Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Az Opusba tegnap beszökött Amerika…

…méghozzá a Kiss Attila Band képében. Változatos, különböző jazz-közeli stílusokban elkövetett produkciót hallhatott augusztus 29-én este az Opus Jazz Club szerencsés (és teltházas) közönsége. Elhangzottak feszes, funky ihletésű, aztán lágy smooth jazz-re hangszerelt, majd blues-os és latinos témák, illetve groove-ok. A két meghívott vendégként fellépő énekesnő (először Cselovszky Rozina, majd a második részben Farkas Zsófi) pedig mintha Viktor Lazlo-tól Sade-n át egészen a soulkirálynő Aretha Franklin-ig kalauzolt volna képzeletben bennünket.


BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT JÓZSI, JÓ UTAT ELEMÉR! – örömünnep keserű pirulákkal

Egyik legnépszerűbb együttesünk, a 2000-ben alapított BEG, azaz a Balázs Elemér Group minden eddigi koncertje lenyűgözött. Tegnap azonban nem csak a várható különleges zenei élmény miatt látogattam a Budapest Jazz Club esti koncertjére. Mire ezek a sorok megjelennek, a Balázs József East Gypsy Band tagjai már útban lesznek New York felé, életük egyik legfontosabb állomásához közelítve. A nagy utazás előtt a Jazzma.hu nevében is el akartam búcsúzni sok sikert kívánva a zenekar vezetőjétől, és egy rövid interjút is akartam készíteni Józsival. Van sok jó hírem, de kezdjük a rosszal!


„Egyszer biztos!” – Gyárfás Attila interjú

Az amszterdami forgatagon átevickélve, a konzervatórium épületével szemben, egy állóhajón kialakított szűkös, zsúfolásig telt bárban találtunk helyet. Hollandiában vagyunk, mégis angol nyelven folytak a beszélgetések a körülöttünk lévő asztaloknál. Hiába, ez egy nemzetközi nagyváros Európa „közepén”.


Japán jazz varázslat tegnap este az iFben, avagy a Nobuki Takamen Trio magyarországi bemutatkozása

Amikor két és fél hete meginterjúvoltam Hofit (Hoffman György), az iF tulajdonosát, büszkén mesélte, hogy jön hozzájuk a Nobuki Takamen Trio. „What?” – gondoltam magamban. Életemben nem hallottam róluk. De gondolom, még sokan voltak/vannak ezzel így kishazánkban… Aztán miután egyetlen munkatársamat sem tudtam rábeszélni erre a koncertre, mondtam „to my lovely wife Gabriella”: „Menjünk el Gabi! Legfeljebb, ha sz.r lesz, eljövünk!” S elmentünk, és nemhogy nem volt sz.r, hanem egyenesen k…a jó volt!


Erdélyből jöttünk: Kovács Linda-Fenyvesi Márton-Dés András Experimental

Augusztus 20-24-e között zajlott a Kovács Linda-Fenyvesi Márton-Dés András Experimental zenekar erdélyi turnéja, melynek állomásai Nagyvárad, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda voltak. A turné apropója a VI. Csíki Jazz fesztiválon való vendégszereplés, így az esemény köré még három további koncert szerveződött.


Exkluzív interjú Bolba Évával, a JAZZterlánc trió vezetőjével

Évát (1982) Évikeként ismertem meg az 1980-as évek második felében, mikor is apukája, Bolba Lajos -a Magyar Rádió Könnyűzenei részlegének akkori vezetője- többször is behozta a Rádióba, és büszkén mutatta be kislányát a kollégáknak. Akkor nem hittem volna, hogy másfél évtized múlva jazzénekesnőként léptetem majd fel…


Zsidó Nyári Fesztivál - Hazaút - Lukács Miklós Trió Vendég: Nick Roth (IRL) - szaxofon

2014. szeptember 6. 21.00 óra - Rumbach utcai zsinagóga


Zsidó Nyári Fesztivál 2014 - Frank London-nal játszik a NIGUN!

2014. szeptember 2., kedd 20.00 - Rumbach utcai zsinagóga


Zsidó Nyári Fesztivál 2014 - Kőszegi New5 Vendég: Csepregi Gyula – szaxofon

Rumbach utcai zsinagóga - 2014. aug. 31. 20.00


Sztárok és reménységek Székesfehérváron, az Alba Regia Feszt három napján – Második nap: 2014. augusztus 6.

Immár harmadik alkalommal támadt fel poraiból az 1967-ben indult fehérvári nemzetközi jazzfesztiválok sorozata. Igaz, ezúttal a ”jazz”, a „koncert” és a „verseny” is csak alcímként volt olvasható a rendezvény internetes oldalán.


