Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Syrius Legacy kampány! Csak lapunk olvasóinak kapható 2.000 forintért a zenekar múlt szombaton megjelent második CD-je, a "Széttört álmok szvit", ami az olvaso.jazzma.hu@gmail.com címen rendelhető meg!;
A JAZZ HELYSZÍNEI – AZ AMSZTERDAMI CONCERTGEBOUW (Márton Attila);
FonTrade KLARINÉTOS-SZAXOFONOS NAPOK 2017 (Somogyvári Péter);
Laszlo Gardony (született Gárdonyi László) a legnépszerűbb zongora professzor a Berklee-n, a diákok szerint!;
Jazz in the Park 2017 - Kolozsvár – FELHÍVÁS! (Edelényi Szilvia);
Exkluzív interjú Dr. Tímár Péterrel az idei szombathelyi jazzfesztivál főszervezőjével;
Montreux Jazz Festival 2017 - Előzetes 2. rész (Dr. Nagy Sándor);
Megjelent álmok (Somogyvári Péter);
75 éves Bornemissza Mária pécsi jazzénekesnő - Happy Birthday Marika!;
Bartók Béla jazzesítve (Horváth László);
Játék – 2017 május – Megfejtés és nyertes;
Jazz a Márványteremben – Első évfolyam hatodik est III. rész;
Jerry Bergonzi villáminterjú (Dr. Szabó Csaba);
Jazz teachers at Schaumar (Barcsik Géza);
Nagy Ábel útibeszámolója a D.A.S. Trio turnéjáról;
VI. GERE JAZZ FESZTIVÁL;
Erdélyből jöttem – Gyárfás István beszámolója;
Ölelő koncert (Németh Márta);
Metheny Weiz-ben (Simády Béla);
Harcsa Veronika is calling - Koncertek Erdélyben + Három új videó! (Harcsa Veronika);
Exkluzív interjú Castagno Claudia Raquel-lel fantasztikus San Remo-i sikere után;
Szeptemberben újra jazz ÉRDEN (Irk Réka);
Gondolataim a jazz-ről - 2017 április (Dr. Nagy Sándor);
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - nyári jazz táborokban való részvételre (Edelényi Szilvia);
X. BODAJKI JAZZ TÁBOR (Bágyi Balázs);
Lemezpolc (Diana Krall - Gáspár Károly, Syrius Legacy - Jozé, Avishai Cohen, Dr. Nagy Sándor, Matthew Mitchell - Gyöngyösi Gergő);
Magyar jazz ABC - Bokány Ferenc (Csányi Attila);
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: szombat - Jazzéista, vasárnap - A Beatles és a jazz (A dal, amit a Beatles másnak adott) – I’ll Keep You Satisfied + Világsztárok Magyarországon – A Michael Brecker Quartet a Dokkban 1999. november 9-én.


Főszerkesztői jegyzet 2017 május

Ismét klaviatúrát ragadtam, hisz szenzációs bejelentésem van!


A JAZZ HELYSZÍNEI – AZ AMSZTERDAMI CONCERTGEBOUW

Legendás jazzkoncertek helyszíne ez a patinás épület. Amikor még nem éltük a jazzfesztiválok dömpingjét, a múlt század 40-es éveinek második felében, valamint az 50-es és 60-as években, ez az épület egyike volt a világ legfontosabb jazz színhelyeinek. Fellépett ott minden jazzikon Louis Armstrong-tól Ella Fitzgerald-ig, Oscar Peterson-tól Miles Davis-ig. Több itteni jazzkoncertet lemezen is kiadtak.


FonTrade KLARINÉTOS-SZAXOFONOS NAPOK 2017

Idén is a Bartók Konziban kezdődtek a Klarinétos - Szaxofonos Napok a Fon-Trade Music szervezésében. A pénteki nap a klarinété volt, szombaton a szaxofon lesz fókuszban. Az ingyenesen látogatható koncertek és mesterkurzusok mellett, a hangszerkiállításon az idei év kiemelt márkája, a Yamaha Music Europe eddigi legnagyobb kínálata amatőröknek és profiknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt megtekinthető és kipróbálható.


Laszlo Gardony (született Gárdonyi László) a legnépszerűbb zongora professzor a Berklee-n, a diákok szerint!

Gárdonyi Lacival lassan 40 éve barátok vagyunk, így különösen megörültem az alábbi levélnek, amit most kaptam tőle!


Jazz in the Park 2017 - Kolozsvár – FELHÍVÁS!

Keressük a legjobb jazz-együtteseket! Díjak több mint 5000 euró értékben a 2017-es Jazz in the Park Nemzetközi Jazzfesztivál versenyén, valamint lehetőség a 2018-as fesztivál nyitókoncertjére.


Ezen a napon – május 27.

Ezen a napon


Montreux Jazz Festival 2017 - Előzetes 2. rész

Idén június 30-tól július 15-ig rendezik az 51. fesztivált a Genfi-tó partján. Az április 17-én honlapunkon megjelent első rész után most a második beharangozó következik - az utolsó nyolc nap fizetős programjaival.


