Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Béres János temetése

2017. március 17-én, pénteken délután 1-kor búcsúztak családtagjai, barátai és egykori muzsikustársai Béres Jánostól, a Szekszárd Jazz Quartet basszusgitárosától. Az alábbi gyászbeszédeket, megemlékezéseket és a fotókat a muzsikus özvegye, Béresné Kollár Éva bocsátotta rendelkezésünkre! – A szerk.


Az idei Jazz Showcase nyertese, a Ludányi Quartet Debrecenben

A Sikk klub következő jazz programja: az idei Jazz Showcase nyertese Debrecenben!!! Ludányi Quartet koncert - 2017. március 30. csütörtök, 20h - Sikk klub.


606@BJC BRIT-MAGYAR KLUBFESZTIVÁL – Harmadik nap

A zárónap első részében a brit jazz veteránja, a szaxofonos STAN SULZMANN, a mi nagy veteránunkkal, Szakcsi Lakatos Bélával, valamint a derékhadhoz tartozó Barcza Horváth Józseffel és Balázs Elemérrel lépett a BJC színpadára, a másodikban pedig a londoni 606 klubot képviselő énekesnő, NATALIE WILLIAMS Szakcsi Lakatos Róberttel, Fenyvesi Mártonnal, Barcza-Horváth Józseffel és Balogh Lászlóval került egy formációba.


Létezik-e jobb alkalom a big band muzsika kulisszatitkainak kifürkészésére? Határozottan „Nem!” a válasz

Vasárnap immár hatodik alkalommal rendezték meg a Big Band Szakmai Napot. Idén is az Erzsébetligeti Színház adott otthont a mindig színvonalas, hasznos és élvezetes programnak.


Scott Bradlee's Postmodern Jukebox a Papp László Budapest Sportarénában

Most másodszor látogatott el Magyarországra a 35 éves Scott Bradlee Postmodern Jukebox produkciója. Az ötletgazda zongorista az idei európai turné egyes állomásain maga is fellépett, Budapestre azonban idén sem látogatott el.


Exkluzív interjú Bágyi Balázssal, a Magyar Jazz Szövetség elnökével az idei Magyar Jazz Ünnepe rendezvényről

A Budapesti Tavaszi Fesztivál felkért arra, hogy készítsek interjút az április 6-án, 7-én és 8-án a Budapest Jazz Clubban megrendezésre kerülő Magyar Jazz Ünnepe koncertsorozat főszervezőjével. Bágyi Balázssal. Március 25-én, szombaton 17 óra 41 perckor átküldtem neki a kérdéseimet, és Balázs 22.26-kor már válaszolt is. A BTF-fel kötött szerződés értelmében azonban ezt csak most, a 13. hét első napján tehetem közzé.


Keresztúri esték a Gyárfás István trióval és vendégeivel indul

Bodrogkeresztúron a Henye borbár ad otthont a péntekenként rendezendő Keresztúri estéknek. Egy kellemes jazz esttel kezdenek március 31-én. A megnyitón Gyárfás István „Gyafi” triója fog játszani, és akik a meglepetés vendégek lesznek, a fiatal, gyönyörű hangú énekesnő, Molnár Enikő, valamint a kitűnő szaxofonos, Elek István.


Jazz a Márványteremben – Első évfolyam negyedik est I. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.


A KALAPOS KIRÁLY VARÁZSLATA, AVAGY A JOE LOVANO CLASSIC QUARTET KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN 2017. MÁRCIUS 26-ÁN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: KRANTZ GYULA

A jazz ünnepe volt vasárnap este a rajongók számára, akiket igazán elhalmozott a fővárosi kínálat. Lapunkban Somogyvári Péter számolt be a BJC háromnapos brit-magyar minifesztiváljának csodálatosan gazdag programjáról, és negyedikként tegnap este még a háromhetes európai koncertkörútján Budapestre is ellátogató Lovano Quartet két koncertje is tovább fokozta az igazi jazz-weekend-et.


Jazz Mecénás Díj – 2017

A Magyar Jazz Szövetség Vezetősége a beérkezett javaslatok alapján márciusi ülésén döntött az idei Jazz Mecénás Díjak odaítéléséről.


