Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Mai ajánlatom: a Syrius Legacy a KÖSZI-ben (Kőbánya)!;
Szerdán folytatódott a "tatabányai jazz tavasz" - Ezúttal a Tatabánya Big Band koncertjéről küldött beszámolót Fazekas Sándor és Szabó László;
Kedden Dr. Szabó Csaba Seattle-bem a Wayne Krantz Trio-t hallgatta meg;
Hétfőn este a BJC-ben jártam Somogyvári Péterrel, a Bartők konzi énekes növendékeinek bemutató koncertjén;
Ezzel párhuzamosan a Márton Attila-Csécsi Attila páros az iF-be ment, hogy meghallgassa a Deseő Csaba-Gyárfás István-Berkes Balázs Triót;
Folytatódik Dr. Nagy Sándor hétfői sorozata - Világsztárok Montreux-ben - akiket én is láttam (3. rész - 2003);
Exkluzív interjú Bényei Tamással, a friss Kossuth-díjas Hot Jazz Band vezetőjével;
A Magyar Jazz Szövetség idei Combo Versenyének felhívása (Edelényi Szilvia);
SZAKMAI NAP 2015, A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA-VAL (Edelényi Szilvia);
Lemezpolc (Dieter Ilg - Gáspár Károly, Wolfgang Haffner - Varga Bendegúz, Dewa Budjana - Flór Gábor, Jakob Bro - Juhász Gábor, Eberhard Weber - Fazekas Csaba);
Magyar Jazz ABC (Benkő Róbert - Csányi Attila).


Ezen a napon – március 27.

Ezen a napon


Wayne Krantz, Jazz Alley, Seattle, Washington, USA

Wayne Krantz (1956) New York-i gitáros "power trio"-jával lépett fel március 24-én a Jazz Alley-ben. James Genus basszgitáros (Brecker Brothers zenekar, Bob James Trio, Dave Kikoski Trio, Daft Punk és sok más zenekar) és Cliff Almond dobos (Michel Camilo Band, Manhattan Transfer, és sok más zenekar) voltak az együttes tagjai.


Ritkán szól, de nagyot – a Tatabánya Big Band + Urbán Orsi a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon

Azt hiszem, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor lép fel évente a Tatabánya Big Band, de amikor játszanak, azt mindig érdemes meghallgatni. Rendszeresen ott vannak a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon – minden évben más énekes szólistával (mondhatnám „sztárvendéggel”, ha a „sztár” szót már nem pazarolták volna el olyanokra, akik az igazi csillagoktól fényévekre vannak), megújuló repertoárral és előnyére változó felállással. Tudnak igen finoman hangzani és „robbanni”, swingelni és teljesen modernül megszólalni. Megérdemelnék, hogy a befektetett nem kevés munka eredményét többször is megmutathassák, de mint tudjuk egy nagyzenekart sem összetartani, sem „eladni” nem könnyű.


Bartók konzi énekes bemutató a BJC-ben 2015. március 23-án

Hétfőn este maradandó élmény volt a Budapest Jazz Clubban lenni! Köszönöm Lakatos Ági néni! No meg persze Urbán Orsi tanárnő és Csuhaj Barna Tibor tanár úr! Egyszerűen azt kell mondanom: kimagasló szintű munka folyik a Bartók konziban! Január óta is lórugásszerű fejlődésen mentek keresztül az énekesek! Valamennyiükön hallatszott, hogy átlépték azt a küszöböt, amit én a teljesítőképességük felső határának gondoltam. (Talán az első, nagyon elfogódott kislányt leszámítva...) Az első részből külön kiemelném Tzumo unokaöccsét: Farkas Zsolti májusban lesz még csak 16 éves, de már most hallatszik rajta, hogy nagy tehetség, nagyon jól scat-el! Aztán jött az erdélyi Horváth Hanna. Januárban még nagyon elfogódott volt (de már akkor megírtam, engem ilyen trükkökkel nem lehet becsapni...), most viszont olyanokat énekelt, hogy azt több 60-on felüli afro-amerikai blues énekesnő is megírígyelhetné! Rögtön utána következett a sorban legújabb kedvencem, Kisgyörgy Ilka. Örülök neki, hogy átjött Székelyföldről Budapestre. Egészen elképesztő tehetség! Konkrétan már most a Jazztanszéken lenne a helye! Mint mondottam, mindegyik énekeslány túlteljesített, de különösen örültem Csillag Júlia produkciójának. Úgy tűnik, már most kezd egy hozzáillő egyéni stílust megtalálni. Bravó! Egri Jancsika ezúttal azt is bebizonyította, hogy nemcsak egy virtuóz "scatter", hanem nagyon szépen tud balladát is énekelni. And then came szívemcsücske Bolyki Sára! Ilyen istenáldotta tehetség nagyon ritkán születik! A Gyárfás Péterrel duóban előadott "The Peacocks" című Jimmy Rowles balladát olyan átéléssel interpretálta, hogy több kolléganőjének könny szökött a szemébe, majd a szám befejezte után robbanásszerű tapsvihar áradt felé a színpadra. És akkor még nem beszéltem az "Old Devil Moon"-ról, amit a basszusgitáros más tempóban kezdett el, ennek ellenére nem zökkent ki és ismét megmutatta, mi is az igazi jazzéneklés. (Miközben az LFZE Népzene Tanszékének másodikos hallgatója...) Szóval megérte ott maradni háromnegyed 12-ig! (Így aztán elment az utolsó 75-ös trolim... Még szerencse, hogy Gyafiné hazakocsikázott. Útközben -no jó, már a szünetben is!- gratuláltam is neki kisebbik fiához, Gyárfás Péterhez, aki olyan ízlésesen kísér, hogy már most kis Cseke Gabesznek tartom!) (A szerk.)


