Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kanizsa Big Band - Nyári tábor (Őrtilos - 2015. 08. 15-16-17.)

Berdisz Tamás jazz dobos, oktató lapunkban rendszeresen publikál. Most is én kértem meg, hogy írjon a JazzMa.hu-nak a Zala megyében (csurgói járás) töltött 3 napjáról beszámolót! – A szerk.


Nagymaroson jártunk – Csányi Attila fotóriportja

Tegnap (2015. augusztus 27.) reggel háromnegyed kilenckor találkoztam Csányi Attilával és Ráduly Mihállyal a Nyugati pályaudvar bejáratánál. A 9.07-es járattal indultunk Nagymaros felé, hogy a Szabados György szellemiségét tovább éltető ADYTON Együttlét táborba látogassunk. Az esti 9.05-ös viszonylatra várva, már a peronon megbeszéltük, érdemes volt kijönni, mert Grencsó István vezetésével jó hangulatú próbákba csöppentünk bele. Számomra külön öröm volt, hogy Kisgyörgy Ilka erdélyi énekeslány (szeptembertől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének növendéke!) is jelentkezett a táborba (nyáron többször is győzködtem, ott a helye…). Az igazi meglepetés azonban az volt számomra, hogy Bécsből átjött Bábiczki Boglárka! Ő a kedvenc Bogi nevű jazzénekesnőm, és nem csak azért, mert 2012-ben bejutott a Montreuxi Jazz Fesztivál énekverseny döntőjébe… Ráduly Misi is nagyon jókedvű volt, így az ebédutáni közel 1 órás beszélgetés is jóhangulatúra sikeredett. Utána jött a délutáni Regölés próba, nekem az is tetszett. A vacsorának feltálalt tzatziki elég ciki volt, de éhünket egy másik helyen sült kolbásszal csillapítottuk. Majd következett a „napzáró” koncert, amelyről a szünetben el kellett jönnünk, hogy elérjük a vonatot. Mondtam is Szabados Jutkának: „Ha létezik olyan, hogy Mennyország, akkor Gyuri most biztosan mosolyogva tekint le onnan Nagymarosra.” – A szerk.


A DAL NEM UGYANAZ MARADT

Kicsit át kellett írnom a Led Zeppelin együttes 1976-ban bemutatott legendás filmjének címét (The Song Remains the Same), hogy a Balázs Elemér Group csütörtöki fellépésén történteket egy mondatban foglaljam össze. A 15 éves fennállását ünneplő zenekar új feldolgozásban játszotta a korábbi lemezeken megjelent dalokat. A Budapest Jazz Club nyárvégi eseménye sok rajongót csalogatott vissza a szabadból a koncertterem falai közé.


ADYTON Együttlét – 3. nap

A nagymarosi Szabados György szellemiségében fogant „tábor” első napjáról az egyik főszervező, Molnár Csaba küldött imént rövid beszámolót, amit Ekési Orsolya fotóival ékesítek! – A szerk.


ADYTON Együttlét – 2. nap

A nagymarosi Szabados György szellemiségében fogant „tábor” első napjáról az egyik főszervező, Molnár Csaba küldött imént rövid beszámolót, amit Ekési Orsolya fotóival ékesítek! – A szerk.


ADYTON Együttlét – 1. nap

A nagymarosi Szabados György szellemiségében fogant „tábor” első napjáról az egyik főszervező, Molnár Csaba küldött imént rövid beszámolót, amit Ekési Orsolya fotóival ékesítek! – A szerk.


ADYTON Szabad Zene Műhely program

Nagymaros, 2015. augusztus 24-30.


Dél-Koreából jöttünk!

Másfél hete Szöulban járt a Mia Kim Vig-Tommy Vig házaspár. A Miáról szóló dokumentumfilm bemutatójára hívták meg őket. Rettenetes, akarom mondani magyar aggyal fel nem fogható óriási sikerük volt! Aki nem hiszi, járjon utána! A neten! – A szerk.


Exkluzív interjú Pintér Róberttel, a szombathelyi Isis Big Band vezetőjével

Róbertet valamikor a 2000-es évek közepén –talán 2005-ben- ismertem meg Budafokon, az akkor épp aktuális Big Band Találkozón. A Bartók Rádióban a 2006-ban indított, a magyarországi bigbandeket bemutató sorozatomban (riporter: Kollmann Gábor!) pedig nyilatkozhatott arról, milyen nehézségekbe ütközik Savaria-ban a nagyzenekari jazz. Ezúttal azonban a most aktuális három évfordulóról fogom faggatni.


Illényi Katica és a Swing De Gitanes a Szegedi Zsinagógában!

Illényi Katica, Magyarország Érdemes Művésze, Liszt- és Artisjus-díjas hegedűművész egy különleges jazz koncertet ad az Izraelből érkező Swing De Gitanes együttessel közösen a Szegedi Zsinagógában szeptember 2-án a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál nyitóeseményeként.


