Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Magyar Jazz Napja - In memoriam Csepregi Gyula

A Magyar Jazz Szövetség az idén is megrendezi a Magyar Jazz Napját. Ezúttal egykori alelnöke Csepregi Gyula emléke előtt tisztelegve.


Exkluzív interjú Dr. Hulin Istvánnal a Szekszárd Jazz Quartet vezetőjével az október 14-i koncert elé

Hulin Pista jazz zongoristáról már kezdeti szegedi évei alatt hallottam. Aztán átköltözött Szekszárdra, a helyi kórház sebész főorvosa lett. Később az 1990-es és 2000-es években többször is felléptettem a Szekszárd Jazz Quartet-et. Így barátságunk immár több évtizedes múltra tekint vissza.


Tomor Barnabás és Barátai - Szerzői est

2015. november 14. 20h - A38, Kiállítótér
www.barnabastomor.com


Larry Goldings-Peter Bernstein-Bill Stewart Trio, Jazz Alley, Seattle, USA (2015. október 6.)

Larry Goldings: Hammond B3 orgona, Peter Bernstein: gitár, Bill Stewart: dobok - így állt fel a New York-i trió, amely 25 éve készítette első lemezét. Azóta persze sok víz lefolyt a Hudson River-en, és ezalatt mind a hárman - triófelvételeik és szólólemezeik mellett - sokféle projektben részt vettek. Talán Larry Goldings zenei palettája a legváltozatosabb: John Scofield-től, Jim Hall-tól és James Moody-tól kezdve, Maceo Parker-en, Eros Ramazotti-n és John Mayer-en át Elton John-ig tucatnyi lemezen szerepel orgonistaként és zeneszerzőként. Peter Bernstein játszott Joshua Redman zenekarában, Jimmy Cobb "Mob"-jában, valamint Dr. Lonnie Scott triójában, és nagyon büszke arra, hogy Bubby Hutcherson is meghívta játszani egyik legutóbbi lemezére. Bill Stewart pedig, ugyebár, a világ egyik legfoglalkoztatottabb dobosa: lemezek százain játszott az elmúlt húsz évben (John Scofield, Pat Metheny, Joe Lovano, John Patitucci, Pat Metheny, Chris Potter, Maceo Parker, Curtis Stigers...)


Michael Shrieve's Spellbinder, Seamonster Lounge, Seattle, USA (2015. október 6.)

Michael Shrieve neve sehol nem "household name" a világon. Öregedő rockrajongók talán emlékeznek a "Woodstock" koncertfilm dobszólójára, amelyet a Santana együttes akkor 18 éves dobosa "hajtott végre". (Van, aki minden idők leghíresebb dobszólójának tartja azt a néhány percet). Nos, ő Michael Shrieve. Aki hat legendás lemez (Santana, Abraxas, Santana III, Caravanserai, Welcome és Borboletta), valamint a Santana/McLaughlin "Love Devotion Surrender" után 1973-ban kivált a Santana-ból, és nyomtalanul eltűnt a süllyesztőben - legalábbis a nagyközönség számára. Pedig nem tétlenkedett, csak éppen a Santana-t követő projektjei nem találtak el a rajongók széles tömegeihez. Sem az "Automatic Man", sem a "Go" supergroup (1976-78), melyben Stomu Yamashita, Steve Winwood, Al Di Meola és Klaus Schulze voltak Shrieve zenésztársai. Az 1984-es "HSAS" rockbanda (Hagar Schon Aaronson Shrieve) sem akárkikből verbuválódott össze, és nem akárhogy szólt, de mégsem élt túl többet egy évnél. Így aztán, Michael Shrieve szép lassan a megélhetési dobolásra (bocsánat: stúdiózenélésre) adta a fejét (Roger Hodgson-tól, Mick Jagger-en, és Zucchero-n keresztül a Rolling Stones-on át a Jefferson Airplane-ig tucatnyi lemezen játszott), és közben - majdhogynem a saját kedvtelésére, 5-6 évenként - a jazz, a rock, a latin, a new age és sok más stílus egyvelegében - szólólemezeket adott ki. (Nekem a Jonas Hellborg-gal felvett "All Our Steps" és "Two Doors", a két Seattle-i jazz szupersztárral, Bill Frisell-lel és Wayne Horvitz-cal rögzített "Fascination", és a David Torn-nal, Andy Summers-szel és Mark Isham-mel felvett a "Stiletto" a kedvenceim).


Újra támadtak a dédik – Grandmothers of Invention a fedélzeten

A jelentősen lecsökkent létszámú Grandmothers of Invention borzolta a kedélyeket az A38 hajón, október 7-én.


