Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Az Érdi Jazz Fesztivál 2 hét múlva kezdődik a legkiválóbb hazai jazz-zenészekkel

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Érden a jazzfesztivál, melyet az önkormányzat szervez és az Érdi Napok rendezvény-sorozat egyik kiemelkedő eseménye. Nem csak azért, mert majd’ minden napra jut Kossuth-, Liszt- és Artisjus-díjas fellépő művész, hanem azért is, mert valóban a nagyon sok jó magyar jazz-zenész közül a legjobbak lépnek fel Érden idén is.


Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenegyedik est I. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.


Játék – 2017 augusztus – Megfejtés és nyertes!

2017. augusztus 6-án az alábbi kérdést tette fel Dr. Szabó Csaba Seattle-ben élő orvoskutató munkatársunk:


Molnár Csaba levelét megírta…

Az imént (2017. augusztus 21-e, hétfő 9 óra 43 perc) az alábbi levelet kaptam az idei Adyton Együttlét főszervezőjétől, Molnár Csabától:


Tommy Vig NONET - Budapest Jazz Club (2017.09.02.)

EREDETI KOMPOZICIÓK ARANY JÁNOS, ADY ENDRE, PETŐFI SÁNDOR, JÓKAI MÓR, JÓZSEF ATTILA, KARINTHY FRIGYES ÉS REJTŐ JENŐ EMLÉKÉNEK AJÁNLVA. ŐSBEMUTATÓ A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN SZEPTEMBER MÁSODIKÁN, SZOMBATON ESTE 20 ÓRAKOR!


Mester és tanítvány a Budapest Jazz Clubban

A hazai jazzgitározás két fantasztikus művésze állt össze erre az estére. Gyémánt Bálint, és egykori tanítója, Juhász Gábor (jelenleg mindketten a Bartók konzi jazztanszakának gitártanárai!), ugyan szoktak néha közös koncertet adni, bár ahogy elmondták, mindketten elég elfoglalt zenészek, és elég ritkán van ilyen alkalom, ezért számukra is külön öröm volt, hogy ezen az estén ismét közönség elé állhattak. Hát még nekünk, hallgatóknak milyen öröm volt.


Koncert és zsűrizés a Crest Jazz Vocal Festival-on (Dél-Franciaország)

A Crest Jazz Vocal Festival-t minden évben megrendezik, idén augusztusban 42. alkalommal, a dél-franciaországi Crest városában.


Úgy volt... - Chris Potter az Opus-ban

Úgy volt, hogy ott leszek - aztán mégse. Végül az első sorban ültem - és már tudom, hogy "kihagyhatatlan" koncertet láttam-hallottam. Aki még nem tudná: 2017. augusztus 15. Opus Jazz Club, Dresch Quartet, vendég: Chris Potter - zsúfolt teltházzal.


Versenyfelhívás

A Magyar Jazz Szövetség újra megrendezi Jazz combo versenyét. A versenyre zenekari tag által komponált jazz-darabbal jelentkezhetnek a zenekarok, melyet saját maguk adnak elő. A verseny célja, hogy a magyar combo jazz-ben új művek és hangszerelések szülessenek, valamint ezek előadása professzionális módon valósuljon meg.


Elemér 50! – Exkluzív interjú Balázs Elemérrel

Elemérrel, ha jól emlékszem, 1984 tavaszán találkoztam először, amikor mégcsak kamasz volt. Most meg már félévszázados… Egyébként 2017 januárjában a JazzMa.hu első Muzsikusi Szavazólistáján ő lett a dobosok között az első!


TISZTELETBELI HAZÁNKFIA ÚJRA ITTHON, AVAGY CHRIS POTTER ÉS A DRESCH QUARTET AZ OPUSBAN 2017. AUGUSZTUS 15-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: SZABÓ LÁSZLÓ

Chris Potter (1971) vitathatatlanul a nemzetközi jazz szkéné egyik legrangosabb szaxofonosa. Ha napjaink legnagyobb – elsősorban tenoron játszó – nádfúvósát kellene megneveznem, nekem biztosan elsőként az ő neve „ugrana be”, (esetleg Joe Lovano-val és Charles Lloyd-dal együtt), de Chris – már csak kora miatt is – sokkal korszerűbb irányzatok kiemelkedően sokoldalú képviselője! Szerencsére gyakori vendégünk, már az idén is láthattuk május 25-én, amikor is amerikai kvartettjével a „The Dreamer Is the Dream” című legújabb lemezalbumát mutatta be a BJC közönségének. Ezúttal azonban a Dresch Misivel történő – augusztusban immáron szinte hagyománnyá vált – fellépésének lehettünk szem- és fültanúi. (Augusztusban ugyanis magyar feleségének hozzátartozóit látogatják meg kislányukkal együtt, és ilyenkor nem mulasztja el, hogy megossza velünk a játék örömét.)


