Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Tegnap esti élményeink Joe Lovano-val, aki ma este lép fel a Budapest Jazz Orchestra-val a debreceni Nagyerdőben!;
A BJO egyik trombitását, Koós-Hutás Áront kérték fel, hogy vasárnap reggel az I. Világháború kitörésének századik évfordulóján a budai Várban eljátssza az "Il Silenzio"-t (Kajári Andrea);
Tegnap kora délután megérkezett Budapestre Joe Lovano, a 43. Debreceni Jazz Napok amerikai világsztár vendége! A reptérről egyből a Budapest Jazz Orchestra próbahelyére ment, ahol 4 (négy!) órán át "rehearse"-öltek, majd utána a szállodában még velem beszélgetett 3 és fél órán át;
Másfél hete véget ért a foci VB, amit Németország nyert meg. Már sorsoltam is, a nyertes Fazekas Csaba (Hajdúszoboszló)! Ő kapja majd a 43. Debreceni Jazz Napokon Tommy Vig festményét és CD-jét!;
Kedden volt a 43. Debreceni Jazz Napok sajtótájékoztatója!;
Extra! Extra! We know about it, extra! Tarzan a templomban!;
Kovács Andor emlékére (Deseő Csaba);
Ismét lesz Alba Regia Jazz Fesztivál + Tehetségkutató Verseny Székesfehérváron - Exkluzív interjú Vörös Tamással és Mits Gergővel;
Szenzációs ECM CD + LP nyári vásár a JazzMa.hu olvasóinak!;
Továbbra is lehet jelentkezni a Bodajki Jazztáborba!;
Harcsa Veronika jazz udvara Kapolcson!;
Egész nyáron át: Pirogránit Jazz Udvar a pécsi Zsolnay Központban!;
"1973 - Oberhausen" - Deseő Csaba önéletrajzi kötetének legújabb fejezete!;
Lemezpolc (Keith Jarrett-Charlie Haden Duo, Ketil Bjørnstad - Gáspár Károly, Tohpati - Vörös Milán, Eric Wyatt - Somogyvári Péter, Tóth Viktor Arura Trio - Ludányi Tamás, Jazz Funk Soul - Albert Zoltán);
Magyar Jazz ABC (Becze Gábor - Csányi Attila).
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: Jazzlista + A Beatles és a jazz - It's Only Love.


Ezen a napon - július 26.

Ezen a napon


Világszintű kezdeményezés: a jazztrombitás Koós-Hutás Áron fújthatja az Il Silenzio-t

Olasz Miniszterelnökség az első világháborús megemlékezések induló évében a hajdani hadviselő felek mindegyikét felkérte világszerte, hogy kapcsolódjanak be az elesettek emléke előtt tisztelgő közös kezdeményezésbe.


Tenor King Joe Lovano is coming to town

Mint ahogy azt tegnap este megírtam, a Budapest Jazz Orchestra Kerepesi úti próbatermében pont lekéstünk Joe Lovano-ról, aki 1984 óta az egyik kedvenc szaxofonosom. De a Debreceni Jazz Napok művészeti tanácsadójaként meg kellett vacsoráztatnom a Dob utcai Queen’s Quert szállóban. (…) Gondoltam, akkor elkövetek ellene egy merényletet, és leszedtem az összes saját neve alatt megjelent CD-jét a lemezpolcomról. Az L betű a harmadik polc legfelső sorában van, így létrám tetejére mászva óvatosan leszedtem mind a 21-et (huszonegy, you know!), betettem az aktatáskámba, oszt irány a hotel. Éreztem előre, egy kicsit azért meg fog lepődni, mikor majd virítok neki…


Lekéstünk a próbáról… Sőtér Orsi fotóriportja

Sőtér Orsi (BJO) ugyan mondta, hogy fél öt körül menjünk a Kerepesi útra, de csak fél hatra értünk oda, így lekéstük Joe Lovano-t… A zenekar tagjai viszont áradozva beszéltek arról, hogy milyen szenzációs élményben volt részük. Nagyon jó számokat kell holnap játszaniuk, ráadásul extra klasszis hangszerelésekben. Lovano nagyon jó fej, mondta Orsi csillogó szemekkel. (Nem mellesleg nagyon okos telefonjáról három képet is átküldött nekem, így ennek a nyúlfarknyi „articale”-nek a „Sőtér Orsi fotóriportja” alcímet adományozom.) Uccu neki, vágtattunk JL után a szállodájába! De ez már egy másik sztori… - A szerk.


Andreas Varady, magyarul Várady András és az ő első Verve lemeze!

Ma 17 éves a magyar roma (Szlovákiában született) jazz csoda gitáros. Mivel első Verve (hú!) lemeze augusztus 4-én jelenik meg, a Universal Hungary jazzreferense, Nádori Péter az alábbi anyagot küldte át nekem a múlt héten. De én megvártam, hogy a gyerek 17 legyen, és csak most teszem közzé! - A szerk.


Debrecenbe kéne menni… Lőrincz Andrea fotóriportja

Kedden tartották a Nagyerdőben felújított (inkább újjáépített!) Szabadtéri Színpadon (mindenki felszorult a színpadra az eső miatt..) a 43. Debreceni Jazz Napok sajtótájékoztatóját! – A szerk.