Jazz a Palotában - Ünnepi (igazi) örömzene délutántól késő estig a magyar államalapítás évfordulóján, augusztus 20-án a Művészetek Palotájában

A Művészetek Palotája, hagyományainak megfelelően, immáron tizedik alkalommal rendezte meg örömzenés jazz programját. 17 órától három helyszínen pörgött a vérbeli jazz, a franciás gypsy swing és a talpalávaló swinges big band zene. A házon belül, a Zászlótérben Gáspár Károly Triója játszott tehetséges ifjú szólistákkal. Az Üvegteremben az Egri János Trió szolgáltatta az alapot a változó szólisták tüzes játékához. Az eredetileg a ház elé, szabadtérire tervezett koncerteket, a bizonytalan időjárásra tekintettel, a Fesztivál Színházban tartották. Így Micheller Myrtill Swinguistiqe együttese jobb akusztikai körülmények között szórakoztathatta az érdeklődőket. Húsz órától pedig Szalóky Béla vezetésével a Készenléti Rendőrség Police Big Bandje a tűzijátékig és utána is játszotta a nagyszerű hangszerelésű világslágereit, a lelkes hallgatóság örömére.


Mohay Andrásra (1978-2014) emlékezik a szakma – II. rész

Vasárnap kora reggel (2014. július 27.) hívott Schreck Feri, hogy milyen tragédia történt az M3-ason nem sokkal éjfél után. Majdnem kiejtettem a mobilt a kezemből. Andrissal 1996 májusában a Honvéd Együttes Yellow Stúdiójában készítettem élete első felvételét, 17 és fél éves volt. Hirtelenjében össze sem tudom számolni, hogy hányszor léptettem fel a Jazz a Márványteremben és a Zsámbék Jazz Open sorozatomban. Ezzel is elismerve egészen kimagasló tehetségét. És az égiek úgy akarták, hogy én legyek az, aki utolsó fellépését szervezi, és aki utoljára szólítja színpadra őt. Kapcsolatunk csak 18 éven át tarthatott, 35 és fél évesen távozott a Mennyei Jazz elnevezésű exkluzív klubba. Úgy éreztem, hogy a JazzMa.hu-nak kötelessége megszólaltatnia a hazai jazz dobos kollégákat és Andris egykori muzsikus társait. Az első két hétben 42-en írtak.
Nos, eredetileg Andris temetéséig akartam ezt a búcsúztató cikket fennhagyni a JazzMa.hu főoldalán, de tegnap Kőbányán annyian jöttek oda hozzám a Szent László templomban rendezett búcsúztató után, hogy most már ők is elküldenék megemlékezésüket, hogy természetesen ezeket is felteszem és várom a további írásokat!
Múlt pénteken dél óta (augusztus 15.) dél óta kilencen írtak.


Joe Lovano búcsúztatója

Július 25-én este (a BJO próba után) a Debreceni Jazz Napok szervezőinek felkérésére megvacsoráztattam Joe Lovano-t. Sok mindenről beszélt velem, de különösen lelkesülten beszélt a Budapest Jazz Orchestra-ról. Megemlítette, hogy nagyon tetszik neki a harsonás Feri (Schreck) hangszíne, és a ritmusszekció. Azon belül is a dobos! És másnap a felújított debreceni nagyerdei Szabadtéri Színpadon különös duó varázslatnak lehettünk szemtanúi mintegy 3 perc erejéig: Joe Lovano tárogatón játszott, Mohay András pedig vele egyenértékűen dobolt! Aztán a koncert után odamentem Andrishoz és elmondtam neki előző esti beszélgetésünk rá vonatkozó részletét. Döbbenten nézett rám, és azt válaszolta: „Ne vicceljen már.” Andris ott fent az égben, remélem ma reggel is olvassa a JazzMa.hu-t és végre elhiszi! – A szerk.


Neumann Balázs búcsúztatója

Tegnap délután 4-től gyülekeztek a kőbányai Szent László templomban a magyar jazztársadalom azon tagjai (kb. százötvenen lehettünk), akik méltóan kívántak búcsúzni az országúti balesetben fiatalon elhunyt Mohay András dobostól. Alább a gyászszertartáson elmondott búcsúztatóját közöljük. – A szerk.