Exkluzív interjú Dr. Tímár Péterrel az idei szombathelyi jazzfesztivál főszervezőjével

Ide már nem is tudom, mit írjak, hisz csak ismételni tudom, önmagam… Eleinte én segítettem neki, most meg már évek óta ő teszi fel a plakátjukra a JazzMa.hu logót!


Ma 75 éves Bornemissza Mária pécsi jazzénekesnő

Happy Birthday Marika! „A magyar Ella Fitzgerald”-ot annak idején kétszer is felléptettem a Jazz a Márványteremben sorozatomban: 1998. május 15-én a Szekszárd Jazz Quartet-tel, majd 2003. november 7-én a Wachner Trióval énekelt!


Bartók Béla jazzesítve

Az Opus Jazz Club színpadán a Párniczky Quartet adta elő „Bartók Electrified” című programját. A szakadó eső elől többen menekültek be a nézőtérre, így egész szép számú közönség fogadta a négy zenészt 21 óra után pár perccel a színpadon. Párniczky András gitáros, zenekarvezető, miután körbeutazta Európát és részben Amerikát, sok kiváló zenésszel játszott együtt, 2016-ban itthon alapította meg ezt a kvartettet (Bede Péter – szaxofon, tárogató, Hock Ernő – bőgő (eredetileg Ajtai Péter volt a bőgős!), Baló István – dob). Céljuk a magyar és az egyetemes zenetörténet egyik kiemelkedő alakjának, Bartók Bélának egyes műveit továbbgondolni, és új köntösbe bújtatva, jazz zenei elemekkel tálalva előadni.


MEGJELENT ÁLMOK

Ismét lemezbemutató koncert helyszíne volt a Budapest Jazz Club. A Chris Potter Quartet csütörtöki látogatása után, szombaton a Syrius Legacy mutatta be itt vadonatúj albumát. A „SZÉTTÖRT ÁLMOK SZVIT” a három éve alakult zenekar második lemeze.


Kivételes eset – VEQ a BMC-ben

Hallomásból még a Szörp-idők koncertjeiről ismerem a zenekart és énekesnőjét.


Játék – 2017 május – Megfejtés és nyertes!

2017. május 7-én az alábbi kérdést tette fel Dr. Szabó Csaba Seattle-ben élő orvoskutató munkatársunk:


Jazz a Márványteremben – Első évfolyam hatodik est III. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.


Jerry Bergonzi villáminterjú

A legendás amerikai tenorszaxofonos, Jerry Bergonzi a múlt héten a londoni Pizza Express Soho-ban játszott, Bruce Barth amerikai zongorista triójával. Én szombaton este csíptem el a koncertet.


Jazz teachers at Schaumar

Tegnap este ismét nagy sűrűséget mutatott az intellektuális barométer Solymáron. Gulyás Judit textilművész doktorandusz kiállítás megnyitója nemcsak a solymáriakat, de az iparművész kollégákat is érdekelte.


Nagy Ábel útibeszámolója a D.A.S. Trio turnéjáról

Zenekarunk, a megújult D.A.S. Trio első nagyobb megmozdulása egy korábban elért sikernek köszönhető. Tavaly a zenekar elnyerte a Legjobb Zenekar díját Marosvásárhelyen, az idén 9. alkalommal megrendezett Nemzetközi Jazz Versenyen, melyet fiatal zenészek számára írnak ki. Hét tagú, a szakmában elismert zenészekből, zenei újságírókból álló zsűri dönti el, kiknek osztják ki a díjat, ugyanis a nyertest az a megtiszteltetés éri, hogy a következő fesztiválon egész estés koncertet adhat.


POTTER VARÁZSLAT

Április végén jelent meg Chris Potter „The Dreamer Is the Dream” című albuma az ECM kiadónál. A világ elitjébe tartozó szaxofonos a felvételen szerepelt kvartettjével, David Virelles zongoristával, Joe Martin bőgőssel és Marcus Gilmore dobossal indult májusban lemezbemutató koncertkörútra. Európa több városát érintve, végül fővárosunkba is eljutottak. Csütörtökön a Chris Potter Quartet a Budapest Jazz Club két egymást követő koncertjén mutatta be az új szerzeményekből álló anyagot.


RÉGI KEDVES JÓBARÁT ISMÉT A DUNA PARTJÁN, AVAGY A CHRIS POTTER QUARTET LEMEZBEMUTATÓ KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2017. MÁJUS 25-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: KRANTZ GYULA

Chris Potter lassan már a magyar jazz kultikus figurájának mondható. (Közismert, hogy családi kötelékek is kötik kis hazánkhoz. Azt meg mindenképpen kiemelném, hogy az igazi sztárzenészek közül tőle kedvesebb, közvetlenebb személlyel még nem találkoztam!) A koncert-előzetesben kapásból hat fellépését idéztem fel, egy kivétellel valamennyiben magyar zenészekkel játszott (Szakcsitól Szabó Daniig, Dresch Misitől /vele kétszer is/ Németh Feriig). A kivétel a Dave Holland Quintet volt, de időközben még a régi Gödörben való koncertje is eszembe ötlött. Mindenesetre új lemezének bemutatójára (The Dreamer Is the Dream) ezúttal – érthetően – amerikai kísérőivel érkezett és adott két frenetikus koncertet csütörtökön este a BJC-ben.


Korábbi bejegyzések