Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

November 1-e óta ismét lehet szavazni 2017 legjobbjaira olvasóinknak, szerkesztőségi tagjainknak és a magyar jazz muzsikusoknak! Senki se féljen, a beküldők neveit nem tesszük közzé! Beküldési határidő: 2017. december 26-a éjfél! Utána érkező szavazatokat már nem fogadunk el!;
Ismét jazzt szerető (!) gyakornokokat keresünk, jelentkezési határidő december 31.!;
A jazz helyszínei – Vukán György lakóháza Kőszegen (Turi Gábor);
MAKOVICS (AS LEADER) (Somogyvári Péter);
JAZZLANDTŐL JAZZLANDIG (Iván Csaba);
Fred Wesley and the New RB's - Ronnie Scott’s , London (2017. december 13.) (Dr. Szabó Csaba);
Subicz Gábor újra Debrecenben (Fazekas Csaba);
A Modern Art Orchestra karácsonyi koncertje - Diótörő-szvit (Naszály György-Kovács Szilvia);
ÉVADZÁRÓ A HÁLÓBAN (Somogyvári Péter);
Adventi várakozás Karosi Júliával/Júliára a 63. tatabányai DzsesSzerdán (Fazekas Sándor-Szabó László);
Egy asztalnál - Váczi Eszter az iF-ben (Dr. Nagy Sándor);
Családi körben (Németh Márta);
Jazzliget – Jazzkarácsony (Makai Dóra);
Kézdy Luca solymári megdicsőülése 4 nappal a névnapja előtt (Barcsik Géza-Mönich László);
Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenhatodik est II. rész;
A Bartók konzi jazztanszakának tanárai 2017-2018 – Serei Dániel (dob);
Exkluzív interjú Jáger Bandival a „Madárka” CD megjelenése kapcsán - A lemezt Gáspár Károly "kritizálja"!;
„KÉPSOR” CÍMMEL MEGJELENT MAGYAR MIKLÓS JAZZTÉMÁJÚ FESTMÉNYEINEK ÉS GÁSPÁR IMRE GRAFIKÁINAK KÖTETE (Márton Attila);
But Inside - Németh Márta beszámolója a BJC-s Tóth Viktor lemezbemutató koncertről;
Múlt pénteken este alanyi költőnőnk, Lutring Maggie a ZAK-on volt a Márkus Tibor esten, oszt hazaérve rögtön verset írt!;
Bemutatkozik legújabb tudósítónk: Kocsi Árpád, aki a Jeff Herr Corporation múlt csütörtök esti Opus-os koncertjéről küldött beszámolót!;
Mike Stern Band, Jazz Alley, Seattle (2017. december 6.) (Dr. Szabó Csaba);
Exkluzív interjú a 30 éves Juhász Mártonnal;
John McLaughlin, Moore Theatre, Seattle (2017. december 5.) (Dr. Szabó Csaba);
Englishman in Budapest (Dr. Nagy Sándor);
Ugyanaz tatabányai szemmel: DHT (Szabó László);
Játék - 2017 december (Dr. Szabó Csaba);
Bemutatkozik legújabb debreceni tudósítónk: Emlékek, hangok, hangulatok, dixieland-ben elmesélve (Dr. Endes Mihály);
Gondolataim a jazz-ről - 2017 november (Dr. Nagy Sándor);
Bágyi Balázs New Quartet európai turnébeszámoló (Bágyi Balázs);
Deseő Csaba – Kettősfogás - Dr. Szabó Csaba recenziója;
Az év fiatal jazz-zenésze III. (Edelényi Szilvia);
Lemezpolc (Kézdy Luca (Santa Diver) - Dr. Nagy Sándor, Pulcinella - Bereczki Bálint, Gereben Zita - Váczi Eszter, Malek Andi Soulistic, Dianne Reeves - Gáspár Károly);
Magyar jazz ABC – Borbély Mihály (Csányi Attila);
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: szombat - Jazzlista, vasárnap - A Beatles és a jazz (A Beatles után – John Lennon és a jazz – Just like (Starting Over)).


