Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Mohay Andrásra (1978-2014) emlékezik a szakma – II. rész

Vasárnap kora reggel (2014. július 27.) hívott Schreck Feri, hogy milyen tragédia történt az M3-ason nem sokkal éjfél után. Majdnem kiejtettem a mobilt a kezemből. Andrissal 1996 májusában a Honvéd Együttes Yellow Stúdiójában készítettem élete első felvételét, 17 és fél éves volt. Hirtelenjében össze sem tudom számolni, hogy hányszor léptettem fel a Jazz a Márványteremben és a Zsámbék Jazz Open sorozatomban. Ezzel is elismerve egészen kimagasló tehetségét. És az égiek úgy akarták, hogy én legyek az, aki utolsó fellépését szervezi, és aki utoljára szólítja színpadra őt. Kapcsolatunk csak 18 éven át tarthatott, 35 és fél évesen távozott a Mennyei Jazz elnevezésű exkluzív klubba. Úgy éreztem, hogy a JazzMa.hu-nak kötelessége megszólaltatnia a hazai jazz dobos kollégákat és Andris egykori muzsikus társait. Az első két hétben 42-en írtak.
Nos, eredetileg Andris temetéséig akartam ezt a búcsúztató cikket fennhagyni a JazzMa.hu főoldalán, de tegnap Kőbányán annyian jöttek oda hozzám a Szent László templomban rendezett búcsúztató után, hogy most már ők is elküldenék megemlékezésüket, hogy természetesen ezeket is felteszem és várom a további írásokat!
Szombaton (augusztus 16.) dél óta nyolcan írtak..


Joe Lovano búcsúztatója

Július 25-én este (a BJO próba után) a Debreceni Jazz Napok szervezőinek felkérésére megvacsoráztattam Joe Lovano-t. Sok mindenről beszélt velem, de különösen lelkesülten beszélt a Budapest Jazz Orchestra-ról. Megemlítette, hogy nagyon tetszik neki a harsonás Feri (Schreck) hangszíne, és a ritmusszekció. Azon belül is a dobos! És másnap a felújított debreceni nagyerdei Szabadtéri Színpadon különös duó varázslatnak lehettünk szemtanúi mintegy 3 perc erejéig: Joe Lovano tárogatón játszott, Mohay András pedig vele egyenértékűen dobolt! Aztán a koncert után odamentem Andrishoz és elmondtam neki előző esti beszélgetésünk rá vonatkozó részletét. Döbbenten nézett rám, és azt válaszolta: „Ne vicceljen már.” Andris ott fent az égben, remélem ma reggel is olvassa a JazzMa.hu-t és végre elhiszi! – A szerk.


Neumann Balázs búcsúztatója

Tegnap délután 4-től gyülekeztek a kőbányai Szent László templomban a magyar jazztársadalom azon tagjai (kb. százötvenen lehettünk), akik méltóan kívántak búcsúzni az országúti balesetben fiatalon elhunyt Mohay András dobostól. Alább a gyászszertartáson elmondott búcsúztatóját közöljük. – A szerk.


Emilio és Tina, avagy szülinapi és házassági évfordulós koncert Szakcsival és Plutóval

Több mint 40 éve rajongok Szakcsi Lakatos Béláért. Az én korosztályomat ő vezette be a jazz zenébe. Első találkozásaim a Syrius hajón történtek vele, ahol gyakran ült a Fenderhez az első részben. (A Rákfogó tagjaként…) A hírhedt három „T” (tiltom, tűröm, támogatom) enyhülő időszakában, a hetvenes években, a jazz a „tűröm” kategóriában kapott helyet. A hírek áramlása nem volt ilyen gyors, mint napjainkban, de azért elég naprakészek voltunk itt a vasfüggöny mögött is. Ő hozta el nekünk és mutatta be a legújabb zenéket. A jazz-rock, az akkor indult új zenei áramlat legjobbjaitól játszott, általa ismertük meg a Weather Report, a Return To Forever világát. Csodáltuk a Rákfogóban, követtük a peremkerületi művelődési házakba, és türelmesen álldogáltunk a Petőfi Sándor utcában kígyózó sorban, az Építők bejárata előtt. Egyszer csak azt vettük észre, hogy már nem csak az elektromos zongorán játszó Szakcsit szeretjük. A „régebbi” stílusokra is kinyitotta fülünket. Valami megfogott, amikor a nagyzongorához ült. Azóta szeretem a jazzt.


