Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Nagy napra ébredtünk, hisz ma van a 4. International Jazz Day! Herbie Hancock 2011 őszén javasolta az Unesco képviseletében dolgozó Bogyay Katalinnak, aki rábólintott! Mivel mi magyarok mindig is spétes nemzet voltunk, így nálunk mégcsak a 3. Nemzetközi Jazz Nap-nál tartunk! Érdemes Koncertek rovatunkban keresgélni! - Ehhez kapcsolódik Márton Attila írása;
Ma folytatódik Komáromban a 26. MediaWave Fesztivál!;
Ma ismét Adyton Együttlét Nagymaroson (Molnár Csaba);
Exkluzív interjú György Ákossal;
Lifelover - Opus Jazz Club - 2016.04.27. (Dr. Nagy Sándor);
Exkluzív interjú Bágyi Balázssal;
Megjelent a Kiss Attila Band első CD-je - Aki kritizálja, gyakornokunk: Horváth László!;
Hétfőn este koncert közben, kedden délelőtt workshopban ámuldozott Somogyvári Péter a kubai dobos, Ernesto Simpson tudásán a BJC-ben. Közben arra is rájött, hogy a házigazda Révész Richárd Latin Trio sem "kutya"!;
Az álcázott jazzfesztivál – Gáspár Karcsi napja (Sztraka Ferenc);
10 éves jubileumi turnén a Fonogram-díjas Loop Doctors – Vendég - CHRIS HUNTER (szaxofon, USA) (Romhányi Áron);
Tzumo szenzációs szóló zongora népdalfeldolgozás CD-je - Lemezkritika: Gáspár Károly;
Ínyenc est a Bálnában - Sarah McKenzie koncert (Goór Gábor);
A Csík Gusztáv Trió és Joan Faulkner teltházas, nagysikerű koncertje a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeumban április 24-én (Csécsi Attila);
Múlt szombaton este a BJC-ben volt Gáspár Károly 40. születésnapi koncertje - Az első "fecske" vasárnap reggel jött Dr. Nagy Sándortól - Hétfőn Somogyvári Péter is beszámolt - Már csak Sztraka Ferencére vártunk, de szerdán ő is átküldte!;
Lehet már jelentkezni a szombathelyi Lamantin Improvizatív Táborba is - Exkluzív interjú Dr. Tímár Péterrel;
Eastern Boundary Quartet turnébeszámoló (Bágyi Balázs);
New York City "Második Vonal" - New York, USA (2016. április 21-23.) (Dr. Szabó Csaba);
A Tóth Viktor Tercett Special az Opusban (Bereczki Bálint);
Az I. GetCloser Budapest JazzFest első napjáról Csécsi Attila, a második és harmadik napról pedig Márton Attila küldött beszámolót!;
A Magyar Jazz Szövetség támogatási felhívása tehetséges fiataloknak nyári táborozásokra (Edelényi Szilvia);
Már lehet jelentkezni a IX. Bodajki Jazztáborba! (Bágyi Balázs);
Mi újság? - Thea Soti;
20 éve jelent meg a MaJazz hatodik száma;
Gondolataim a jazz-ről - 2016 március (Dr. Nagy Sándor);
Lemezpolc (Tzumo - Gáspár Károly, Beledo - Barcsik Anna, Jack DeJohnette - Varga Bendegúz, Kiss Attila Band - Horváth László, Markus Stockhausen - Dr. Nagy Sándor);
Magyar Jazz ABC: Bille Gergő (Csányi Attila);
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: péntek - Jazzlista, szombat - A Beatles és a jazz (The Fool on the Hill 1971-1980), vasárnap - Világsztárok Magyarországon (A Karin Krog-John Surman Duo 1994 októberében Szegeden és Budapesten).


NEMZETKÖZI JAZZ NAP 2016

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2011 novemberében fogadta el azt, a hazánk által (?, konkrétan Bogyay Katalin állt ki Herbie Hancock eredeti ötlete mellett! – A szerk.) is támogatott felterjesztést, amelyben április 30-át Nemzetközi Jazz Napként deklarálták. Először 2012. április 30-án ünnepelték meg világszerte, az idén tehát már ötödik alkalommal.


Ezen a napon – április 30.

Ezen a napon


2016. április 30-án újra Adyton Együttlét, immáron a 3. este kerül megrendezésre

Április utolsó szombatján ismét összegyűlünk Nagymaroson a Sigil Galériában, hogy egy kicsit kibillentsük magunkat a megszokott kerékvágásból.


