Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Jan Garbarek és a Hilliard Ensemble utoljára Budapesten! Márcsak 10 nap a november 8-i Bazilika „Officium” koncertig

November 8-án (szombaton) este 8-kor utoljára koncertezik együtt Budapesten, a Szent István Bazilikában a norvég szaxofonos ikon, JAN GARBAREK és a brit férfi vokál kvartett, a Hilliard Ensemble (DAVID JAMES – kontratenor, ROGERS COVEY-CRUMP – tenor, STEVEN HARROLD – tenor, GORDON JONES – bariton).


OFFICIUM - JAN GARBAREK and THE HILLIARD ENSEMBLE

"A lot of my work involves performers from different cultures, and I consider this collaboration with the Hilliard Ensemble comes from a different culture. If not geographically, then certainly in the sense of time. In our best moments I think that we managed to give something new, something unheard of before. Something came into existence that was not there before." Jan Garbarek


IGAZOLTAN KÉSETT VILÁGSZTÁROK A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN, AVAGY A CHRISTIAN MCBRIDE TRIO FRENETIKUS KONCERTJE 2014. OKTÓBER 29-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: SOMOGYVÁRI PÉTER

A bőgő-fenomén 1992-ben, 20 évesen lépett fel először hazai színpadon, mégpedig a Philip Morris Big Band „fiatalok” csapatában. (Honlapunk „Régi műsoraim” rovatában olvashatunk erről a koncertről.) Azóta sikert sikerre halmozott és higgyék el az olvasók, ez nem üres közhely: több mint 300 lemezen található a neve a közreműködők névsorában. Nekünk most kb. fele-fele arányban a legújabb „OUT HERE” című lemezalbumának számait és más – ugyancsak repertoárján tartott – darabokat mutatott be. Ami pedig a másfél órás késést illeti, szabatos angolsággal elmondta, hogy tegnap (kedden) este Zágrábban játszottak. Mivel onnan hozzánk direkt repülőjárat nincs, bécsi átszállással jöttek Budapestre. A köd miatt a zágrábi járat késett és a Bécs-Budapest járat pedig eljött. Így 9 (!) órát töltöttek a Schwehat-i reptéren… Hadd mondjam el előjáróban, hogy frenetikus játékukon ebből semmi sem látszott.


TALÁLKOZÓ AZ AMERIKAI DARAZSAKKAL ÉS MAGYAR TÁRSAIKKAL

A MÜPA-ban rendezett nagysikerű keddi lemezbemutató koncert után, szerda délután a BJC-ben találkozott a közönséggel a két magyar és két amerikai zenészből álló négyes. A „Bridges of Souls” című lemez most ősszel jelent meg a Dreamers Collective Records gondozásában. Ez a kiadó áll szerződésben a New Yorkban élő dobosunkkal, Németh Ferenccel, akinek az ötletéből született ez a produkció. A lemezre került 11 számot Los Angelesben vették fel, a stúdiómunkát a Grammy-díjas Rich Breen hangmérnök irányította. Grammy.díjban jól áll az együttes is, legalább is az amerikai fele. A billentyűs Russell Ferrante és a basszusgitáros Jimmy Haslip részesült már az elismerésben. A magyar részlegnek, László Attila gitárosnak, és Németh Ferinek pedig ezzel a lemezzel jó esélye van a díj elnyerésére.


VIKING-MAGYAR ZENEI ÖSSZEBORULÁS – MÁSODIK NAP - 2014. OKTÓBER 29.

FONTOS ELŐZETES: SZŐKE NIKI SZOMBATI KONCERTJÉT FELVESZI ÉS KÖZVETÍTI A DÁN TELEVÍZIÓ. SZÁMÍTÓGÉPEN ÉLŐBEN IS ÉLVEZHETŐ LESZ SZOMBAT ESTE, OTTHONI IDŐSZÁMÍTÁS SZERINT 20.30-TÓL A KÖVETKEZŐ LINKEN:
http://live.thestandardcph.com/


Sztraka Ferenc október 28-án a MüPában, avagy László Attila és Németh Ferike két amerikai sárga dzsekissel

Mindig elfelejtem, hogy fotóriporter kollégánk, Sztraka Feri az első számú László Attila rajongó a Kárpát medencében… Szerda este az alábbi levelet (+ 36 fotót) kaptam tőle:


Exkluzív interjú Bordás Józseffel

Bordás Józsi tele van energiával és ötlettel. Erről beszélgetünk az alábbi interjúban.


