Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Nagyszerű karácsonyi ajándék lehetőség, csak a JazzMa.hu olvasóinak!;
Tegnap este az 52. DzsesSzerda alkalmával, Tatabányán abszolválta idei utolsó fellépését a Syrius Legacy (Pleier Tamás-Raáb Zoltán);
Ezzel párhuzamosan Dr. Nagy Sándor a Brad Mehldau Trio koncertjét hallgatta a Zeneakadémián;
Pénteken ismét Piano-Forte Night a GregersenArtPointban - Bori Viktor vendége ezúttal Tisza Bea lesz! (Kozák Zsuzsa);
Szerdán újra indul a Finucci Bros Quartet "JazzLegendák" sorozata - Első vendégük a lassan már 25 éves hegedűs, Sárközi Lajos Jr.;
Kiállításmegnyitó és Santa Diver koncert az iF kávézóban november 24-én (Novák Nóra);
A ritmus ünnepe (Németh Márta);
80 ÉVE SZÜLETETT FEJES LÁSZLÓ, A MAGYAR JAZZFOTOGRÁFIA LEGNAGYOBB MESTERE (Márton Attila);
Antonio Sanchez Migration Band-je a Trafóban (Fazekas Sándor-Szabó László);
A Gáspár Károly Trió Dresch Mihállyal a K11-ben (Márton Attila-Csécsi Attila);
Lucian Ban New York-iakkal az Opusban (Bereczki Bálint-Terényi Viki);
JazzUp: Máthé Evelin;
Hazatért első erdélyi-romániai turnéjáról a BBNQ - Bágyi Balázs útibeszámolója;
Kubai nyár az őszi Dunaparton (Márton Attila.Deseő Csaba);
Mi újság? rovatunkban ezúttal Szendőfi Péter válaszol New Yorkből!;
Magyar Jazz Ünnepe vidéken 2016 - Pályázati felhívás (Edelényi Szilvia);
Lemezpolc (Euro-African Playground, Bogdán Norbert, Koós-Hutás Áron - Barcsik Anna, Sarah McKenzie - Hevesi Lia, Stephan Micus - Ágoston Béla);
Magyar Jazz ABC: Berki Tamás (Csányi Attila).


Nagyszerű karácsonyi ajándék lehetőség, csak a JazzMa.hu olvasóinak!

Közeleg Karácsony, mikor szeretteinket megajándékozzuk. Az alábbi lehetőséggel szeretnénk megkönnyíteni olvasóinknak a választást. Ezt biztos nem kell majd az ünnepek után visszacserélni!


A Brad Mehldau Trio művészete a Zeneakadémián

"The Art of the Trio" - ezzel a címmel adott ki öt lemezt Brad Mehldau zongorista, zeneszerző 1996 és 2000 között, de a későbbi, ugyanúgy hármasban készített CD-ket is nyugodtan ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Már húsz éve, hogy az első, saját neve alatt jegyzett lemeze napvilágot látott: "Introducing Brad Mehldau" - azóta a jazz markáns egyénisége. 2015. november 25-én ötödik alkalommal "találkoztam" élőben a művésszel - és másodszor a Zeneakadémia Nagytermében.


Tatabányán megmozdult a Kő-hegy

1972-ben egy Bercsényi-klubos bulin Orszáczky Jackie a „Hey Joe” felkonferálásában ezt mondta: „A dal, amit előadunk a jó öreg Hendrix átdolgozásában került köztudatba…, egy régi country blues, több feldolgozást megért már, a legismertebb a Hendrix-féle, amelyiknek alapján mi is hozzányúltunk.” Vagyis kínálkozik egy legendás, megkerülhetetlen zenei alap, átlényegül, és nagy tisztelettel új életre kel. Része lesz a formálódó, magyar élményből született életműnek, amit mi Syrius-legendaként tartunk számon. Aztán hosszú emberöltő után összeáll egy fiatal csapat, aki már a Baronitsék által teremtett teljesítményhez mérheti képességeit. Változtatva őriz meg értéket, nem másol, hanem újraalkot. A dalok sorrendjének megváltoztatása már a saját teljesítmény.


A Finucci Bros Quartet Jazz-Legendák sorozata folytatódik!

Nagy sikerrel indult egy évvel ezelőtt a Budapest Jazz Klubban havi rendszerességgel a Jazz-Legendák sorozat, melynek célja egy adott hangszer fejlődésének bemutatása. A hangszer kiemelkedő jazz muzsikusainak bemutatásával dalaik, szerzeményeik eljátszásával. A quartet vendégei voltak: Berki Tamás, Szőke Niki, Kollmann Gábor, Koós-Hutás Áron.


Ezen a napon – november 26.

Ezen a napon


Kiállításmegnyitó és Santa Diver koncert az iF kávézóban

Fotókiállítást tekinthettünk meg és jó zenét hallgathattunk tegnap este az iF kávézóban. Kézdy Luca és Gábor Béla “Képekre hangolva” titulusú mobilfotó-kiállítása után a Santa Diver adott koncertet.


2015. november 27-én pénteken 20.00 órától ismét Piano-Forte jazz koncert

Helyszín: GregersenArtPoint, IX., Lónyay utca 31.


A ritmus ünnepe

November 21-22-én Budapesten járt Roxane Butterfly sztepptáncos, aki jelenleg Barcelonában él, de több, mint két évtizedig az Amerikai Egyesült Államokban volt a műfaj egyik jelentős alakja.