Emilio és Tina, avagy szülinapi és házassági évfordulós koncert Szakcsival és Plutóval

Több mint 40 éve rajongok Szakcsi Lakatos Béláért. Az én korosztályomat ő vezette be a jazz zenébe. Első találkozásaim a Syrius hajón történtek vele, ahol gyakran ült a Fenderhez az első részben. (A Rákfogó tagjaként…) A hírhedt három „T” (tiltom, tűröm, támogatom) enyhülő időszakában, a hetvenes években, a jazz a „tűröm” kategóriában kapott helyet. A hírek áramlása nem volt ilyen gyors, mint napjainkban, de azért elég naprakészek voltunk itt a vasfüggöny mögött is. Ő hozta el nekünk és mutatta be a legújabb zenéket. A jazz-rock, az akkor indult új zenei áramlat legjobbjaitól játszott, általa ismertük meg a Weather Report, a Return To Forever világát. Csodáltuk a Rákfogóban, követtük a peremkerületi művelődési házakba, és türelmesen álldogáltunk a Petőfi Sándor utcában kígyózó sorban, az Építők bejárata előtt. Egyszer csak azt vettük észre, hogy már nem csak az elektromos zongorán játszó Szakcsit szeretjük. A „régebbi” stílusokra is kinyitotta fülünket. Valami megfogott, amikor a nagyzongorához ült. Azóta szeretem a jazzt.


Sztárok és reménységek Székesfehérváron, az Alba Regia Feszt három napján – Első nap: 2014. augusztus 5.

Immár harmadik alkalommal támadt fel poraiból az 1967-ben indult fehérvári nemzetközi jazzfesztiválok sorozata. Igaz, ezúttal a ”jazz”, a „koncert” és a „verseny” is csak alcímként volt olvasható a rendezvény internetes oldalán.


Jedermann Jam Session minden szerdán Gáspár Károly vezetésével (2014. augusztus 13.)

Élénk jazzélet van a Jedermannban, ami ideális környezet ennek a műfajnak.


Alba Regia Jazz Tehetségkutató Verseny – Barcsik Géza fotóriportja

Hosszas vita, tanakodás után 2014. augusztus 7-én, csütörtökön délután fél öt tájában megszületett az I. Alba Regia Jazz Tehetségkutató Verseny végeredménye. A bölcs zsűri (Babos Gyula, Nagy János, Maloschik Róbert) az alábbi kompromisszumos döntést hozta, hogy mindenki favoritja kapjon valamilyen díjat: I. helyezett és a legjobb hangszerelés – Infinity (Babos), lemezfelvételi lehetőség – Nemti (Nagy), megosztott szólista díj: fusion – Gotthárd Mihály, modern mainstream – Ludányi Tamás (Maloschik), külön-díj: D. A. S. Trio (Babos, Nagy, Maloschik) – meghívás az augusztus végi szentendrei Éjjel-nappal nyitva fesztiválra. Maloschik Róbert (a debreceniekkel történt villámgyors mobilos egyeztetés után) különdíjként felajánlotta, hogy a D. A. S. Trio-t és a Ludányi Tamás Quartet-et meghívja a 2015-ös Debreceni Jazz Napokra! Sajnos, az AlbaRegiaFest 2014 hivatalos fotósa, Barcsik Géza lemaradt a díjkiosztóról… Így az első napi képriportot láthatják, plusz egy fotót a győztesekről a Nagyszínpadon! – A szerk.


Alba Regia Fesztivál és Verseny 2014 (Székesfehérvár, augusztus 5-7.)

Nem lenne ildomos bő lére eresztenem a beszámolóm az Alba Regia Fesztről, így, hogy jómagam és „jazzmás mentorom”, Maloschik Róbert is részt vállaltunk abban, hogy Mits Gergely és Vörös Tamás 11 évi szünet után ismét útjára indíthassák az egykor rendszeresen megrendezésre kerülő fesztivált Székesfehérváron, és a 2008-2009-ben még Siófokon székelő jazz versenyt. Előbbin Hiram Bullock és az Al Fosters’s Group a 2002-es nagyágyúk, utóbbin John Hollenbeck, Kyle Gregory, Ed Neumeister, Hans Glawischnig, Antonio Sanchez ültek a zsűriben. Idén egyesítették erejüket és gondoltak egy nagyot: legyen fesztivál és verseny, egy időben, egy helyen, a Biréli Lagrène Quartet-tel és a Dirty Loops-szal megspékelve.


10. Újbuda Jazz Fesztivál (2014. szeptember 2-7. - MU Színház, A38 Hajó)

Budapest legnagyobb kerülete, Újbuda önmagában az ország hatodik legnépesebb települése lenne. Az idén tizedik alkalommal megrendezett Újbuda Jazz Fesztivál e nagyváros méretű kerület egyik legfontosabb, nagy hagyományú kulturális rendezvénye. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy műfajában – a szabad improvizációs zenében – európai jelentőségű fesztivál, amin az elmúlt évek során a színtér legkomolyabb művészei léptek fel. Igazi nemzetközi jazzünnep minden szeptember elején, ami hol a magyar népzenei hagyományokat a kortárs kísérletekkel ötvöző „bartóki” tradícióra, hol a német jazz nagy -hatvanas-hetvenes évekbeli- korszakára, hol a New York-i avantgárdra, hol a világhírű lengyel szcénára fókuszál.


Korábbi bejegyzések