Bágyi Balázs koncert Debrecenben

Ha szerda, akkor Sikk klub. Lutz Gábornak, a klub üzemeltetőjének és Grégász Miklósnak, a Debreceni Jazzbarátok Köre szervezőjének köszönhetően minden szerdán lehetőség nyílik, hogy élőben lássuk és halljuk a magyar jazzélet jeles együtteseit. Így történt ez a tegnap este is október 7-én. Vendégünk volt a Bágyi Balázs New Quartet valamint a jelenleg Dániában élő cseh szaxofonos Lubos Soukup.


Németországból jöttem – Exkluzív interjú Kovács Lindával

Linda 2001 óta, tehát immár 14 éve az egyik kedvenc magyar jazzénekesnőm!


Exkluzív interjú György Ákossal, a VIII. Jazzy Dalverseny győztes Intermezzo vezetőjével

György Ákost még konzis korában -magyarul: kb. 30 éve- ismertem meg. Később többször is láttam különböző formációkban, de valamiért Deseő Csaba együttesében nyújtott teljesítménye lebeg előttem, emlékezetes koncertet játszottak a SOTE-n. Aztán teltek múltak az évek és a 2000-es években bejelentkezett nálam a Spring Island-del. Az már smooth jazz volt a javából. Majd telefonon hívott a 2000-es évek közepén, hogy megalakította az Intermezzo-t. The rest is history!


Leszek Możdżer koncert a Zeneakadémián, 2015. október 1-én

Érdeklődéssel szoktam várni, hogy a BJC-ben, a MüPa-ban, a vidéki fesztiválokon, vagy bárhol máshol melyik amerikai világsztár, vagy komoly zenei elismertséggel rendelkező zenészt, együttest sikerül egy-egy fellépésre megnyerni. A kínálkozó alkalmakat azután – lehetőségeimhez képest – igyekszem is kihasználni. Bár a jazz őshazája Amerika, a műfaj elterjedésével kialakult ennek európai ága is, amely az európai zenei hagyományok alapján alakítgatta ezt az amerikai eredetű zenét. A közel félévszázados politikai elzártság következményeként kialakult egy kelet-európai ága is a műfajnak. Bár az elzártság megszűnt, a múlt azért nem múlik el pillanatszerűen és nyomtalanul.


A VIII. Jazzy Dalverseny végeredménye

Idén a 90.9 Jazzy hallgatóinak kezében volt a döntés, hogy kiválasszák a tíz döntős dal közül a legjobbat.


Jazzy Fesztivál és a Jazzy Dalverseny

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Jazzy Rádió háromnapos program sorozata, a Jazzy Fesztivál. Tegnap este értünk el utolsó pontjához is. Helyszín a Gesztenyés kert sarkában található Mom Kulturális Központ és közvetlen környéke volt. Az amúgy is szép terület most gasztrosétánnyá alakítva: hamburgeres és kézműves sörös bódék, furgonok segítségével egy teljesen új hangulatot varázsolt elő nekünk. (Zárójelben emelem ki a Tütü büfékocsi kínálatát.) A rendezvény kinti, szabadtéren történő eseményei ingyenesek voltak. Nagyon sokan gyűltünk össze családok, barátok, az ünnepségről mit sem sejtő, arra vetődött emberek. Az itt felállított színpadon zajlottak a Jazzy Dalverseny történései, 17 és 20 óra között. A zsűri által 10 legjobbnak ítélt dal szerzői, előadói kisebb, egy-két számos koncertet adtak belecsempészve persze a megmérettetésre beküldött szerzeményeket. Ezúttal a rádió hallgatói hozhatták meg a végső döntést. Az együttesek szombat estig izgulhattak az eredmények miatt, de én most fellökve az időrendi sorrendet a megemlített bandák mellé azonnal elárulom az általuk bezsebelt jutalmakat is.


Jazzy Fesztivál és az esti nagykoncertek - Charlie, Fábián Juli, Jojo Effect

Ahogy már az előző cikkben említettem, a MOMkult is helyet adott néhány koncertnek a Jazzy Fesztivál keretein belül. Ide már belépő is kellett. Nem meglepő, hiszen olyan nevek álltak a hely színpadára, mint Charlie, Fábián Juli és a német Jojo Effect. Az eredeti elképzelés csak péntekről és szombatról szólt, de a kis túlzással, percek alatt elkelő jegyek és a biztos teltház tudata miatt egy csütörtöki ráadás koncert is felkerült a listára.


ÜNNEPI HÉTVÉGE

Ez a hét az évfordulók, és születésnapok heteként fog a magyar jazz történetébe bevonulni. A jeles eseményekről oldalunkon részletes beszámolók olvashatók, a sort megnyitó Elek Pista sztárparádét felvonultató 60. születésnapját ünneplő koncertjéről, valamint a sajnos csak 12 példányt megélt MaJazz 20 évvel ezelőtti első megjelenéséről. Az ünnepi folyamat azonban nem szakadt meg, a Budapest Jazz Club színpadán pénteken este a tíz éves fennállását ünneplő Vörös Niki Quartet lépett fel. A kerek évfordulóhoz méltóan, két énekes vendéggel kiegészülve adtak egy nagysikerű koncertet, amire valószínű, hogy az újabb tíz év elteltével is szívesen emlékeznek majd.


