Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Pályatársai és barátai emlékeznek Csányi Attilára

Augusztus 4-én reggel háromnegyed hétkor hívott fel zokogva Csányi Attila özvegye, Juli, hogy közölje velem a lesújtó hírt. Azonnal kitettem az alábbi rövid közleményt lapunk Kis hírek – friss hírek rovatának első címszavaként: „Gyászol a JazzMa.hu: ma hajnalban életének 76. évében elhunyt a Pernye András-díjas jazztörténész-szakíró, Csányi Attila. Kezdettől fogva ő volt lapunk főszerkesztő-helyettese. R.I.P. Attila!”. Aztán körlevelet írtam a szerkesztőség tagjainak, a Magyar Jazz Szövetségnek és azon magyar jazzmuzsikusoknak, akik ismerték és tisztelték/szerették őt. Arra kérem a magyar jazztársadalom képviselőit, ha úgy érzik, hogy meg akarják osztani Attilával kapcsolatos emlékeiket, akkor írjanak bátran. Pótlólag is felteszem az alábbi cikkbe!


Exkluzív interjú Illényi Katicával

Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas hegedűművésznő szeptember 7-én az izraeli Swing De Gitanes-szal ad közös jazz koncertet a Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A több műfajban, és több hangszeren is játszó hegedűművésznőt a jazz zenéről kérdeztük.


Exkluzív interjú Irk Rékával a 2. Érdi Jazz Fesztivál önkéntes szervezőjével

Hogy a számomra ismeretlen Irk Rékával interjút készítsek, azt a JazzMa.hu Lemezpolc rovatának vezetője, Gáspár Károly javasolta!


A SZOMSZÉD ÜZENETE

Rövidesen megjelenik a Lukas Oravec Quartet „Ali” című új lemeze. A szlovák trombitás és szárnykürtös többször is járt nálunk két fővárosi fellegvárunk, a Budapest Jazz Club és az Opus vendégeként. Különböző formációkban láthattuk őt amerikai világsztárokkal, egykori, és mostani honfitársaival (azaz cseh és szlovák zenészekkel) valamint a V4, a visegrádi négyekbe tartozó magyarokkal is játszani.


Exkluzív interjú Varga Andreával, aki a MU Színházban szervezi az Újbuda Jazz Fesztivál eseményeit

Ha emlékeim nem csalnak, Varga Andreát valamikor a 2000-es évek közepén ismertem meg személyesen, mikor is Kriston Wojtekkel bejöttek hozzám riportra a 24. stúdióba. Aztán évekig még rendszeresen megismételte ezt. Akkoriban hiába invitált állandóan az Újbuda Jazz Fesztiválra, mert szeptember első hétvégéjén párhuzamosan rendezték a Debreceni Jazz Napokkal. Most meg már 2 éve itt van nekünk (JazzMa.hu) Dr. Nagy Sándor!


KAMASI WASHINGTON BÉCSBEN

A bécsi JazzFest idei sztárjának fellépésére az európai turné időpont egyeztetései után augusztus 23-án került sor. A helyszín is szokatlan volt - Ottakringer Brauerei - a jelenleg is aktív sörgyár területén lévő komló- és élesztőtároló helyiségből átalakított koncertterem.


Bluesette - Elhunyt Toots Thielemans

2016. augusztus 22-én, életének 95. évében elhunyt a jazz leghíresebb szájharmonika művésze Toots Thielemans. Legismertebb kompozíciója a címben említett "Bluesette" – de számos lemez és koncert előadója, szerzője és közreműködője volt.


2. Érdi Jazz Fesztivál (2016. szeptember 6-11.)

Az Érdi Jazz Fesztivál immár második alkalommal kerül megrendezésre. Élőben hallgathatunk ismét híres művészeket a Főtéren és két könyvtárban.


Adyton Szabadzene Műhely és Együttlét – 2016. augusztus 23., kedd

A fotókat ezúttal is Ekési Orsi készítette.


Exkluzív interjú Kozlov Sándorral az Újbuda Jazz Fesztivál főszervezőjével

Sanyi kezdettől fogva együttműködött a JazzMa.hu-val, s az évek során barátokká is váltunk. Így aztán még jó, hogy hírt adok az ő megmozdulásairól is.


IX. Big Band és Jazz Tábor a BJO szervezésében

2016. augusztus 7-től 13-ig került megrendezésre a kilencedik jazztábor a Budapest Jazz Orchestra szervezésében, Balatonbogláron. Nekem személy szerint ez volt az első jazztáborom, de hamar eldőlt számomra, hogy nem az utolsó.


Adyton Szabadzene Műhely és Együttlét – 2016. augusztus 22., hétfő

Sötét fellegek takarták el a hegyeket. Eltűnt az esőben a visegrádi vár. Megállíthatatlanul csurgott-csöpögött-zuhogott odakint az eső.