Sztárok és reménységek Székesfehérváron, az Alba Regia Feszt három napján – Első nap: 2014. augusztus 5.

Immár harmadik alkalommal támadt fel poraiból az 1967-ben indult fehérvári nemzetközi jazzfesztiválok sorozata. Igaz, ezúttal a ”jazz”, a „koncert” és a „verseny” is csak alcímként volt olvasható a rendezvény internetes oldalán.


Jedermann Jam Session minden szerdán Gáspár Károly vezetésével (2014. augusztus 13.)

Élénk jazzélet van a Jedermannban, ami ideális környezet ennek a műfajnak.


Exkluzív interjú Hoffman „Hofi” Györggyel, az iF tulajdonosával

A jazzes Hofiról 7 éve hallottam először, mikor is Kozma Orsi egyik Bartók rádiós riportjában említette az iF nevű helyet a fellépései sorában. Mivel akkoriban egy sorozatot készítettem a budapesti és vidéki jazzklubokról, Hofit is behívtam a 24. stúdióba. Egy bohókás „fiatalembert” ismertem meg személyében, aki sokkal fiatalabbnak néz, mint amennyi valójában. Én kb. 40-nek saccoltam, pedig már 50-es évei közepén járt… Ma sem mondaná meg senki, hogy bizony már elmúlt 60 is…


Alba Regia Jazz Tehetségkutató Verseny – Barcsik Géza fotóriportja

Hosszas vita, tanakodás után 2014. augusztus 7-én, csütörtökön délután fél öt tájában megszületett az I. Alba Regia Jazz Tehetségkutató Verseny végeredménye. A bölcs zsűri (Babos Gyula, Nagy János, Maloschik Róbert) az alábbi kompromisszumos döntést hozta, hogy mindenki favoritja kapjon valamilyen díjat: I. helyezett és a legjobb hangszerelés – Infinity (Babos), lemezfelvételi lehetőség – Nemti (Nagy), megosztott szólista díj: fusion – Gotthárd Mihály, modern mainstream – Ludányi Tamás (Maloschik), külön-díj: D. A. S. Trio (Babos, Nagy, Maloschik) – meghívás az augusztus végi szentendrei Éjjel-nappal nyitva fesztiválra. Maloschik Róbert (a debreceniekkel történt villámgyors mobilos egyeztetés után) különdíjként felajánlotta, hogy a D. A. S. Trio-t és a Ludányi Tamás Quartet-et meghívja a 2015-ös Debreceni Jazz Napokra! Sajnos, az AlbaRegiaFest 2014 hivatalos fotósa, Barcsik Géza lemaradt a díjkiosztóról… Így az első napi képriportot láthatják, plusz egy fotót a győztesekről a Nagyszínpadon! – A szerk.


Alba Regia Fesztivál és Verseny 2014 (Székesfehérvár, augusztus 5-7.)

Nem lenne ildomos bő lére eresztenem a beszámolóm az Alba Regia Fesztről, így, hogy jómagam és „jazzmás mentorom”, Maloschik Róbert is részt vállaltunk abban, hogy Mits Gergely és Vörös Tamás 11 évi szünet után ismét útjára indíthassák az egykor rendszeresen megrendezésre kerülő fesztivált Székesfehérváron, és a 2008-2009-ben még Siófokon székelő jazz versenyt. Előbbin Hiram Bullock és az Al Fosters’s Group a 2002-es nagyágyúk, utóbbin John Hollenbeck, Kyle Gregory, Ed Neumeister, Hans Glawischnig, Antonio Sanchez ültek a zsűriben. Idén egyesítették erejüket és gondoltak egy nagyot: legyen fesztivál és verseny, egy időben, egy helyen, a Biréli Lagrène Quartet-tel és a Dirty Loops-szal megspékelve.


10. Újbuda Jazz Fesztivál (2014. szeptember 2-7. - MU Színház, A38 Hajó)

Budapest legnagyobb kerülete, Újbuda önmagában az ország hatodik legnépesebb települése lenne. Az idén tizedik alkalommal megrendezett Újbuda Jazz Fesztivál e nagyváros méretű kerület egyik legfontosabb, nagy hagyományú kulturális rendezvénye. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy műfajában – a szabad improvizációs zenében – európai jelentőségű fesztivál, amin az elmúlt évek során a színtér legkomolyabb művészei léptek fel. Igazi nemzetközi jazzünnep minden szeptember elején, ami hol a magyar népzenei hagyományokat a kortárs kísérletekkel ötvöző „bartóki” tradícióra, hol a német jazz nagy -hatvanas-hetvenes évekbeli- korszakára, hol a New York-i avantgárdra, hol a világhírű lengyel szcénára fókuszál.