VÉRPEZSDÍTŐ NAGYZENEKARI SWING A SVÁBHEGYI JÓKAI KLUBBAN MÁRCIUS 27-ÉN ESTE 8-KOR

Az elmúlt években számos emlékezetes jazzest színhelye volt már a Hollós úti klub, a XII. kerület egyik fontos kultúrcentruma. A jólismert altszaxofonos, a Budapest Jazz Orchestra vezetője Kollmann Gábor szervezte azokat a mindenki által élvezhető koncerteket, amely „smooth jazz klub” néven váltak ismertté és kedveltté. Láttuk-hallottuk már – többek között – Jász András Kultúrfunk zenekarát, Zolbert (Albert Zoltán) funky bandjét vagy Mózes Tamarát is. A Kollmann Gábor vezette Jazzmánia Big Band pedig már szinte „házi zenekarnak” számít, hiszen több alkalommal is szórakoztatta a „nagyérdeműt”.


Finucci Bros Quartet - Erdélyi turné 2015

Az előadássorozat célja a Finucci Bros Quartet elmúlt hat évben létrehozott három lemezének erdélyi bemutatása, és a határon túli magyarság és hazánk kultúrája közé hidat építeni. A három állomásos előadássorozat Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, illetve Székelyudvarhely városok jazz klubjaiban valósultak meg.


JAZZ TIZENNÉGY HÚRON, AVAGY A DESEŐ-BERKES-GYÁRFÁS TRIÓ KONCERTJE AZ IF-BEN 2015. MÁRCIUS 23-ÁN - SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: CSÉCSI ATTILA

Olyan trió fellépésére gyűltünk össze hétfőn este a Ráday utcában, amelynek minden tagja évtizedek óta van a hazai jazz élvonalában. Azt a fajta zenét játszották a közönség legnagyobb örömére, amely lassan „hiánycikk” lesz ebben a világban, amelyben a minden áron való egyéniség keresés mosóvizével kilöttyentik a jazz nevű gyereket. Pedig nagy, sőt egyre növekvő igény mutatkozik a régi jó szórakoztató jazzre, hiszen lassan éppen a játék öröme vész el. Nos, ezt a jóízű, mindenki által befogadható, mégis magas színvonalú zenét nyújtotta a három művész, akik összesen 14 húr használatával varázsoltak el minket.


Világsztárok Montreux-ben - akiket én is láttam (3. rész - 2003)

Honlapunk "Világsztárok Magyarországon" rovata adta az ötletet. Az élet úgy hozta, hogy 2000-től (egyetlen egy év kihagyásával) mindig ott lehettem a Montreux Jazz Festival-on - ha nem is az első perctől az utolsóig. Terveim szerint az idén júliusban is ott leszek... Tavaly már napi rendszerességgel tudósíthattam; ezzel a sorozattal szeretném felidézni emlékeimet az előző évekről. Remélem, minden hétfőn velem tartanak!


SÁRKÖZI LALI (MEGINT) LONDONBAN

A Budapest Jazz Club és a londoni jazz szentély, a 606 Club közötti cserekereskedelmi egyezmény keretében Steve Rubie, a brit ikerklub tulajdonosa szerette volna ismét felléptetni a magyar hegedűs/gitáros fenomént, aki már kétszer is elkápráztatta a 606 igényes közönségét. Először, amikor az East Gipsy Band-del, másodszor pedig, amikor 3 évvel ezelőtt szólistaként, brit kísérettel játszott ott. Idén március 19-én, csütörtökön tért vissza Sárközi Lali a klubba.


Jazztegnap.solymár

Tegnap ismét fantasztikus koncertnek lehettek tanúi a solymári Little Jazz Pub vendégei. A frissen Erkel Ferenc-díjjal méltán elismert Márkus Tibor (zongoraművész, tanár, zeneszerző...) és az Equinox Quartet (Márkus Tibor - zongora, Csuhaj Barna Tibor - bőgő, Jeszenszky György - dob és a most igazoltan hiányzó Zana Zoltán - szaxofon) látta vendégül meglepetés vendégül Ludányi Tamást és Vidákovich Izsákot. Mindkét szaxofonos nagyon fiatal, de sokan ismerhetik őket többek között a Syrius Legacy zenekarból is. Itt Ráduly Mihály a Syrius legendás szaxofonosa atyai segítségével állítják színpadra a zenekar életművét.