A jazz helyszínei – Vukán György lakóháza Kőszegen

Ha az ember Kőszeg belvárosában sétál, a Rákóczi út 6. számú házhoz érve megható látvány fogadja. A nyitott kapubejáróban viseltes zongora áll, rajta cserepes virág, mécses, fénykép és felirat ezzel a szöveggel: „Ebben a házban élt gyermekkorában, 1941-49 között Vukán György zeneszerző, zongoraművész.”.


MAKOVICS (AS LEADER)

A hét közepére egy igazi ínyenceknek szóló kínálat szerepelt a Budapest Jazz Club programjai között. A leginkább fúvósként ismert, de a húros és billentyűs hangszerektől sem zavarba jövő Makovics Dénes végre saját, új zenekarával lépett fel. A csupa nagy névből verbuvált szextett bemutatkozó koncertjén a várakozásnak megfelelően a jazz minden szépségét bemutatta. A tenor- és szopránszaxofonon, valamint fuvolán játszó zenekarvezető mellett Pecze Balázs trombitált és szárnykürtözött, Schreck Ferenc harsonán játszott, Cseke Gábor zongorázott, Hárs Viktor bőgőzött és Serei Dániel dobolt.


Ezen a napon – december 16.

Ezen a napon


Gyakornokokat keresünk – 2017 november-december

Magyarország leglátogatottabb jazzfelülete, a JazzMa.hu 20-30 év közötti agilis, nagy munkabírású, jazzkedvelő (!!!) gyakornokokat keres.


JAZZLANDTŐL JAZZLANDIG

Ezzel a címmel tökéletesen leírható a 25 éves Gayer Mátyás pályája, aki szerda este a győri Rómer Klubban koncertezett triójával.


JazzMa.hu Olvasói Szavazólista 2017

Somogyvári Péter ötletéből már 2013 decemberében lehetett beküldeni olvasóinknak szavazatokat! Igaz, első alkalommal még JazzMa.hu Readers’ Poll-nak neveztük az eseményt! Oszt a végeredményt 2014. január 1-én jól közzé is tettük. A mostani tehát a jubileumi, ötödik Olvasói Szavazólista!
A tavalyihoz hasonlóan az idén is már november 1-től lehet küldeni a szavazatokat az olvaso.jazzma.hu@gmail.com e-mail címre. És ne feledjék a beküldési határidő december 26-a éjfél! Utána küldött szavazatokat már nem fogadunk el!
Ja, és csak magyar előadókra lehet szavazni, kivéve Az év koncertje (külföldi előadó)!


JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólista 2017

2014 decemberében lehetett beküldeni először szerkesztőségi tagjainknak szavazatokat! A végeredményt 2015. január 1-én tettem közzé. A mostani tehát már a negyedik Szerkesztőségi Szavazólista!
A tavalyihoz hasonlóan az idén is már november 1-től lehet küldeni a szavazatokat az olvaso.jazzma.hu@gmail.com e-mail címre.
És ne feledjétek: a beküldési határidő december 26-a éjfél!
Utána küldött szavazatokat már nem fogadok el!


JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólista 2017

2016 november-decemberében lehetett beküldeni először magyar jazzmuzsikusoknak szavazatokat! A végeredményt 2017. január 1-én tettem közzé. A mostani tehát már a második Muzsikusi Szavazólista!
A tavalyihoz hasonlóan az idén is már november 1-től lehet küldeni a szavazatokat az olvaso.jazzma.hu@gmail.com e-mail címre.
És kedves jazz zenészek ne feledjétek/feledjék: a beküldési határidő december 26-a éjfél!
Utána küldött szavazatokat már nem fogadok el!


Fred Wesley and the New RB's - Ronnie Scott’s , London (2017. december 13.)