Budapest Ragtime Band turné, Anglia, 2014. július 18-27. (Állomások: Marlborough Jazz Fesztivál, Ripon Jazzklub, Marlow Jazzklub, Birmingham Jazzfesztivál, London POSK jazzklub.)

2014. július 17-én felléptünk a VeszprémFeszt-en és másnap július 18-án reggel indultunk immáron a sokadik angliai turnénkra.


AlbaRegiaFest 2014 – III. nap – Barcsik Géza fotóriportja

11 évi szünet után újra volt Alba Regia Jazzfesztivál, aminek a két főszervező, Vörös Tamás és Mits Gergő a következő hangzatos elnevezést adta: AlbaRegiaFest 2014. Egyrészt, mert a „kor szelleme” így diktálja, másrészt, mert a jazz megmozdulások mellett voltak „popos dolgok” is. De mint tudjuk, így csinálják ezt még Montreux-ben is… Szóval, jó hangulatú, több helyszínes koncertözönben volt részünk. A harmadik nap (augusztus 7., csütörtök) borult eget hozott, többször szemerkélő esővel, de néha a Nap is kisütött. De mint azt az alább látható Barcsik fotók is igazolják, a mi (jazzrajongók) napsugaras jókedvünket ez a bolondos időjárás sem tudta befolyásolni! – A szerk.


AlbaRegiaFest 2014 – II. nap – Barcsik Géza fotóriportja

11 évi szünet után újra volt Alba Regia Jazzfesztivál, aminek a két főszervező, Vörös Tamás és Mits Gergő a következő hangzatos elnevezést adta: AlbaRegiaFest 2014. Egyrészt, mert a „kor szelleme” így diktálja, másrészt, mert a jazz megmozdulások mellett voltak „popos dolgok” is. De mint tudjuk, így csinálják ezt még Montreux-ben is… Szóval, jó hangulatú, több helyszínes koncertözönben volt részünk. A második nap (augusztus 6., szerda) borult eget hozott, többször szemerkélő esővel. De mint azt az alább látható Barcsik fotók is igazolják, a mi (jazzrajongók) napsugaras jókedvünket ez sem tudta befolyásolni! – A szerk.


Gondolatok a 43. Debreceni Jazznapokról

Két héttel ezelőtt, két este. Ennyire tellett. Ránézésre rövid és kevés, ám mégsem. Mert hosszú időre adott feltöltődést, emlékeznivalót, a tartalom pedig? A mostani élményfüzér a lassan fél évszázados jubileuma felé ballagó koncertsorozat legkiemelkedőbb értékei közé sorolta önmagát (s a hallgatóság egybehangzó véleménye szerint nemkülönben). Ehhez sorolható a legújabb helyszín, a felújított Nagyerdei Szabadtéri Színpad, továbbá szereplők és együttesek kerek születésnapjainak meghatóan egybeeső sora: a Debrecen Dixieland Jazz Band 30 esztendővel ezelőtti megalakulása, a zenészek közül pedig Ráduly Mihály és Fazekas Csaba 70, Zakar Zoltán 55 éve látta meg a napvilágot, hogy ma is épen és egészségesen varázsoljanak arcunkra mosolyt muzsikájukkal. Isten éltesse mindannyiukat!


ROKONI LÁTOGATÁS, ISMERŐS SZOMSZÉDOKKAL

Kedden újabb világsztár látogatott fővárosunkba a Budapest Jazz Club vendégeként. Rick Margitza neve talán nem olyan ismerős nálunk, mint az utóbbi időkben itt járt szaxofonosoké (Garrett, Konitz, Bergonzi, Carter), de ha alaposabban utánanézünk munkásságának, meggyőződhetünk, hogy beleillik a sorba. Akik pedig ott voltak a koncerten biztosan így vélekednek.