Exkluzív interjú György Ákossal

Ákos akusztikus zongorán pure jazz-t játszva is kiváló. Viszont az utóbbi 10-15 évben benyomult a smooth jazz mezőkre és ott az első számú billentyűs-zeneszerzők közé tartozik!


Lifelover - Opus Jazz Club - 2016.04.27.

!SOLD OUT! - A KONCERTRE MINDEN JEGY ELKELT! – hírdette már napokkal korábban a harcsaveronika.hu és az opusjazzclub.hu a "címlapján". Az énekesnő honlapjáról azt is megtudhatjuk, hogy mostani turnéjukat még februárban kezdték, Londonban. Azóta voltak a Budapest Jazz Clubban, Németországban, mi több Kazahsztánban, majd újra Németországban! Mostantól számított egy hónapon belül, pedig ismét több országot érintő (például: Észtország, Bulgária, Moldávia, Görögország) koncertkörútra megy a gitáros Gyémánt Bálinttal. Egyik állomás a Mátyás utcai klub – telt házzal, nagy várakozással.


Exkluzív interjú Bágyi Balázssal a május 5-i lemezbemutató koncert kapcsán

Bágyi Balázs már január végén jelezte felém, hogy februárban nem lesz fellépése, mert zenekarával megy a stúdióba. Gondoltam megkérdezem, hol tartanak most…


Az álcázott jazzfesztivál – Gáspár Karcsi napja

Családi, iskolai, vállalati ünnepségek rettegett pillanata, amikor gyűrött zakóját pedánsan megigazítván, váratlanul szólásra emelkedik valamelyik rokon, vagy kolléga. Aki ilyenkor hosszasan szónokol, az egyéb gazságokra is képes. Ezért ezúttal – szokásomtól eltérően - csak a lényeggel foglalkozom.


10 éves jubileumi turnén a Fonogram-díjas Loop Doctors – Vendég - CHRIS HUNTER (szaxofon, USA)

2016. május 7-9.


EGY MINDIG SZÍVESEN LÁTOTT VENDÉG

Ahogy az utóbbi időben megszoktuk, Révész Richárd meghívására ezúttal is érkezett vendég a Budapest Jazz Club színpadára. Hétfő este a Latin Trio mellett a „plusz egy fő” egy világklasszis dobos, Ernesto Simpson volt.


Ínyenc est a Bálnában - Sarah McKenzie koncert

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik rejtett csillaga, Sarah McKenzie első magyarországi fellépése finom csemegének ígérkezett már előzetesen. (Hevesi Lia már tavaly novemberben megkritizálta Sarh McKenzie első Impulse! CD-jét, a "We Could Be Lovers"-t: http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/mckenzie-sarah/we-could-be-lovers/kritika/mckenzie-sarah-we-could-be-lovers)
Aki nem tudná, hogy kiről is van szó, annak pár szóban bemutatnám a hölgyeményt: az alig 28 éves ausztrál énekesnőt, zongoristát és dalszerzőt az egyik legnagyobb reménységként, afféle csiszolatlan gyémántként emlegetik, ahol csak megfordul. Ráadásul akaratlanul is adja magát a vokális jazz műfaj nagyágyújához, Diana Krall-hoz (akinek a június 30-án a Müpában tartandó koncertje igen hamar sold-out bulivá változott) való hasonlítás, hiszen mindketten a zongoristák és énekesek is - persze ezt majd a koncert után lesz illendő megtennem.


A Csík Gusztáv Trió és Joan Faulkner teltházas, nagy sikerű koncertje a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeumban április 24-én

Az MKVM Jazztörténeti kiállításához kapcsolódva, vele párhuzamosan egy nagyszerű jazzkoncert sorozatot indított. Az eredetileg öt koncertre tervezett sorozat szerencsés módon kibővült. Mint azt az intézmény igazgatójától, Kiss Imrétől megtudtuk, a kiállításra fordítható összeggel úgy gazdálkodtak, hogy lehetőség nyílt a hazai jazz élet előadóinak színe javából a terveken felül, jóval több koncertet szervezni. Jelenleg már a tízedik is elhangzott és a most vasárnapi, 24-in kívül, még legalább (nem is akármilyen) kettő következik a kiállítás meghosszabbított május 1-i bezárásáig. (Nem mellékesen tegyük hozzá, hogy ezek a koncertek ingyenesek, amiben a múzeum szinte egyedülálló.)


