Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Ma 35 éves Oláh Árpád, aki 1998-ban megnyerte az első általam szervezett tehetségkutatót, a Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Versenyt! Happy Birthday Tzumo!;
Fiatal jazzmuzsikusok jelentkezhetnek cseh (még két napig!) és erdélyi (még másfél hónapig!) tehetségkutató versenyekre!;
Tegnap este Dr. Nagy Sándor a Jedermannba ment megtekinteni a Gáspár Károly Triót. Gondolta a jam session-be is belehallgat kicsit. Nagy megdöbbenésére "star jam" lett a dologból. A muzsikusok olyan kiválóan érezték magukat, hogy csak éjfél után hagyták abba az örömzenélést!;
Exkluzív interjú Szőke Szandrával;
Gyakornokaink közül hétfőn este Kisgyörgy Ilka az iFben járt;
A Budapest Jazz Orchestra és Borbély Mihály a BJC-ben - egy fotós szemével (Sztraka Ferenc);
Szombat este több munkatársunk ment jazzkoncertre: új gyakornokunk Barcsik Lilla a Trafóban, Márton Attila és Deseő Csaba a BJC-ben, míg Barcsik Géza Solymáron tette tiszteletét;
A Babos Makrokozmosz bemutatkozása péntek este a BJC-ben (Somogyvári Péter);
Gyakornokunk, Horváth László a Fonóban a Chris Devil Trio-val és a Santa Diver-rel ünnepelte születésnapját;
Extra! Extra! We know about it, extra! - Az Attila Gyárfás Trio és a Soso Lakatos Sándor Quartet a Leuven-i (Belgium) Jazz Tehetségkutató Verseny döntőjében!;
Exkluzív interjú Gyárfás Attilával;
Ötven éves a Jazztanszak (Gonda János);
A Snétberger Zenei Tehetség Központ 2015-ös toborzója!;
Deseő Csaba memoárkötete: 1974/2;
Gone but not forgotten - 2014 jazz halottjai;
Lemezpolc (Shelley Neill - Turi Gábor, Brian Culbertson - Albert Zoltán, The Hot Sardines - Dennert Árpád, Wadada Leo Smith - Dr. Nagy Sándor, Szabados György - Gáspár Károly);
Magyar Jazz ABC (Benkó Ákos - Csányi Attila).


Ezen a napon – január 29.

Ezen a napon


Az a bizonyos "tiszta és helyes ösvény" - Gáspár Károly a Jedermannban

Még tavaly nyáron történt. Jarrett-rajongó lévén évtizedek óta kíváncsian várom a Mester új lemezeit. Júniusban jelent meg a csodálatos "Last Dance" című duó albuma Charlie Haden-nel. Honlapunkon olvastam róla egy gyönyörű kritikát - írta: Gáspár Károly. Annyira a szívemből szólt, hogy elkezdtem figyelni. Mikor ír újra? Szerencsére elég gyakran, mert (nem csak) szerintem egyik recenziója jobb, mint a másik. Mellesleg a 2014. évi JazzMa.hu Olvasói Szavazólistán a zongoristák között az előkelő 5. helyet szerezte meg; a "vert" mezőnyben olyan nevek szerepelnek, mint - de ezt inkább mindenki nézze meg, akit érdekel...


Fiatal muzsikusok figyelmébe! - Czech Jazz Contest 2015 (Last miniute!)

We´d like to ask you for the cooperation in case of declaration of the new season of our prestige competition for the young music talents Czech Jazz Contest 2015.


Fiatal muzsikusok figyelmébe 2 – Erdélyi tehetségkutató verseny

Az idén már hetedik alkalommal rendezik meg Erdélyben a kimondottan jazzkonzisoknak és jazztanszakosoknak kiírt tehetségkutató versenyt. Az elmúlt években szép sikereket értek el itt a magyar fiatalok! – A szerk.


Kortársra ütött az óra az iF-ben – Gadó-Mózes-Rozmán trióban

A három zenész, Gadó Gábor (gitár), Mózes Tamara (zongora, ének) és Rozmán Lajos (klarinét) ismét együtt játszott az iF kávézó hétfőkre jellemzően kis számú, de annál családiasabb hangulatú közönsége előtt.


Exkluzív interjú Szőke Szandrával

Meg nem mondom, talán már volt másfél éve is, mikor egyszer csak felhívott egykori közvetlen munkatársam, a szuper énekesnő-oktató Pocsai Kriszta és megkért arra, hallgassam meg annak az énekesnő palántának a demóját, aki Cseke Gábor közvetítésével került ki hozzá Csobánkára. Aztán pár nap múlva megjelent nálam Szőke Szandra (1985) és elhozta a háromszámos demót, személyesen. Mondtam neki, adja csak ide, és majd meghallgatom. Gondolom, itt már legyintett is a dologra magában… Oszt amint elment meghallgattam. Aztán pár óra múlva már hívtam is, hogy nagyon tetszik a hangja és a „Memory Palace” címú dala. No meg, hogy azonnal küldje be a Jazzy Rádió Dalversenyére. The rest is history, ahogy a műveletlen skótfelföldi tőzegbányász mondaná.


Szerda esti „pszichedelikus” magyaros ragtime – A Geröly Trió az Opusban

Bemutatkozik legújabb gyakornokunk, a Székelyföldről Budapestre jött énekesnő, Kisgyörgy Ilka, aki a Bartők Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazztanszakának elsőéves növendéke. - A szerk.


BJO & BM – BJC 2015.01.24. Bővebben: A Budapest Jazz Orchestra és Borbély Mihály koncertje a Budapest Jazz Club-ban, 2015.01.24-én Fényképek & szöveg: Sztraka Ferenc

Egy “ilyen” esemény után rendre elgondolkodom, vajon én vagyok a szerencsés, hogy rendre olyan koncertekre manifesztálódok a nagy téridőben, amelyek mind fantasztikusak, avagy pedig ilyen világklasszis művészek élnek a környezetünkben? Félre a költői álkérdésekkel, az utóbbi a helyes megállapítás.


