idei fesztivál a tavalyi abszolút eddigi magyar csúcsot tovább javítja: 4 nap alatt 44 magyar és külföldi (osztrák, szlovén, lengyel, finn, új-zélandi) formáció lép színre, közel 200 szereplővel, amelyből 182 magyar jazzmuzsikus! Ezen kívül azt is el kell mondanom, hogy a tavaly augusztusi nagyerdei nagy buli elnyerte a Magyar Fesztivál Szövetség KIVÁLÓ minősítését! Mi több Tóth Ernő és Teremi Nóra épp kedden kapták meg az Európai Fesztiválok Szövetségének elnökétől a hivatalos értesítést, hogy a Debreceni Bor- és Jazz Napokat felvették az európai listára! Gratulálok! Persze egy kis vállveregetés nekem is kijár, hisz még is csak én (me, myself and I) vagyok immár harmadik éve a fesztivál művészeti tanácsadója!;
Bicskei Zoltán filmbemutatója budapesti mozikban;
Snétberger és a Tanítványok a MomKultban (Kurcz Orsi) - Kapcsolódó lemezkritika (Gáspár Károly);
Bencze Alma az iF-ben (Pilinger Eszter);
Menedzserműhely 4. (Bordás József);
Májusi Downbeat - Hungarian Jazz Showcase (Dr. Szabó Csaba);
R.I.P. Allan Holdsworth (August 6, 1946 - April 16, 2017) (Leonardo Pavkovic);
Játék – 2017 április – Megfejtés és nyertes;
Jazz a Márványteremben – Első évfolyam ötödik est I. rész;
Nyilvános lemezfelvétel a Fonóban - Tóth Viktor Tercett feat. Gareth Williams (Col Legno);
Bill McHenry, Royal Room, Seattle, Washington, USA (2017. április 15.) (Dr. Szabó Csaba);
Montreux Jazz Festival 2017 - Előzetes 1. rész (Dr. Nagy Sándor);
Voice and Bass – avagy nagyszombat a BJC-ben (Németh Márta);
Így tudom elképzelni, amikor Liszt Ferenc és Oláh Kálmán együtt zongoráznak (Col Legno);
Ágoston dupla! (Bereczki Bálint);
Harmonia Garden a Sikk Klubban (Fazekas Csaba-Grégász Miklós);
- Gyere már Misikém! - Jól van jövök, Pistikém! Nem baj, ha hozom a növendékeinket is? (Col Legno);
KÉT DUDÁS (SŐT TÖBB IS) EGY CSÁRDÁBAN, AVAGY AZ ELEK ISTVÁN QUARTET FEAT. BORBÉLY MIHÁLY (PLUSZ TANÍTVÁNYOK) JAZZ-EST A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2017. ÁPRILIS 11-ÉN (MÁRTON ATTILA-SOMOGYI ÁRPÁD)
Exkluzív interjú az idei egyik díjazott Jazz Mecénással, a szombathelyi Dr. Tímár Péterrel;
Az Életműdíjas Binder Károly (Irk Réka);
Exkluzív interjú a friss Artisjus-díjas László Attilával;
New York - “egy pici harapás a nagy almából…” - Karosi Júlia útibeszámolója;
Gondolataim a jazz-ről - 2017 március (Dr. Nagy Sándor);
Exkluzív interjú Jónás Rezsővel az I. Belvárosi Jazzverseny kapcsán;
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - nyári jazz táborokban való részvételre (Edelényi Szilvia);
X. BODAJKI JAZZ TÁBOR (Bágyi Balázs);
Lemezpolc (Snétberger Ferenc, Eliane Elias - Gáspár Károly, Youn Sun Nah - Karosi Júlia, Natalia Mateo, Yaron Herman - Joe Fritz);
Magyar Jazz ABC: Bohém Ragtime Jazz Band (Csányi Attila);
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: szombat - Jazzlista, vasárnap - A Beatles és a jazz (You've Got to Hide Your Love Away) + Világsztárok Magyarországon (Paul Motian Szegeden 1998. október 8-án - Szabó László).


Szülinapi koncert! – A Gáspár Károly Trió az iF-ben

Gáspár Károly jazz-zongoristát nem kell bemutatnom a hazai jazz kedvelőknek, hiszen a budapesti jazz klubok mindegyikében játszott/játszik, és mindenhol egy kisebb rajongótábor alakult ki körülötte. Rengeteg formációban létezett már, számos kiváló jazz zenésszel dolgozott együtt, akik a szakma krémjét alkotják. Szombat este, a már végleges felállást alkotó trióval (melynek tagjai: Horváth Balázs – bőgő, Varga Bendegúz - dob) ünnepelte a 41-ik születésnapját. A Gáspár Károly Trió zenéje, mindig garancia arra, hogy kellemes élményben legyen része a hallgatóságnak.


Csodabogárkák a solymári Little Jazz Pubban

"Miből lesz a cserebogár?" címmel ismét fantasztikus koncert volt a solymári Little Jazz Pubban. Márkus Tibor és az Equinox Quartet havi rendszerességgel hív meg vendégeket, gyakorlatilag lassan a teljes magyar jazzpalettát bemutatva.


Hajdu Klára–Oláh Krisztián Duó - Lemezbemutató koncertturné

Opus Jazz Club, 2017.04.26. – Jazzy Live!
Sikk Klub, Debrecen 2017.04.27.
Kepes Intézet, Eger 2017.04.28.
IH Rendezvényközpont, Szeged 2017.04.29.


Ezen a napon – április 23.