20 éve jelent meg először a MaJazz

Hogy egészen pontos legyek 1995. október 3-án. Hogy miért pont épp kedden? Azt csak a nagyokos kiadói emberek tudják (?)… Én viszont már augusztusban elkezdtem dolgozni, mint a gőzgép, vagy inkább, mint az úthenger. Aki megpróbált az utamba állni (volt már akkor is egy-két …millió… nem barátom), azt jól bedöngöltem a földbe. Viszont volt egy maroknyi támogatom, például a Sony akkori magyarországi főnöke, Szűcs László (ma már a MAHASZ elnöke…), aki megértette, hogy kell egy ütős címlap sztori. S mivel épp akkor jelent meg egyik kedvenc jazzmuzsikusom, Wynton Marsalis új CD-je (Joe Cool’s Blues), Laci szólt New Yorkból idetelepült munkatársnőjének, Teresa Solomon-nak, intézze már el nekem, hogy jól meg”phoner”ezhessem Wynton-t. S lőn csoda, Wynton Marsalis tökingyen rendelkezésemre állt. (A Down Beat-nek, mint megtudtam Teresa-tól, csekély 2.000 USD-ért nyilatkozott!) Sőt, a végén még ő köszönte meg nekem az interjút! (Thank you sir for calling.)
A kerek évforduló kapcsán megkérdeztem akkori legfontosabb munkatársaim közül párat, hogyan emlékeznek a MaJazz-re? A kiadói „huncutságok” miatt mindössze 12 példányt megélt (a tizenharmadik, az 1997 januári is már nyomdakész állapotban volt, mikor „Vaza” őfőméltósága bemondta az unalmast…), mára már legendás hírű, és egyáltalán nem ráfizetéses (!) lapra.
Tehát a kérdések így szóltak:
1) A kerek évforduló kapcsán arra szeretnélek kérni benneteket, írjátok le, hogy mit jelentett számotokra annak idején ez a lap?
2) És hogyan él emlékezetetekben ma?


NAGY CSALÁDI ALBUM FELNŐTT TARTALOMMAL

Előző beszámolómban megígértem, hogy bevallom, miért hagytam ott egy 10 éves fennállását ünneplő zenekar jó hangulatú koncertjét a vége előtt. Mivel a beszámoló felnőtt tartalmat hordoz, kérem, előbb olvassák el figyelmesen az alább látható felhívást, és utána döntsenek arról, követnek-e vagy sem.


KOLLÉGÁK, BARÁTOK TUCATJAI A SZÍNPADON, AVAGY A 60 ÉVES ELEK ISTVÁN ÜNNEPLÉSE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2015. SZEPTEMBER 30-ÁN

Azt, hogy Elek Pista barátom idén ünnepli 60. születésnapját már az év elejétől jól tudtam, hiszen megemlítette ezt a fontos mérföldkövet azon a remek koncerten, ami ugyancsak a BJC-ben került sorra még január 15-én. Pista ekkor mutatta be új kvartettjét, amely aztán többször is szerepelt a fővárosban és vidéken egyaránt, és ezek közül többről mi is beszámoltunk honlapunkon (egy másik is a BJC-ben volt, egy pedig a Kombó Jazz Klubban). Akkoriban még azt gondoltam, hogy a tényleges dátum (július 10.) közelében lesz ez az ünnepség, de utólag belátom, hogy sokkal jobb volt ez az őszi időpont, mint a forró nyár, amikor – aki csak teheti – elmenekül a fővárosból… Most viszont, szeptember utolsó napján, a Zene Világnapjának előestéjén ideális volt megrendezni ezt a születésnapi „party”-t.


Exkluzív interjú Bori Viktorral

Viktort még konzis korából, az 1980-es évek óta ismerem.


Mihály napra

„Én utálom a nosztalgiát, mert azt jelenti, hogy már nem történik semmi, a múltba kell menekülni, vagyis majdnem olyan, mint a sírásás.” – Ráduly Mihály.


Louis Hayes' Cannonball Legacy Band, Jazz Alley, Seattle, USA (2015. szeptember 28.)

Ha valaki eddig nem jött volna rá, nekem az a mániám, hogy este van a koncert és másnap reggel már fent is a beszámoló. Mivel Seattle és Budapest között 9 óra az időeltolódás, így Dr. Szabó Csaba tegnap este elment a Jazz Alley-be, majd a koncert után nem ágynak dőlt, hanem a computere mögé ült, oszt 29-én reggel már itt is van a beszámolója! Így dolgozunk mi! – A szerk.


Korábbi bejegyzések