DAVID LIEBMAN vallott budapesti gyökereiről, és a zenéről

A Modern Art Orchestra vendégeként a 11. VeszprémFest zárónapján több világsztár is színpadra lépett. A Fekete-Kovács Kornél vezette zenekarhoz David Liebman, Tony Lakatos, és Adam Nussbaum csatlakozott. A fellépést megelőző budapesti próbára a délelőtti órákban a BMC alagsori termében került sor. David Liebman a világ ma élő szaxofonosainak az egyik legnagyobbja. 1970 óta tartozik a legjobbak közé. A próba szünetében készségesen vállalkozott egy rövid beszélgetésre. Mivel az én angolom nem interjú képes, megkértem a New Yorkban élő, de itt született görög származású barátnőmet, Zoi Floroszt, kísérjen el, és legyen a segítségemre a beszélgetés során. A New York közelében, Stroudsburg-ben lakó David szívesen ült a vallatószékbe.


Montreux 2014 (Rövid összegzés)

"Merre tart a jazz?"- kérdezték pár éve egy workshopban John Scofield-tól. "Azt nem tudom, de én innen Bécsbe megyek!"- hangzott a nagy derültséget keltő válasz. Szerintem senki sem tudja...


Zolbert koncert a VeszprémFesten – Fráter Zita élménybeszámolója

A VeszprémFest július 18-i, nagyszínpados programjában ezúttal két zenekar kapott helyet: Zolbert és zenekara lépett fel a világhírű brit acid jazz csapat, a Brand New Heavies előzenekaraként.


Extra! Extra! We know about it, extra! Tarzan a templomban

Öreg barátomtól, Czimber Lacitól kaptam az alábbi levelet! Ha valaki Arizonában jár a hétvégén, ugorjon be a koncertjére! – A szerk.


Nem BopLand-ből jelentkezem - Zádori Levente friss hírei

Levente régen lemezekkel ügyködött. Időnként ír nekünk kedvencei történéseiről! – A szerk.


Montreux 2014 (Nekem) 7. (és egyben utolsó) nap

Amikor áprilisban megjelent a műsor a neten, azonnal eldöntöttem: ezen ott kell lennem! 5 világsztár 1 este: Richard Galliano-Biréli Lagréne-Didier Lockwood, és a Wayne Shorter-Herbie Hancock Duo!!! Csak egyetlen kétség merült fel bennem: nem lesz-e túl nagy a kb. 3.000 férőhelyes Stravinski-terem a kamara-jazzhez?


Tóth Viktor Arura Trió lemezbemutató koncert (Opus Jazz Club, 2014. július 18.)

Körülbelül két hete kaptam egy lemezt. Tóth Viktor Arura Trió – Szemed kincse/The present. Kinyitottam és találtam benne egy fohászt, á lá Tóth Viktor. Talán a fohász nem a legjobb szó, mert ez nem segítségkérés, inkább hálaadás. Megfogott a dolog, mert hát hálából aztán van hiány a Földön. A főként balladákat tartalmazó album hangvétele rímel az „ima” mondanivalójára, amit hivatalosan pénteken mutattak be az Opus Jazz Clubban.


Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca – VeszprémFest 2014 (Július 15.)

Fatoumata Diawara – ének, gitár, Bah Sekou – gitár, ének, Roberto Fonseca – zongora, ének, Joel Hierrezuelo – ütőhangszerek, ének, Ramsés Rodríguez – dob, ütőhangszerek, Yandi Martinez – nagybőgő, basszusgitár, Sidibé Drissa – kamalen, ngoni, ének.


Exkluzív interjú az Alba Regia Jazz Fesztivál 2014 tehetségkutató versenyének főszervezőjével, Mits Gergővel

Gergőt az 1990-es évek második felében, konzis korában ismertem meg. Különböző formációkkal többször is felléptettem Jazz a Márványteremben sorozatomban. Először 1998-ban a Birta Trió tagjaként, utoljára pedig 2007-ben mikor már tanszékvezetőként játszott öccsével, Mits Marci szaxofonossal, valamint két ígéretes tehetségű tanítványával, Horváth János zongoristával és Potesz Balázs dobossal…


Montreux 2014 (Nekem) 6. nap

Amikor két éve egy barátommal voltam itt, azt mondogattam neki: "Montreux is the most beautiful place of the World!" Válasza így hangzott: "One of them!" A képeket nézve mindenki eldöntheti, hogy kinek van igaza. Én elfogult vagyok.


A Tribute to Jazz Legends – Gáspár Károly műsora az Opusban

Gáspár Károly és nagyszerű barátai július 16-án az Opus Jazz Clubban tisztelegtek a jazz legendás ikonjai előtt, a közönség pedig előttük.


Montreux 2014 (Nekem) 5. nap

A tegnapi tendenciát folytatva - ma még rövidebb leszek.


Könnyű, mégis fajsúlyos vérbeli jazz a nyári hőségben, avagy a „Röné Jazz” formáció nagysikerű koncertje a Budapest Jazz Club színpadán 2014. július 16-án. Szöveg: Márton Attila Fotók: Csécsi Attila

Nem hiába szajkózzuk már évek óta, hogy milyen kiváló magyar zenészek és énekesek vannak a színen minálunk – mégpedig minden korosztályban. Erről igazán lapunk főszerkesztője tudna mesélni, hiszen ő az, aki mindig is szívén viselte a műfaj ifjú tehetségeinek sorsát és ma már a közép-, sőt az idősebb jazzgeneráció jeles képviselői között is bőven akadnak olyanok, akik az ő támogatásával indultak el pályájukon. (Gondoljunk csak a Bartók Rádió jazz tehetségkutató versenyeire, vagy a Zsámbék Jazz Open nyári koncertsorozataira.) Robi, azóta is ott van minden zeneiskola vagy tehetségkutató verseny zsűrijében, de legalább a nézőtéren – naprakészen ismerve az egész hazai jazz szkénét. Jómagam kevésbé vagyok otthon ezen a téren, így annál nagyobb volt a meglepetésem és örömöm a tegnap esti koncert láttán-hallatán.


Korábbi bejegyzések