Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

A 45. Debreceni Jazz Napok, akarom mondani a 2. Debreceni Bor- és Jazz Napok elé

Tegnapelőtt reggel elindult a visszaszámlálás, hisz 37 nap múlva beköszönt a 45. Debreceni Jazz Napok. Igaz, ezúttal már második alkalommal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut az esemény a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadon. És ha Veszprémben az a szlogen, hogy aszongya: „10 nap, 30 borász, 30 koncert – 10 ezer néző”, akkor Debrecenben lehetne ez: „4 nap, 72 borász, 39 koncert, 175 magyar jazzmuzsikus – 25 ezer néző”!


-36. nap Barabás Lőrinc Quartet

Elindult a visszaszámlálás! Márcsak 36-ot kell aludni és beköszönt a 45. Debreceni Jazz Napok. Igaz, ezúttal már második alkalommal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut az esemény a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadon. És ha Veszprémben az a szlogen, hogy aszongya: „10 nap, 30 borász, 30 koncert – 10 ezer néző”, akkor Debrecenben lehetne ez: „4 nap, 72 borász, 39 koncert, 175 magyar jazzmuzsikus – 25 ezer néző”!


BÁNKI BESZÁMOLÓ

Pénteken a Bánki-tónál kezdődött, vasárnap a Váci Székesegyházban ingyenes gospel koncerttel ért véget a XII. Louis Armstrong Jazz Fesztivál. Idén Oscar Peterson emlékének adózva szoboravatás is volt a nyitónapon.


VASÁRNAPI GOSPEL-DÉLUTÁN A VÁCI SZÉKESEGYHÁZBAN, AVAGY A XII. BÁNKI LOUIS ARMSTRONG JAZZ FESZTIVÁL ZÁRÓESEMÉNYE 2016. JÚNIUS 26-ÁN

Fergeteges gospel koncerttel zárult az ez évi Bánki Jazzfesztivál. Mint olvasóink is láthatták a pénteki nap lebilincselő eseményeiről Somogyvári Péter számolt be, szombaton nem volt módunk kilátogatni a meseszép helyszínre, de vasárnap magam vállaltam, hogy a Vácott sorrakerülő zárókoncertről tájékoztatom olvasóinkat, annál is inkább, mert ez a performansz igazán erős jazz-orientációt mutatott – azaz honlapunk profiljától sem idegen.


Grencsó derengésének újabb sikere a nyugati világban

DERENGÉS recenzió Ken Waxman tollából, Németh Zsolt fordításában.


-37. nap Iván Szandra & Jász András

Elindult a visszaszámlálás! Márcsak 37-et kell aludni és beköszönt a 45. Debreceni Jazz Napok. Igaz, ezúttal már második alkalommal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut az esemény a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadon. És ha Veszprémben az a szlogen, hogy aszongya: „10 nap, 30 borász, 30 koncert – 10 ezer néző”, akkor Debrecenben lehetne ez: „4 nap, 72 borász, 39 koncert, 175 magyar jazzmuzsikus – 25 ezer néző”!


Exkluzív interjú Dóri Évával

A Lengyeltótiból elszármazott Évát lassan másfél évtizede ismerem. Kölcsönös szimpátia volt első látásra. Ami azóta is tart… ami a magyar jazzközeget ismerve, nagy szó!


-38. nap Révész Richárd Latin Trio

Elindult a visszaszámlálás! Márcsak 38-at kell aludni és beköszönt a 45. Debreceni Jazz Napok. Igaz, ezúttal már második alkalommal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut az esemény a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadon. És ha Veszprémben az a szlogen, hogy aszongya: „10 nap, 30 borász, 30 koncert – 10 ezer néző”, akkor Debrecenben lehetne ez: „4 nap, 72 borász, 39 koncert, 175 magyar jazzmuzsikus – 25 ezer néző”!


Vasvári Pál emlékére (I Remember Pali)

Nemrégiben az alábbi levelet kaptam solymári tudósítónktól, Barcsik Gézától.


-39. nap Debrecen Dixieland Jazz Band feat. Gyárfás István

Indul a visszaszámlálás a Nagyerdőben, a Békás-tó partján most másodszor összevont Debreceni Bor- és (45.) Jazz Napokra!