MODEM március 21.

Tegnap, szombat este 21-én ismét jazzt hallottunk Debrecenben. A MODEM és a Déri Múzeum közösen rendezte meg az a koncertet, amelyen a Német Kulturális, valamint a Goethe Intézet által delegált német együttes, a Fossile3 nevet viselő trió lépett fel. Az est második felében hozzájuk csatlakozott Grencsó István.


Ízletes fülbemászás, avagy a Szakcsi Jr. Quartet a BJC-ben 2015. 03. 20-án - Fényképelés & szövegezés: Sztraka Ferenc

Péntek esti jazzkoncertre hívott a müezzin, akarom mondani, Maloschik Robi. Szerintem nem tudta, hogy az egyet fizet, kettőt kap elv alapján multifunkciós élménykomplexumba invitál ezen a kellemesnek ígérkező tavaszi estén.


Studio11 Ensemble a Budapest Jazz Clubban - Csányi Attila képriportja

Sokan voltak kíváncsiak a Studio11 Ensemble szombat esti (március 21.) koncertjére, amelyet Tomsits Rudolf (1946-2003) emlékére rendeztek a Budapest Jazz Clubban. A koncert az „Álom és valóság” címet kapta, emlékeztetve Tomsits Rudolf egyik sikeres lemezére, amely réges-régen, még 1977-ben jelent meg.


David Sanborn Band, Jazz Alley, Seattle, Washington, USA

David Sanborn idén lesz 70 éves, de továbbra is intenzíven koncertezik, lemezeket jelentet meg és jól érzi magát a bőrében. Habár legnagyobb sikereit a 80-as évek '"smooth jazz" stílusában érte el, azóta időnként szabadabb, és akusztikus zenék irányába is továbblép; tavaly például Bobby Hutcherson vibrafonossal, Joe DeFrancesco orgonistával, és Billy Hart dobossal adott ki egy remek lemezt, de másik utolsó munkája, a Bob James/David Sanborn/James Genus/Steve Gadd felállású kvartett lemeze sem a smooth jazz rádióadók számára készült, és teljesen "rendben van".


Sax Contrast – koncertszervezők figyelmébe

A Tatabányai Tavaszi Fesztivál keretében A Vértes Agórája Kortárs Galériájában klasszikus és jazz szaxofonokra és szaxofonosokra épülő koncert közönségét köszöntötte Tóth Zsóka, az intézmény „örökös” munkatársa.


Pre-Jazz Bunny, avagy a Vijay Iyer Trio a ZAK Nagytermében

A húsvéti nyuszik előörsei a budapesti jazzkedvelőknek két egymást követő estére hoztak ajándékot, két „feltörekvő” zongoristát triójukkal. Szerda este Gerald Clayton lépett fel a Budapest Jazz Club-ban, csütörtökön pedig Vijay Iyer a Zeneakadémián.


Bacsó Kristóf és Oláh Tzumo Árpád az iF Kávézóban

Szaxofonos-zongorás napokat élek mostanság. Szerdán az Opus Jazz Clubban Rozsnyói Péter és Stéphane Mercier kitűnő koncertje után másnap máris jött a folytatás: ezúttal a fiatal jazzgeneráció két jeles képviselője ragadott hangszert a Ráday utcában található kávézóban.


Frankofón Fesztivál Budapesten – A Rozsnyói-Mercier koncert

A kiváló belga sörök mellé kiváló belga zenész dukál – tegnap este az Opus Jazz Club adott helyszínt a Festival de la Francophonie következő állomásának. A szaxofon megalkotója, a belga Adolphe Sax tiszteletére is adták ezt a koncertet, amelyre egyenesen Belgiumból érkezett Stéphane Mercier (1970), hogy Rozsnyói Péterrel (1980) karöltve nyújtsanak páratlan zenei élményt a hallgatóknak.


„HAZAJÁRÓ” MŰVÉSZ, AVAGY A GERALD CLAYTON TRIO NAGYSIKERŰ FELLÉPÉSE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2015. MÁRCIUS 18-ÁN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: SOMOGYVÁRI PÉTER

A címben arra céloztam, hogy Clayton maga üdvözölte a közönséget azzal, hogy már úgy jött Budapestre, mintha hazaérkezne. Ő pedig nyilván arra utalt ezzel, hogy pár hete nálunk járt és résztvett a Bogányi Gergely által kifejlesztett különleges zongora „tesztelésében” és bemutatásában a BMC-ben és a Zeneakadémián.


Korábbi bejegyzések