VIKING-MAGYAR ZENEI ÖSSZEBORULÁS – ELSŐ NAP: 2014. OKTÓBER 28.

Megvalósult a Budapest Jazz Club és a koppenhágai The Standard klub között kötött, magyar-dán jazz cserekereskedelmi megállapodás első fázisa. Tegnap a rangos dán jazz szentélyben ismét együtt zenélt Lakatos Róbert (alias Szakcsi Robi) és az immár Dániában honos tenor fenomén Bolla Gábor, ráadásul egy elképesztően jó skandináv ritmus szekció kíséretében. Gabi és Robi bő tíz évvel ezelőtt villantotta fel a magyar zenei erényeket Franciaországban, amikor az akkor mindössze 16 éves tenoros által vezetett Bolla Quartet megnyerte az Avignon Nemzetközi Jazz Fesztivál zsűri- és közönségdíját, Robi pedig a fesztivál legjobb szólistájának kijáró nevezést. Azóta nem csak a Bolla Quartet-ben, de más formációkban is sokat játszottak együtt, sőt több albumon is közösen hallhatók. Noha, a földrajzi távolságnak köszönhetően ma már ritkább kettejük kooperációja, de talán annál értékesebb, mert ez a több mint egy évtizede kialakult zenei testvériség bőségesen kamatozott tegnap este.


A Karosi Júlia Quartet Erdélyben

Egy napfényes októberi hajnalon, jobban mondva hajnali 9 órakor, útnak eredtünk Erdélybe, hogy elvigyük a zenénket és új lemezünk anyagát az ottaniaknak...


Extra! Extra! We know about it, extra! Egy zuglói New Yorkban – Szendőfi Péter jelentkezik a Big Apple-ből

Minden hónap végén levelet küldök a magyar jazzmuzsikusoknak, hogy árulják már el, a jövő hónapban hol és kivel és mikor lépnek fel. Tegnapi levelemre Szendőfi Peti New Yorkból az iPhone-járól válaszolt: „Szia Robi! Jelenleg New Yorkban vagyok, karácsonykor megyek majd haza. Így most nincsenek otthoni koncertjeim. Köszi, hogy írtál! Ölellek, Peti”.


2014. 10. 25. - Kanizsa Big Band, vendég: Horváth Cintia

Tegnap este rohammal vette be szülővárosát Horváth Cintia. Persze ezt jelentősen megtámogatta a Vámos Béla vezetésével működő Kanizsa Big Band! Nagykanizsai tudósítónk, Goór Gábor jelenti! – A szerk.


Koppenhága – Exkluzív interjú Pallai Péterrel

Az idén meg”Pernye András-díj”azott 76 éves Pallai Péter továbbra is nagyon aktívan segíti a magyar jazzmuzsikusok és a Budapest Jazz Club európai népszerűsítését!


Exkluzív interjú Tóth Viktorral

Vik pályafutását 1999 óta követem figyelemmel. Az elmúlt három és fél évben többször is segítettem neki propagálni workshopjait.


A zenét játszod, a zenét éled, avagy Sylvain Luc az Opusban

"A zene valaminek a megosztása másokkal, de soha nem törekszik az emberek megosztására"- ezek Sylvain Luc magvas gondolatai. Az 1965-ben született francia gitárművész, zeneszerző és hangszerelő furcsa módon alig szerepel a nagyobb fesztiválokon - ezért (talán) kevésbé ismert. Pedig tudása alapján sokkal népszerűbb lehetne. Pénteken az Opus Jazz Club-ban szólóban élvezhettük művészetét, ahogy több lemezt is kiadott. (Legfrissebb kritikák + Lemezpolc: Standards)


Az események titkos története – Tisztelgés Szabados György zeneszerző, zongoraművész emléke és az 1956-os forradalom előtt – Barcsik Géza fotóriportja

Szerda este a Hagyományok Házában filmbemutatóval egybekötött koncerttel emlékeztek Szabados Györgyre, aki az idén lenne 75 éves! A JazzMa.hu „vezetősége” (Szász Gabriella – főmunkatárs, Csányi Attila – főszerkesztő-helyettes, and me, too!) időben elindult a „pesti telephelyről”, hogy jóval a „mozi” kezdete előtt odaérjünk. Ehhez képest háromnegyed hét körül érkeztünk meg, mert enyhén szólva dugó (káosz!) volt a városban… Viszont így már „bezuhanásunkkor” találkozhattunk Grencsó Pistával, Dresch Misivel és a többi fellépésre váró muzsikussal… Majd az emeleten Jutka asszonnyal és Ráduly Misivel, nomeg munkatársunkkal, Csécsi Attilával is. Aztán a koncert vége felé arra figyeltem fel, hogy solymári fotóriporterünk, Barcsik Géza a teremben váltogatta helyét a minél jobb pillanatok „lekattintása” végett. – A szerk.