2015.01.24. - Solymár Little Jazz Pub

Sajnos, Várallyay Petra megbetegedett, ezért Márkus Tibor hirtelen előrehozta a végzős hallgatók (Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium) bemutatását. A két "beugró" Rabóczki Balázs (altszaxofon) és Tóth Levente (gitár) volt.


SZOMBAT ESTI BIGBAND-LÁZ, AVAGY A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA KONCERTJE BORBÉLY MIHÁLY VENDÉGJÁTÉKÁVAL A BJC-BEN 2015. JANUÁR 24-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: DESEŐ CSABA

Azt már bizonyára „kiszúrták” kedves olvasóink is, hogy e sorok írója a nagyzenekari jazz megveszekedett híve. A két vezető pozícióban lévő jazz zenekarunk (BJO és MAO) számos koncertjén ott vagyok, de mivel tegnap éppenséggel a számomra No. 1. zenekar lépett fel egyik legkedvesebb hangszeresemmel, így nem volt kérdés, hogy merre vegyem az irányt ezen a hideg télvégi estén.


Kéknyúl Hammond Band a Trafóban január 24-én, avagy Barcsik Lilla fotóriportja

A 20 éves Lilla a budaörsi fotó főiskola növendéke. (A név ne tévessze meg Önöket: igen, igen Lilla „kiküldött solymári tudósítónk”, Barcsik Géza leánya!) Gyakornokként ez az első munkája! (Csak zárójelben mesélem el Önöknek kedves olvasók, hogy tavaly már két alkalommal is küldött fotókat a JazzMa.hu oldalra, mikor Apukáját elszólította a munka Solymárról…) – A szerk.


Santa Diver és Chris Devil Trio a Fonóban

Mit kap az ember, ha vesz egy adag progresszív jazzt, hozzáad egy kis világzenét, bluest, funky-t, mindezt megspékeli némi fúziós jazzel és szabad zenével, és a végén egy csipetnyi avantgarde hangzásvilággal? A választ nehéz lenne megnevezni, de ízelítőt mindenki kaphatott az eredményből, aki tegnap este a Fonó Budai Zeneházba látogatott.


Új utakon, régi szeretettel

A tegnap estinél pocsékabb időben is elindultam már Babost hallgatni. Igaz akkor a húszhoz közelítettek a világban eltöltött éveim, ma a hatvanhoz. A reménytelenül hulló eső okozta kellemetlenségeket egy pillanat alatt elfelejtettem, amikor megszólalt a zene. A Budapest Jazz Club pénteki koncertjén Babos Gyula decemberben alakult új zenekara lépett fel, a Harmónia Jazzműhely szervezésében.


Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós a Bem rakparton

A magyar kultúra napja (január22.) alkalmából a Budavári Művelési Ház színpadán Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós muzsikált együtt.


BJC@606 - TÓTH VIKTOR LONDONBAN

Január 22-én, csütörtök este a kiváló altszaxofonos nem először és, reményeim szerint, nem utoljára lépett fel a BJC londoni iker-klubjában, a turisták helyett a virtigli jazz közönséget vonzó 606-ban. Ez a koncert is része volt a két rangos klub között már évek óta nagy sikerrel folyó “cserekereskedelemnek”, amelyben partner a londoni Magyar Kulturális Központ és néhány önfeláldozó, de diszkréten névtelenséget kérő magyar jazzrajongó is.


"Mégiscsak van jövő!" - A Geröly Trió az Opus Jazz Clubban

A címben idézett mondat a zenekarvezető, dobos, ütőhangszeres Geröly Tamástól származik. Miért ilyen optimista? Mert - megítélése szerint - hosszú idő után újra vannak "radikális gondolkodású" fiatal muzsikusok. A magyar avantgárd, free- és kortárs kísérleti zene két ifjú képviselőjével hozta létre trióját öt évvel ezelőtt, melyet "szabadzenei társulás"-nak nevez. "Igazi ajándék"-nak tekinti a fiatalokkal való játékot - miközben Ő sem aggastyán...


Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Master Diplomakoncertek – 2. nap

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz master szakának diploma hangversenyeinek gerincét elsősorban a hallgatók saját kompozíciói alkotják, de a jazz-irodalom meghatározó zeneszerzőinek legismertebb darabjai is hallhatóak voltak, újragondolt formában.


LFZE Masters diplomakoncert a BJC-ben - 2015. január 20., kedd

Az estére klub jelleget öltött a pódium előterében kerek asztalkákkal zsúfolt egykori aprócska moziterem, melynek falai között jómagam is számos, feledhetetlen koncert, (köztük az óév koncertjének szavazott McBride Trio-é) ámuló fül- és szemtanúja lehettem. Ha szellemük még itt időz, nos, büszkék lehettek az LFZE Jazz Tanszék idei „termésének” három Masters-aspiráns gyümölcsére. Szép számban megjelent tanáraiknak csakúgy minden okuk meglehet a jogos büszkeségre. Nagyon jó érzés volt számomra (is), hogy egyszerre ennyi nagyszerű magyar jazz zenészt láthattam, testközelből.


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszék Master szakának diploma hangversenye – 1. nap

Tegnap volt szerencsém három eszméleten jó és változatos diplomakoncertet végighallgatni. A diploma hangversenyek gerincét elsősorban a hallgatók saját kompozíciói alkották, de a jazz irodalom meghatározó zeneszerzőinek legismertebb darabjai is hallhatóak voltak, újragondolt formában.


Korábbi bejegyzések