Hajdúszoboszlói Dixie Napok (2017. augusztus 3-6.)

Immár 21-ik alkalommal rendeztük meg a fesztivált a tradicionális műfaj kedvelőinek. Az előzetesben ismertetett program sajnos, az időjárás miatt nem lett teljesen befejezve, mivel vasárnap este a vihar elérte Hajdú-Bihar megyét is.


CSÁNYI ATTILA EMLÉKKONCERT

A Budapest Jazz Club szombat esti koncertjén az egy éve elhunyt Csányi Attilára, a magyar jazz történet legnagyobb kutatójára emlékezve gyűltünk össze. Családja mellett, zenészek, pályatársak, barátok, a jazz zene iránti szeretet ereje összehozta teltházas nagycsaládi körré bővülve, közösen tisztelegtünk sokrétű munkássága előtt. Az est házigazdája a JazzMa.hu volt, oldalunk létrejöttében Csányi Attila segített, majd főszerkesztő helyettesként haláláig vett részt a szerkesztőség munkájában.


"Nem az idő, hanem a megtett út a fontos" - "Egy perc" címmel hamarosan megjelenik Váczi Eszter új lemeze + rövid interjú

Tegnapelőtt (július 11-én) a papageno.hu-n olvashattuk az énekesnő futással kapcsolatos "szokásait". (És a lassan megjelenő új lemezről is néhány szó.)
Itt a link:https://papageno.hu/featured/2017/08/nem-az-ido-hanem-a-megtett-ut-a-fontos/


AlbaRegiaFeszt 2017

Székesfehérváron negyedik alkalommal került megrendezésre a több évtizedes múltra büszke, 2014-ben Vörös Tamás és Mits Gergely szervezésében újjászületett Alba Regia jazzfesztivál AlbaRegiaFeszt néven.
A három napos rendezvény két helyszínen folyamatos teltházzal működött. A program a hagyományokhoz híven rendkívül sokszínű volt a swing alapú jazztől a "jazzminôségű" popzenéig.


A Gyárfás István-Oláh Kálmán duó koncert képei elé (iF Kávézó, 2017. augusztus 10.)

(Megint) túl vagyunk egy majd kétórás pillanaton. Akik rajta vagyunk a képeken (azok is, akik nem látszanak, de ott voltak) próbáljuk visszarángatni zenével, szavakkal, képekkel. Mi volt a lényeg? Két nagyszerű muzsikus, egymásra való teljes nyitottsággal és odafigyeléssel olyat alkotott, amit csak ők ketten, együtt tudnak. Ez volt az első igazi, tétre menő zenei találkozásuk. De a tétet magasabbra tették a versenyzésnél, a tét az együttműködéssel létrejövő párbeszéd titka.
Annyit mondhatok, még ha nem is vagyok zeneértő, hogy így kell, így jó. Nem (csak) a jazzben. Elnézést az érzelmességért, Mr. Jazzma (Maloschik Robi) kért meg, hogy írjam meg, hogy tetszett a koncert. Tetszett, és ezért, amit írtam.
És akkor alább Kalocsai Ricsi képei!


Oláh Kálmán és Gyárfás István, iF Café, Budapest (2017. augusztus 10.)

Ez most csak egy rövid leírás + képek lesz, ezúttal nem a tengerentúlról, hanem Pestről, egész pontosan a Ráday utcából.


László Attila Quartet, Opus Jazz Club, Budapest (2017. augusztus 10.)

Ez most egy másik rövid leírás + képek lesz. Az iF Cafe-tól nincs messze Budapest (másik) premier jazz klubja, az Opus. Sikerült átérnem a László Attila Quartet koncertjére.


Tóth Viktor útibeszámolója (2017. július 7-25.)

Nem gondoltam volna, hogy egyszer az életemben egyik helyről a másikba fogok repkedni ilyen rövid időszak alatt, és hogy ennyi teljesen különböző kultúrával és világlátással fogok találkozni. Nem gondoltam volna, hogy két hét úton töltött idő alatt ennyi behatás érheti az embert.


Gondolataim a jazz-ről - 2017 július

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a második évad! Nem akarok semmit megmagyarázni szakmai szempontból - nem is tehetném. Amit jó lenne elérni: a jazz szeretetét sugározni "minden sorommal"!


Korábbi bejegyzések