Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Kis hírek – friss hírek

Vasárnap Sztraka Ferenc Szentendrén járt, és nem véletlenül...;
Somogyvári Péter képes beszámolója a Kőszegi New5 tegnap esti koncertjéről;
Sánta István Csaba fotóriportja a Zsidó Nyári Fesztivál első jazz eseményéről: a Kőszegi New5 a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában;
Szeptembertől 50%-os kedvezmény a Magyar Jazz Szövetség tagjainak a BJC-ben! (Edelényi Szilvia);
Csütörtök este Kaszás Feri barátommal az Opusba mentünk a VII. Jazzy Dalverseny egyik döntőse, a Kiss Attila Band koncertjére. A telt házas esemény azonban nemcsak szívet-lelket melengető volt, mert a II. részben színpadra lépő Farkas Zsófi "stole the show"!;
Amíg mi Ferivel az Opusban a jobbnál jobb szólókat és Zsófi énekét élveztük, addig Somogyvári Péter a BJC-ben a BEG-et leste, nyitott szemmel!;
Szerda este egy nagyon jó japán jazz triót hallgattunk (me and my lovely wife Gabriella) a totál telházas iF-ben, Köszi Hofi!;
Exkluzív interjú Gyárfás Attilával (Ásztai Ili);
Zsidó Nyári Fesztivál a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában: kedden a Nigun Frank London-nal, szombaton pedig a Lukács Miklós Trió Cimbiózis és Nick Roth (Ámon Betti);
Erdélyből jöttünk: Kovács Linda;
Márkus József beszámolója az Alba Regia Jazz Fesztről - 2. rész;
10. Újbuda Fesztivál az A38-on és a MU Színházban (Kozlov Sándor);
Lemezpolc (Saxophone Summit - Vidákovich Izsák, Grzegorz Karnas - Kovács Linda, Al Jarreau - Farkas Zsófi, Gerald Albright - Albert Zoltán, Karen Mantler - Héjja Katalin, Christof Lauer & NDR Bigband - Dennert Árpád);
Magyar Jazz ABC (Bede Péter - Csányi Attila).


Ezen a napon – szeptember 2.

Ezen a napon


A Harmónia Jazzműhely szeptember 5-én nyitja az őszi évadot a BJC-ben

A Pallai Péter-Kerekes György páros ismét „nagy dobással” kezd neki az új (2014-2015-ös) szezonnak! – A szerk.


Kiküldött – hová is? – tudósítónk jelenti Kép és szöveg: Sztraka Ferenc

Maloschik Robi szólt, hogy én Szentendrére akarok menni a romantikus hangulatú kisváros permanens nyári programjainak egyikére, az Éjjel-Nappal Fesztivál keretén belüli jazzkoncertek fényképezésére, és ha mindezek után még úgy gondolom, meg is hallgathatom a műsort. Robi rendes volt, mint mindig, szabadjegyet biztosított az amúgy ingyenes rendezvényre.
Mivel én légi fényképészettel foglalkozom, csak akkor mondtam igent, miután kiderült, az időjárás alkalmatlan a légieskedésre, de kiválóan megfelel a művészetek művelői, no meg a nagyérdemű részére.
Vasárnap, kora délután, a szokásos reptérlátogatás után némi késéssel – mint a jobb groove-okban szokás - fogtam magam, és napi ebéd mellőzésével, korgó gyomorral indultam Szentendrére. Ekkor még nem tudtam, hogy a korgó gyomornak kulcsszerepe lesz az est végén.


A Kőszegi New5 a Rumbach Sebestyén utcában – Sánta István Csaba fotóriportja

Az erdélyi fotóművész lassan 1 éve Torino-ban él, s azóta nem küldött nekünk fotókat… Most viszont, hogy pénteken nyíló fotókiállítását intézi, ismét Budapestre látogatott egykori munkatársunk (2011-2012-2013). S ha már itt van, felhívott, hogy nem tudnám-e elintézni neki, hogy bejusson a zsinagógába? Hátha azt el tudtam intézni neki évekkel ezelőtt, hogy a JazzMa.hu delegáltjaként bejusson a Montreuxi Jazz Fesztiválra (a többiről már ne is beszéljünk…), akkor ezt már, hogy a fenébe ne tudtam volna elintézni? – A szerk.


