Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Szülinapi koncert! – A Gáspár Károly Trió az iF-ben

Gáspár Károly jazz-zongoristát nem kell bemutatnom a hazai jazz kedvelőknek, hiszen a budapesti jazz klubok mindegyikében játszott/játszik, és mindenhol egy kisebb rajongótábor alakult ki körülötte. Rengeteg formációban létezett már, számos kiváló jazz zenésszel dolgozott együtt, akik a szakma krémjét alkotják. Szombat este, a már végleges felállást alkotó trióval (melynek tagjai: Horváth Balázs – bőgő, Varga Bendegúz - dob) ünnepelte a 41-ik születésnapját. A Gáspár Károly Trió zenéje, mindig garancia arra, hogy kellemes élményben legyen része a hallgatóságnak.


Csodabogárkák a solymári Little Jazz Pubban

"Miből lesz a cserebogár?" címmel ismét fantasztikus koncert volt a solymári Little Jazz Pubban. Márkus Tibor és az Equinox Quartet havi rendszerességgel hív meg vendégeket, gyakorlatilag lassan a teljes magyar jazzpalettát bemutatva.


Hajdu Klára–Oláh Krisztián Duó - Lemezbemutató koncertturné

Opus Jazz Club, 2017.04.26. – Jazzy Live!
Sikk Klub, Debrecen 2017.04.27.
Kepes Intézet, Eger 2017.04.28.
IH Rendezvényközpont, Szeged 2017.04.29.


MEGLEPETÉSEK HELYETT

Pénteken a meglepetést a Budapest Jazz Club megújult aulája okozta. A büfé a sarokból átkerült a bejárattal szemközti oldalra, így hosszú pultjával kényelmesebb hozzáférést biztosít a koncert közti szünetben rohamra induló szomjazóknak. Az est főszereplője, a Pataj György Quintet nem okozott meglepetést, azt a magas színvonalat hozta, amit az utóbbi években megszokhatott, és elvárhatott tőlük az autentikus gyökerekből táplálkozó jazz fanatikus rajongótábora. A zongorista Pataj Gyögy vezette zenekarban Soso Lakatos Sándor és Molnár Sándor szaxofonozott, Oláh Péter bőgőzött, és Pecek Lakatos András dobolt.


Főszerkesztői jegyzet (2017 tavasz)

Április 18-án levelet és sorozat ötletet kaptam a 40 évi debreceni polgári élet után 1 éve Nagymarosra költözött jazz szakírótól, Turi Gábortól. (No ugye, hogy nem hiába lobbyztam ki neki 4 éve a Budapest Jazz Clubban a Pernye András-díjat…)


A jazz helyszínei – Zoller Attila háza

Visegrád a Dunakanyar éke. A szélesen hömpölygő folyó és a hegyek páratlan látványa, a királyi palota, a fellegvár, a Salamon-torony, a szállodák, az éttermek vonzó idegenforgalmi célponttá teszik. Kevesen tudják, hogy az ezeréves, 1900 lakosú település jazz-szempontból is jelentős hely: itt született Zoller Attila gitáros, akit hangszerén a műfaj szülőhazájában, Amerikában is a legkiemelkedőbbek között tartanak számon. Szülőháza a település központjában, a katolikus plébániatemplom közvetlen szomszédságában található. Földszintes, sárgára festett polgárház, ma a Don Vito Pizzéria működik benne. Igényesen kialakított, kellemesen berendezett, az 1920/30-as évek világát idéző vendéglő, falait a Keresztapa című népszerű gengszterfilm színészeinek és jeleneteinek fotói borítják.


A BLUE NOTE SZELLEMISÉGE A DUNA PARTJÁN, AVAGY A PATAJ GYÖRGY QUINTET REMEK KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2017. ÁPRILIS 21-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: CSÉCSI ATTILA

Van a hazai jazzpalettán egy olyan név, akinek a koncertjére minden adandó alkalommal biztosan benevezek: ez régi kedves barátom, Pataj Gyuri, akinek különféle felállásban játszó együttesei legkedvesebb jazz-élményeim közé tartoznak. Nem kell bizonygatnom, hogy több tucatnyi kedvenc hazai jazz muzsikus és -formáció van még, akik vonzanak, ezt számos beszámolóm bizonyítja az elmúlt hat év során. Mégis ő azon kevesek egyike, akik számomra a stabilitást, azt a stílust jelentik, ami miatt módfelett szeretem ezt a műfajt!


