Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Könnyed születésnapi landolás

Kellemes, kötetlen hangulatú koncerten adta elő az alkalmi felállásban fellépő Bágyi Balázs New Quartet az év elején felvett „Easy Landing“ című CD-jének anyagát péntek este az Opus Jazzklubban. A történetesen éppen a zenekarvezető 41. születésnapjára eső esemény vegyes összetételű, hazai, távol-keleti és amerikai hallgatóság előtt zajlott, és ugyan nem volt telt ház, de a jelenlévők szerencsésnek mondhatják magukat.


Runforyerlife, avagy BM a BMC-ben a MAO-val először

A Duna vizére épített színpadon, romantikus környezetben játszottak először Fekete-Kovács Kornélék a híres amerikai szaxofonossal, 2005-ben. Azóta sok idő telt el, de az első randevú emléke mindkét félben mély nyomot hagyott. A magyar zenekar az évek során több világhírű zenésszel lépett fel. Legutóbb Veszprémben, a Magyar Jazz Napján egyszerre hárommal is, David Liebman, Adam Nussbaum és Tony Lakatos volt a vendégük. A Modern Art Orchestra őszi évadnyitó koncertjére az első világsztár találkozót megidézve Bob Mintzer tért vissza, ezúttal a BMC koncerttermébe.


Exkluzív interjú Bágyi Balázzsal

Bágyi Balázzsal valamikor még a tavasszal készítettem interjút, mint a Magyar Jazz Szövetség elnökével. Most mint dobos-zenekarvezetőt bombáztam meg aktuális kérdéseimmel.


Exkluzív interjú Fekete-Kovács Kornéllal

Ez az interjú annyira „up-to-date”, hogy a kora délután befejeződött próba és az esti koncert között készült.


Borstlap opuszok a Mátyás utcában

Michiel Borstlap 1966-ban született Hágában. Saját bevallása szerint 4 éves korában hallott először zongora-muzsikát - már akkor beleszeretett a hangszerbe. 5 évesen kezdett zenét tanulni. 26 esztendősen kitüntetéssel végzett a hilversumi Konzervatóriumban, majd megnyerte a brüsszeli "Europa Competition"-t. 2 évvel később már a "North Sea Jazz Festival"-on játszott. Azóta -különböző formációkban- rendszeresen koncertezik; érdekesség, hogy idén nyáron közös műsora volt a rotterdami Scapino Ballettel. (Honlapja szerint) 2015. január 11-én a Művészetek Palotája vendége lesz. Első szóló felvételei a 2001-es "Gramercy Park"-on hallhatóak; később is készített hasonló lemezeket - legutóbb a 2014-ben megjelent "Frames"-t. "Solo 2010" című CD-je (Lemezpolc - Legfrissebb kritikák) ellentmondó érzéseket keltett bennem, de az élő zene mindig más - különösen egy ilyen kíváló helyen, mint az Opus Jazz Club. Itt egyszerűen minden tökéletes: az akusztika, a kiszolgálás, az ételek-italok; az "utolsó villáig" minden - és mindez teljesen elfogadható áron.


JAZZHÉTFŐ POPban

Budapest jazztérképére egyre több új helyet írhatunk fel. Lapunk igyekszik bemutatni a zene rajongóinak az egyre bővülő kínálatot. Hétfőn a Buli negyed határán, a Király utca 11. szám alatt található Pop presszó és bár műsora csábított a Gozsdu Udvar szomszédságába. Basszus címen a Lamm Dávid és Egri János duó volt beharangozva az estére.


Bemutatkozott a JunK Big Band!

Szeptember 7-én a Kobuci Kertben mutatkozott be a nagyközönség előtt a JunK zenekar és a Coda Nostra Big Band közös produkciója, a JunK Big Band. A hazánkban jelenleg egyedülállónak számító funky big band a következő sorokban számol be debütáló koncertjéről.


A Balázs Elemér Trió, Zana Zoltán közreműködésével, nagy sikerű koncerttel nyitotta meg a Jazzpresszó huszonkettedik évadját a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, szeptember 14-én

Rákosmentén a patinás Vigyázó Sándor Művelődési Ház (volt Dózsa) már több mint ötven éve szolgálja a kerületben a kulturáltan művelődni vágyókat. A ház keretein belül működik már huszonkét éve folyamatosan a Martonosi György (dobművész, dob tanár és képzőművész) által szervezett Jazzpresszó, ami eddig kéthetente szórakoztatta a jazzmuzsikára vágyó idelátogatókat. Anyagi nehézségek miatt most arra kényszerültek, hogy ezt a huszonkettedik évadot, havi egy koncert megrendezésével folytassák. Annak ellenére, hogy a XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata továbbra is az egyetlen támogatójuk. (Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen régen működő klub elkerülhette az NKA figyelmét…) A nehézségek ellenére az évadnyitó koncerten a rangos Balázs Elemér Trió (Balázs József - zongora, Lakatos Pecek Krisztián – bőgő, Balázs Elemér - dob), valamint Zana Zoltán tenorszaxofonon játszott.