Magyar Jazz Szövetség + Budapest Jazz Club - 50% kedvezmény - szeptember

Úgy tűnik, aki eddig nem tette meg, annak is érdemes lesz nagyon gyorsan belépni a Magyar Jazz Szövetségbe, mert akkor félárú jegyet kap a BJC koncertjeire! – A szerk.


FEL A KALAPPAL! Az örökifjú jazzlegenda koncertje a Rumbach utcai zsinagógában

Kőszegi Imre (1944) is azok közé tartozik, akik korosztályomat bevezették a jazz zenébe és megszeretették velünk ezt a zenét. Gimnazista éveim alatt hóban-fagyban követtük őt, akár a világ végére is. Iránta való rajongásom a mai napig tart, úgyhogy nagy örömmel és kíváncsisággal látogattam el tegnap a Rumbach utcai zsinagógába, a Zsidó Nyári Fesztivál első napján. Bár az egy hetes, csaknem minden művészeti ágat felkaroló rendezvény ezúttal is elsősorban a tradicionális zsidó kultúra elemeiből építkezik, a sokszínű programok között a jazz is megtaláljuk.


Sánta István Csaba JAZZ - 2014. szeptember 5. – október 5.

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház (VI. Nagymező utca 20.)


Az Opusba tegnap beszökött Amerika…

…méghozzá a Kiss Attila Band képében. Változatos, különböző jazz-közeli stílusokban elkövetett produkciót hallhatott augusztus 29-én este az Opus Jazz Club szerencsés (és teltházas) közönsége. Elhangzottak feszes, funky ihletésű, aztán lágy smooth jazz-re hangszerelt, majd blues-os és latinos témák, illetve groove-ok. A két meghívott vendégként fellépő énekesnő (először Cselovszky Rozina, majd a második részben Farkas Zsófi) pedig mintha Viktor Lazlo-tól Sade-n át egészen a soulkirálynő Aretha Franklin-ig kalauzolt volna képzeletben bennünket.


BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT JÓZSI, JÓ UTAT ELEMÉR! – örömünnep keserű pirulákkal

Egyik legnépszerűbb együttesünk, a 2000-ben alapított BEG, azaz a Balázs Elemér Group minden eddigi koncertje lenyűgözött. Tegnap azonban nem csak a várható különleges zenei élmény miatt látogattam a Budapest Jazz Club esti koncertjére. Mire ezek a sorok megjelennek, a Balázs József East Gypsy Band tagjai már útban lesznek New York felé, életük egyik legfontosabb állomásához közelítve. A nagy utazás előtt a Jazzma.hu nevében is el akartam búcsúzni sok sikert kívánva a zenekar vezetőjétől, és egy rövid interjút is akartam készíteni Józsival. Van sok jó hírem, de kezdjük a rosszal!


„Egyszer biztos!” – Gyárfás Attila interjú

Az amszterdami forgatagon átevickélve, a konzervatórium épületével szemben, egy állóhajón kialakított szűkös, zsúfolásig telt bárban találtunk helyet. Hollandiában vagyunk, mégis angol nyelven folytak a beszélgetések a körülöttünk lévő asztaloknál. Hiába, ez egy nemzetközi nagyváros Európa „közepén”.


Japán jazz varázslat tegnap este az iFben, avagy a Nobuki Takamen Trio magyarországi bemutatkozása

Amikor két és fél hete meginterjúvoltam Hofit (Hoffman György), az iF tulajdonosát, büszkén mesélte, hogy jön hozzájuk a Nobuki Takamen Trio. „What?” – gondoltam magamban. Életemben nem hallottam róluk. De gondolom, még sokan voltak/vannak ezzel így kishazánkban… Aztán miután egyetlen munkatársamat sem tudtam rábeszélni erre a koncertre, mondtam „to my lovely wife Gabriella”: „Menjünk el Gabi! Legfeljebb, ha sz.r lesz, eljövünk!” S elmentünk, és nemhogy nem volt sz.r, hanem egyenesen k…a jó volt!