Ismét Lamantin Improvizációs Tábor Szombathelyen – Exkluzív interjú a főszervező Dr. Tímár Péterrel

Lassan már 20 éves jazzbarátság köt Péterhez, a szombathelyi jazzélet mozgatórugójához.


OROSZLÁNKIRÁLYOK ÉS FIATAL TIGRISEK

Az év első harmada a kerek évfordulók sorozataként fog bevonulni a magyar jazz történetébe. Egymás után ünnepelhettük a műfajban jelentős szerepet betöltő zenészeink születésnapját. Egri 50, Yengi 40, Németh János 70, szombaton pedig az egyik legnépszerűbb zongoristánk folytatta a sort, Gáspár Károly 40 éves lett. Akárcsak társai, ő is emlékezetes koncerttel ünnepelt.


Eastern Boundary Quartet turnébeszámoló

Amerikai-magyar négyesünk általában évenként egyszer turnézik, az idén európai út volt soron, jövőre, a zenekar tíz éves fenállása alkalmából, az USA-ba és Kanadába megyünk. Az elmúlt röpke 11 napban nyolc koncertet adtunk, amelyek sorába két hazai fellépés is beékelődött. De menjünk is sorjában.


New York City Második Vonal - New York, USA (2016. április 21-23.)

Pár nap New York-ban. Ezúttal nem igazán vonzottak az úgynevezett "fő attrakciók", mint Michel Camilo a Blue Note-ban, a Yellowjackets a Birdland-ben, vagy az Eric Reed Trio a Village Vanguard-ban. Helyette inkább benéztem pár koncertre, amit csakis New York-ban lehet látni. Az úgynevezett "New York Second Line", vagy "Working Musicians" kategóriába tartozó előadókra voltam kíváncsi. Vagyis olyan zenészekre, akik (már vagy még) nincsenek a csúcson (vagy esetleg soha nem is voltak, vagy nem is lesznek), de azért jelentetnek meg lemezeket, jól játsszák ezt a zenét, és megvan New York-ban a kis saját (réteg)közönségük.


AZ I. GET CLOSER JAZZFEST BUDAPEST 2016 HARMADIK NAPJA A MOMKULTBAN ÁPRILIS 24-ÉN

Elérkezett a fesztivál utolsó estéje is, amely feltette a koronát a háromnapos rendezvénysorozatra. Kétségtelen, hogy valamennyi fellépő közül Richard Bona gyakorolta a legnagyobb vonzást a fővárosi közönségre és jómagam ilyen zsúfolt színháztermet még nem láttam a MOM-ban, igaz hogy csak a jazzeseményekre szoktam benevezni.


Gáspár Karcsi 40

Kedves Karcsi! (ez /is/ egy nyílt levél)
Végigálmodtam a születésnapi "buli" előtti éjszakát – mindenféle szörnyűségekkel. Nem vicc, tényleg így volt. És: ha hiszed, ha nem - a tegnapi koncerttel kapcsolatban! Hatalmas tömeg gyűlt össze a Budapest Jazz Clubnál. Két "furcsa arcú" ember valamin összekülönbözött és verekedni kezdtek - de nagyon csúnyán - miközben a nézők "lecsaptak" minden szabad helyre. (Szeretnénk, hogy minél többen legyünk a jazz-koncerteken - de azért nem ilyen áron...)


A Tóth Viktor Tercett Special az Opusban

Tóth Viktor triója harmóniahangszerrel mutatkozott be az Opus Jazz Club színpadán április 23-án. "Hammond B3 in the house!"


AZ I. GET CLOSER JAZZFEST BUDAPEST 2016 MÁSODIK NAPJA A MOMKULT SZÍNHÁZTERMÉBEN ÁPRILIS 23-ÁN

A fesztivál ezen az estén is a mindhárom napra érvényes rend szerint folytatódott. Tehát első fellépőként egy feljövőben lévő fiatal együttes (amely az év elején meghirdetett pályázat és verseny révén került az előadók sorába) – ezúttal a Chris Devil Trio – lépett a „pályára”, majd a már a januári sajtótájékoztató alkalmával is meghirdetett szegedi Balkan Union következett, és végül a szombati „nagyágyú”, a GFS Trio fejezte be a fesztivál középső napját.


Korábbi bejegyzések