Pataj György Quintet - 2017. április 21., Budapest Jazz Club

A rutinos ritmusszekció előtt két nagyon fiatal, tehetséges szaxofonos muzsikált.


Extra! Extra! We know about it, extra! - CASTAGNO CLAUDIA RAQUEL szenzációs sikere

A 8. alkalommal megrendezésre kerülő San Remo Junior nemzetközi énekversenyen a 14 éves Castagno Claudia Raquel fogja képviselni Magyarországot május elején!


Bicskei Zoltán filmbemutatója budapesti mozikban

Bicskei Zolit személyesen csak 2005-ben ismertem meg személyesen, Debrecenben mutatott be neki Turi Gábor. Természetesen Csányi Attilától és Hartyándi Jenőtől legalább 15 évvel azelőtt is hallottam már a vajdasági magyar jazz barátról. Zoli később nemcsak publikált, hanem 17 éven keresztül üzemeltette/szervezte a Magyarkanizsai Jazz Fesztivált. Pár napja az alábbi levelet kaptam tőle:


Snétberger és a Tanítványok a MomKultban

Április 27-én, csütörtökön 19 órakor Snétberger és a Tanítványok címmel a Snétberger Zenei Tehetségközpont tanítványai és tanárai adnak koncertet a MOMKultban.


Menedzserműhely 4.

MJSZ Menedzserműhely - 2017.04.24 18:00 (hétfő) – Ingyenes.


Májusi Downbeat - Hungarian Jazz Showcase

Seattle-be „kiküldött tudósítónk”, Dr. Szabó Csaba szenzációs anyagot küldött a JazzMa.hu-nak!


Bencze Alma az iF-ben

Húsvét hétfőn tojásfestés, sonkaevés, locsolók fogadása után, az iF kávézóban találtam magam, hogy a Bencze Alma Quartet-et meghallgassam.


Játék – 2017 április – Megfejtés és nyertes!

2017. április 2-án az alábbi kérdést tette fel Dr. Szabó Csaba Seattle-ben élő orvoskutató munkatársunk:


Nyilvános lemezfelvétel a Fonóban - Tóth Viktor Tercett feat. Gareth Williams

"Hej de, zölderdőbe de magos..."? Nem, nem Ferenczi Gyurka.
Akkor Dresch-áhitat? Nem, az sem.
Akkor mi lesz a Fonóban?


Bill McHenry, Royal Room, Seattle, Washington, USA (2017. április 15.)

A New York-i szaxofonos Bill McHenry lépett fel a Royal Room-ban, mintegy 30 néző előtt, egy "helyi" együttes (Thomas Marriott trombitás, Jeff Johnson bőgős, John Bishop dobos) kíséretében. "New York Second Line Meets Seattle First Line!!!" (Ez nem volt kiírva, ezt csak én találtam most ki...)


Montreux Jazz Festival 2017 - Előzetes 1. rész

Idén is 16 nap - június 30-tól július 15-ig. Ez már az 51. (!) fesztivál a Genfi-tó partján - 1967-ben volt az első. Akkor még csak három napig tartott, aztán szépen, lassan üzletté (is) vált, és több mint két hétre "duzzadt"...
Ebben az írásban a "semmi köze a jazz-hez" koncerteket csak érdekességképpen említem meg - aki ezekre kíváncsi az kattintson a www.montreuxjazzfestival.com-ra. Most az első nyolc nap "fizetős" (jazz) estjeinek beharangozója következik!


Voice and Bass – avagy nagyszombat a BJC-ben

Voltak, akik elcsendesedve és elmélkedve töltötték az ünnepi estét. Mások hangosan nyilvánították ki világi nézeteiket. És voltak, akik koncertre mentek.


Így tudom elképzelni, amikor Liszt Ferenc és Oláh Kálmán együtt zongoráznak

A Patyolatról a tisztaság szokott első sorban eszünkbe jutni, nem egy olyan kultúrtér, ahol egy kétzongorás produkciótól leesik az ember álla. A Baross utcában két szemtelenül fiatal muzsikus nyűgözte le a jellemzően zenészekből álló, szakértő közönséget.


Korábbi bejegyzések