Beszélgetés Csányi Attilával – Szabados Györgyről (Budapest, 2015. április 25.)

Ő készített velem egy interjút még New Yorkban, valamikor a 90-es években lehetett. Én tavaly Vele, igaz ugyan hogy nem Róla, hanem Szabados Györggyel kapcsolatban. Ez amolyan orális história, visszaemlékezés. Ez olvasható alább.


Adyton Szabadzene Műhely és Együttlét – 2016. augusztus 21., vasárnap

Az egyre hűvösödő időben szép lassan gyülekezni kezdett az idei Adyton csapat. Ebéd előtt közvetlenül Muzsnay Ákos és várva-várt képei is begördültek az anyós ülésről navigáló Jász Attila társaságában. Nagy izgalommal csomagoltuk ki a 7 darabból álló sorozatot. Mire mindegyik előkerült lenyűgözve álltunk a minket körbevevő csodavilág előtt.


FÉRFIÉNEK

Kedden este dugig megtelt az Opus Jazz Club, a Dresch Quartet „vendége” újra a világ legjobb szaxofonosai között jegyzett Chris Potter volt. Az idézőjel a vendég szónál indokolt, az amerikai muzsikus ötödik tagként illeszkedett a zenekarba, és ez alkalommal is igazi varázslat történt.


IGAZI JAZZTEMETÉSSEL BÚCSÚZTATTUK CSÁNYI ATTILÁT, LAPUNK FŐSZERKESZTŐ-HELYETTESÉT Szöveg: Márton Attila Fotók: Somogyvári Péter

Családja (özvegye, lánya és iker fiú-unokái), rokonai, számos barátja és ismerőse, valamint a hazai jazz képviselői, zenészek és jazzrajongók népes tábora búcsúzott pénteken délután Attila barátunktól a rákoskeresztúri temetőben, ahol szülei is nyugszanak. Már érkezéskor is feltűnt, hogy a jazzművészek közül sokan hangszerükkel a kezükben várakoztak – és valóban, a New Orleans-i jazztemetésekre emlékeztető tiszteletadással kísértük Öt utolsó útjára.


Eltemettük Csányi Attilát – Dr. Nagy Sándor fotóriportja

Ma délután családtagjai, barátai és zenészkollégái búcsúztatták Rákoskeresztúron az életének 76. évében elhunyt Csányi Attilát, aki a JazzMa.hu főszerkesztő-helyettese volt. A ravatalozóban Attila gimnáziumi osztálytársa, Péter atya római katolikus szertartással vett tőle búcsút, majd lapunk főszerkesztője, Maloschik Róbert mondott emlékező beszédet. A sírig gyermekkori barátja, Papa Fleigh által verbuvált rezes banda New Orleans-i temetési szertartás zenét adott elő, a sírnál előbb a család kívánságára a „What a Wonderful World”-öt, majd elvonuláskor a „When the Saints Go Marching In”-t játszotta.


KÉT DUDÁS EGY CSÁRDÁBAN, AVAGY A DRESCH QUARTET ÉS CHRIS POTTER FERGETEGES KONCERTJE AZ OPUS JAZZ CLUBBAN 2016. AUGUSZTUS 16-ÁN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: SOMOGYVÁRI PÉTER

Hatalmas tömeg volt kíváncsi – bátran nevezhetően – az idei év egyik legfontosabb koncertjére. A Dresch Quartet fellépése már önmagában is ünnepszámba megy, de egy (valódi) világsztár szaxofonossal „erősítve” még inkább kiemelkedő eseménynek néztünk elébe. Chris Potter még az amerikai élvonalnak is a legelső sorába tartozik.


Gyémánt Bálint triója augusztus 15-én az iF kávézóban

Amint hazaértünk Debrecenből, már kezdtem rászánni magam, hogy újra elkezdjem nézegetni a budapesti helyszínek jazz kínálatát, kifigyeljek magamnak néhány érdekes koncertet, amire szívesen mennék tudósítani. Micsoda egybeesés, hogy egy egyetemi találkozó kapcsán kezdtem el beszélgetni egy volt évfolyamtársammal, aki azóta Kőbányára jár, éneket tanul. Mondta, hogy ő szívesen elmenne Gyémánt Bálint valamelyik koncertjére, mert szereti a zenéjét. Egyből rávágtam, hogy persze, menjünk. Valószínűleg, ha akkor és ott hallom először ezt a nevet, akkor is ugyanilyen lelkesedéssel indultam volna neki, így, hogy Bálint gitárjátékát ismerem és szeretem, még könnyebb volt rászánni magam.


Finucci Bros Jazz Legendák új évad

Hamarosan elindul a III. Jazz Legendák sorozatunk a Budapest Jazz Klubban!


Korábbi bejegyzések