80 ÉVE SZÜLETETT FEJES LÁSZLÓ, A MAGYAR JAZZFOTOGRÁFIA LEGNAGYOBB MESTERE

Aki kicsit is érdeklődik a művészi fotográfia iránt, az jól tudja, hogy kis hazánk ebben is nagyhatalom, gondoljunk csak André Kertész, Haár Ferenc, vagy Robert Capa munkásságára. De az itthon tevékenykedő fotóművészek között is sokan vannak, akik nemzetközi megmérettetésben is dobogós helyezést érdemeltek ki, felsorolásuk is oldalakra rúgna. Ha azonban csak a jazzfotográfiára koncentrálunk, akkor elsőként biztosan Fejes Laci neve ugrik be, aki 80 éve született, de már több mint három évtizede nincs közöttünk.


Szívesen látott migránsok a Trafóban – Antonio Sanchez & Migration Band

Szinte pontosan fél évvel előre, május 19-én megvettük a jegyeket Antonio Sanchez (dobok), Seamus Blake (tenorszaxofon, EWI), John Escreet (zongora, Fender Rhodes) és Matt Brewer (bőgő, basszusgitár) koncertjére. Érdemes volt várni rájuk.


A Lucian Ban Elevation az Opusban

Lucian Ban november huszadikán muzsikált az Opus Jazz Club színpadán néhány New York-i nagyágyúval.


A GÁSPÁR KÁROLY TRIÓ KONCERTJE DRESCH MIHÁLY VENDÉGJÁTÉKÁVAL A K11 SZÍNPADÁN 2015. NOVEMBER 21-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: CSÉCSI ATTILA

Az idén 60 éves Dresch „Misi” a magyar zenei világ megkerülhetetlenül fontos személyisége. Szándékosan nem csupán jazzről beszélek, hiszen az ő művészetében már nincs jelentősége a műfaji határoknak. Mégis különlegesen nagy élmény rajongói (ezek közé számítom magamat is) számára, amikor – meglehetősen ritkán – a konvencionális mainstream modern jazz oltárán áldozik a jazz nagy mestereinek, mint történt ez tegnap este is a jelenlévők legnagyobb örömére!


Útibeszámoló – A Bágyi Balázs New Quartet első romániai turnéja

Zenekarommal az elmúlt egy hetet Erdélyben, illetve Bukarestben töltöttük, összesen hat koncertet adtunk.


Mi újság? – Szendőfi Péter

Ugyan idén augusztusban találkoztunk a 44. Debreceni Jazz Napokon, ahol is az EastWing Group-pal lépett fel, de azóta hosszú csend… Budapesti szlengben: „Se kép, se hang”. Így aztán direkt jól esett, hogy Peti a világ túlsó végéről adott hírt magáról.


KUBAI NYÁR AZ ŐSZI DUNAPARTON, AVAGY A LEANDRO SAINT-HILL MONTEJO-VAL MEGERŐSÍTETT RÉVÉSZ RICHÁRD LATIN TRIO FERGETEGES KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2015. NOVEMBER 19-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: DESEŐ CSABA

Páratlan zenei élményben volt része a BJC lelkes közönségének tegnap este. Az egyébként nagyon népszerű, és szerencsé(nk)re viszonylag sűrűn koncertező trió ezúttal egy kubai vendégművésszel lépett a pódiumra, ami a részükről korábban is hitelesen előadott karibi muzsikát méginkább autentikussá tette.


Gitárünnep a BJC-ben – Kalmár Trió & Gyárfás István

Kalmár Zoltán triója a Budapest Jazz Club színpadát foglalta el szerda este, és az egyébként is remek zenekarhoz még egy kitűnő vendégzenész is csatlakozott, Gyárfás István „Gyafi” személyében. Szalay Gáborral és az egész trióval igazán egymásra találtak, így aztán a zeneértő közönség (és a Wes Montgomery által képviselt, gitárközpontú, pörgős, bebop és mainstream jazz kedvelői) nagyon jól érezhette magát ebben a bő két órában.


MEGVALÓSULT ÁLMOK

Ebben az évben utoljára láthattuk Budapesten a másfél éve alakított Syrius Legacy zenekart. A budapesti búcsú színhelye a Király utcában található K11, az új kulturális és művészeti központ volt. Az októberben megjelent első lemezük, "Az ördög álarcosbálja - Újratöltve" anyagát mutatták be, így azok is meghallgathatták élőben a Tom Tom Records gondozásában kiadott CD albumot, akik a BJC-ben október 17-én egy este adott két teltházas lemezbemutató koncertre nem fértek be.


Álarcosbál novemberben a Király utcában

Syrius - 1962 és 1978 között létező progresszív rockzenét játszó magyar együttes. Legacy - hagyaték, örökség. Syrius Legacy - fiatal, magyar jazz-zenészekből álló zenekar; 2014. október 14-én adta első budapesti koncertjét. Az idén október 17-én megjelent "Az ördög álarcosbálja - Újratöltve" című CD-jük. És most, 2015. november 16-án a K11-ben léptek fel. Ez volt idei utolsó budapesti koncertjük!


Exkluzív interjú Hajdu Klárával a rövidesen megjelenő új lemeze elé

Hajdu Klárát 2003. december 19-én léptettem fel először a Márványteremben. Igaz, akkor csak vokalistaként a Tisza Bea Hungarian-English Project elnevezésű formációban. Majd 2004. április 16-án már a Balázs Elemér Group énekesnőjeként debütált nálam.


Korábbi bejegyzések