Ezen a napon


Főszerkesztői jegyzet (2017 tavasz)

Április 18-án levelet és sorozat ötletet kaptam a 40 évi debreceni polgári élet után 1 éve Nagymarosra költözött jazz szakírótól, Turi Gábortól. (No ugye, hogy nem hiába lobbyztam ki neki 4 éve a Budapest Jazz Clubban a Pernye András-díjat…)


A jazz helyszínei – Zoller Attila háza

Visegrád a Dunakanyar éke. A szélesen hömpölygő folyó és a hegyek páratlan látványa, a királyi palota, a fellegvár, a Salamon-torony, a szállodák, az éttermek vonzó idegenforgalmi célponttá teszik. Kevesen tudják, hogy az ezeréves, 1900 lakosú település jazz-szempontból is jelentős hely: itt született Zoller Attila gitáros, akit hangszerén a műfaj szülőhazájában, Amerikában is a legkiemelkedőbbek között tartanak számon. Szülőháza a település központjában, a katolikus plébániatemplom közvetlen szomszédságában található. Földszintes, sárgára festett polgárház, ma a Don Vito Pizzéria működik benne. Igényesen kialakított, kellemesen berendezett, az 1920/30-as évek világát idéző vendéglő, falait a Keresztapa című népszerű gengszterfilm színészeinek és jeleneteinek fotói borítják.


A BLUE NOTE SZELLEMISÉGE A DUNA PARTJÁN, AVAGY A PATAJ GYÖRGY QUINTET REMEK KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2017. ÁPRILIS 21-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: CSÉCSI ATTILA

Van a hazai jazzpalettán egy olyan név, akinek a koncertjére minden adandó alkalommal biztosan benevezek: ez régi kedves barátom, Pataj Gyuri, akinek különféle felállásban játszó együttesei legkedvesebb jazz-élményeim közé tartoznak. Nem kell bizonygatnom, hogy több tucatnyi kedvenc hazai jazz muzsikus és -formáció van még, akik vonzanak, ezt számos beszámolóm bizonyítja az elmúlt hat év során. Mégis ő azon kevesek egyike, akik számomra a stabilitást, azt a stílust jelentik, ami miatt módfelett szeretem ezt a műfajt!


Pataj György Quintet - 2017. április 21., Budapest Jazz Club

A rutinos ritmusszekció előtt két nagyon fiatal, tehetséges szaxofonos muzsikált.


Extra! Extra! We know about it, extra! - CASTAGNO CLAUDIA RAQUEL szenzációs sikere

A 8. alkalommal megrendezésre kerülő San Remo Junior nemzetközi énekversenyen a 14 éves Castagno Claudia Raquel fogja képviselni Magyarországot május elején!


Bicskei Zoltán filmbemutatója budapesti mozikban

Bicskei Zolit személyesen csak 2005-ben ismertem meg személyesen, Debrecenben mutatott be neki Turi Gábor. Természetesen Csányi Attilától és Hartyándi Jenőtől legalább 15 évvel azelőtt is hallottam már a vajdasági magyar jazz barátról. Zoli később nemcsak publikált, hanem 17 éven keresztül üzemeltette/szervezte a Magyarkanizsai Jazz Fesztivált. Pár napja az alábbi levelet kaptam tőle:


Snétberger és a Tanítványok a MomKultban

Április 27-én, csütörtökön 19 órakor Snétberger és a Tanítványok címmel a Snétberger Zenei Tehetségközpont tanítványai és tanárai adnak koncertet a MOMKultban.


Menedzserműhely 4.

MJSZ Menedzserműhely - 2017.04.24 18:00 (hétfő) – Ingyenes.


Májusi Downbeat - Hungarian Jazz Showcase

Seattle-be „kiküldött tudósítónk”, Dr. Szabó Csaba szenzációs anyagot küldött a JazzMa.hu-nak!


Bencze Alma az iF-ben

Húsvét hétfőn tojásfestés, sonkaevés, locsolók fogadása után, az iF kávézóban találtam magam, hogy a Bencze Alma Quartet-et meghallgassam.


R.I.P. Allan Holdsworth (August 6, 1946 - April 16, 2017)

Tegnap 70 éves korában meghalt a világ egyik legjobb, egyben a világ egyik legnagyobb hatású fusion gitárosa, az angol Allan Holdsworth. Az alábbi megemlékezést New York-i lemezkiadója, a MoonJune főnöke, Leonardo Pavkovic küldte este 11 órakor! – A szerk.


Játék – 2017 április – Megfejtés és nyertes!

2017. április 2-án az alábbi kérdést tette fel Dr. Szabó Csaba Seattle-ben élő orvoskutató munkatársunk:


Jazz a Márványteremben – Első évfolyam ötödik est I. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.


Nyilvános lemezfelvétel a Fonóban - Tóth Viktor Tercett feat. Gareth Williams

"Hej de, zölderdőbe de magos..."? Nem, nem Ferenczi Gyurka.
Akkor Dresch-áhitat? Nem, az sem.
Akkor mi lesz a Fonóban?


Bill McHenry, Royal Room, Seattle, Washington, USA (2017. április 15.)

A New York-i szaxofonos Bill McHenry lépett fel a Royal Room-ban, mintegy 30 néző előtt, egy "helyi" együttes (Thomas Marriott trombitás, Jeff Johnson bőgős, John Bishop dobos) kíséretében. "New York Second Line Meets Seattle First Line!!!" (Ez nem volt kiírva, ezt csak én találtam most ki...)


Korábbi bejegyzések