Erdélyből jöttünk: Kovács Linda-Fenyvesi Márton-Dés András Experimental

Augusztus 20-24-e között zajlott a Kovács Linda-Fenyvesi Márton-Dés András Experimental zenekar erdélyi turnéja, melynek állomásai Nagyvárad, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda voltak. A turné apropója a VI. Csíki Jazz fesztiválon való vendégszereplés, így az esemény köré még három további koncert szerveződött.


Zsidó Nyári Fesztivál - Hazaút - Lukács Miklós Trió Vendég: Nick Roth (IRL) - szaxofon

2014. szeptember 6. 21.00 óra - Rumbach utcai zsinagóga


Zsidó Nyári Fesztivál 2014 - Frank London-nal játszik a NIGUN!

2014. szeptember 2., kedd 20.00 - Rumbach utcai zsinagóga


Sztárok és reménységek Székesfehérváron, az Alba Regia Feszt három napján – Második nap: 2014. augusztus 6.

Immár harmadik alkalommal támadt fel poraiból az 1967-ben indult fehérvári nemzetközi jazzfesztiválok sorozata. Igaz, ezúttal a ”jazz”, a „koncert” és a „verseny” is csak alcímként volt olvasható a rendezvény internetes oldalán.


Jazz a Palotában - Ünnepi (igazi) örömzene délutántól késő estig a magyar államalapítás évfordulóján, augusztus 20-án a Művészetek Palotájában

A Művészetek Palotája, hagyományainak megfelelően, immáron tizedik alkalommal rendezte meg örömzenés jazz programját. 17 órától három helyszínen pörgött a vérbeli jazz, a franciás gypsy swing és a talpalávaló swinges big band zene. A házon belül, a Zászlótérben Gáspár Károly Triója játszott tehetséges ifjú szólistákkal. Az Üvegteremben az Egri János Trió szolgáltatta az alapot a változó szólisták tüzes játékához. Az eredetileg a ház elé, szabadtérire tervezett koncerteket, a bizonytalan időjárásra tekintettel, a Fesztivál Színházban tartották. Így Micheller Myrtill Swinguistiqe együttese jobb akusztikai körülmények között szórakoztathatta az érdeklődőket. Húsz órától pedig Szalóky Béla vezetésével a Készenléti Rendőrség Police Big Bandje a tűzijátékig és utána is játszotta a nagyszerű hangszerelésű világslágereit, a lelkes hallgatóság örömére.


10. Újbuda Jazz Fesztivál (2014. szeptember 2-7. - MU Színház, A38 Hajó)

Budapest legnagyobb kerülete, Újbuda önmagában az ország hatodik legnépesebb települése lenne. Az idén tizedik alkalommal megrendezett Újbuda Jazz Fesztivál e nagyváros méretű kerület egyik legfontosabb, nagy hagyományú kulturális rendezvénye. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy műfajában – a szabad improvizációs zenében – európai jelentőségű fesztivál, amin az elmúlt évek során a színtér legkomolyabb művészei léptek fel. Igazi nemzetközi jazzünnep minden szeptember elején, ami hol a magyar népzenei hagyományokat a kortárs kísérletekkel ötvöző „bartóki” tradícióra, hol a német jazz nagy -hatvanas-hetvenes évekbeli- korszakára, hol a New York-i avantgárdra, hol a világhírű lengyel szcénára fókuszál.


Pirogránit Jazz Udvar

Ma este 7 órakor indul Pécsett a Zsolnay Központban Kacsányi Éva szervezésében a Pirogránit Jauu Udvar nyári jazz koncertsorozat! Az első fellépő a Yengibaryan Trio (David Yengibarian – harmonika, Bata István – basszusgitár, Badics Márk – dob).