Fred Wesley. A funk egyik egész életre szóló építőmestere, élő legendája. Kezdődött ugye a "mozgalom" James Brown-nal, akinek a horn szekciója úgy állt fel, hogy Maceo Parker, Pee Wee Ellis és Fred Wesley. Aztán a horn-szekció önállósodott, "the JB's", vagy "Horny Horns" néven lépett fel évtizedekig. A mostani felállás Peter Madsen (zongora, Fender Rhodes), Dwayne Dolphin (basszusgitár), Bruce Cox (dobok), Gary Winters (trombita), Philip Whack (szaxofon) és Reggie Ward (gitár) voltak. A Madsen/Dolphin/Cox ritmusszekcióval (amely külön "Three Of A Kind" néven trióban is dolgozik, és vesz fel lemezeket) már évtizedek óta játszik Fred Mester. Leginkább Európában és Japánban lépnek fel (Amerikában más felállásokban játszik). Nekem éppen 25 évvel ezelőtt volt őket látni Fred-del, akkor is Londonban (de akkor nem itt, hanem a Jazz Café-ban).


A Modern Art Orchestra karácsonyi koncertje - Diótörő-szvit

2017. december 17., vasárnap 19.30, Budapest Music Center. Közreműködik: Modern Art Orchestra. Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél. Koreográfia: Gergye Krisztián.


Subicz Gábor újra Debrecenben

Tegnap este (december 14.) hazalátogatott Subicz Gabi Debrecenbe, mivel innen indult a pályafutása, de jó időben útját keresve távozott Budapestre.


ÉVADZÁRÓ A HÁLÓBAN

Az év utolsó hónapjának második keddjén került sor a Háló klub évadzáró jazzkoncertjére. Berkes Balázs triójában két gitáros, Gyárfás István és Juhász Gábor játszott.


Adventi várakozás Karosi Júliával/Júliára a 63. tatabányai DzsesSzerdán

Hagyomány, hogy a decemberi DzsesSzerdára énekesnőt hívnak a szervezők.


FRENETIKUS HARD BOP, AVAGY A MAKOVICS DÉNES SEXTET KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2017. DECEMBER 13-ÁN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: CSÉCSI ATTILA

Makovics Dénes „régi bútordarab” a hazai jazzben, Sokoldalúsága igazán imponáló. Ezt jól illusztrálja a néhány évvel ezelőtt megjelent „Magic Dialogues” című lemeze is, amelyen a különféle formációkban szereplő – csak az ismertebb – zenészpartnereinek száma meghaladja a húszat, nem is említve a közreműködő Budapest Jazz Orchestra csaknem ugyanennyi muzsikusát. (Zolbert /Albert Zoltán/ kritikáját lásd: Lemezpolc rovatunkban 2014. február 23-i dátummal.)
http://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/makovics-denes/magic-dialogues/kritika/makovics-denes-magic-dialogues


Egy asztalnál - Váczi Eszter az iF-ben

2017. december 12-e, szürke, esős kedd este az iF kávézóban. "Rengeteg ember", valamint Váczi Eszter (ének) és a Quartet (Gátos Iván - zongora, Schneider Zoltán - gitár, Gátos Bálint - basszusgitár, Gyenge Lajos - dob). Három hónapja jelent meg a negyedik album "Egy perc" címmel - a régi és az új dalokból kaptunk "ajándékcsomagot" a közelgő ünnepekre való
tekintettel.


Családi körben

Möntör Máté és Oláh Krisztián születésnapi koncertre hívta az érdeklődőket a K11 Művészeti és Kulturális Központba.


Kézdy Luca solymári megdicsőülése 4 nappal a névnapja előtt

2017. december 9-én, szombaton koraeste 6 órakor a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház aulájában, rokonok, barátok és helybeli, valamint budapesti értelmiségiek előtt Kézdy Luca (a Bartók Rádió 2006-os Jazz Hegedű Versenyének Közönség-díjasa) fotókiállításának megnyitójára került sor. Előbb Luca játszott, majd Barcsik Géza megnyitóbeszédét a művház igazgatója olvasta fel:


Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenhatodik est II. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.


A Bartók konzi jazztanszakának tanárai 2017-2018 – Serei Dániel (dob)

Egyszer pár évvel ezelőtt már kísérleteztem azzal, hogy interjúsorozat keretében bemutassam Önöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanárait. Mit ne mondjak, nem volt könnyű…
A vasárnaponként jelentkező új sorozatunkban a Bartók konzi jazztanárai remélem, kicsit rugalmasabbak lesznek…
Tizenharmadikként Serei Dánielnek szegezem a kérdéseket.


Korábbi bejegyzések