Keith Jarrett - ahogy én látom

Néhány nap és újra Budapesten lép fel minden idők egyik legnagyobb jazz-zenésze, az amerikai zongorista Keith Jarrett. Szólóban, mert a Standard Trio (Gary Peacock - bőgő, Jack
DeJohnette - dob) utoljára 2014. november 30-án New Jersey-ben "volt együtt" - ha igaz. A júliusi koncertre percek alatt (!) fogyott el az összes jegy - természetesen totál teltház lesz a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Biztos lesznek "irigyeim", mert én is ott leszek...


Binder Quartet – 07.09

Július 9., szombat 20:00 - Binder Quartet, Öntőház udvar. Esőhelyszín: Rendezvényterem.


Pályatársai búcsúznak Vasvári Páltól (1957-2016)

Csütörtökön délután (június 23-án) álmában érte a halál az 59 éves Vasvári Pál basszusgitáros-zeneszerző-zenekarvezetőt. Az 1980-as évek legelején robbant be a magyar jazz zenei életbe, tehát mondhatjuk azt is, pályája három és fél évtizeden át tartott. Az általa vezetett In Line a magyar jazztörténet legsikeresebb jazz-rock zenekara volt. Ő volt az első olyan magyar jazzmuzsikus, aki saját erőből olyan világhírű amerikai jazzmuzsikusokat hozott hazánkba, mint Dave Samuels és Mike Stern. Miután öccse (Zsoldos Béla) megbízásából Zsoldos Mari tegnap kora délután felhívott, mondván, szeretnék, ha a JazzMa.hu lenne az első orgánum, amely közzé tenné Pali halálát, első címszónak fel is tettem Kis hírek – friss hírek rovatunkba! Majd rögtön utána kör e-mailt küldtem 19 egykori muzsikustársának, hogy aki akar, emlékezzen meg Paliról, akár egy sztorit is hozzáfűzve! Nos, eddig nyolcan jeleztek vissza. Ígérem, hogy folyamatosan felteszem ebbe a cikkbe, amint a további írások is beérkeznek! Alább nem abc sorrendben, hanem aszerint helyeztem el az írásokat, hogy Pali kivel mikor kezdett barátkozni/játszani!


Búcsúszimfónia

A Lamantin Fesztivál utolsó estéjére a szombathelyi Fő téren felállított sátorban került sor.


Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivál

Pannonhalma, 2016. július 1-3., péntek-vasárnap.


Életképek

A csütörtökii feladatom az volt, hogy látogassak be órákra és írjak egy pár sort a Lamantin tábor mindennapjairól.


Ne mondd ki a medve nevét

A szerdai napon „csak” egy egyszereplős hangversenyre került sor a Lamantin Fesztiválon: a Weöres Színház klubjában, 21 órától lépett fel a Szabó Dániel Quintet. Mint a zongorista-zeneszerző együttesvezetőtől megtudtuk, a formáció az idei nyár koncertjeiért jött létre, nem egy állandóan működő zenekar. A tagok a világ különböző pontjain élnek-alkotnak, viszont közös mondanivalójukkal szerettek volna közönség elé állni, együtt muzsikálni, ehhez találtak alkalmakat az elmúlt és elkövetkező hetekben.


A BEG ELSŐ ÚTJA AMERIKÁBA – Exkluzív interjú Balázs Elemérrel

Ma elutazott Amerikába a Balázs Elemér Group. Az előző napokban keményen próbáltak, nagyon alaposan készültek a tengeren túlra, így csak az indulás előtt sikerült szóra bírnom a zenekar vezetőjét.


Harmadik megnyitó

A „nulladik napi” gospel-koncert és a tegnapelőtti tábornyitó tanári koncert után tegnap a Lamantin Fesztivál is hivatalos kezdetét vette. Ezen alkalomból a Bartók teremben gyűlt össze a szombathelyi jazzszerető közönség, ahol három „egyfelvonásos” került színpadra. A szerkesztő jó ízléssel választotta ki az est szereplőit: három külön világot láttunk, amely mindegyike a maga nemében nagyszerű, ahol öröm létezni.


Adyton Együttlét 2015 – Elkészült a film!

Vasárnap délután küldte át nekem Szabados György özvegye, Jutka asszony az alábbi filmet. Ahhoz, hogy csak ma reggel került fel a JazzMa.hu főoldalára, ki kellett deríteni, hogy a film rendezője, Medgyesi Gabriella hozzá járul-e a közléshez.. Hozzá járult!


Korábbi bejegyzések