606@BJC BRIT-MAGYAR KLUBFESZTIVÁL – Második nap

Pénteken folytatódott a londoni 606 Club és a Budapest Jazz Club között létrejött zenészcsere program ez évi háromestés fesztiválján. A második napon a szigetországi vendégek közül először a trombitás BYRON WALLEN Juhász Márton nemzetközi formációjával, majd LOUISE CLARE MARSHALL énekesnő a Tálas Áron Trio kíséretével lépett színpadra.


"Svéd-Magyar 1:2" - John Venkiah Trio koncert a debreceni Nagyerdei Víztoronyban

Csütörtökön este az időjárás kegyeibe fogadta a koncertlátogatókat, a Nagyerdőben a tavaszi madárhangok és illatok lágy tavaszi zefír szárnyán csiklandozták fülünket-orrunkat...
A koncert is remek - így a hallgatóság is lelkes - volt. A standard-ek és John szerzeményei ízlésesen váltogatva követték egymást. A közönség hálásan fogadta a 3 muzsikus hangulatos játékát.


Menedzserműhely - 2. rész

A Magyar Jazz Szövetség Menedzserműhely című új sorozatának második része teltházas közönség előtt zajlott le március 20-án, hétfőn a Budapest Jazz Club-ban.


Elek Pista esete a sprotofonnal, avagy a Tatabánya Bigband március 22-i helyi koncertje - külföldi vendégekkel

A Tatabányai Tavaszi Fesztivál széleskörű programkínálatában március 22-én, szerdán este hét órakor került sor a Tatabánya Bigband koncertjére. Ezúttal két vendég-fellépőjük volt, a török énekesnő, Sibel Köse, illetve a vele több zenei szálon kapcsolódó lengyel zongorista, Janusz Szprot. Mit tesz Isten, mivel pedig eme koncertre épp szerdán kerül sor, ez egyúttal az ismert helyi Dzsesszerdák koncert sorozatába is méltón illeszkedik.


606@BJC BRIT-MAGYAR KlUBFESZTIVÁL – ELSŐ NAP

Csütörtökön elkezdődött a londoni 606 Club és a Budapest Jazz Club zenészcsere programjának köszönhető háromestés Brit-Magyar Klubfesztivál. A nyitó napon a szigetországból érkező tenorszaxofonon játszó MORNINGTON LOCKETT a BALÁZS JÓZSEF TRIO-val, a zongorista DAVE OLIVER pedig ELSA VALLÉ AFROCANDO zenekarával lépett fel.


"Uff, én zenéltem..." - Barabás Lőrinc Quartet lemezbemutató koncert a debreceni Kölcsey Központban

Szép számú közönség lelkes ovációja fogadta a városunkban is méltán népszerű fiatal trombitás új zenekarát, akiknek lendületes, invenciózus játékát már a tavaly nyári nagyerdei jazz-bor or bor-jazz fesztiválon is éjszakába nyúlóan élvezhette a nagyérdemű. Azóta megjelent „Beardance” című nagy sikerű bemutatkozó lemezük, melynek bemutatójára gyűlt össze a nép vasárnap este a debreceni Tavaszi Fesztivál izgalmas programsorozata részeként.


A Tatabánya Bigband és vendégei az A Vértes Agórájában (2017. március 22.) – Szabó László fotóriportja

Baljós szellők fújdogálnak Tatabánya felől… A helybeli jazz „köménymag” nem tudott megegyezni abban, hogy ki írjon a tegnapi koncertről… Így aztán csak Szabó Laci barátunk fotóiban gyönyörködhetünk! – A szerk.


Tavaszi szél swinget áraszt – A Szoszó Lakatos Sándor Quartet a BJC-ben 2017.03.17-én Fényképelés & szövegezés - Sztraka Ferenc

Tudnék írni egyet s mást a legendás női megérzésről, de inkább nem bonyolítanám túl a dolgot... Viszont, időnként nekem is vannak megérzéseim, amelyekre hallgatok, aztán persze, rendszerint jön a menetrend szerinti fekete leves.
A múlt péntek esti hidegfrontos, szeles estén azonban másként történtek a dolgok. Fekete öves mázlistaként, Pallai “Harmónia Jazzműhely” Peti szervezésében egy egészen elképesztő koncertet hallgathattam meg.


Vers kissé nagyon megkésve

Úgy vélem, Lutring Maggie kissé le van lassulva… - A szerk.


Játék – 2017 március – Megfejtés és nyertesek!

2017. március 5-én az alábbi kérdést tette fel Dr. Szabó Csaba Seattle-ben élő orvoskutató munkatársunk:


Korábbi bejegyzések