AlbaRegiaFest 2014 – I. nap – Barcsik Géza fotóriportja

11 évi szünet után újra volt Alba Regia Jazzfesztivál, aminek a két főszervező, Vörös Tamás és Mits Gergő a következő hangzatos elnevezést adta: AlbaRegiaFest 2014. Egyrészt, mert a „kor szelleme” így diktálja, másrészt, mert a jazz megmozdulások mellett voltak „popos dolgok” is. De mint tudjuk, így csinálják ezt még Montreux-ben is… Szóval, jó hangulatú, több helyszínes koncertözönben volt részünk már az első nap (augusztus 5., kedd) is! Napsütés, kánikula napközben, de estére lehűlt a levegő, mintegy előrevetítve az éjszakai záport és a másnapi borult eget… De az alább látható Barcsik fotók még a napsugaras jókedvet sugározzák! – A szerk.


Exkluzív interjú Szandai Mátyással

Szandai Mátyás (1977) 2004-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus nagybőgő szakán. 16 éves kora óta játszik jazzt, a hosszú évek során rengeteg formációban tűnt fel, az egyik legkeresettebb bőgős lett. Játszott a hazai elit minden tagjával, de sok külföldi ikonnal is. Nehéz lenne mind felsorolni a jelentős állomásokat, de a Dresch Quartet, a Balázs Elemér Group, az Oláh Kálmán Sextet tagjaként feltétlenül beírta magát a magyar jazz nagykönyvébe. Természetesen ebből a felsorolásból nem maradhat ki a Bacsó Quartet sem, Kristóffal közös, a Bacsó-Szandai Reunion Quartet nevű formációval lépett fel egy felejthetetlen koncerten a múlt szombaton, az Opus Jazz Club-ban. Öröm volt újra látni az évek óta Párizsban élő bőgőst, aki sajnos ritkán játszik magyar színpadon. A végén, a vastapsot megköszönő meghajlás után szerencsére sikerült szóra bírnom a teljesen elfáradt muzsikust, aki minden erejét kiadta társaival együtt a koncerten.


Bacsó-Szandai Reunion Quartet

Több mint egy évtizede megszokhattuk, hogy Bacsó Kristóf koncertjei mindig fontos gondolatokat közvetítenek a zene nyelvén. Tudatos művész, akinek karakteres véleménye van az őt körülvevő világról. Így volt ez akkor is, amikor fiatal zenészként olyanok társaként játszott, akiknek nevét nem a haknihősök táborába soroljuk. Vezetőként különböző együtteseivel is ezt az utat járja. A hétvégén izgatottan vártam fellépését, mivel gondolatai zenébe ültetéséhez kiváló társak szegődtek mellé. Az Opus Jazz Club szombati koncertjén már a fellépők névsorát olvasva is biztosak lehettünk abban, hogy nem időkitöltő nyári matinéban lesz részünk. Annál inkább is, mert a matiné délelőtti eseményt jelöl…


Extra! Extra! We know about it, extra! – Október 13-án jelenik meg Diana Krall új CD-je, a Wallflower

“Wallflower” Features Popular Songs From The 1960’s To Present Day Including Songs by Bob Dylan, Elton John, The Mamas and the Papas and a New Composition by Paul McCartney.


Oh Yeah Day, a klasszikus jazz világnapja a Freemen Jazz Band és a Bohém Ragtime Jazz Band közreműködésével a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Óbudán, augusztus 3-án

Ma, augusztus 4-én van Louis Armstrong ikonikus jazz trombitás 113. születésnapja. Ezt a napot a klasszikus jazz világnapjának nyilvánította a jazz társadalom "Oh Yeah Day" néven. Ezért az augusztus 4-éhez közel eső hétvégén minden évben egy nyilvános, ingyenes koncerttel megünneplik világszerte ezt a napot. A hazai "Oh Yeah Day" mozgalom alapítója Dr. Ittzés Tamás, a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band vezetője 2011 óta szervezi ezt az eseményt. Idén a Kecskeméti Jazz Alapítvány és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum összefogásával jött létre a rendezvény. (Az "Oh Yeah" mozgalomhoz Anglia, Ausztrália, Brazília, Hollandia, Németország, Spanyolország, Szlovákia, az USA és Magyarország csatlakozott eddig.) Az „Oh Yeah” életérzés elfeledteti az emberekkel a hétköznapok monotóniáját, életörömöt sugároz. A klasszikus jazz a szabadság zenéje és világszerte elterjedt - hirdetik a szervezők.


Korábbi bejegyzések