Az események titkos története - Tisztelgés Szabados György zeneszerző, zongoraművész emléke és az 1956-os forradalom előtt a Hagyományok Házában, a nemzeti ünnepünk előestéjén, október 22-én

Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész idén lenne 75 éves. 2011-ben hunyt el. Ő volt a hazai jazz és szabad kortárszene egyik meghatározó ikonja. Zeneszerzői munkásságát három filmzenén kívül közel húsz LP és CD őrzi. A hazai avantgard zenei törekvések elindítója, szervezője. 1975-től 1988-ig a legendás Kassák Klubban kortárs zenei műhelyt vezetett (Magam is látogatója lehettem a havonta jelentkező izgalmas koncerteknek.) Az ő szervező iránymutatásából alakult ki a ma is egyedül álló két progresszív hazai jazz irányzat, aminek népi ágát a Dresch Mihály által fémjelzett zenei műhely, free ágát pedig a Grencsó István köré tömörülő szabad zenei kollektíva valósítja meg. Szabados György koncertező munkásságát az 1972-es San Sebastian-i Nemzetközi Jazzfesztivál versenyén free kategóriában elnyert nagydíj is jelzi. (Ahol a fényes európai sikert a Kimmel László és Ráduly Mihály - szaxofon, SzGy – zongora, Vajda Sándor - bőgő, Jávori Vilmos - dob összeállítású quintetjével aratták.) Számos külföldi hírességgel koncertezett: Anthony Braxton-tól, Roscoe Mitchell-en, Peter Kowald-on, Jiri Stivin-en keresztül Evan Parker-ig. De megalakította a MAKUZ (Magyar Királyi Udvari Zenekar) együttest, ami a saját szerzeményeit mutatta be. Együtt működött a 180-as Csoport-tal. A trió formációja is nagyon sikeres volt (Vajda Sándor bőgő, és Faragó "Kázmér" Antal, vagy Kőszegi Imre közreműködésével.) A zenei munkásságán kívül, egy mélyen gondolkodó, filozofikus alkat volt, amit a fenn maradt négy kötete is megőrzött. (A zene kettős természetű fénye, Versek, Beszélgetések címmel) 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2011-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.


MAO goes to the USA - Az amerikai turné története

A Modern Art Orchestra 2014. szeptember 19-e és október 3-a között, egy hat állomásból álló koncertkörúton vehetett részt az Egyesült Államokban.


Dresch Misi-Archie Shepp (BMC) és Várady Andriska albumáról a Jazzwise

Londoni tudósítónk jelenti! – A szerk.


Jótékonysági koncerttel tisztelegtek Mr. Dob - Kovács Gyula emlékének volt tanítványai és hazai élvonalbeli jazz muzsikusok a Stefánia Palotában, október 19-én

A hazai jazz dobosok ikonja, origó pontja, Kovács Gyula idén lenne 85 éves és már 22 éve nincs közöttünk. A mindig víg kedélyű kitűnő jazz dobosra és nagyszerű pedagógusra nem csak a tanítványai és muzsikus társai emlékeznek meleg szívvel, de a ma már idősebb rajongói is. Az anekdota szerint egy óra alatt tudott csak száz métert megtenni a körúton, mert annyian üdvözölték, állították meg őt az ismerősök, barátok, rajongók egy kis beszélgetésre, kézfogásra, gratulációra. Nem csak zenei kvalitásával, tudásával érte ezt el, hanem közvetlenségével, jó humorával, emberségével is. A Stefánia Palotában a tanítványai, zenész társai rá emlékeztek az igazán szív melengető remek koncerten.


A GFS Trio az Akváriumban – Kleb Attila fotóriportja

Tegnap este mutatkozott be a Get Closer csapata koncertszervezőként. Ahogy ma reggel telefonon egyikük, Kleb Attila elmondta nekem, nem csak ő élvezte a koncertet, hanem a közönség is. És nem utolsó sorban a muzsikusok is, vagyis Omar Sosa – zongora, ének (Kuba), Paolo Fresu – trombita, szárnykürt (Olaszország), Trilok Gurtu – ütőhangszerek és ének (India). – A szerk.


Korábbi bejegyzések