Örömzene a Művészetek Palotájában augusztus 20-án

A Művészetek Palotája megnyitása óta tradícióvá vált, hogy örömzenés jazz koncertekkel köszöntik az államalapítás ünnepét augusztus 20-án, a tűzijáték előtt és még utána is egy kicsit. Idén is így történt, immáron tizenegyedik alkalommal. Három helyszínen folytak a koncertek 17 órától 19.30-ig egyszerre: a Zászlótérben, az Üvegteremben és a külső szabadtéri nagy színpadon, hazai élvonalbeli jazzmuzsikusok részvételével. Ez az egy időben kezdés kicsit mobilizálta a hallgatóságot is, ha mindegyik produkcióba bele akart hallgatni. Végül 20 órától ugyancsak a szabadtéri nagy színpadon a Police Big Band szórakoztatta a szép számú közönséget, a tűzijátékig, majd még utána is.


Al Di Meola ismét Budapesten pengetett

A májusban megjelent új, „Elysium” című lemezét turnéztatja meg a világ egyik legismertebb jazz gitárosa, az amerikai Al Di Meola. Háromtagú zenekarával szerencsénkre ezúttal is ellátogatott hazánkba, tegnap este emlékezetes élményt nyújtva ezzel a MOM Kulturális Központ közönségének. A koncert az „Elysium & More – Unplugged” elnevezést kapta, azaz a vadonatúj album dalai mellett korábbi szerzeményeket is előhúztak a tarsolyukból, mindezt két akusztikus gitárral és egy dobfelszereléssel.


11. Újbuda Jazz Fesztivál - 2015. szeptember 1-6. - A38 Hajó, MU Színház

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált - ami annyit jelent, hogy idén éppen tíz éves a fesztivál. Az elmúlt tíz évben igazi nemzetközi jazzfesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból. Olyan komoly fellépőgárdával, ami bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos swingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. És így, tíz év után nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.


BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET - BALKÁN TURNÉ

Az elmúlt héten zenekarommal több bulgáriai és egy szerbiai fellépésünk volt, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával. Mindig jó érzés és a siker biztos fokmérője, ha visszahívnak bennünket valahová. Így történt, hogy az egy évvel ezelőtti turné nyomán ismét útra keltünk. Ezúttal a banda eredeti fellállásában tudott utazni, vagyis Ávéd János szaxofonon, Oláh Dezső zongorán és Oláh Péter nagybőgőn tartottak velem. A közösen megélt zenealkotás mellett, igazi öröm együtt lennünk a színpadon kívül is bárhol, a jó hangulat mindig garantált.


BEMUTATKOZOTT AZ INDIGO PROJECT

Kellemes hűvös, és egy tehetséges fiatalokból álló új zenekar fogadta a szombaton is tartó hőségriadó alatt a Budapest Jazz Club közönségét. „Mi már nagyon várjuk, hogy zenélhessünk Nektek! Gyertek el, elvégre csak egyszer van bemutatkozó koncertünk...” – írta az Indigo Project énekesnője, az együttes oldalán található meghívóban. Lehet egy ilyen kérésnek ellenállni?


Oláh Kálmán, Trio Midnight, Malek Andrea, Roby Lakatos, Mendelssohn Kamarazenekar - Legrand Dallamok, Budapest (2015. augusztus 16.)

Ez is csak egy rövid leírás + képek lesz, ezúttal sem a tengerentúlról, sem a Fertő tavon innenről, hanem Budáról, egész pontosan a Városmajorból.


JazzLasszó – Határok nélkül - szakmai beszámoló

Bordás József a Funicci Bros Quartet dobosa, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja. A JazzLasszó (is) az ő ötlete volt. És hogy milyen sikeres, arról az alábbiakban olvashatják a beszámolót. Külön köszönet Edelényi Szilviának (MJSz), hogy a JazzMa.hu rendelkezésére bocsátotta ezt az anyagot, így olvasóink elsők között értesülhetnek az eredményekről. Igaz, mi többször is beszámoltunk Bordás Józsi „jazz hittérítői” tevékenységéről! – A szerk.


Dixielandtől volt hangos a tér

Július 31-től augusztus 2-ig tartott a XIX. Szoboszlói Dixieland Napok. Fazekas Csaba kitartó szervező munkájának köszönhetően, a Kulturális Központ anyagi segítségével, ebben az évben is neves dixie együttesek léptek fel a Szabadtéri Színpadon.


Tóth Viktor történései

2 hete küldtem egy levelet hazánk jeles altszaxofonosának, hogy aszongya: „Mi van magával Viktor, hogy ennyire nem ad hírt magáról?” Oszt meggyütt a válasz!


Ritmusváltás a vidéki koncertéletben

Kedves vidéki jazz (!) klubvezetők! Kérlek benneteket, olvassátok el az alábbi felhívást, és pályázattok minél előbb. Egyrészt, hogy nyerjetek 4 millió forintot! Másrészt, hogy ebből a pénzből aztán jól meg tudjátok hívni a fiatal budapesti tehetségeket! Ha bizonytalanok vagytok a fiatalok kilétét illetően, bátran forduljatok hozzám, mert akármennyire is ba...a ez mások csőrét, én vagyok Magyarország elsőszámú "jazz talent scouter"-e! - A szerk.


Korábbi bejegyzések