Variáció, de lüktet!

Változatos, kellemesen szórakoztató élménynek lehettek részesei a BMC Opus Jazzklubjának péntek esti látogatói. A Németországból érkezett hét főből álló énekes lánycsapat (Sung Sound) kiterjesztette turnéját hazánkra is és a Modern Art Orchestra segítségével bemutatta, hogyan képzeli a mai modern éneklést nagyzenekarra hangszerelve.


Múltidézés – Képek 1983-ból a la Barcsik Géza

Az imént az alábbi levelet kaptam solymári fotósunktól, Barcsik Gézától! – A szerk.


In Memoriam Joe Sample (1939-2014)

Dr. Nagy Sándor jazz háziorvos kollégánk is fejet hajt Joe Sample előtt! Az első három képet 2005-ben, a negyediket és az ötödiket pedig tavaly készítette! – A szerk.


Múltidézés a la Dr. Nagy Sándor

A plakátok a szobám falát díszítik! Múltidézés - Barcsik Gézához csatlakozva.


1974 / 1.

Deseő Csaba folytatja önéletrajzi regényének egy újabb fejezetével! – A szerk.


III. Agora Jazz Tatabányán

Az első két Agora Jazz alkalmával szabadtéren, napsütésben és rövidnadrágban hallgathattuk a jazzt, az idén (tegnap!) viszont nem voltak kegyesek hozzánk az égiek. Az előző két évben a környéken sétálgatók is növelték a nézőszámot, most, hogy bekényszerültünk A Vértes Agórája színháztermébe, „csak” a tudatos jazzhallgatók jöttek – a tapsok erejéből ítélve nem bánták meg. Aki nem jött, magára vessen, és/vagy pótolja a mulasztást, amint tudja!


Joe Sample emlékére

Pénteken este 9.45-kor (2014. szeptember 12.) Houstonban 75 éves korában tüdőrákban elhunyt Joe Sample zongorista-zenekarvezető, a soul-funk jazz meghatározó alakja, a Jazz Crusaders (később Crusaders) alapítója tagja. Élete során számtalan lemezen játszott hangszerelt és szintén sok-sok szólólemezt adott ki. Utánozhatatlan és precíz művész volt zongorán és Fender Rhodes-on is. Teljesen egyedi játékstílusa tette felbecsülhetetlen értékűvé a műfaj kedvelőinek és zenésztársai számára.


Sztárok és reménységek Székesfehérváron, az Alba Regia Feszt három napján – Harmadik nap: 2014. augusztus 7.

Immár harmadik alkalommal támadt fel poraiból az 1967-ben indult fehérvári nemzetközi jazzfesztiválok sorozata. Igaz, ezúttal a ”jazz”, a „koncert” és a „verseny” is csak alcímként volt olvasható a rendezvény internetes oldalán.


A VLA Trio bemutatkozó koncertje az Opusban

Vázsonyi János (szaxofon), Lukács Miklós (cimbalom) és Ajtai Péter (nagybőgő) - nem mindennapi hangszerösszeállításban muzsikálnak. A beharangozó szerint főleg standard-eket játszanak, ami ebben a felállásban rendkívül érdekesnek ígérkezik, mert mindhárman a saját útjukat járják. Más formációkban éppen nem ez jellemző rájuk.


10. Újbuda Jazz Fesztivál - rövid összegzés

Jól szervezett, igazán érdekes, a jazz kevésbé népszerű ágát felkaroló rendezvény volt - méltó a jubileumhoz.


A DRESCH QUARTET IMPRÓ KONCERTJE A BJC-BEN

Házi költőnőnk, Lutring Maggie újabb gyöngyszeme! – A szerk.


Borlai Gergő Quartet (Opus Jazz Club, 2014. szeptember 7.)

Bár a papíromra sok mindent írogattam, de eltelt egy nap, és már távolabbról vélem látni, megint csak egy picit a Földtől elszállva, a vasárnap este történteket. Nem Mike Gotthard érkezett Kanadából – ahogy Gergő mutatta be az akkor pár óra híján 24 éves művészt (igen, az!!!) – hanem valahogy magát az Opus Jazz Club-ot sikerült Kanadába repíteni, ahová sokan elvágyunk az olykor annyira kiszámítható hétköznapokból. Hogy mitől fújt másképp a szél a mi képzeletbeli Kanadánkban?!


Korábbi bejegyzések